Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1934 που διεξήχθη στην Ιταλία επισκιάστηκε από την παρουσία του Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος είχε ως σκοπό την πολιτική προβολή του και του κόμματος του που βρισκόταν στην εξουσία από το 1922.
Όπως ήταν λογικό μετά την απόσυρση της Σουηδίας από τη διεκδίκηση της διοργάνωσης, ο «Ντούτσε» είδε το συγκεκριμένο Παγκόσμιο Κύπελλο ως την κατάλληλη ευκαιρία για να εφαρμόσει την προπαγάνδα του φασιστικού καθεστώτος. Με εντολή του, οι εγκαταστάσεις και τα γήπεδα κατασκευάστηκαν σε χρόνο ρεκόρ, ενώ ήταν η πρώτη διοργάνωση στην οποία υπήρχε ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση και μάλιστα σε 12 διαγωνιζόμενες χώρες.
Στο Μουντιάλ έκαναν αίτηση για να συμμετάσχουν 32 ομάδες, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί προκριματικός γύρος, όπου η «σκουάντρα ατζούρα» απέκλεισε την Ελλάδα. Από τις 16 ομάδες που προκρίθηκαν μεγάλη απούσα ήταν η Ουρουγουάη. Η «γαλάζια» αποφάσισε να απέχει από το Μουντιάλ του 1934, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απουσία της Ιταλίας και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών από το δικό της Παγκόσμιο Κύπελλο, τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Απούσες ήταν και οι βρετανικές χώρες.
Η επιρροή του Μουσολίνι
Η επιρροή του Μουσολίνι ήταν τέτοια, όπου σε κάθε αγώνα της εθνικής Ιταλίας, ο κόσμος, οι παίκτες του Βιτόριο Πότσο, αλλά και οι διαιτητές φώναζαν «Ιταλία, Ντούτσε» και χαιρετούσαν φασιστικά, ενώ λίγους μήνες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ψηφίστηκε στην Ιταλία ένας νόμος ο οποίος επέτρεψε σε κάθε ποδοσφαιριστή γεννημένο από Ιταλούς γονείς να πάρει άμεσα την ιταλική υπηκοότητα. Ως εκ τούτου, ο Βραζιλιάνος Γκουαρίσι και οι Αργεντινοί Ορσι, Γκουάιτα, Λούις Μόντι και Ατίλιο Ντεμαρία πήραν την ιταλική υπηκοότητα και βοήθησαν τα μέγιστα τη «σκουάντρα ατζούρα» στο Μουντιάλ.
Ο αυταρχικός Πότσο και η «wunderteam»
Το συγκρότημα του αυταρχικού Βιτόριο Πότσο, η αυστριακή «wunderteam» (ομάδα θαύμα), η Ισπανία και η Τσεχοσλοβακία, ήταν οι ομάδες που ξεχώρισαν στο Μουντιάλ του 1934 και οι τρεις εξ’ αυτών συμπλήρωσαν τα δύο ζευγάρια των ημιτελικών. Οι «φούριας ρόχας» ωστόσο δεν κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την τελική τετράδα, αφού ένα γύρο νωρίτερα αποκλείστηκαν από τους διοργανωτές. Στα ημιτελικά η Τσεχοσλοβακία έκαμψε την αντίσταση (3-1) της Γερμανίας και πήρε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό, εκεί όπου αντιμετώπισε τους Ιταλούς, που είχαν λυγίσει την φοβερή ομάδα της Αυστρίας στην παράταση με 1-0.
Απογοήτευση Βραζιλία και Αργεντινή
Σε αντίθεση με αυτές τις ομάδες, απογοητευτική ήταν η παρουσία της Βραζιλίας και της Αργεντινής. Οι Βραζιλιάνοι παρότι ταξίδεψαν με πλοίο έντεκα ολόκληρες ημέρες για να φτάσουν στην Ιταλία, για ακόμη μία φορά αντιμετώπισαν τη διοργάνωση αλαζονικά και το «πλήρωσαν», αφού ηττήθηκαν με 3-1 από την Ισπανία.. Από την άλλη πλευρά, η φιναλίστ του προηγούμενου Μουντιάλ Αργεντινή είχε στείλει μία ομάδα ερασιτεχνών, αφού οι επαγγελματίες βρίσκονταν σε ρήξη με την ομοσπονδία της χώρας, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί (3-2) από τη Σουηδία και να επιστρέψει γρήγορα στη Λατινική Αμερική.
Ο τελικός
Στον τελικό της 10ης Ιουνίου του 1934 που διεξήχθη στο μετονομασμένο για τις ανάγκες της διοργάνωσης «Στάδιο του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος» στη Ρώμη υπό την παρουσία 50.000 θεατών, στην συντριπτική τους πλειοψηφία Ιταλών, η «σκουάντρα ατζούρα» τα βρήκε σκούρα απέναντι στην Τσεχοσλοβακία. Έτσι, στο ημίχρονο της αναμέτρησης ο Μουσολίνι ανέλαβε δράση και κατευθυνόμενος στα αποδυτήρια της Ιταλίας έστειλε το μήνυμα του στον Βιτόριο Πότσο. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο Στάδιο της Ρώμης πάντως δεν επηρέασε τον Πουτς, ο οποίος στο 76′ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της εστίας του Κόμπι και «πάγωσε» τους Ιταλούς. Η ομάδα του Πότσο αντέδρασε άμεσα και ο Ραϊμούντο Όρσι εννιά λεπτά πριν το φινάλε κατάφερε να πετύχει το γκολ της ισοφάρισης και να στείλει το ματς στην παράταση. Στο έξτρα ημίωρο ο Ιταλός προπονητής άλλαξε θέσεις τους Ενρίκο Γκουάιτα και Αντζελο Σκιάβιο και μετά από συνδυασμό τους στο 5ο λεπτό της παράτασης, ο δεύτερος σημείωσε το νικητήριο γκολ και η Ιταλία στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Θυμόμαστε το Μουντιάλ του 1934 γιατί…
. Ήταν η πρώτη διοργάνωση στην οποία υπήρχε ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση και μάλιστα σε 12 διαγωνιζόμενες χώρες.
. Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη χώρα εκτός Ευρώπης και Αμερικής που συμμετείχε σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
. Ο Ελβετός επιθετικός Λέοπολντ Κίλοντς ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που συμμετείχε σε Παγκόσμιο Κύπελλο φορώντας γυαλιά μυωπίας!
. Δεν διεξήχθη δεύτερος προκριματικός μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας. Στον πρώτο αγώνα οι Ιταλοί είχαν επικρατήσει με 4-0.
. Στον μικρό τελικό επειδή Αυστρία και Γερμανία είχαν τα ίδια χρώματα, η Αυστρία ύστερα από κλήρωση αγωνίστηκε με φανέλες της Νάπολι, αφού ο αγώνας διεξήχθη στο τότε γήπεδο των «παρτενοπέι».