Φέργκιουσον vs Βενγκέρ: Η αντιπαλότητα που σημάδεψε μια εποχή (vid)

Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και Αρσέν Βενγκέρ κονταροχτυπήθηκαν για 17 σεζόν, από εχθροί έγιναν φίλοι και τώρα μπαίνουν μαζί στο Hall of Fame της Premier League!

Για 17 ολόκληρες σεζόν, το αγγλικό ποδόσφαιρο και η Premier League περιστρεφόταν γύρω από την αντιπαλότητά τους. Οι Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και Αρσέν Βενγκέρ, από το 1996 που βρέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι, μέχρι το 2013 που κονταροχτυπήθηκαν για 49η και τελευταία, έγραψαν μία ξεχωριστή ιστορία στο ποδόσφαιρο του Νησιού, στους πάγκους των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ αντίστοιχα.

Ο Σκωτσέζος τεχνικός, μπήκε στο πάνθεον των προπονητών ως ο πιο επιτυχημένος στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας της Αγγλίας, με 13 τίτλους στην Premier League, 5 Kύπελλα Αγγλίας και 2 Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ άλλων.

Ο Βενγκέρ, κατέκτησε 3 πρωταθλήματα (το ένα αήτττητο), 7 Κύπελλα (ρεκόρ), ενώ κάθισε στον πάγκο για 828 ματς Πρέμιερ Λιγκ σε 22 σεζόν, επίδοση που λογικά θα μείνει ακατάρριπτη.

Πέρα από τους ψυχρούς αριθμούς όμως, οι δυο τους με τις ομάδες και τους παίκτες που μας παρουσίασαν, δημιούργησαν αναμνήσεις που θα κρατήσουν για πάντα. Από την εποχή του Καντονά και του Μπέργκαμπ, στις κόντρες Κιν Βιεϊρά, μέχρι και την εποχή του Ρούνι και του Οζίλ, Φέργκι και Βενγκέρ δεν έπαψαν ποτέ να μας…καθηλώνουν στις μεταξύ τους συναντήσεις, πολλές εκ των οποίων είχαν και τρίτο ημίχρονο!

Με αφορμή την ανακοίνωση της ένταξής τους ως οι δύο πρώτοι προπονητές στο Hall of Fame της Premier League, θυμόμαστε τις κυριότερες στιγμές μίας αντιπαλότητας που σημάδεψε μία ολόκληρη εποχή…

«Να μιλάει για το ιαπωνικό ποδόσφαιρο»

Όταν η Άρσεναλ ανακοίνωσε το 1996 την πρόσληψη του Αρσέν Βενγκέρ, λίγοι περίμεναν ότι θα ξεκινούσε μία νέα εποχή στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Σίγουρα όχι ο Φέργκι, ο οποίος μπορεί να μην είχε χριστεί ακόμα ιππότης (αυτό θα γινόταν τρία χρόνια αργότερα, μετά τη χρονιά του τρεμπλ, 1998-99), αλλά είχε ήδη ξεκινήσει από το 1993 την «αυτοκρατορία» του στη Γιουνάιτεντ, οδηγώντας την στον πρώτο τίτλο πρωταθλήτριας μετά τα χρόνια του Σερ Ματ Μπάσμπι.

Το…σοφιστικέ παρουσιαστικό του Αλσατού, καθώς και το γεγονός ότι προηγουμένως δούλευε στην Ιαπωνία και τη Ναγκόγια Γκράμπους Έιτ, έδωσαν τροφή για τα πρώτα σχόλια του Φέργκιουσον για τον άνθρωπο που για την επόμενη δεκαετία θα γινόταν ο κυριότερος αντίπαλός του.

«Λένε ότι είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, σωστά; Μιλάει πέντε γλώσσες. Έχω ένα 15χρονο στην ομάδα από την Ακτή Ελεφαντοστού που μιλάει πέντε γλώσσες», ήταν μία από τις πρώτες δηλώσεις του Φέργκιουσον για τον Βενγκέρ. Ο …παλιός, κέρδισε 1-0 τον νέο στην πρώτη μεταξύ τους μονομαχία, στις 16/11/1996 στο «Ολντ Τράφορντ», ένα ματς που κρίθηκε από αυτογκόλ του Νάιτζελ Γουίντερμπερν.

Στη δεύτερη χρονιά του Αλσατού, ο τελευταίος σχολιάζοντας τον καταρτισμό του προγράμματος από ομοσπονδία και λίγκα, τόνισε: «Είναι λάθος το καλαντάρι να επεκτείνεται έτσι ώστε η Γιουνάιτεντ να μπορεί να είναι ξεκούραστη για να κερδίσει τα πάντα».

Ο Σκωτσέζος δεν άφησε την πρόκληση αναπάντητη και …πυροβόλησε: «Είναι αρχάριος. Καλύτερα να κρατά την άποψή του για το ιαπωνικό ποδόσφαιρο. Ήρθε από την Ιαπωνία και τώρα λέει σε μας στην Αγγλία πώς να οργανώσουμε το πρωτάθλημά μας»!

«Δεν πίνει ποτέ ένα κρασί μαζί μου»

Ο Βενγκέρ το 1998 απέδειξε τελικά ότι …δεν ήταν αρχάριος, μπαίνοντας σφήνα στην κυριαρχία της Γιουνάιτεντ με την κατάκτηση του πρώτου του τίτλου στην Πρέμιερ Λιγκ. Ακολούθησε χατ-τρικ τίτλων των «κόκκινων διαβόλων», πριν έρθει ο δεύτερος του Αλσατού, το 2001-02, πρωτάθλημα που σφραγίστηκε με νίκη μέσα στο «Ολντ Τράφορντ».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μετά την απογοητευτική σεζόν, ο Φέργκιουσον δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον αντίπαλό του, κατηγορώντας τον ως «σνομπ»: «Ποτέ δεν έρχεται για ένα ποτήρι κρασί μετά τα παιχνίδια με τον αντίπαλο προπονητή. Είναι ο μόνος στην Πρέμιερ Λιγκ που δεν το κάνει. Είναι παράδοση γι’ αυτόν και θα ήταν καλό να την αποδεχτεί». O Φέργκιουσον, ισχυρίστηκε επίσης ότι η δική του ομάδα ήταν καλύτερη, παρά το γεγονός ότι είχε τερματίσει στην τρίτη θέση, για να πάρει την απάντηση του Βενγκέρ:

«Ο καθένας πιστεύει ότι έχει την πιο όμορφη γυναίκα στο σπίτι του»!

Η «μάχη του ”Ολντ Τράφορντ”» και το «Pizza Gate»

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, τα ματς της Γιουνάιτεντ με την Άρσεναλ έμοιαζαν αρκετές φορές με πόλεμο, με τους δύο προπονητές να είναι πάντα έτοιμοι να πλήξουν τον αντίπαλο με τις δηλώσεις τους. Ένα από τα ματς που θα μείνει στην ιστορία ήταν αυτό νωρίς στη σεζόν 2003-04, όταν η Γιουνάιτεντ κέρδισε ένα πέναλτι με τον Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ, οι αντίπαλοι τον κατηγόρησαν ότι «βούτηξε», ο Ολλανδός αστόχησε στο πέναλτι και στη συνέχεια ο Μάρτιν Κίον άρχισε να πανηγυρίζει μπροστά στα μούτρα του. «Ο Φαν Νίστελροϊ δεν βοηθάει τον εαυτό του, συνέχεια ψάχνεται για να βουτήξει», είχε σχολιάσει ο Βενγκέρ για το ματς που έγινε γνωστό ως «Η Μάχη του ”Ολντ Τράφορντ”».

Η Άρσεναλ κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα της σεζόν 2003-04, που έμελλε να είναι και το τελευταίο του Βενγκέρ στον πάγκο. Τον Οκτώβριο της επόμενης σεζόν, η Γιουνάιτεντ με νίκη 2-0 στο «Ολντ Τράφορντ», έβαλε τέλος στο αήττητο των «κανονιέρηδων» μετά από 49 αγώνες, για να ακολουθήσει…κλωτσοπατινάδα στη φυσούνα και στα αποδυτήρια μετά το σφύριγμα της λήξης. Θρυλείται ότι όλα ξεκίνησαν όταν ο Σεσκ Φάμπρεγας εκτόξευσε ένα…κομμάτι πίτσας προς τον Φέργκι, με το ματς να γίνεται από τότε γνωστό ως «Pizza Gate»!

«Η συμπεριφορά τους ήταν ό, τι χειρότερο έχω δει ποτέ στο άθλημα, αλλά τελικά γλίτωσαν χωρίς συνέπειες», είπε ο Σκωτσέζος για τη μάχη της πίτσας! Αργότερα χαρακτήρισε ως «ντροπιαστική» τη συμπεριφορά του Βενγκέρ, ο οποίος σήκωσε το γάντι απαντώντας: «Ο Φέργκιουσον κάνει ό, τι θέλει κι εσείς οι δημοσιογράφοι πέφτετε στα πόδια του. Δεν με ενδιαφέρει και δεν ασχολούμαι, δεν θα απαντήσω ποτέ ξανά στις προκλήσεις του. Έχει χάσει κάθε αίσθηση της πραγματικότητας, ψάχνεται για κόντρα και μετά ζητά από τον άνθρωπο τον οποίον προσέβαλλε να ζητήσει συγγνώμη»!

Τους…μαλάκωσε ο χρόνος και ο Μουρίνιο!

Παρά τις μεγάλες κόντρες, από το 2005 και μετά τα πράγματα άρχισαν σταδιακά να αλλάζουν προς το καλύτερο στις σχέσεις των δύο ανδρών. Τα χρόνια πλέον περνούσαν για αμφότερους, ενώ στο προσκήνιο είχε εμφανιστεί και ένας τρίτος αντίπαλος, ο «εκλεκτός» Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος πήγε στην Τσέλσι για να αμφισβητήσει τα πρωτεία των δύο προηγουμένως κυρίαρχων, συγκεντρώνοντας πλέον αυτός τα πυρά τους (ιδίως του Βενγκέρ)!

Έτσι, η αντιπαλότητα μετατράπηκε σιγά – σιγά σε σχέση σεβασμού. «Πλέον υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση και αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσά μας», θα πει ο Βενγκέρ το 2008 για τον θρυλικό Σκωτσέζο.

Πέντε χρόνια αργότερα, ήρθε το τέλος εποχής για την αντιπαλότητά τους, καθώς το 2013 ο Σερ Άλεξ ανακοίνωσε ότι θα αποχωρούσε από τον πάγκο της Γιουνάιτεντ έπειτα από 27 ολόκληρα χρόνια. Οι δυο τους τέθηκαν αντιμέτωποι για 49η και τελευταία φορά στις 28/4/2013 στην έδρα των «κανονιέρηδων». Οι «κόκκινοι διάβολοι», έχοντας ήδη κατακτήσει τον 13ο τίτλο της θητείας Φέργκιουσον, πήραν ισοπαλία 1-1, με το τελευταίο γκολ της «Φέργκι vs Βενγκέρ» εποχής, να το σημειώνει ένας παίκτης που δούλεψε και με τους δύο: ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι.

ΦΕΡΓΚΙ VS WENGER ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

ΔιοργάνωσηΑγώνεςΝίκες ΦέργκιουσονΝίκες ΒενγκέρΙσοπαλίες
Πρέμιερ Λιγκ3415109
Κύπελλο Αγγλίας7421
Λιγκ Καπ Αγγλίας2110
Κομιούνιτι Σιλντ4130
Τσάμπιονς Λιγκ2200
ΣΥΝΟΛΟ49231610

«Τρώμε μαζί σε ένα μικρό εστιατόριο στην Ελβετία»

Το 2018, ήρθε η ώρα να μπει τέλος και στην 22ετή θητεία του Βενγκέρ στους «κανονιέρηδες». Σήμερα, σχεδόν τριάντα χρόνια από τότε που βρέθηκαν πρώτη φορά αντιμέτωποι, έγιναν δικαιωματικά οι πρώτοι δύο προπονητές που μπαίνουν στο νεοσύστατο Hall of Fame της Premier League.

Πλέον, ο 81χρονος Σκωτσέζος και ο 73χρονος Γάλλος, μιλούν για τα παλιά πάνω από ένα ποτήρι κρασί, που …κλασικά επιλέγει ο πρώτος!

«Νιώθω ότι ο Αρσέν άξια μπαίνει στο Hall of Fame γιατί μεταμόρφωσε την Άρσεναλ με φανταστικό τρόπο. Έγιναν μία δύσκολη ομάδα να την ανταγωνιστείς και αμφότεροι θέλαμε να νικήσουμε, κάτι που μας έδινε έξτρα κίνητρο. Από τότε που αποσυρθήκαμε, πηγαίνουμε για φαγητό μαζί σε ένα μικρό εστιατόριο που ξέρει καλά στην Ελβετία. Είναι ένας πραγματικά ενδιαφέρων άνθρωπος και μου αρέσει η παρέα του, αλλά η δουλειά της επιλογής του κρασιού παραμένει δική μου!», σχολίασε ο Φέργκιουσον μετά την ανακοίνωση της εισαγωγής του στο Hall of Fame.

O Bενγκέρ, συνόψισε τα χρόνια της κυριαρχίας τους λέγοντας:

«Ήμασταν όπως δύο μποξέρ, παλεύαμε σαν τρελοί και διανύσαμε μαζί μεγάλη απόσταση. Στο τέλος της ημέρας μένει ο σεβασμός και σίγουρα η ένταξη στο Hall of Fame θα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να τα ξαναπούμε, να μοιραστούμε ένα ωραίο μπουκάλι κρασί και να θυμηθούμε τις παλιές μας μονομαχίες».

Οι θαμώνες του εστιατορίου καλύτερα να έχουν το νου τους για καμία …ιπτάμενη πίτσα!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.