Ρολάν Γκαρός: Το ιστορικό triple crown της Σερίνα Ουίλιαμς

Το ιστορικό triple crown της Σερίνα Ουίλιαμς το 2013 και η μεγάλη πρόκληση της Ίγκα Σφιόντεκ στο φετινό Ρολάν Γκαρός!

Παρίσι, 11 χρόνια πριν η Σερίνα Ουίλιαμς στεκόταν στο on Court Philippe-Chatrier, η φωνή της έτρεμε από συγκίνηση και δάκρυα βούρκωναν τα μάτια της.

«Όλα για μένα έχουν να κάνουν με την μεγάλη προσπάθεια μου να επιστρέψω υγιής» είπε στους θεατές που βρίσκονταν στις κερκίδες του εμβληματικού κορτ του Ρολάν Γκαρός. «Πάντα έλεγα ότι ένας αθλητής δεν γίνεται πρωταθλητής από τους τίτλους που κατακτά αλλά από το πώς καταφέρνει να ξανασηκωθεί στα πόδια του μετά από μία ήττα, μια απώλεια ή έναν τραυματισμό.»

Η 31χρονη Αμερικανίδα μόλις έχει κατακτήσει τον πρώτο της τίτλο στο Γαλλικό Όπεν μετά το 2002 αλλά φαίνεται να την έχουν καταβάλει όλες εκείνες οι αναμνήσεις από τις δύσκολες μέρες, που πέρασε τον προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Δύο χειρουργικές επεμβάσεις στα πόδια και μια θεραπευτική αγωγή για πνευμονική θρόμβωση την υποχρέωσαν να δώσει μόλις 55 παιχνίδια σε δύο χρόνια, το 2010 και 2011. Την αμέσως επόμενη χρονιά, η Σερίνα έκανε μία αξιοπρεπέστατη πορεία, η οποία όμως ωχριά μπροστά στους θριάμβους του 2013.

Σε 83 ματς, η Σερίνα σημείωσε 78 νίκες με ποσοστό επιτυχίας 94%, το υψηλότερο της καριέρας της. Σε διάστημα τεσσάρων μηνών, η Ουίλιαμς έτρεξε ένα σερί 34 νικών, κατά τη διάρκεια του οποίου κατέκτησε πέντε διαδοχικούς τίτλους: στο Μαϊάμι, στο Τσάρλεστον, στη Μαδρίτη, στη Ρώμη και στο Παρίσι. Οι τρεις τελευταίοι έχουν τεράστιο ενδιαφέρον τη στιγμή που το φετινό Ρολάν Γκαρός είναι προ των πυλών… Κι αυτό γιατί η μία και μοναδική γυναίκα-αθλήτρια, που κέρδισε διαδοχικούς τίτλους σε Μαδρίτη, Ρώμη και Παρίσι, το triple crown του ευρωπαϊκού κόκκινου χώματος είναι η Σερίνα Ουίλιαμς!

Θα μπορούσε να επαναληφθεί φέτος το επίτευγμα της Αμερικανίδας; Η απάντηση είναι «ναι» εφόσον φυσικά η Ίγκα Σφιόντεκ, το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, καταφέρει να φτάσει στην κατάκτηση του 4ου τίτλου της στο Γαλλικό όπεν τα τελευταία πέντε χρόνια!

Μετά τους τίτλους σε Μαδρίτη και Ρώμη, κερδίζοντας και στους δύο τελικούς, το Νο 2 του κόσμου, τη Λευκορωσίδα, Αρίνα Σαμπαλένκα, η Πολωνή δείχνει ανίκητη! Και αυτό ακριβώς το γεγονός προκάλεσε τον παρακάτω διάλογο μετά τον τελικό της Ρώμης:


-Πόσο καλό ήταν αυτό;
Σφιόντεκ: “Πραγματικά, πείτε μου εσείς…”
-Έδειχνες εξωπραγματική, συνέτριψες τη δεύτερη καλύτερη αθλήτρια στον κόσμο…
Σφιόντεκ: “Έπαιξα πραγματικά καλά και απόλυτα συγκεντρωμένα. Εκμεταλλεύτηκα κάθε ευκαιρία, που μου παρουσιάστηκε και νιώθω ότι αυτό το ματς ήταν κάπως διαφορετικό από εκείνο στη Μαδρίτη. Σήμερα ένιωσα ότι πίεσα πολύ περισσότερο την αντίπαλό μου.”

Χωρίς αμφιβολία, η Σφιόντεκ θα νιώσει και η ίδια πίεση όσο θα προχωρά βαθύτερα στο Ρολάν Γκαρός. Για την ώρα όμως, το triple crown είναι κάτι, που έχει συμβεί μία και μοναδική φορά στην ιστορία.

Ας επιστρέψουμε όμως στη Σερίνα Ουίλιαμς και την ασύλληπτη πορεία της την άνοιξη του 2013 στα πιο φημισμένα χωμάτινα κορτς της Ευρώπης.
Η Ουίλιαμς μπήκε στη σεζόν, κερδίζοντας τον τίτλο στο Μπρισμπέιν αλλά στο Αυστραλιανό Όπεν αποκλείστηκε από την Σλόαν Στέφενς στα προημιτείκά. Στις 18 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς, έχασε από την Μάριον Μπαρτολί στη φάση των 16 του Ντουμπάι. Μετά από αυτό το παιχνίδι, η Σερίνα δεν επέτρεψε σε καμία αντίπαλό της να την κερδίσει για 132 ολόκληρες μέρες.

ΜΑΔΡΙΤΗ 2013

Το κόκκινο χώμα ήταν ίσως η μοναδική επιφάνεια που δεν πρόσθετε το κάτι παραπάνω στο μεγάλο και κυριαρχικό παιχνίδι της Ουίλιαμς. Εξουδετέρωνε το σερβίς της και διεύρυνε τη διάρκεια των ράλι, δίνοντας έτσι στις αντιπάλους περισσότερες πιθανότητες να τη «χτυπήσουν».
Μετά τους τίτλους σε Μαϊάμι και Τσάρλεστον και δυο νίκες στο Fed Cup, η Σερίνα μπήκε στο τουρνουά της Μαδρίτης, τρέχοντας ένα σερί 13 νικών.
Είχε περάσει ήδη μια δεκαετία από την τελευταία φορά, που η Σερίνα είχε δώσει το παρών σε έναν red clay τελικό αλλά όταν νίκησε την Σάρα Εράνι με 7-5 και 6-2, συνειδητοποιήσαμε όλοι ότι ήταν μια ανάσα πλέον από τον 50ο τίτλο της καριέρας της.
Στον τελικό έκανε περίπατο απέναντι στη Σαραπόβα, την οποία νίκησε με 6-1, 6-4 σε λιγότερο από 80 λεπτά.

Serena Williams
Serena Williams

ΡΩΜΗ 2013

Στα ημιτελικά της Ρώμης, η Σερίνα βρέθηκε απέναντι στην Σιμόνα Χάλεπ και παρόλο, που η Ρουμάνα κατάφερε να φτάσει σε ένα γρήγορο μπρέικ, η Ουίλιαμς νίκησε άνετα με 6-3, 6-0.

Το αήττητο σερί της Αμερικανίδας αυξήθηκε με 15 διαδοχικές νίκες στο χώμα και 23 συνολικά, λίγο πριν διεκδικήσει τον τέταρτο σερί τίτλο της στο Foro Italico. Αντίπαλος της στον τελικό; Η Βικτόρια Αζαρένκα.

Παρά το γεγονός ότι η Σερίνα κυριάρχησε επί της Χάλεπ, η Αμερικανίδα δεν ήταν ευχαριστημένη από το παιχνίδι της και κυρίως από το σερβίς της και γι’ αυτό αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ημιτελικού κατευθύνθηκε στα προπονητικά κορτς για να το δουλέψει! Αυτό, έχοντας χάσει μόλις 10 games σε 4 ματς.

Στο H2H με την Αζαρένκα, η Σερίνα μετρούσε 11 νίκες και μόλις 2 ήττες, αλλά υπήρχαν αρκετοί λόγοι, που πολλοί πίστευαν ότι το ματς δεν θα ήταν εύκολο για την Αμερικανίδα. Η Αζαρένκα μπήκε στο 2012, κάνοντας ένα τρομερό σερί 26 νικών και κρατούσε το Νο 1 του κόσμου για ένα σημαντικό διάστημα της χρονιάς. Επιπλέον, τρεις μήνες νωρίτερα, η Αζαρένκα είχε κερδίσει την Ουίλιαμς στον τελικό της Ντόχα με 2-1 σετ. Αυτά για την ιστορία!

Στη Ρώμη, η Ουίλιαμς έσπασε τέσσερις φορές το σερβίς της Αζαρένκα στο πρώτο σετ κι έφτασε σε μια σπουδαία νίκη με 6-1, 6-3. 11 χρόνια μετά τον πρώτο της τίτλο στη Ρώμη, η Σερίνα Ουίλιαμς πανηγύριζε ξανά στην πόλη, που λατρεύει όσο καμιά!

Serena Williams
Serena Williams Rome

Κάπως έτσι, με το τρόπαιο της Ρώμης στις αποσκευές της, πέταξε για τη Γαλλία για να παίξει στο Ρολάν Γκαρός ως το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο!

ΠΑΡΙΣΙ 2013

Το 2012 συνέβη κάτι απίστευτο… η Σερίνα αποκλείστηκε για πρώτη φορά στην καριέρα της (σ.σ. μέχρι εκείνη τη στιγμή) σε πρώτο γύρο ενός σλαμ. Ο οδυνηρός αποκλεισμός ήρθε από την Βιρζινί Ρατζάνο, που βρισκόταν στο Νο 111 του κόσμου.

Με αυτή την ανάμνηση στο πίσω μέρος του μυαλού της, η Σερίνα ξεκίνησε το ταξίδι της στο Ρολάν Γκαρός του 2013. Η Αμερικανίδα κέρδισε τα τέσσερα πρώτα της ματς, χάνοντας μόλις 10 games. Κι έπειτα περίμενε την Σβετλάνα Κουζνέτσοβα στα προημιτελικά. Οι δυο τους μοιράστηκαν τα δύο πρώτα σετ. Στο καθοριστικό, η Κουζνέτσοβα προηγήθηκε με 2-0 αλλά η Σερίνα με πέντε σερί games, γύρισε το σετ, πήρε το ματς με 6-1, 3-6, 6-3 και σφράγισε το εισιτήριο της για τον πρώτο της ημιτελικό στο Ρολάν Γκαρός μετά το 2003.

Στα ημιτελικά, η Ουίλιαμς πέρασε σαν οδοστρωτήρας πάνω από την Εράνι, βγάζοντας 40 winners έναντι μόλις 2 της Ιταλίδας. Αυτή η νίκη αύξησε το σερί της στα 30 ματς αήττητη.

Η Σαραπόβα, η νικήτρια του Γαλλικού Όπεν την προηγούμενη χρονιά, αναμφίβολα θεωρούνταν μεγαλύτερο εμπόδιο για την Ουίλιαμς. Άλλωστε είχε κερδίσει τα προηγούμενα 13 παιχνίδια της στο Παρίσι. Όλα αυτά όμως έμειναν στα… χαρτιά!

Η Ουίλιαμς νίκησε τη Ρωσίδα με 6-4, 6-4 με τη Σαραπόβα να σχολιάζει μετά τον τελικό ότι η Ουίλιαμς σέρβιρε «δυνατότερα από τον Νταβίντ Φερέρ», ο οποίος την επόμενη μέρα θα αντιμετώπιζε τον Ραφαέλ Ναδάλ.

Στον τελικό με τη Σαραπόβα, η Σερίνα έβγαλε τρεις άσους στο τελευταίο της σερβίς game, με το οποίο έκλεισε τον τελικό και κατέκτησε τον τίτλο.
Ο πρώτος άσος είχε ταχύτητα 190 χλμ/ώρα, ο δεύτερος 195 χλμ/ώρα και ο τρίτος, όπου είχε και championship point, 198 χλμ/ώρα.
Αυτός ήταν ο 16ος τίτλος της Αμερικανίδας σε Γκραν Σλαμ στο μονό.

Serena Williams
Serena Williams


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.