Ζει συνεχώς με μία βαλίτσα γεμάτη με τα απαραίτητα και έτοιμη προς αναχώρηση. Μία μέρα μπορεί να παρακολουθεί τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και την επόμενη να βλέπει παίκτες σε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου στον δρόμο, σε μία πόλη της Αφρικής.
Κάποτε, μία αεροπορική εταιρία τίμησε τον Λουίς Κάμπος με ένα πιστοποιητικό παραμονής 20 ολόκληρων ημερών στον αέρα, έχοντας διανύσει απόσταση αντίστοιχη με αυτή της Γης από τη Σελήνη!
Ο 55χρονος Πορτογάλος, δεν απολαμβάνει τα φώτα της δημοσιότητας και στη Γαλλία τον αποκαλούν «ο αόρατος άνθρωπος». Το όνομα και το «μάτι» του όμως κρύβεται πίσω από πολλές εκ των πιο επικερδών μεταγραφικών deals της τελευταίας πενταετίας στο ποδόσφαιρο. Ως διευθυντής ποδοσφαίρου της Μονακό και αργότερα της Λιλ, θεωρείται υπεύθυνος για την προώθηση ταλέντων αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ. Ανάμεσά τους αυτά των Κιλιάν Εμπαπέ, Αντονί Μαρσιάλ και Μπερνάρντο Σίλβα.
Οι επιτυχίες του δεν έχουν περάσει απαρατήρητες στην υπόλοιπη Ευρώπη και πληροφορίες τον θέλουν να ετοιμάζεται για την Πρέμιερ Λιγκ, είτε για την Τότεναμ δίπλα στον παλιόφιλο Ζοσέ Μουρίνιο, είτε για την προσεχώς πάμπλουτη λόγω Σαουδαράβων Νιούκαστλ. Αυτή είναι η ιστορία και η μεθοδολογία ενός εκ των πιο σημαντικών αφανών προσωπικοτήτων που κινούνται αυτή τη στιγμή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο…
Το ξεκίνημα και η προπονητική καριέρα
Η ιστορία του Λουίς Φιλίπε Ιπόλιτο Ρέις Πεντρόσα Κάμπος ξεκινά από το Φάο, ένα χωριό 3000 κατοίκων στη Βόρεια Πορτογαλία, κοντά στην Μπράγκα.
Το ποδόσφαιρο τον κέρδισε από μικρό, ωστόσο αναγνώρισε από νωρίς ότι δεν είχε το ταλέντο για επαγγελματική καριέρα και προσέγγισε το πράγμα από την επιστημονική του πλευρά, παίρνοντας δίπλωμα φυσικής αγωγής από το Πανεπιστήμιο του Οπόρτο και λαμβάνοντας τον τίτλο του «Καθηγητή», όπως έκαναν πριν από αυτόν οι Ζεσουάλδο Φερέιρα και Ζοσέ Μουρίνιο.
Στα 21 κρέμασε οριστικά τα παπούτσια του ποδοσφαιριστή και ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από πολύ χαμηλά, ως γυμναστής στην Εσπίνια.
Γρήγορα ξεχώρισε για την οπτική του στην τακτική αλλά και την ευχέρεια του να ξεχωρίζει νέα ταλέντα. Έτσι, μόλις στα 26 έγινε βοηθός στην Ουνιάο Λεϊρία, την οποία ανέλαβε ως πρώτος προπονητής δύο χρόνια αργότερα.
Στη συνέχεια, πέρασε από τους πάγκους των Άβες, Λέσα, Εσποσέντε, Πεναφιέλ, Ζιλ Βισέντε, Βιτόρια Σετούμπαλ, Βαρζίμ και Μπέιρα-Μαρ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Ζιλ Βισέντε, έβαλε τέλος σε ένα αήττητο σερί 27 αγώνων της Πόρτο, που είχε τότε προπονητή τον Ζοσέ Μουρίνιο. Ο «εκλεκτός» δεν το ξέχασε…
Όσοι θυμούνται τις ομάδες που προπόνησε, έχουν να το λένε για το όμορφο ποδόσφαιρο που έπαιζαν, χωρίς όμως να παίρνουν το αποτέλεσμα. Κάποιοι υποβιβασμοί του έδωσαν τη φήμη της «μαυρόγατας» και έτσι δεν πλησίασε ποτέ κάποια από τις μεγάλες ομάδες της Πορτογαλίας, σε μία προπονητική καριέρα που κράτησε περίπου 13 χρόνια.
Δίπλα στον Μουρίνιο
Ποδοσφαιριστής δεν έγινε, ως προπονητής δεν πέτυχε όσα ήθελε, όμως ο Κάμπος δεν έμεινε μακριά από το αγαπημένο του ποδόσφαιρο, προσεγγίζοντας για άλλη μία φορά το επόμενο του βήμα από επιστημονική σκοπιά.
Έτσι, μαζί με έναν φίλο του και επίσης πρώην προπονητή, ανέπτυξαν ένα λογισμικό ονόματι Train to Play, που αφορούσε τον σχεδιασμό προπόνησης με τη βοήθεια των multimedia.
Mία από τις πρώτες ομάδες που το χρησιμοποίησαν ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς το 2012, ο Ζοσέ Μουρίνιο ανέλαβε τους «μπλάνκος» και προσέλαβε στο τμήμα scouting τον Κάμπος, τις αναλυτικές ικανότητες του οποίου είχε εκτιμήσει από προηγούμενες συναντήσεις τους στο πορτογαλικό πρωτάθλημα. Ο Μουρίνιο, είδε στον Κάμπος πολλές ομοιότητες με το δικό του «ταξίδι» στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αμφότεροι σπούδασαν στο Οπόρτο και μοιράζονταν την ίδια φιλοσοφία για το πώς οργανώνεται μία ποδοσφαιρική ομάδα. Κανένας από τους δύο δεν έκανε μεγάλη ποδοσφαιρική καριέρα, ενώ φημίζονταν για τον τρόπο με τον οποίον δεν άφηναν να πέσει τίποτα κάτω στην ανάλυση των αντιπάλων.
Η συνεργασία τους στη Μαδρίτη κράτησε έναν χρόνο, ενώ παράλληλα ο Κάμπος ανέπτυσσε ένα σοφιστικέ σύστημα εντοπισμού ταλέντων με το όνομα Scouting System Pro. Λίγο πριν κλείσει τα 50 του χρόνια, ήταν πλέον έτοιμος για το βήμα που θα τον εκτόξευε κοντά στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου…
Η δουλειά στο Πριγκιπάτο
Το 2013, ο Κάμπος μετακόμισε από τη «βασίλισσα» στο Πριγκιπάτο, ως σύμβουλος των Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και Βαντίμ Βασίλιεφ στην ξαφνικά πάμπλουτη Μονακό. Τα εκατομμύρια έρρεαν για αποκτήσεις παικτών όπως οι Χάμες Ροντρίγκες, Ραδαμέλ Φαλκάο και Ζοάο Μουτίνιο, όμως η αξία του Κάμπος άρχισε να φαίνεται όταν ο Ρώσος επιχειρηματίας αποφάσισε να κλείσει την στρόφιγγα, να προσλάβει στον πάγκο τον Λεονάρντο Ζαρντίμ και να στραφεί στην ανάδειξη νεαρών παικτών. Τα υπόλοιπα είναι απλά Ιστορία…
Η εκτόξευση του Εμπαπέ
Μία από τις πρώτες δουλειές μετά την άφιξη του στο Μονακό, ήταν να ακούσει τα παράπονα της οικογένειας ενός ταλαντούχου νεαρού, που ήταν έτοιμος να φύγει από τον σύλλογο καθώς δεν είχε ευκαιρίες να αναδειχθεί.
«Ο Κιλιάν Εμπαπέ ήταν δυστυχισμένος και είχα μία συνάντηση με την οικογένειά του, με τους γονείς του να μου λένε ότι δεν πρόκειται να μείνει. Τον παρακολούθησα να παίζει για δέκα λεπτά και συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να τον κρατήσουμε, είναι ένας φανταστικός παίκτης. Έτσι τον προώθησα στην β’ ομάδα και μέσα σε δύο μήνες έκανε τη διαφορά, ανεβαίνοντας στην πρώτη», θυμάται ο Κάμπος σε μία από τις πρώτες συνεντεύξεις του για έναν παίκτη που έμελλε να οδηγήσει τη Γαλλία στην κατάκτηση του Μουντιάλ και να πωληθεί στην Παρί Σεν Ζερμέν έναντι 185.4 εκατ. ευρώ!
H περίπτωση Φαμπίνιο
Ο Φαμπίνιο σημειώθηκε στο μπλοκάκι του σε μία επίσκεψη στη Βραζιλία για το Copa Sao Paulo, μια διοργάνωση για ποδοσφαιρικές ακαδημίες. Σε ένα ματς της Φλουμινένσε – τους παίκτες του οποίου ήθελε να παρακολουθήσει – με την άσημη Παουλίνια, του γέμισε το μάτι ένας πιτσιρικάς της δεύτερης. Ήταν ο Φαμπίνιο, ο οποίος αργότερα μετακόμισε για ψίχουλα στη Μονακό και πωλήθηκε στη Λίβερπουλ για κάτι λιγότερο από 50 εκατ. ευρώ.
«Έκλεψε» τον Μαρσιάλ
Ο Αντονί Μαρσιάλ είχε αγωνιστεί μόλις οκτώ λεπτά με τη φανέλα της Λιόν, η οποία όμως είχε ανάγκη από χρήματα το 2013 και έτσι ο Κάμπος πρότεινε στη Μονακό την αγορά του. Τελικά, ο νεαρός επιθετικός μετακόμισε στο Πριγκιπάτο αντί μόλις 4.7 εκατ. ευρώ, για να πωληθεί στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με πολλαπλάσιο ποσό δύο χρόνια αργότερα.
«Ποιος είναι αυτός ο Σίλβα;»
Άλλο ένα από τα αριστουργήματα του Κάμπος ήταν και η απόκτηση του Μπερνάρντο Σίλβα αντί 13.5 εκατ. ευρώ από την Μπενφίκα. «Θυμάμαι πολύ καλά την πρώτη του μέρα στην Μονακό. Ήταν ένας μικρόσωμος νεαρός και όλοι ρωτούσαν ποιος είναι. Στην Πορτογαλία έπαιζε στη δεύτερη ομάδα της Μπενφίκα, όμως έκανε εκπληκτική σεζόν με εμάς και τώρα είναι από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη», λέει ο Πορτογάλος για τον συμπατριώτη του που πωλήθηκε στην Μάντσεστερ Σίτι αντί 48 εκατ. Ευρώ το 2017.
Χρήμα με ουρά για Λεμάρ και Μεντί
Πολλά χρήματα έβγαλε η Μονακό χάρη στο «μάτι» του Κάμπος και από τις περιπτώσεις των Λεμάρ και Μεντί. Για τον πρώτο, ο Κάμπος συμφώνησε στα 3.8 εκατ. για την απόκτηση του από την Καέν και πωλήθηκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης αντί 70.3 εκατ.! Ο δεύτερος μετακόμισε στο Πριγκιπάτο από την Μαρσέιγ για 12.2 εκατ. και η Μάντσεστερ Σίτι ξόδεψε 55 εκατ. για να τον αποκτήσει!
Μία από τα ίδια στη Λιλ
Μετά από μία τετραετία στην Μονακό, ο Κάμπος το 2017 ανέλαβε το πόστο του διευθυντή ποδοσφαίρου της Λιλ και εκεί συνέχισε να ξεθάβει ταλέντα, μετατρέποντας την ομάδα από υποψήφια για υποβιβασμό σε διεκδικήτρια του τίτλου και με παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Παράλληλα, το ταμείο είναι στο συν, με την συνολική επένδυση των 100 εκατ. ευρώ για μεταγραφές να αποδίδει πωλήσεις ύψους 280 εκατ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Νικολά Πεπέ, ο οποίος είχε πετύχει μόλις τρία γκολ με την Ανζέ τη σεζόν 2016-17, αλλά ο Κάμπος επένδυσε πάνω του και τελικά έγινε ο πιο ακριβός παίκτης στην ιστορία της Άρσεναλ.
Επόμενοι στη …λίστα είναι οι Βίκτορ Οσιμέν και Μπουμπακαρί Σουμαρέ. Τον πρώτο ο Κάμπος τον είδε στη Νιγηρία κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου πρωταθλήματος Κ17, αλλά παρά την εισήγηση του η Λιλ τον έχασε τελικά για την Βόλφσμπουργκ. Δεν πέτυχε όμως στη Γερμανία και όταν μετακόμισε στο Βέλγιο με την Σαρλερουά, ο Κάμπος κατάφερε τελικά να τον αποκτήσει. Ο 20χρονος Νιγηριανός επιθετικός πέτυχε 13 γκολ σε 27 συμμετοχές στη σεζόν που διακόπηκε πρόωρα λόγω της πανδημίας.
Ο Σουμαρε, ήταν στα αζήτητα των ακαδημιών της Παρί Σεν Ζερμέν όταν μετακόμισε στον γαλλικό Βορρά το 2017. Πλέον θεωρείται ο διάδοχος του Πογκμπά στο γαλλικό ποδόσφαιρο και η Λιλ απέρριψε τον περασμένο Ιανουάριο πρόταση ύψους 39 εκατ. ευρώ για την παραχώρηση του από τη Νιούκαστλ!
Επόμενο βήμα: Scouting μέσω social media!
Όσον αφορά τη μεθοδολογία του στο scouting, ο Κάμπος επιμένει ότι ο ίδιος ή η ομάδα του επιβάλλεται να παρακολουθούν έναν παίκτη δια ζώσης έστω και για μερικά λεπτά και στη συνέχεια να τον συναντούν για να διαμορφώνουν άποψη για τον χαρακτήρα του.
«Ταξιδεύω πολύ γιατί αναζητώ τους κορυφαίους νεαρούς παίκτες, όταν είναι ακόμα φτηνοί. Μπορείς να αποκτήσεις παίκτες με βάση τα στατιστικά ή τα βίντεο, αλλά τα περιθώρια λάθους είναι πολύ μεγαλύτερα. Πολύ σημαντική επίσης είναι και η επαφή με τον ίδιο τον παίκτη. Είναι σημαντικό να πας για φαγητό μαζί του δύο τρεις φορές για να δεις τη γλώσσα του σώματός του. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να καταλάβεις τον άνθρωπο και τις ευαισθησίες του, το πόσο γρήγορα ωριμάζει ένα νεαρό παιδί και πώς προσαρμόζεται σε μία νέα ομάδα ή χώρα», τονίζει ο Πορτογάλος, ο οποίος το πηγαίνει όμως ένα βήμα παραπέρα.
Έχοντας εξελίξει λογισμικό scouting ο Κάμπος, προσφέρει πλέον στις ενδιαφερόμενες ομάδες προφίλ ποδοσφαιριστών με βάση ακόμα και τις αναρτήσεις τους στα social media!
«Μερικές φορές κάνουμε λάθη, αποκτούμε έναν παίκτη επειδή έχει τοπ τεχνική και φυσικά προσόντα, αλλά δεν έχει σωστό χαρακτήρα. Δουλεύω σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς και χρησιμοποιούμε τα social media ως ‘’φωτογραφία’’ της νοοτροπίας ενός παίκτη. Για παράδειγμα, όταν ένας παίκτης αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα και αναρτά ένα θυμωμένο tweet πολύ γρήγορα, αυτό δείχνει κάποιον που δεν μπορεί να παραμείνει ήρεμος. Αν ο λογαριασμός του στο Instagram είναι γεμάτος από φωτογραφίες σε πάρτι, σε σκάφη ή σε κλαμπ; Επίσης, κάτι που αποτελεί μεγάλη έκπληξη για μένα, ακόμη και το ζώδιο έχει μεγάλη επιρροή στον χαρακτήρα του παίκτη»!