Νίκος Μαχλάς, ο μοναδικός Έλληνας που κατέκτησε “χρυσό παπούτσι”

Ο Νίκος Μαχλάς τίμησε όπου κι αν αγωνίστηκε την Κρήτη, την Ελλάδα και το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι ο μοναδικός Έλληνας ποδοσφαιριστής που έχει καταφέρει να κατακτήσει το "Χρυσό Παπούτσι" 21 χρόνια πριν.

Ο Νίκος Μαχλάς τίμησε όπου κι αν αγωνίστηκε την Κρήτη, την Ελλάδα και το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Αγαπήθηκε για το ήθος του και για την ικανότητά του στο να στέλνει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Πέρασαν 21 χρόνια από την ημέρα που έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, κατακτώντας το “Χρυσό Παπούτσι” με 34 γκολ. Είναι ο μοναδικός Έλληνας ποδοσφαιριστής που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. 



Η αρχή μίας σπουδαίας πορείας

Ο Νίκος Μαχλάς ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του πορεία από τον ΟΦΗ το 1990 με τη φανέλα του οποίου ξεχώρισε για την ικανότητά του να σκοράρει. Ικανότητα που μετά από έξι σεζόν διέκριναν οι σκάουτερ της ολλανδικής Φίτεσε του Άρνεμ κάνοντας κίνηση απόκτησής του το 1996. 

Η μεταγραφή που άλλαξε τα πάντα

Την περίοδο 1997-98 ο Νίκος Μαχλάς κάνοντας εντυπωσιακές εμφανίσεις και σκοράροντας 34 τέρματα σε 32 αγώνες με τη φανέλα της Φίτεσε, ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ στην Ολλανδία αλλά και πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη κερδίζοντας το “Χρυσό Παπούτσι”. Στην Φίτεσε αγωνίστηκε για 3 σεζόν, έπαιξε σε 92 ματς και σκόραρε 60 γκολ. Λατρεύτηκε από τους φίλους της ομάδας όσο ελάχιστοι και μετά από κάθε του γκολ από τα ηχεία του γηπέδου “έπαιζε” ο “Ζορμπάς”. 


Η ώρα του “Αίαντα” και το ρεκόρ χρημάτων

Την περίοδο 1999-2000 έρχεται η μεταγραφή του στον μεγάλο Άγιαξ. Το ποσό που έβγαλαν από τα ταμεία τους οι παράγοντες του “Αίαντα” ήτα 2,9 δις δραχμές (8,5 εκατομμύρια ευρώ) και αποτέλεσε εκείνη την εποχή την ακριβότερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. 

Με τον Άγιαξ κατέκτησε το πρωτάθλημα την περίοδο 2001-02 σκοράροντας σε 74 ματς 38 γκολ. 



Ο δανεισμός στην Σεβίλλη και τέλος του Ευρωπαϊκού ταξιδιού

Την σεζόν 2002-2003 ο Άγιαξ τον δίνει δανεικό στην Σεβίλλη στην οποία όμως ο
Έλληνας επιθετικός δεν ταιριάζει και η περιπέτεια των Ευρωπαϊκών γηπέδων τελειώνει στα γήπεδα της Ισπανίας. 



Η επιστροφή στην Ελλάδα

Ο Ηρακλής ψάχνει ένας αποτελεσματικό επιθετικό και ο Μαχλάς φαντάζει ως η ιδανική λύση. Ο Κρητικός επιθετικός φοράει τα γαλανόλευκα του “Γηραιού” και σε 26 αγώνες σκοράρει 10 γκολ. Δεν είχε την παρουσία που ήθελε και περίμεναν. 

Η επιστροφή στον ΟΦΗ 

Το 2004 ο Μαχλάς θα μπει στο αεροπλάνο και από την Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψει στην Κρήτη, όχι μόνο για διακοπές, αλλά και για να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο με τον ΟΦΗ. Επιστροφή που προκαλεί ενθουσιασμό στις τάξεις των φίλων της ομάδας. 
Ο Μαχλάς θα φορέσει 52 φορές την φανέλα της αγαπημένης του ομάδας και θα πληγώσει τους αντίπαλους τερματοφύλακες 21 φορές. 

Τα χρόνια έχουν περάσει η καταστάσεις στον ΟΦΗ δεν ευνοούν την παραμονή του και ο Μαχλάς θα συνεχίσει και θα κλείσει την καριέρα του στην Κύπρο με την φανέλα του ΑΠΟΕΛ σκοράροντας 17 γκολ σε 51 ματς. 

Ο σπουδαίος φορ σταμάτησε την καριέρα του το 2008 σε ηλικία 35 ετών. Συνολικά φόρεσε την φανέλα έξι ομάδων (του ΟΦΗ δύο φορές) αγωνίστηκε σε 463 παιχνίδια και σκόραρε 196 γκολ. Με την Εθνική ομάδα ο Μαχλάς αγωνίστηκε 61 φορές και σκόραρε 18 τέρματα με σπουδαιότερο όλων εκείνο με την Ρωσία στο Ολυμπιακό Στάδιο στον δρόμο της Εθνικής ομάδας για το Μουντιάλ της Αμερικής το 1994. 

Μπορεί να αντιμετώπισε πολλές ομάδες, κατέκτησε τίτλους και ατομικές διακρίσεις, όμως τη μεγαλύτερη μάχη και τη μεγαλύτερη νίκη την έδωσε εκτός αγωνιστικού χώρου. Μάλιστα το έκανε με αξιοπρέπεια καθώς ελάχιστοι γνώριζαν για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε το παιδί του. Εκεί δόθηκε η μάχη και κερδίθηκε προσφέροντας στον Νίκο Μαχλά τη μεγαλύτερη χαρά της ζωής του. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.