Καλά Χαμπέρ-ια από τη Μάλτα

Με γκολ του Τοροσίδη στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων η Εθνική μας νίκησε στη Βαλέτα τη Μάλτα και έπιασε κορυφή στον 6ο όμιλο των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Το σχόλιο του Αποστόλη Λάμπου από την Μάλτα

Αποστολή: Αποστόλης Λάμπος

Νίκη χρυσάφι πήρε η εθνική ομάδα στο 94΄ στη Βαλέτα κερδίζοντας 1-0 τη Μάλτα με γκολ του Βασίλη Τοροσίδη κι ενώ αγωνιζόταν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Παπασταθόπουλου. Με τη νίκη αυτή η Ελλάδα έπιασε κορυφή στον 6ο όμιλο των προκριματικών του Euro2012.

Η ελληνική ομάδα έπεσε από την…ακρόπολη της Μάλτας και βρήκε και πορτοφόλι. Ο Τοροσίδης σκόραρε μετά από φάουλ του Καραγκούνη στην τελευταία φάση του αγώνα κι ενώ φαινόταν ότι η εθνική θα άφηνε στο νησί  δυο βαθμούς και …δυο παίκτες.

Τελικά “άφησε” μόνο δυο παίκτες καθώς αποβλήθηκε ο Παπασταθόπουλος και ο Τζαβέλας συμπλήρωσε τρεις κίτρινες κάρτες. Αμφότεροι θα απουσιάσουν από τον επόμενο αγώνα της εθνικής, με την Μάλτα στην Αθήνα.

Η Εθνική πραγματοποίησε κακή εμφάνιση. Ιδιαίτερα στο α΄ ημίχρονο ήταν απογοητευτική. Στην επανάληψη ανέβασε την απόδοσή της και είχε ευκαιρίες για να σκοράρει αλλά τότε βρήκε απέναντί της τον εξαιρετικό τερματοφύλακα, Χάμπερ, ο οποίος λύγισε στην εκπνοή.

Η αλήθεια είναι ότι στάθηκε και άτυχη στο 55΄ καθώς η μπάλα μετά από την κεφαλιά του Λυμπερόπουλου έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Στο φινάλε ο Σάντος έριξε όλα τα επιθετικά του όπλα (Φετφατζίδης, Μήτρογλου, Κονέ) στο παιχνίδι και ευτύχησε να σκοράρει στο 94΄ («παλιά μου τέχνη κόσκινο»)

Ο Φερνάντο Σάντος δεν επεφύλασσε κάποια έκπληξη στην 11αδα. Ο Πορτογάλος τεχνικός στην προσπάθειά του να πάρει το «διπλό», παρέταξε ένα αρκετά επιθετικό σχήμα, που περιλάμβανε και Σαλπιγγίδη και Λυμπερόπουλο και Σαμαρά.

Ο Σάντος προτίμησε τη διάταξη 4-2-3-1. Με τερματοφύλακα το Τζόρβα. Στην άμυνα, τους Τοροσίδη (δεξιά), Τζαβέλα (αριστερά), Παπαδόπουλο, Παπασταθόπουλο (στόπερ). Στη μεσαία γραμμή, τους Καραγκούνη, Κατσουράνη (άξονα), Νίνη, Σαμαρά (πτέρυγες) και τον Λυμπερόπουλο πίσω από τον φορ Σαλπιγγίδη.

Η Εθνική μπήκε μουδιασμένα στον αγώνα. Οι διεθνείς προσπαθούσαν να βρουν τα πατήματα τους στο γήπεδο-χωράφι και παράλληλα κάποιο κενό στην πολυπρόσωπη άμυνα των Μαλτέζων, χωρίς ωστόσο να το καταφέρνουν.

Η ανάπτυξή τους ήταν προβλέψιμη. Άλλαζαν πολλές πάσες στην άμυνα και στο κέντρο και μετά τροφοδοτούσαν τον Σαμαρά για να παίξει ένας με έναν με τον Μπρίφα. Ο άσος της Σέλτικ ταλαιπώρησε δυο-τρεις φορές  τον  Μαλτέζο μπακ αλλά δεν έκανε καλή επιλογή στη τελική πάσα.

Στα πρώτα λεπτά η καλύτερη φάση για την εθνική μας καταγράφηκε στο 16΄ όταν ο Νίνης βρήκε τον Τοροσίδη μέσα στην περιοχή αλλά το γυριστό σουτ του προωθημένου μπακ δεν βρήκε στόχο.

Βλέποντας το «κατενάτσιο» των γηπεδούχων ο Σάντος μετά το 20λεπτο γύρισε το σύστημά του σε 4-4-2 φέρνοντας το Λυμπερόπουλο δίπλα στον Σαλπιγγίδη. Η εθνική είχε ένα δίλεπτο (24΄-26′) πολιορκίας της εστίας του Χάμπερ στο οποίο δημιούργησε κάποιες. υποψίες για γκολ.

Όμως στο 24΄ ο Μάμο πρόλαβε και κόντραρε το σουτ του Νίνη ενώ στο 26΄  ο Σαλπιγγίδης άνοιξε το κοντρόλ και έδωσε τη δυνατότητα στον τερματοφύλακα να επέμβει. Οι Μαλτέζοι, πιστοί στο αμυντικό τους πλάνο πέτυχαν μέχρι το τέλος του ημιχρόνου να εξουδετερώσουν σχετικά εύκολα κάθε ελληνική επίθεση.

 Στο 35΄ ο Χάμπερ δεν ανησύχησε από την κεφαλιά του Λυμπερόπουλου ύστερα από  κόρνερ του Τζαβέλα. Ο τερματοφύλακας της Μάλτας καρδιοχτύπησε στο 38΄ όταν ο Σαμαράς έβγαλε σε θέση βολής τον Σαλπιγγίδη αλλά επενέβη σωτήρια ο Καρουάνα και ο κίνδυνος πέρασε.

Εφαρμόζοντας την τακτική των αντεπιθέσεων, οι γηπεδούχοι στα 47 λεπτά του α΄ ημιχρόνου, επιχείρησαν όλα κι όλα δυο σουτ, με τον Σκέμπρι (37΄), Μπογκντάνοβιτς (45΄), που ήταν όμως ανάξια λόγου.

Με το ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου ο Μπούτιγκιεγκ αναγκάστηκε να αντικαταστήσει τον Καρουάνα, ο οποίος είχε τραυματιστεί στη φάση του 38΄ με τον Πάσε. Ο Πάσε ενίσχυσε τη μεσαία γραμμή και οπισθοχώρησε στην άμυνα ο Χάντσισον.

Ο Αυστραλομαλτέζος έχασε τον Σαλπιγγίδη στο 46΄ αλλά ο διεθνής επιθετικός σούταρε πάνω στην έξοδο του Χάμπερ και η καλύτερη μέχρι τότε ευκαιρία της εθνικής χάθηκε. Η ελληνική ομάδα όμως ήταν φανερό ότι είχε βγει αποφασισμένη από τα αποδυτήρια.

Ο Χάμπερ στο 54΄ έπιασε για τα καλά δουλειά αποκρούοντας την κεφαλιά του Λυμπερόπουλου. Στο επόμενο λεπτό δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα στη νέα κεφαλιά του «Λύμπε» αλλά στάθηκε τυχερός καθώς η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι.

Οι Μαλτέζοι, όχι μόνο γλίτωσαν το γκολ αλλά παραλίγο να το βάλουν αυτοί στην αντεπίθεση. Όμως ο  Μπογκντάνοβιτς (56΄) άργησε μπροστά στην εστία και ο Καραγκούνης, που γύρισε γρήγορα, έδιωξε τη μπάλα σε κόρνερ.

Το ματς έγινε πιο ανοιχτό, η μπάλα πήγαινε  πάνω-κάτω και στο 61΄ ο Κατσουράνης με μακρινό σουτ δοκίμασε ξανά τα αντανακλαστικά του Χάμπερ. Στο ίδιο λεπτό ο Σάντος έκανε την πρώτη του αλλαγή.

Έβγαλε τον Σαλπιγγίδη και έβαλε τον Φετφατζίδη. Ο μικρός πήρε θέση στη δεξιά πτέρυγα, ο Νίνης πήγε αριστερά και ο Σαμαράς πέρασε στην κορυφή της επίθεσης σε μια προσπάθεια του Πορτογάλου να ανακατέψει την τράπουλα.

Η πρώτη φάση μετά το νέο πλάνο του Πορτογάλου είχε πρωταγωνιστή τον Σαμαρά (66΄) ο οποίος τρύπησε την άμυνα από τα δεξιά αλλά ο Χάμπερ επενέβη γι άλλη μια φορά σωτήρια πέφτοντας στα πόδια του Λυμπερόπουλου.

Ο Σάντος αποφάσισε στο 70΄ να κάνει ακόμη πιο επιθετική την ομάδα ρίχνοντας στον αγώνα τον Μήτρογλου αντί του Λυμπερόπουλου. Ο Μήτρογλου πήγε δίπλα στον Σαμαρά και η εθνική έπαιξε με δυο σέντερ-φορ στο τελευταίο 20λεπτο.

Όσον περνούσε ή ώρα η ελληνική ομάδα ρίσκαρε και περισσότερο με αποτέλεσμα να «αδειάζει» στα μετόπισθεν, γεγονός που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν οι γηπεδούχοι. Στο 80΄ ο Τζόρβας έκανε την πρώτη του απόκρουση στον αγώνα μετά από σουτ του Σκέμπρι.

Στο 81΄ ο Σάντος έπαιξε το τελευταίο του χαρτί, αποσύροντας το Νίνη και βάζοντας τον Κονέ. Ο νεοεισελθών πήγε δεξιά και ο Φετφατζίδης μετακινήθηκε αριστερά.  Όμως ούτε αυτή η κίνηση έφερε αποτέλεσμα.

Στο 84΄ ο Βάινερ απέβαλε τον Παπασταθόπουλο για σκληρό τάκλιν επί του Μεφσούντ και η εθνική έχασε και δεύτερο παίκτη της ενόψει του επόμενου αγώνα της  (νωρίτερα είχε συμπληρώσει κάρτες ο Τζαβέλας).

Η προτελευταία ευκαιρία της εθνικής μας καταγράφηκε στο 90΄.Όμως η κεφαλιά του Μήτρογλου κόντραρε και έφυγε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Κι εκεί που οι Μαλτέζοι είχαν πιστέψει ότι κέρδισαν τον πρώτο τους βαθμό στον όμιλο τους ήρθε κατακέφαλα η «κεραμίδα» του Τοροσίδη.

90+5 Γκοοοολ!! 0-1 Τοροσίδης


90′ +2′ Αλλαγή για τη Μάλτα. Κοέν στη θέση του Σκέμπρι


90′ 4′ λεπτα οι καθυστερήσεις


90′ Κεφαλιά του Μήτρογλου, η μπάλα βρήκε σε σώμα και βγήκε κόρνερ


88′ Κίτρινη κάρτα στονΤοροσίδη για διαμαρτυρία


84′ Κόκκινη κάρτα στον Παπασταθόπουλο για τάκλιν απο πίσω στο Μίφσουντ


81′ 3η αλλαγη για την Ελλάδα. Κονέ στη θέση του Νίνη


80′ Μακρινό σουτ του Μίφσουντ, ο Τζόρβας έπεσε στη γωνία του και μπλόκαρε τη μπάλα


78′ Αλλαγή για τη Μάλτα. Φένεκ στη θέση του Μπαϊάντα


70′ Αλλαγή για την Ελλάδα. Μήτρογλου στη θέση του Λυμπερόπουλου


66′ Πολύ όμορφο γύρισμα του Σαμαρά στη μικρή περιοχή, ο Χάμπερ με γροθιές έδιωξε απο τα πόδια του Λυμπερόπουλου


62′ Αλλαγή για την Ελλάδα. Φετφατζίδης στη θέση του Σαλπιγγίδη


61′ Μακρινό σουτ του κατσουράνη, απέκρουσε ο Χάμπερ


57′ Κίτρινη στο Τζαβέλα


56′ Μπογκντάνοβιτς μέσα στην περιοχή, ο Καραγκούνης έδιωξε σε κόρνερ πριν σουτάρει ο παίκτης της Μάλτας


55′ μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Δοκάρι σε κεφαλιά του Λυμπερόπουλου


54′ Κεφαλία του Τοροσίδη, διώχνει σε κόρνερ ο Χάμπερ


47′ Μεγάλη ευκαιρία για την Εθνική μας. Τετ α τετ του Σαλπιγγίδη , ο Χάμπερ με τα πόδια απέκρουσε!


46′ Αλλαγή για τη Μάλτα. Πάτς στη θέση του Καραουάνα


46′ Έναρξη β’ ημιχρόνου


45’+2 Λήξη ημιχρόνου


45′ Δυο λεπτά οι καθυστερήσεις


45′ Σουτ του Μπογκντάνοβιτς, ψηλά άουτ


38′ Πολύ όμορφο πέρασμα του Νίνη για το Σαλπιγγίδη μέσα στην περιοχή, η μπάλα όμως έφυγε άουτ καθώς ο Καραουάνα έκλεισε τον φορ της Εθνικής μας


35′ Δύσκολη κεφαλιά απο τον Λυμπερόπουλο μετά απο κόρνερ του Καραγκούνη, η μπάλα άουτ


30′ Σουτ του Σαλπιγγίδη έξω απο την περιοχή, δεν ήταν πολυ δυνατό και μπλόκαρε ο Χάμπερ.


22′ Πέσιμο του Μίφσουντ μέσα στην περιοχή της Εθνικής μας, ο διαιτητής πολύ σωστα είπε να συνεχιστεί το ματς


16′ Πολύ καλή ευκαιρία για την Εθνική μας. Κάθετη του Νίνη στον Τοροσίδη, ο οποιός μέσα απο την περιοχή και πλάγια σούταρε αλλα η μπάλα έφυγε δίπλα απο το δοκάρι.


7′ Σέντρα του Τζαβέλα απο αριστερά ,κεφαλιά του Σαμαρά απο τη μικρή περιοχή, μπλόκαρε ο Χάμπερ


5′ Πρώτο σουτ στο ματς απο τον Καραγκούνη, στην αγκαλιά του Χάμπερ


1′ Έναρξη αγώνα


21.10 Δώρο από Τιμούρ!Μετά την ήττα της Κροατίας από τη Γεωργία η εθνική μας ομάδα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βρεθεί από σήμερα στην κορυφή του έκτου ομίλου αρκεί να μην “αυτοκτονήσει” στη Μάλτα! Η ενδεκάδα που γράφαμε όλη την εβδομάδα τελικά επιβεβαιώθηκε και πλέον μένει οι παίκτες μας να κάνουν πράξη όσα τους ζήτησε ο προπονητής τους.


21.00 Στο Στάδιο “Τα Κάλι” η παρουσία των Ελλήνων φιλάθλων είναι εντυπωσιακή. Κοντά στα χίλια άτομα από την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και 300 από τη Γερμανία ντυμένοι με Ελληνικές-Σπαρτιατικές πανοπλίες και περικεφαλαίες δίνουν έντονο μπλε χρώμα στο γήπεδο. Κι αυτό σε αντίθεση με τις διάσημες πανοπλίες της Μάλτας, άλλωστε είναι γνωστό πως το παρατσούκλι της χώρας είναι “Νησί των Ιπποτών”!


Διοργάνωση:Προκρ. Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος

Γήπεδο:
“Τα Κάλι “Στάδιο

Διατητής:
Μίκαελ Βάινερ (Γερμανία)

Βοηθοί:
Χόλγκερ Χένσελ, Κρίστοφ Μπόμχορστ (Γερμανία)

Μάλτα(Τζόν Μπούτιγκιεγκ):Χάμπερ, Καρουάνα(46′ Πέις), Μάμο, Σιμπέρας, Άγκιους, Χάτσινσον, Μπογκντάνοβιτς, Μπρίφα, Μιφσούντ, Μπατζάντα, Σκέμπρι
Στον πάγκο:Χόγκ, Κοέν, Ερέρα, Ζεράφα, Φένες, Φάιλα, Πέις

Ελλάδα (Σάντος): Τζόρβας, Τοροσίδης, Τζαβέλας, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Νίνης, Σαμαράς, Λυμπερόπουλος(70 Μήτρογλου), Σαλπιγγίδης(62′ Φετφατζίδης)
Στον πάγκο: Χαλκιάς,Βύντρα,Καφές, Μώρας, Κονέ


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.