Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις απίστευτες επιδόσεις του Νίκου Μαχλά στην καριέρα του; Ας θυμηθούμε τα κατορθώματα του Έλληνα άσου, ο οποίος σήμερα έχει γενέθλια...

Ο Νίκος Μαχλάς, γεννημένος στις 16 Ιουνίου 1973 στο Ηράκλειο της Κρήτης, είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές της ιστορίας και κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του τόσο στο ελληνικό όσο και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Τα πρώτα χρόνια και ο ΟΦΗ

Ο Μαχλάς ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στον ΟΦΗ το 1990, όπου αμέσως έδειξε το ταλέντο του ως επιθετικός στα χέρια του Ευγένιου Γκέραρντ. Στα πρώτα χρόνια του με τον ΟΦΗ, αναδείχθηκε ως ένας από τους κορυφαίους σκόρερ της ομάδας, προσελκύοντας τα βλέμματα και το  ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων. Η ταχύτητα, η τεχνική και η μυρωδιά του γκολ τον καθιστούσαν έναν εξαιρετικό παίκτη που μπορούσε να αλλάξει την εικόνα ενός αγώνα και να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του.

Η «χρυσή» καριέρα στην Ολλανδία

Το 1996, ο Νίκος Μαχλάς μετακόμισε στην Ολλανδία για να παίξει με τη φανέλα της Φίτεσε. Εκεί απογειώθηκε η καριέρα του και έγινε γνωστός σε όλον τον κόσμο. Οι φίλαθλοι της Φίτεσε είχαν κάνει σύνθημα το όνομα του διεθνούς άσου και ο Ζορμπάς έπαιζε συχνά στα ηχεία του γηπέδου. Τη σεζόν 1997/98, ο Μαχλάς πέτυχε 34 γκολ σε 32 παιχνίδια και κατέκτησε το Χρυσό Παπούτσι, βραβείο που δίνεται στον κορυφαίο σκόρερ όλων των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Είναι ο μοναδικός Έλληνας ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει το βραβείο αυτό…

Ο Μαχλάς πανηγυρίζει με τη φανέλα του Άγιαξ
Ο Μαχλάς πανηγυρίζει με τη φανέλα του Άγιαξ

Η επιτυχία του στην Ολλανδία δεν περιορίστηκε μόνο στη Φίτεσε, καθώς το 1999, ο Μαχλάς πήρε μεταγραφή στον μεγαλύτερο σύλλογο της χώρας, φορώντας τα ερυθρόλευκα του Άγιαξ, ο οποίος χρειάστηκε να ξοδέψει 2,9 δις δραχμές ή αλλιώς 8,5 εκ. δολάρια, προκειμένου να τον κάνει δικό του. Με τον Αίαντα, ο Μαχλάς συνέχισε τα… ραντεβού του με τα αντίπαλα δίχτυα (74 συμ. 38 γκολ) και κατέκτησε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο τη σεζόν 2001/02.

Επιστροφή στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια καριέρας

Μετά την επιτυχημένη του πορεία στην Ολλανδία και ένα σύντομο πέρασμα από τη Σεβίλλη, ο Νίκος Μαχλάς αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα το 2003 για να παίξει αρχικά στον Ηρακλή και εν συνεχεία στον αγαπημένο του ΟΦΗ. Αν και οι τραυματισμοί περιόρισαν την απόδοσή του τα τελευταία χρόνια της καριέρας του, κατάφερε να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες και στις δύο ομάδες. Το 2006, μετακόμισε στην Κύπρο για να παίξει στον ΑΠΟΕΛ, όπου συνέβαλε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2007 και του κυπέλλου το 2008, όταν και έβαλε τέλος στην πλούσια καριέρα του.

Η καριέρα στην Εθνική Ομάδα

Ο Νίκος Μαχλάς ήταν επίσης σημαντικός παίκτης και αναπόσπαστο κομμάτι για την Εθνική μας Ομάδα. Συμμετείχε σε πολλούς αγώνες με τη φανέλα της εθνικής, προσφέροντας την εμπειρία και το ταλέντο του σε κρίσιμες αναμετρήσεις. Με συνολικά 61 συμμετοχές και 18 γκολ, ήταν από τους βασικούς επιθετικούς της ομάδας για πάνω από μια δεκαετία, ενώ κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει το εκπληκτικό τέρμα με κεφαλιά που σημείωσε την τελευταία αγωνιστική των ομίλων της προκριματικής φάσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο.  Εκείνο το γκολ κόντρα στη Ρωσία σφράγισε τη συμμετοχή μας στο Μουντιάλ του 1994. Ο Μαχλάς ταξίδεψε στις ΗΠΑ και αγωνίστηκε στην κορυφαίας διοργάνωση του κόσμου εκπροσωπώντας τη χώρα μας…

Ο μαχλάς πανηγυρίζει με τον Τσαλουχίδη
Ο μαχλάς πανηγυρίζει με τον Τσαλουχίδη

Η συνεισφορά του Νίκου Μαχλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ανεκτίμητη. Ως ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε το Χρυσό Παπούτσι, αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς νέους ποδοσφαιριστές, ενώ η επιτυχία του στην Ολλανδία άνοιξε τον δρόμο για πολλούς  Έλληνες παίκτες να δοκιμάσουν την τύχη τους σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και στη συγκεκριμένη χώρα!