Πώς η βιταμίνη C επηρεάζει την υγεία των νεφρών;


Η βιταμίνη C είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό. Μας βοηθά να απορροφήσουμε το σίδηρο από τα τρόφιμα, να απαλύνουμε τον πόνο από κοψίματα και μώλωπες και να καταπολεμήσουμε τα τριγλυκερίδια.

Παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση των οστών και των ιστών στο σώμα. Η λήψη της σωστής ποσότητας βιταμίνης C είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τα νεφρά, καθώς φιλτράρεται από αυτά. Για να κατανοήσουμε τη σημαντικότητα, μια υπερβιταμίνωση C μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του νεφρικού μας συστήματος. Τι πρέπει να γνωρίζουμε, λοιπόν, για τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης C και της υγείας των νεφρών;

Κατανοώντας την βιταμίνη C

Το σώμα μας, σε αντίθεση με τη βιταμίνη D, δεν μπορεί να παράγει βιταμίνη C. Αντ ‘αυτού, τη λαμβάνουμε από τρόφιμα ή συμπληρώματα.
Μερικά σημαντικά οφέλη της για το σώμα μας που αξίζει να γνωρίζουμε, είναι τα εξής:

  • Βοηθάει τις πληγές να επουλωθούν
  • Προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες
  • Διατηρεί υγιή τα αιμοφόρα αγγεία, το δέρμα, τα οστά και τους χόνδρους
  • Βελτιώνει την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως τον σίδηρο και τον ψευδάργυρο

Μια σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε σκορβούτο, μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε όλο το σώμα.

Βιταμίνη C για τη λειτουργία των νεφρών

Το συνιστώμενο διαιτητικό επίπεδο για τη βιταμίνη C είναι 90mg για ενήλικες άνδρες και 75 mg για ενήλικες γυναίκες. Όταν καταναλώνουμε περίσσεια βιταμίνη C, καθώς και βιταμίνη Β12, τα νεφρά μας επεξεργάζονται το θρεπτικό συστατικό και βοηθούν το σώμα μας να το αποβάλει μέσω των ούρων. Η υπερβολική δόση βιταμίνης, όμως, μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση οξαλικών στο σώμα μας, ειδικά εάν έχουμε χρόνια νεφρική νόσο. Επομένως, οι ανάγκες μας σε βιταμίνη C μπορεί να είναι διαφορετικές εάν τα νεφρά μας δεν λειτουργούν καλά ή υποβαλλόμαστε σε αιμοκάθαρση.

Βιταμίνη C και καρκίνος του νεφρού

Η πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να παίζει ρόλο στην καταπολέμηση του νεφροκυτταρικού καρκινώματος, το οποίο αποτελεί τον πιο κοινό τύπο καρκίνου του νεφρού μεταξύ των ενηλίκων και μία από τις πιο κοινές αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Οι ερευνητές διερευνούν τη δυνατότητα χρήσης υψηλών δόσεων βιταμίνης C για τη θεραπεία του καρκίνου, εδώ και δεκαετίες. Μια νέα έρευνα, μάλιστα, έφερε στο φως ότι τα άτομα με υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του νεφρού. Παρόλα αυτά, οι απόψεις εξακολουθούν να διίστανται, καθώς τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C δε συνιστώνται για άτομα με καρκίνο του νεφρού, αφού θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη βλάβη.

Βιταμίνη C και πέτρες

Υψηλές δόσεις τόσο βιταμίνης C, όσο και βιταμίνης Α, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για τον πιο κοινό τύπο πέτρας στα νεφρά, που αποτελείται από οξαλικό ασβέστιο. Οι πέτρες στα νεφρά δημιουργούνται όταν τα απόβλητα συσσωρεύονται στα νεφρά, προκαλώντας πόνο και δυσκολία στην ούρηση. Σύμφωνα με έρευνες, δεδομένου ότι τα νεφρά μετατρέπουν εν μέρει τη βιταμίνη C που καταναλώνεται σε οξαλικό, μια περίσσεια βιταμίνης θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας. Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος των λίθων στα νεφρά, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας συνιστούν ότι οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο από 2.000 mg βιταμίνης ημερησίως.

Πηγή: www.healthline.com


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.