Το πάθος μπορεί και κάνει τη διαφορά

Ο Κωστής Μπότσαρης αναφέρεται στη νίκη του ΠΑΟΚ στην Κέρκυρα, κάνει λόγο στην εν γένει ειδοποιό διαφορά εν όψει της συνέχειας κι αναλύει τα μεταγραφικά δεδομένα του «Δικεφάλου» όπως έχουν διαμορφωθεί ως τώρα...

Το περασμένο Σάββατο, ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στην Κέρκυρα ως φαβορί για τον Κυριακάτικο αγώνα με τον ΑΟΚ στο νησί των Φαιάκων και μια μέρα μετά, επιβεβαίωσε τις προβλέψεις επικρατώντας 3-0 (23’ Μάτος, 57’ Κάμπος, 78’ Πέλκας) παρουσία σχεδόν χιλίων οπαδών του, διευρύνοντας το νικηφόρο σερί του και (παρα)μένοντας σε απόσταση … βαθμού από την κορυφή δεδομένου πως Ολυμπιακός και ΑΕΚ επικράτησαν αντίστοιχα των αντιπάλων τους. Πλέον γίνεται ευρύτερα κατανοητό και συνάμα αντιληπτό πως οι λεπτομέρειες – θα – κάνουν τη διαφορά στη μάχη για την πρώτη θέση σ’ έναν αγωνιστικό μαραθώνιο που φέτος ολοκληρώνεται στις τριάντα αγωνιστικές και δεν ακολουθείται από πλέι οφ.

Στην Κέρκυρα ο «Δικέφαλος» αποδείχτηκε … αποτελεσματικός αλλά σίγουρα δεν ήταν καλός, στα επίπεδα τουλάχιστον που είχε παρουσιάσει τον προηγούμενο καιρό. Ξεκίνησε τον αγώνα νωθρά, έδωσε περιθώρια αντίδρασης στους αποδυναμωμένους  – λόγω της πληθώρας απουσιών τους – γηπεδούχους και πήρε αυτό που ήθελε χάρη στην ποιότητα και την εμπειρία του Μάτος, τη δραστηριότητα και τα … καλά επιθετικά … «φεγγάρια» του Κάμπος και το πείσμα – θέληση του Πέλκα, συνεπικουρούμενα όλα αυτά από τη σταθερά καλή απόδοση του κεντρικού διδύμου της άμυνάς του, που στην προκειμένη περίπτωση πλαισιώσαν ο Βαρέλα με τον Μαλεζά. Τουναντίον είχε σαφές πρόβλημα με τα αμυντικά του χαφ, καθώς Μαουρίσιο και Τσίμιροτ δημιουργικά υπέπεσαν σε πολλά λάθη και απέτυχαν να βγάλουν συνεργασίες που θα έκαναν το παιχνίδι της ομάδας τους πιο γρήγορο, πιο απρόβλεπτο και κατά συνέπεια πιο αποτελεσματικό. 

Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές έκαναν λόγο δημόσια και ανεπίσημα για τον «βαρύ» – λόγω των έντονων βροχοπτώσεων τις προηγούμενες ημέρες – αγωνιστικό χώρο, που λειτουργούσε αποτρεπτικά στη γρήγορη ανάπτυξη με μια πάσα, καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων απαιτούνταν πρώτα κοντρόλ και στη συνέχεια οτιδήποτε άλλο. Δεν ήταν λίγοι ένθεν κι ένθεν που γλίστρυσαν όμως η διαφορά ανάμεσα στις δυο ομάδες δε φαινόταν και τόσο μεγάλη στο πρώτο ημίχρονο κυρίως λόγω του πάθους της ομάδας του Σάκη Τσιώλη. Απεγνωσμένοι για βαθμούς, με λύσεις ανάγκης και μετατοπίσεις ποδοσφαιριστών σε άλλες θέσεις από αυτές που είθισται ν’ αγωνίζονται κατέθεσαν άγνοια φόβου, θετικό εγωϊσμό και προσπάθησαν  απέναντι σε μια – κατά τεκμήριο – καλύτερη ομάδα από τους ίδιους. Κι αυτό το πάθος, είναι που μπορεί να κάνει και κάνει τη διαφορά σε κάθε περίπτωση. Αλλωστε το ίδιο είχε συμβεί σε προηγούμενες, πρόσφατες αναμετρήσεις του «Δικεφάλου» με γνωστά τα … ευεργετικά αποτελέσματα. 

Ισως και γι’ αυτό ήταν τόσο εμφανής η διαφορά αυτού του ΠΑΟΚ με τον αντίστοιχο των προηγούμενων αγώνων. Η σημαντική διαφορά δυναμικότητας πιθανόν να προκάλεσε έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό που τελικώς δεν κόστισε χάρη στις ατομικές ενέργειες του καθενός επιθετικά και λιγότερο χάρη στη … συνοχή και την ομαδικότητα, σήμα(τα) κατατεθέν αυτού του συνόλου ως τώρα. Δεν είναι τυχαία η θέση που κατέχει στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες του πρωταθλήματος. Μετρώντας οκτώ σερί νίκες διαθέτει τη δεύτερη θέση σε γκολ, τελικές, γκολ ανά τελική, ασίστ, γεμίσματα, είναι τέταρτος στις πάσες, πρώτος στα κλεψίματα, ενώ διαθέτει την καλύτερη άμυνα με μόλις επτά γκολ παθητικό, σε μια από τις καλύτερες επιδόσεις ανά την ήπειρο.

Το μάθημα της περασμένης Κυριακής λοιπόν είναι αρκετά διδακτικό γα τον ΠΑΟΚ που συνεχίζει την πορεία του σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο με κοινό παρονομαστή το στόχο της κορυφής. Ενας δρόμος μακρύς κι απαιτητικός, δίχως όμως ν’ αποφεύγονται τα λάθη του παρελθόντος. Κι ένα εκ των σημαντικών είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται και φέτος στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Η πρώτη κίνηση ήταν η απόκτηση του Μάρτσιο Αζεβέντο προκειμένου να καλυφθεί το καίριο κενό στο αριστερό άκρο της άμυνας, εκεί όπου αναγκάζεται ν’ αγωνίζεται – με μεγάλη επιτυχία ομολογουμένως – ο Αντελίνο Βιεϊρίνια, από τα πόδια του οποίου ξεκίνησε το πρώτο γκολ στην Κέρκυρα. Ο 31χρονος Βραζιλιάνος αποκτήθηκε πριν από μια εβδομάδα και δε θα είναι έτοιμος ν’ αγωνιστεί σε διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων. Η εξήγηση έχει να κάνει – και – με το οικονομικό κομμάτι, καθώς η ομάδα γλίτωσε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για διάστημα δέκα – δώδεκα ημερών. Το ερώτημα όμως είναι τί έχασε, κάτι που θ’ απαντηθεί στην πορεία. 

Την ίδια στιγμή, το σίριαλ Μολέντο συνεχίζεται κι αν όλα πάνε καλά θα ολοκληρωθεί σήμερα. Για ένα ποδοσφαιριστή αδιαμφισβήτητης αξίας, σε μια σπάνια κίνηση απόκτησης του ΠΑΟΚ ενός τέτοιου από τις τρεις μεγάλες των Αθηνών, καθώς μέχρι πρότινος μόνον το αντίθετο συνέβαινε, αλλά μέσα από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες όπως είναι ο εξάμηνος δανεισμός αφού ο Βραζιλιάνος έχει υπογράψει προσύμφωνο με ομάδα της πατρίδας του για το προσεχές καλοκαίρι. Οπως όλα τα πράγματα στη ζωή έτσι κι αυτό το … νόμισμα έχει δυο όψεις. Το ποιά είναι πιο … λαμπρή θα φανεί κι αυτή στο άμεσο μέλλον. Πάντως, εφόσον ολοκληρωθεί η απόκτησή του θ’ αποτελέσει ένα σημαντικό θέμα εσωτερικής διαχείρισης για την τεχνική ηγεσία, που μέχρι στιγμής δείχνει να τα πηγαίνει καλά στο συγκεκριμένο θέμα με μια μικρή εξαίρεση εσχάτως στο θέμα του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Ο διεθνής Σέρβος επιθετικός έδειξε ενοχλημένος την περασμένη Κυριακή από το χρόνο συμμετοχής του κι αυτό είναι κάτι που καλείται να λυθεί άμεσα εσωτερικά καθώς είναι μια από τις πλέον πολύτιμες μονάδες της ομάδας, ειδικά στην επιθετική γραμμή. Με επιπλέον παράμετρο την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη και την Τούμπα, παρά τα … ατέρμονα σενάρια που γράφονται από εδώ κι από εκεί. Η ομάδα τον θέλει δια στόματος διοίκησης, ο ποδοσφαιριστής θέλει να μείνει σύμφωνα με τα δημόσια λεγόμενά του, ρήτρα υπάρχει, τέλος συζήτησης. 

Θέμα διαχείρισης αποτελούν κι οι αποχωρήσεις. Στην πόρτα της εξόδου βρίσκονται οι Μπρκιτς, Λέοβατς, με τον Κροάτη να βρίσκεται πιο κοντά από όλους στην πόρτα της εξόδου έπειτα από πρόταση που έχει κατατεθεί και μελετούν οι άνθρωποι της ομάδας. Το θέμα του Μολέντο, εφόσον ολοκληρωθεί θα σημάνει την αποχώρηση των Κωνσταντινίδη – Κάτσε, ενώ παράλληλα θα δοθεί δανεικός και ο Πούγγουρας. Εδώ και καιρό εκτός βρίσκεται ο Ζαμπράνο, που αναζητά ομάδα για να συνεχίσει εκεί τον δανεισμό του από τη Ρουμπίν Καζάν και ταυτόχρονα πολύ κοντά στην πώληση βρέθηκε κι ο Τζαλμπά Κάμπος, έχοντας μάλιστα ενημερωθεί σχετικά, όμως οι τελευταίες του εμφανίσεις έβαλαν εκ νέου σε σκέψεις τους αρμοδίους. Το αν θα υπάρξει συνέχεια σ’ επίπεδο ενίσχυσης εξαρτάται άμεσα από το αν, ποιοί και πόσοι θα φύγουν. Αλλά ο χρόνος είναι αμείλικτος και δεν αποτελεί σύμμαχο πλέον … Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους … 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.