Ντιρκ Νοβίτσκι: Η γέννηση ενός «μύθου»….

Σαν σήμερα, στις 19 Ιουνίου, πριν 43 χρόνια ήρθε στον κόσμο ο Ντιρκ Νοβίτσκι, που έμελλε να γίνει ένας από τους «μύθους» του ΝΒΑ.

Σαν σήμερα, στις 19 Ιουνίου, πριν 43 χρόνια ήρθε στον κόσμο ο Ντιρκ Νοβίτσκι, που έμελλε να γίνει ένας από τους «μύθους» του ΝΒΑ.


Ακόμη περισσότερο από την γέννηση του θα θυμάται κάποιος φυσικά, την ημέρα που σε ηλικία 41 ετών αποφάσισε να πει το «αντίο» στους Ντάλας Μάβερικς και να βάλει τέλος σε μια εκπληκτική καριέρα στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.
Στις 9 Απριλίου 2019 το παγκόσμιο μπάσκετ υποκλίθηκε στον Ντιρκ Νοβίτσκι, ο οποίος σε ηλικία 41 ετών αποφάσισε να πει «αντίο» στους Ντάλας Μάβερικς. Ο Γερμανός έβαλε τους τίτλους τέλους σε μια καριέρα βγαλμένη από τα παραμύθια, που κατέληξε με την υπογραφή του στο libro d΄ oro των εκλεκτών του αθλήματος. Το έπραξε ύστερα από 21 χρόνια καριέρας στους Μάβερικς, κι ας φώναζαν οι φίλοι του Ντάλας «one more year» την τελευταία φορά που τον έβλεπαν να αγωνίζεται ενώπιόν τους, στο παιχνίδι με το Φίνιξ, όταν «φιλοδώρησε» τους Σανς με 30 πόντους!

Σε εκείνον τον αγώνα ανακοίνωσε την απόφασή του, που προκάλεσε τα συγκινητικά λόγια του ιδιοκτήτη της ομάδας κι επιστήθιου φίλου του, Μαρκ Κιούμπαν, του κόουτς Ρικ Καρλάιλ, αλλά και των τεράστιων Λάρι Μπερντ, Σκότι Πίπεν, Σον Κεμπ, Τσαρλς Μπάρκλεϊ, που βρέθηκαν εκεί για να τον τιμήσουν. Όπως τον τίμησε με τον δικό του τρόπο μία ημέρα αργότερα ο επίσης μοναδικός Γκρεγκ Πόποβιτς, όταν στο τελευταίο παιχνίδι του Νοβίτσκι, εκείνο στο Σαν Αντόνιο απέναντι στους Σπερς, έδωσε εντολή στους παίκτες του να μην τον μαρκάρουν στην τελευταία επίθεση του αγώνα.

Σεμνός και… φιλόσοφος
Η πορεία του χαρακτηρίστηκε από σεμνότητα και απλότητα, αφού ο μεγάλος Γερμανός ήταν ο ορισμός του αντιστάρ. Τον ελεύθερο χρόνο του προτιμούσε να διαβάζει φιλοσοφία, να παίζει σαξόφωνο, να τέρπει την ψυχή του… Οι αριθμοί πάντοτε είχαν μικρή σημασία στην κοσμοθεωρία του. Γι’ αυτό άλλωστε δέχθηκε πολλές φορές να παίρνει λιγότερα χρήματα σε σχέση με όσα δικαιούνταν, προκειμένου να έχει καλύτερους συμπαίκτες στο πλευρό του για να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι οι συνολικές απώλειές του από αυτή την επιλογή ανήλθαν σε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια!

Ήταν ο τύπος που δεν είχε ενδοιασμούς να παίξει τραυματίας για να βοηθήσει την ομάδα του, που έτρεχε τα καλοκαίρια να ενισχύσει την Εθνική Γερμανίας, παρότι «διαλυμένος» από την επίπονη σεζόν στο πρωτάθλημα. Ήταν ο άνθρωπος που προσκάλεσε τον τότε «πρωτάρη» στο NBA Γιάννη Αντετοκούνμπο να κάνουν τα καλοκαίρια κοινές προπονήσεις με τον προσωπικό προπονητή και μέντορά του, Χόλγκερ Γκεσβίντνερ, προκειμένου ο Γιάννης να βελτιώσει την τεχνική στο σουτ και τις όποιες ατέλειές του. Με τον οποίο, ας σημειωθεί, ότι θα μπορούσε να είναι συμπαίκτης, αφού το 1998 ήταν η πρώτη επιλογή του Μιλγουόκι στο ντραφτ (Νο 9).

Το «Dirk Nowitzki Foundation»
Ήταν ο ευαισθητοποιημένος, που το 2001 ίδρυσε στο Τέξας το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Dirk Nowitzki Foundation», για να παρέχει παιδεία και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής άπορων παιδιών. Ο συνάνθρωπος, ο οποίος από το 2007 προσέφερε στο «Jonathan’s Place», ένα καταφύγιο για κακοποιημένα παιδιά στο Ντάλας, 100 δολάρια για κάθε εύστοχο δικό του τρίποντο στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.
Ο βίος και η πολιτεία του Ντιρκ Νοβίτσκι δεν μπορεί να αποτιμηθεί σε μερικές αράδες αφιερώματος, ούτε καν σε ένα βιβλίο, κι ας είναι μόλις 41 ετών. Η πολυσχιδής δραστηριότητά του, η προσωπικότητά του, είναι αδύνατον να περιοριστούν σε νούμερα, αν και οι Μάβερικς επέλεξαν τρία που τον αντιπροσωπεύουν: 41, 21, 1. Το πρώτο (41) για τον αριθμό που φορούσε, το δεύτερο για τα χρόνια που έπαιξε και το τρίτο για την προσήλωσή του στην ομάδα, τη μοναδική που αγωνίστηκε στην καριέρα του στις ΗΠΑ, αφού κανένας άλλος δεν έμεινε περισσότερες σεζόν σε μία ομάδα στο ΝΒΑ.

Τα ρεκόρ του Γερμανού
Το τέλος τον βρήκε πρωταθλητή (2011), τρίτο σε συμμετοχές και λεπτά συμμετοχής στην ιστορία του ΝΒΑ, έκτο σκόρερ όλων των εποχών (31.560 πόντοι) και πέμπτο στα αμυντικά ριμπάουντ, με ένα βραβείο MVP της σεζόν, ένα βραβείο MVP των τελικών και 14 συμμετοχές σε All Star Game.

Συνολικά, έπαιξε σε 1.522 αγώνες και είχε 31.560 πόντους, 11.489 ριμπάουντ, 3.651 ασίστ, 1.281 τάπες, 1.210 κλεψίματα, 11.169/23.734 σουτ εντός παιδιάς με 1.982/5.210 τρίποντα (38%) και 9.187/18.524 δίποντα (49.6%), 7.240/8.239 βολές (87.9%).
Είναι ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία των Μάβερικς, ένας από τους καλύτερους πάουερ φόργουορντ όλων των εποχών στο αμερικανικό πρωτάθλημα και θεωρείται βέβαιο ότι θα αποκτήσει εξέχουσα διοικητική θέση στους Μάβερικς.

Κόντρα στο ίνδαλμά του
Και μια ιστορία για το ταλέντο του, που θα είχε μείνει άγνωστη αν δεν την αποκάλυπτε ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ. Μικρός ο Νοβίτσκι είχε πρότυπο τον Σκότι Πίπεν, με την αφίσα του Ινδιάνου σταρ των Μπουλς να βρίσκεται σε έναν από τους τοίχους του δωματίου του. Σε ηλικία 18 ετών, λοιπόν, ο Ντιρκ πέτυχε 52 πόντους με αντίπαλο τον Πίπεν! Ήταν το 1997, στο τουρνουά «Nike hoop heroes Tour», όταν ο άσημος τότε Γερμανός εξέθεσε τον καλύτερο αμυντικό του NBA, με τον Μπάρκλεϊ να σχολιάζει πως «ο μικρός φαινόταν ασταμάτητος».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.