Ίντερ: Άλλαξαν αφεντικό οι «νερατζούρι»

Εξελίξεις στα διοικητικά της Ίντερ.

Το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Oaktree Capital Management ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την ιδιοκτησία της πρωταθλήτριας ποδοσφαίρου Ιταλίας, Ίντερ, μετά από μια αθέτηση πληρωμής 395 εκατομμυρίων ευρώ (428 εκατομμύρια δολάρια) από τον κινέζο μέτοχο πλειοψηφίας του συλλόγου.

Το δάνειο παραχωρήθηκε από την Oaktree το 2021 στο όχημα με έδρα το Λουξεμβούργο, μέσω του οποίου ο κινεζικός όμιλος Suning έλεγχε την Ίντερ και ήταν εγγυημένο από το μερίδιο του συλλόγου.

Αυτό έδωσε στην Oaktree, η οποία ειδικεύεται στην παροχή χρηματοδότησης διάσωσης σε «ταλαιπωρημένες» εταιρείες, το πιθανό δικαίωμα να αναλάβει τον έλεγχο του συλλόγου σε περίπτωση χρεοκοπίας.

«Η Oaktree έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί στενά με την τρέχουσα διοικητική ομάδα της Ίντερ, τους συνεργάτες, τη Λίγκα και τα διοικητικά όργανα για να διασφαλίσει ότι ο σύλλογος είναι σε θέση για επιτυχίες εντός κι εκτός γηπέδου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Μια πηγή κοντά στο θέμα είπε ότι η Oaktree, η οποία προηγουμένως είχε περιορισμένη συμμετοχή σε αθλητικούς συλλόγους, δεν σχεδίαζε να πουλήσει αμέσως την Ίντερ και ήταν έτοιμη να γίνει «υπομονετικός επενδυτής».

Η ανατροπή εκτός γηπέδου ήρθε σε πλήρη αντιδιαστολή με την επιτυχία του συλλόγου σε αυτό, καθώς οι «Νερατζούρι» εξασφάλισαν τον Απρίλιο τον 20ό τίτλο πρωταθλήματος της Serie A και δεύτερο υπό την ιδιοκτησία της Suning.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την πλευρά της Suning, η οποία αγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο του συλλόγου το 2016 σε μια από τις πιο γνωστές «εισβολές» κινεζικής επιχείρησης στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Από τότε, οι κινεζικές αρχές επέβαλαν περιορισμούς στις αθλητικές δαπάνες που αφορούσαν σε επενδύσεις στο εξωτερικό, ενώ η Suning επλήγη από την ύφεση της COVID-19.

Αυτό την ώθησε πριν από τρία χρόνια να λάβει ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης 275 εκατομμυρίων ευρώ από την Oaktree, με επιτόκιο περίπου 12%, το οποίο βοήθησε την Ίντερ να ξεπεράσει την κρίση της πανδημίας.

Σε μια επιστολή προς τους οπαδούς που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του συλλόγου το Σάββατο, ο πρόεδρος της Ίντερ, Στίβεν Ζανγκ, ο 32χρονος γιος του ιδρυτή της Suning, Ζανγκ Τζιντόνγκ, προειδοποίησε ότι η σταθερότητα του συλλόγου κινδυνεύει καθώς οι προσπάθειες να βρεθεί συμφωνία με την Oaktree ήταν ανεπιτυχείς.

Η Ίντερ κατέγραψε ετήσια ζημία 86 εκατ. ευρώ στη χρήση 2022-2023 και τα συνολικά ακαθάριστα χρέη της ανήλθαν σε 807 εκατ. ευρώ. Η κίνηση της Oaktree αντικατοπτρίζει την εξαγορά της τοπικής αντιπάλου της Ίντερ, Μίλαν, από το αμερικανικό hedge fund Elliott Management, το 2018. Ο Έλιοτ ανέλαβε τον έλεγχο της Μίλαν αφού ο Κινέζος επιχειρηματίας Λι Γιονγκχόνγκ «έχασε» μια πληρωμή.

Τελικά ο Έλιοτ πούλησε την Μίλαν στην RedBird Capital Partners σε μια συμφωνία 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, τέσσερα χρόνια αργότερα.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.