Wimbledon: Το αντίο του Σάμπρας στο «Νεκροταφείο των Πρωταθλητών»

Το Novasports.gr θυμάται τον σπουδαίο Ελληνοαμερικανό και την τελευταία του παρουσία στο τουρνουά που γνώρισε «μαγικές» στιγμές...

Πιτ Σάμπρας ή αλλιώς ο «βασιλιάς» του τένις στις επιφάνειες χόρτου πριν την έλευση του Ρότζερ Φέντερ. Ο αθλητής που είχε το ρεκόρ με 7 κατακτήσεις Wimbledon, πριν ο Ελβετός του πάρει το… στέμμα και τυπικά το 2017, φτάνοντας τις 8.

Ο σπουδαίος Ελληνοαμερικανός που κυριάρχησε τη δεκαετία το ‘90 και έκλεισε την καριέρα του με τον τίτλο του US Open του 2002 και τους 14 συνολικά σε όλα τα Grand Slam. Πριν ολοκληρώσει την καριέρα του όμως, είχε γνωρίσει μια από τις πιο σπαρακτικές ήττες του στο περίφημο βρετανικό τουρνουά, από τον άσημο Τζορτζ Μπαστλ!

«Η ήττα δεν είναι και το πιο ευχάριστο συναίσθημα, αλλά είναι μέρος του παιχνιδιού. Δεν μπορεί να νικάς πάντα. Στενοχωριόμουν βέβαια όταν αποκλειόμουν από ένα μεγάλο τουρνουά, αλλά έλεγε πως έχουμε κι άλλο δρόμο μπροστά μας, στο επόμενο τουρνουά. Στενοχωρήθηκα πολύ όμως όταν έχασα στον δεύτερο γύρο, στο τελευταίο μου ματς στο Wimbledon το 2002», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του το 2007 στα Νέα.

Θύμα έκπληξης στο «Νεκροταφείο των Πρωταθλητών»

Πριν την εκκίνηση του Wimbledon το 2002 ο Πιτ Σάμπρας δεν έδειχνε στην καλύτερη κατάστασή του, όμως μόνο και μόνο που αγωνιζόταν στην επιφάνεια που του είχε χαρίσει τις μεγαλύτερες στιγμές δόξας της καριέρας του έμοιαζε να δείχνει αρκετό για μια αξιόλογη πορεία.

Έχοντας απέναντί του τον άγνωστο και Νο.145 Τζορτζ Μπαστλ άπαντες περίμεναν την πρόκρισή του στον επόμενο γύρο με ευκολία. Ειδικά με τον τρόπο που ο αντίπαλός του μπήκε στο κυρίως ταμπλό, καθώς κάποιος αποσύρθηκε με τραυματισμό και σαν «lucky loser» είδε το όνομά του να εμφανίζεται στο μεγαλύτερο τουρνουά της καριέρας του.

Τελικά όχι μόνο δεν ήρθε το εισιτήριο στην επόμενη φάση, αλλά αυτό το ματς του έμελε να είναι το τελευταίο του εκεί και μάλιστα στο (τότε) δεύτερο κορτ ή όπως έχει μείνει γνωστό το «Νεκροταφείο των Πρωταθλητών»…

Εκεί όπου μεγάλοι παίκτες του παρελθόντος πριν από αυτόν είχαν αντίστοιχα πέσει θύματα μεγάλων εκπλήξεων, με τους Τζον ΜάκΕνρο, Τζίμι Κόνορς και Πιτ Κας να είναι κάποιοι εξ αυτών.

Πιο τρανταχτό παράδειγμα της «κατάρας» που συνδέει το εν λόγω γήπεδο είναι ο Αντρέ Αγκάσι. Ένας εκ των μεγαλύτερων αντιπάλων του Ελληνοαμερικανού είχε αποκλειστεί το 1996 στον πρώτο γύρο, γνωρίζοντας την ήττα από τον Νταγκ Φλας, Νο278 της παγκόσμιας κατάταξης με 3-1 σετ!

Το γράμμα που πήγε να αλλάξει την ιστορία, αλλά…

Το παιχνίδι ανάμεσα στον Σάμπρας και τον Μπαστλ εκκίνησε με όλους τους… ανάποδους οιωνούς για τον «Pistol Pete», ο οποίος βρέθηκε πίσω με 2-0 σετ (6-3, 6-2).

Σε εκείνο το σημείο όμως αποφάσισε να διαβάσει ένα γράμμα της γυναίκας του, Μπρίτζετ Γουίλσον. Μέσα σε αυτό αναφερόταν η αγάπη και η στήριξή της προς τον άντρα της, σύμφωνα με τα όσα αναφέρεται και στην αυτοβιογραφία του σπουδαίου αθλητή. Η εν λόγω κίνηση έμοιαζε να του δίνει την ώθηση που έπρεπε ώστε να προσδώσει περισσότερη αίγλη στον θρύλο του στο Wimbledon. Θυμίζοντας τον τενίστα που κυριαρχούσε τα τελευταία 10 χρόνια στο σπορ έφερε το ματς στα ίσα, 2-2 (6-4, 6-3).

Όμως η μοίρα του ήταν να ηττηθεί από τον Μπαστλ, που του πήρε το τελευταίο σετ (6-4) και μαζί την πρόκριση στον 3ο γύρο του τουρνουά.

Αποσβολωμένος από την έκβαση της αναμέτρησης ο τότε 31χρονος άσσος έμεινε αρκετά λεπτά στην καρέκλα του πριν τελικά αποχωρήσει από το κορτ. Από την άλλη ο αντίπαλός του πανηγύριζε σαν τρελός τη νίκη του, η οποία όμως θα ήταν και η τελευταία του σε Grand Slam μέχρι το τέλος της καριέρας του!

Λίγους μήνες μετά ο Σάμπρας θα έπαιρνε το 14ο και τελευταίο Major τίτλο του, ανακοινώνοντας και την απόσυρσή του έναν χρόνο μετά, το 2003, χωρίς όμως να αγωνιστεί ξανά σε επίσημο ματς…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.