Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την καρδιακή αρρυθμία


Μια υγιής καρδιά συνήθως χτυπά με σταθερό ρυθμό, πολλά είναι εκείνα, όμως, που μπορούν να διαταράξουν τον κανονικό παλμό της.

Η κατάσταση κατά την οποία αναπτύσσεται ένας ανώμαλος ρυθμός, ονομάζεται καρδιακή αρρυθμία και είναι μία από τις πιο συχνές καρδιαγγειακές παθήσεις, μαζί με το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ενώ ορισμένες περιπτώσεις είναι ήπιες και έχουν μικρή ή καθόλου επίδραση στην υγεία μας, άλλες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές ιατρικές επιπλοκές. Το πρώτο βήμα στη διαχείριση μιας αρρυθμίας είναι να πάρουμε μια σωστή διάγνωση, οπότε πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα στον γιατρό μας.

Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τα βασικά για τη συγκεκριμένη πάθηση, καθώς είναι αρκετά συχνή, αποτελώντας, παράλληλα, κύρια αιτία θνησιμότητας στην περίπτωση που επιφέρει επιπλοκές.

Οι μορφές της καρδιακής αρρυθμίας

Μια καρδιακή αρρυθμία εμφανίζεται όταν τα ηλεκτρικά σήματα που συντονίζουν τον ρυθμό της καρδιάς δε λειτουργούν σωστά και μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Η ελαττωματική σηματοδότηση αναγκάζει την καρδιά να χτυπά πολύ γρήγορα (ταχυκαρδία), πολύ αργά (βραδυκαρδία) ή ακανόνιστα.

Ταχυκαρδία

Η ταχυκαρδία μας κάνει να αισθανόμαστε την καρδιά μας να χτυπάει σαν να έχουμε τρέξει μαραθώνιο ή σαν να «πετάγεται» έξω από το στήθος μας. Γενικά, οι καρδιακοί παλμοί άνω των 100 παλμών ανά λεπτό, θεωρούνται μη φυσιολογικοί.

Βραδυκαρδία

Με τη βραδυκαρδία, οι καρδιακοί παλμοί σε κατάσταση ηρεμίας, είναι μικρότεροι από 60. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αισθανόμαστε την καρδιά μας να χτυπά αργά ή να παραλείπει έναν παλμό. Όπως συμβαίνει και στη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, τα όργανα και οι ιστοί στο σώμα μας δεν έχουν τη σταθερή, ισχυρή παροχή οξυγονωμένου αίματος που απαιτείται για βέλτιστη υγεία.

Μαρμαρυγή

Οι ασταθείς καρδιακοί παλμοί, όπως η κολπική μαρμαρυγή, μοιάζουν με φτερούγισμα στο στήθος. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα στην αρχή, αλλά όταν η καρδιά μας δεν χτυπά με συνεπή, συγχρονισμένο τρόπο, έχουμε μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως θρόμβους αίματος και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πώς αντιμετωπίζεται η καρδιακή αρρυθμία;

Με βάση τα αποτελέσματα συγκεκριμένων εξετάσεων, την κατανόηση των συμπτωμάτων και του ιατρικού ιστορικού μας, ο γιατρός μας μπορεί να μας συστήσει ένα σχέδιο θεραπείας ανάλογα τον τύπο της αρρυθμίας και τη σοβαρότητά της. Οι ήπιες και σπάνιες αρρυθμίες συχνά δεν απαιτούν φάρμακα, συσκευές ή άλλη θεραπεία. Αντ’ αυτού, μπορούμε να υιοθετήσουμε έναν πιο φιλικό προς την καρδιά τρόπο ζωής, να αποφύγουμε τα λίπη, να καταναλώνουμε τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά και να προγραμματίζουμε τακτικές εξετάσεις. Στις περιπτώσεις που οι αρρυθμίες είναι πιο σοβαρές, μπορεί να χρειαστεί ένα πιο επιθετικό σχέδιο θεραπείας.

φάρμακα για τη καρδιά

Η θεραπεία

Διάφοροι τύποι φαρμάκων συνταγογραφούνται σε άτομα που πάσχουν από καρδιακές αρρυθμίες. Αυτά μπορούν είτε να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του καρδιακού ρυθμού είτε να προστατεύσουν από πιθανές επιπλοκές. Οι πιο κοινές θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Τους βήτα-αναστολείς (beta-blockers), που χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.
  • Τα αντιαρρυθμικά φάρμακα, που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη μη φυσιολογικών ρυθμών και τη μείωση της έντασης των αρρυθμιών.
  • Τα αντιπηκτικά, τα οποία παρεμβαίνουν στη φυσική τάση του αίματος για πήξη, έτσι ώστε ένας ακανόνιστος καρδιακός παλμός να μην επιτρέπει στο αίμα να συγκεντρωθεί στην καρδιά και να σχηματίσει θρόμβο.

Πηγές: www.mayoclinic.org, www.healthline.com


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.