Λαπόρτα: «Δεν μπορούσαμε να ρισκάρουμε, η νέα εποχή ξεκινά σήμερα»

Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Τζουάν Λαπόρτα εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο Λιονέλ Μέσι δε θα συνεχίσει στην ομάδα.

Ο Λαπόρτα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά τη χθεσινή είδηση – βόμβα του τέλους της συνεργασίας με τον Αργεντινό σούπερ σταρ και ανέλυσε τις οικονομικές δυσκολίες για την επικύρωση της συμφωνίας.

Ο Λαπόρτα είπε αρχικά: «Η οικονομική μας κατάσταση είναι τρομερή. Το μισθολόγιό μας δεν μας επιτρέπει περιθώρια. Οι κανόνες της La Liga δεν μας δίνουν καμία ευελιξία. Το γνωρίζαμε  αναλαμβάνοντας την προεδρία του συλλόγου. Αλλά οι αριθμοί δεν ήταν τόσο ανησυχητικοί όσο αυτοί με τους οποίους πρέπει να εργαστούμε σήμερα. Οι ζημίες μας είναι πιο σημαντικές από ό, τι αναμενόταν.

Δεν μπορούσαμε να επικυρώσουμε το συμβόλαιο το οποίο είχαμε συμφωνήσει με τον Λιονέλ Μέσι. Είμαι εδώ για να το εξηγήσω. Για να σεβαστεί τους κανόνες του οικονομικού fair play της La Liga, η Μπάρτσα έπρεπε να αποδεχτεί μια συμφωνία που θα επηρεάσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του κλαμπ για τα επόμενα 50 χρόνια. Δεν μπορούσα να πάρω μια απόφαση για 50 χρόνια.

Ο σύλλογος είναι πάνω από εκατό ετών, είναι πάνω από όλα, προπονητές, προέδρους, ακόμη και τον καλύτερο παίκτη που ήταν μαζί μας τα τελευταία χρόνια. Θα είμαστε αιώνια ευγνώμονες για όλα όσα έχει κάνει για εμάς.

Υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι, που συνδέονται με την οικονομική κατάσταση του συλλόγου, που μας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Μια επένδυση αυτού του επιπέδου ήταν πολύ επικίνδυνη. Θα έθετε τον σύλλογο σε κίνδυνο. Κανείς στη διοίκηση του συλλόγου δεν ήταν πρόθυμος να αναλάβει αυτό το ρίσκο για τον σύλλογο.

Ο Λέο ήθελε να μείνει στη Μπάρτσα, εμείς θέλαμε να μείνει. Δουλεύουμε εδώ και μήνες για να διαπραγματευτούμε πολλές πτυχές. Αλλά φτάσαμε σε ένα σημείο όπου έπρεπε να κοιτάξουμε τους αριθμούς με ψυχραιμία. Οι κανόνες της La Liga πιστεύαμε ότι θα ήταν πιο ευέλικτοι. Ο Λέο αξίζει τα πάντα. Έχει αποδείξει την αγάπη του για την Μπάρτσα, οι ρίζες του είναι εδώ. Είμαι λυπημένος αλλά πεπεισμένος ότι κάναμε ό, τι καλύτερο για τον σύλλογο.

Ο Λέο έγραψε την ιστορία του συλλόγου. Είναι ο πιο επιτυχημένος παίκτης του και ήταν το σύμβολο της μεγαλύτερης εποχής της Μπαρτσελόνα. Μας έδωσε μεγάλη χαρά, θα μείνει στην ιστορία και πρέπει να είμαστε αιώνια ευγνώμονες. Η νέα εποχή ξεκινά σήμερα».

Για τις διαπραγματεύσεις με τον Μέσι: «Δε θέλω να δημιουργήσω ψεύτικες ελπίδες. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν πριν από δύο μήνες. Η πρώτη προσφορά ήταν να του πληρώσουμε μισθό δύο ετών σε πέντε χρόνια. Πιστεύαμε ότι θα επιτρεπόταν σύμφωνα με τους κανόνες του fair play της La Liga. Αλλά οι κανόνες εδώ είναι διαφορετικοί από αυτούς των άλλων χωρών. Δεδομένης της κατάστασης συμφωνήσαμε σε πενταετές συμβόλαιο. Η επιτροπή της La Liga μας είπε ότι το συμβόλαιο δεν ήταν έγκυρο. Η μόνη λύση ήταν να αποδεχτούμε τη συμφωνία της La Liga με την CVC. Αλλά η αποδοχή αυτών των χρημάτων θα επηρέαζε τα τηλεοπτικά μας δικαιώματα για 50 χρόνια. Δεν θα μπορούσαμε να το αποδεχτούμε».

Για την οικονομική κατάσταση: «Για να σας δώσω μια ιδέα είναι ότι το όριο μισθών που θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε είναι με τον κανόνα 4 προς 1. Για να έχουμε 25 εκατομμύρια μισθούς πρέπει να εξοικονομήσουμε 100. Αυτό είναι πολλοί παίκτες. Η διοίκηση εργάζεται για τη μείωση μισθών και υπάρχουν μερικοί παίκτες με τους οποίους έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, αλλά με άλλους δεν είναι τόσο εύκολο. Βρισκόμαστε σε ένα πολύ βαλτώδες έδαφος, το οποίο συνεπάγεται πολλούς κινδύνους και απαιτεί χρόνο. Με αυτό που σχεδιάστηκε με τον Μέσι, ήμασταν στο 110% του λογαριασμού μισθών σε σχέση με το εισόδημα του συλλόγου. Είναι συνέπεια υπερβολικών επενδύσεων που έγιναν. Γιατί μας ταιριάζει ο Κουν, ο Μέμφις ή ο Έμερσον; Γιατί ήρθαν στην Μπάρτσα αποδεχόμενος τους όρους μας.Η μεταγραφή αυτών των παικτών δεν είναι συγκρίσιμη με την ανανέωση του Λέο Μέσι. Δεν αισθάνομαι καθόλου ένοχος. Κάναμε ό, τι ήταν δυνατόν για να συνεχίσει ο Μέσι στην Μπάρτσα, εντός της οικονομικής κατάστασης του συλλόγου. Είχαμε συμφωνήσει για το συμβόλαιο. ».

Για την αντίδραση του Μέσι: «Ο Λέο ήθελε να μείνει και δεν είναι ευτυχισμένος. Όλοι είχαμε σκοπό να μείνει και τώρα αντιμετωπίζει, όπως εμείς, την πραγματικότητα. Εύχομαι σε αυτόν και την οικογένειά του τα καλύτερα. Η Μπάρτσα είναι το σπίτι του. Τον τιμάμε όπως κανέναν άλλον».

Για την αντίδραση της ομάδας: «Χθες μίλησα με τους αρχηγούς τηλεφωνικά. Είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός στην ιστορία της Μπάρτσα. Έχω πει στους παίκτες ότι ένα νέο στάδιο στην ιστορία της Μπάρτσα ξεκινά και ότι πρέπει να συνεχίσουμε να κερδίζουμε χωρίς παίκτες του ταλέντου του Μέσι. Μέγιστη δέσμευση και επαγγελματισμός. Προσπαθήσαμε να πάρουμε αποφάσεις δίκαια και ήταν μια σημαντική στιγμή. Έχω δει τα πρόσωπα των παικτών και έχω ζητήσει από τους αρχηγούς το μέγιστο, να υπάρχει ένα πολύ δυνατό γκρουπ. Οι ηγέτες πρέπει να οδηγήσουν καλωσορίζοντας νέους παίκτες που δείχνουν μεγάλο ταλέντο. Έχουμε περάσει από πολλά στάδια και τώρα έχουν μια ιστορική ευκαιρία».

Για το πώς θα τιμηθεί ο Μέσι και το φημολογούμενο ενδιαφέρον της Παρί: «Το αφιέρωμα στον Leo Messi θα είναι όπως το θέλει. Θα του κάνουμε ένα φόρο τιμής κάθε μέρα, για όλα όσα έχει δώσει. Γνωρίζουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και αυτό το κάνει δύσκολο. Ελπίζω να δω το αφιέρωμα που αξίζει ο Μέσι στη Μπαρτσελόνα. Δεν είμαι σίγουρος για το ενδιαφέρον από την Παρί, αλλά πάντα λέγεται ότι έχει άλλες επιλογές».

Για την αντίδραση του Κούμαν: «Μίλησα με τον Ρόναλντ χθες και σήμερα. Είναι ένας άνθρωπος του συλλόγου, ένας μεγάλος επαγγελματίας. Έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται γρήγορα στις συνθήκες. Δεν θα είναι εύκολο να αντικατασταθεί ένας παίκτης που πετυχαίνει περισσότερα από 30 γκολ ανά σεζόν, αλλά θα έχει μεγάλο κίνητρο, με την επιθυμία αυτή η νέα εποχή να είναι υπέροχη».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.