Τρέλανε κόσμο και πάει φάιναλ φορ!

Ένας εκπληκτικός Ολυμπιακός με τον αρχηγό του Βασίλη Σπανούλη να τον οδηγεί σφράγισε το εισιτήριο του για την Κωνσταντινούπολη, επικρατώντας της Σιένα με 76-69. Έκανε τρεις τις νίκες του, προκρίθηκε στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα και έβαλε... φωτιά στο κατάμεστο ΣΕΦ.

Ένας εκπληκτικός Ολυμπιακός με τον αρχηγό του Βασίλη Σπανούλη να τον οδηγεί σφράγισε το εισιτήριο του για την Κωνσταντινούπολη, επικρατώντας της Σιένα με 76-69. Έκανε τρεις τις νίκες του, προκρίθηκε στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα και έβαλε… φωτιά στο κατάμεστο ΣΕΦ με τον κόσμο του να έχει «τρελαθεί» στις εξέδρες, ώσπου μπήκε στο παρκέ και πανηγύρισε με τον «Kill Bill», τον Κάιλ Χάινς που αντικατέστησε -κάτι παραπάνω από- επάξια τον απόντα Τζόι Ντόρσεϊ, τον πολύ καλό απόψε Γιώργο Πρίντεζη, τον Έισι Λο και τους άλλους «ερυθρόλευκους».

Η πρώτη ελληνική ομάδα που προκρίθηκε θα κάνει… παρέα στις ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελόνα και πλέον όλοι αναμένουν και το ματς του Παναθηναϊκού.
 
Από την αρχή…
Οι «ερυθρόλευκοι» ξεκίνησαν με Μάντζαρη, Σπανούλη, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Χάινς, ο οποίος πήρε τη θέση του Τζό Ντόρσεϊ στην αρχική πεντάδα. Ο Πιανιτζιάνι απ’ την άλλη έκανε την έκπληξη με τον Ζήση στην πρώτη πεντάδα -ενώ στα προηγούμενα είχε εντός τον Στόουνρουκ, και τους  ΜακΚάλεμπ, Μος, Άντερσεν και Λαβρίνοβιτς. Ο Μάντζαρης ανέλαβε τον ΜακΚάλεμπ και στην αντίπερα όχθη ο Ζήσης τον Σπανούλη, αρχίζοντας να παίζουν πολύ επιθετικά πάνω του από το 1ο λεπτό. Ο αρχηγός έπαιρνε προσπάθειες και έπαιζε πικ εν ρολ με τον Χάινς (7-5, 2΄), την ώρα που ο Ζήσης σούταρε και από μακριά.

Ο «Kill Bill» πήρε από νωρίς το 2ο φάουλ του Λαβρίνοβιτς (4΄) και έκανε το 11-7, ενώ παράλληλα είχε δείξει από νωρίς τις προθέσεις του να σηκώσει την ομάδα του στις πλάτες του στο τόσο κρίσιμο ματς (16-11, 6΄). Με άμυνα ζώνης 2-3 (σ.σ. στα προηγούμενα προτιμούσαν την 3-2) οι Ιταλοί προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τους παίκτες του Ίβκοβιτς και στην επίθεση να εκμεταλλευθούν και τον Λαβρίνοβιτς που είχε πλεονέκτημα απέναντι στον Πρίντεζη. Παρόλα αυτά, μια ο ΜακΚάλεμπ και ο Άντερσεν (18-16, 8΄), μια ο Ρακόσεβιτς και ο Στόουνρουκ «ροκάνισαν» τη διαφορά και έφεραν το παιχνίδι στα ίσα (21-21) με τη λήξη της πρώτης περιόδου.

Πάντως, οι παίκτες του Ίβκοβιτς, με τον αρχηγό τους (7π.) να νικά την αντίπαλη άμυνα και να τροφοδοτεί και τον Χάινς (9π. σ.σ. είχε αποκομίσει και ένα σκίσιμο στο φρύδι), είχαν και ένα ένα ακόμη πλεονέκτημα, που λεγόταν «επιθετικά ριμπάουντ». Είχε πάρει ήδη 6 έναντι 1 της Σιένα. Ο Παπαδόπουλος μπήκε και αυτός στο παρκέ, όπως και ο Λο για να ξεκουραστούν οι δύο συμπαίκτες τους. Με τον Ρακόσεβιτς να έχει πάρει φόρα και να σημειώνει 5 σερί πόντους η Μοντεπάσκι πέρασε για πρώτη φορά μπροστά (22-26, 11΄).

Βλέποντας πως ο «Λάζος» δε μπορούσε να παίξει καλά τα πικ εν ρολ και να κλείσει τους διαδρόμους και στον ΜακΚάλεμπ,ο Ίβκοβιτς επανέφερε τον Χάινς (24-28, 13΄), την ώρα που οι Σλούκας και Λο στην περιφέρεια οδηγούσαν τον Ολυμπιακό σε γρήγορο ρυθμό. Η ζώνη επέστρεψε για τη Σιένα και στην επίθεση ο Άντερσεν έπιασε δύο φορές «αδιάβαστους» τους αντιπάλους του (28-33, 15΄). Με 4/5 τρίποντα από πλευράς της ομάδας του Πιανιτζιάνι, ο «Ντούντα» πέρασε ξανά μέσα τον Σπανούλη. Ο Πρίντεζης μείωσε μεν σε 30-33, αλλά ο Ρακόσεβιτς εξακολούθησε να δημιουργεί πολλά προβλήματα στο ένας εναντίον ενός (30-35, 17΄), με τον Σέρβο να ζητά περισσότερη πίεση και «σπάσιμο» της ζώνης.

Ο αρχηγός είχε επιστρέψει δριμύτερος πάντως και τόσο με τις ενέργειες του (34-35, 18΄), όσο και δίνοντας το «σύνθημα» στην κερκίδα ο κόσμος ξεσηκώθηκε. Ο Άντερσεν εκμεταλλευόταν το μις ματς που είχε μαζί του ο Χάινς και τον νικούσε στην άμυνα. Με τον αργό ρυθμό της η Σιένα διατηρούσε το πρβάδισμα, αλλά με ένα ωραίο λει απ μετά από μια πολύ καλή πάσα του Σλούκα ο Χάινς έφερε τον Ολυμπιακό μια «ανάσα» στο σκορ στη λήξη του ημιχρόνου (38-39).
 
Άντεξε και έκανε το… θαύμα
Με Σπανούλη, Μάντζαρη, Παπανικολάου, Άντιτς και Χάινς μπήκε στην επανάληψη ο Ολυμπιακός, ενώ ο Πιανιτζιάνι παρέταξε τους ΜακΚάλεμπ, Ζήση, Μος, Λαβρίνοβιτς και Άντερσεν. Παρά το νέο τρίποντο τους, από τον μαΚάλεμπ αυτή τη φορά, μια καλή συνεργασία Άντιτς – Παπανικολάου και ένα κόψιμο του Χάινς συν ένα καλάθι του Σκοπιανού έφεραν το 42-42 (22΄). Ο τελευταίος κέρδισε και το 3ο φάουλ του Λαβρίνοβιτς. Παρά το γεγονός ότι τα επιθετικά ριμπάουντ των Πειραιωτών είχαν φτάσει τα 11, οι Ιταλοί ξαναπήραν το προβάδισμα (42-46, 24΄). Οι δε δεν αξιοποιούσαν τις δεύτερες επιθέσεις τους, ενώ οι μεν εκμεταλλεύθηκαν και τα δύο λάθη του Άντιτς «τρέχοντας» ένα σερί 6-0 (42-48), με τον ΜακΚάλεμπ να είναι «άπιαστος».

Ο Πρίντεζης μπήκε αντί του Πέρο και το σερί των Ιταλών διέκοψε ο Σπανούλης (44-48, 25΄), ο Πρίντεζης μείωσε ακόμη περισσότερο και ο Χάινς ισοφάρισε (48-48, 26΄), απαντώντας και αυτοί με 6-0. Οι «ερυθρόλευκοι» έτρεχαν, ο «Ντούντα» ζητούσε ακόμη πιο γρήγορες επιθέσεις, αλλά στην άμυνα με τις αλλαγές στα σκριν κοντύτεροι παίκτες του Ολυμπιακού πήγαιναν πάνω σε ψηλότερους της Σιένα και το μειονέκτημα ήταν εμφανές. Ο Χάινς πάντως, με τις τάπες, αλλά και τα καλάθια του -κερδίζοντας και φάουλ, όπως το 4ο του Στόουνρουκ- ξεσήκωνε τον κόσμο στις κερκίδες (50-53, 28΄). Ο Πιανιτζιάνι επανέφερε τον Ρακόσεβιτς που συνεργαζόταν πολύ καλά με τον Λαβωρίνοβιτς, με τον πρώτο να κάνει το 50-55 (29΄), και τον Ίβκοβιτς να ξεκουράζει Σπανούλη και Χάινς και τον Κέσελ να περνά μέσα για τρίποντο ώστε να «ανοίξει» η αντίπαλη άμυνα.μετά από 4 εύστοχες βολές των Σλούκα και Λο οι πειραιώτες ήγαν στο 54-55 και εκεί έληξε το τρίτο δεκάλεπτο.  

Οι φίλαθλοι τους έδωσαν ώθηση στους παίκτες του Ίβκοβθτς, προσπαθώντας να αποκτήσουν περισσότερη ενέργεια. Ο Χάινς με ένα λέι-απ και ο άντιτς με ένα τρίποντο, οι κερκίδες είχαν πάρει… φωτιά. Με το 59-55 (32΄) ο Ολυμπιακός ξαναπήρε κεφάλι στο σκορ, με τον Σκοπιανό να κερδίζει και το 4ο φάουλ του Άντερσεν κάτι που έδινε αμυντικό πλεονέκτημα στον Ολυμπιακό. ο Χάινς έκανε «θαύματα» απόψε και ήταν εκείνος που πήγε την ομάδα του στο +6 (61-55, 33΄). Το σερί των «ερυθρολεύκων ήταν 7-0 με τους παίκτες του Πιανιτζιάνι να μην έχουν πετύχει πόντο επί 4΄. Με τρία σερί φάουλ τους όμως οι Πειραιώτες τους έδωσαν την ευκαιρία να σκοράρουν με βολές και να γίνει το 61-61 (35΄), χάρη σε 4 πόντους του Λαβρίνοβιτς και 2 του Άντερσεν. Και οι δύο αγωνίζονταν με 4 φάουλ, καθώς ο Σπανούλης οδήγησε τον τελευταίο εκεί.

Ο Ίβκοβιτς έπαιζε πλέον με τρεις περιφερειακούς και οι Χάινς και Σπανούλης έκαναν το 65-61 (36΄) και ο Λο έκανε 6-0 το σερί (67-61) , ο οποίος πήρε και ένα επιθετικό ριμπάουντ στην επόμενη φάση. Ο Σπανούλης «μίλησε» τότε και το 69-61 ήταν γεγονός (38΄). Οι Ιταλοί είχαν νευριάσει και ήταν διόλου ψύχραιμοι, εξ ου και άστοχοι, αλλά το «κρύο» αίμα του Ζήση τον οδήγησε σε εύστοχο τρίποντο (69-64, 1΄:40΄΄). Την ίδια «απάντηση» έδωσε ο Σλούκας (72-64, 1΄:24΄΄) και ο Ζήσης δήλωσε ξανά «παρών» (72-66, 1΄:16΄΄) και τα… άκουγε από τον κόσμο.

Μετά από φάουλ του Χάινς πήγε στη γραμμή για τρεις βολές στα 59΄΄ και έκανε το 72-69, ο Πρίντεζης έχασε τρίποντο, αλλά πήρε το ριμπάουντ (32΄΄) και ο Σπανούλης κέρδισε φάουλ (30΄΄) και με 2/2 βολές έκανε το 74-69. Ο Ζήσης επιτέθηκε ξανά και ανανέωσε και την επίθεση της Σιένα, αλλα΄αστόχησε σε δύο απανωτά τρίποντα και ο ΜαΚάλεμπ πήρε το ριμπάουντ στα 10΄΄ και το φάουλ από τον Λο (8΄΄), αλλά είχε 0/2. Ο Λο πήρε φάουλ και λεγραψε το τελικό 76-69.   
 
Τα δεκάλεπτα: 21-21, 38-39, 54-55, 76-69
 
Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 19, Άντιτς 5(1), Σπανούλης 19(1), Κέσελ 3, Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 8, Παπανικολάου 4, Μάντζαρης 3(1), Σλούκας 7(1), Λο 8.
Σιένα (Πιανιτζάνι): ΜακΚάλεμπ 10(2), Ζήσης 15(2), Άντερσεν 15(1), Ρακόσεβιτς 11, Καραρέτο, Λαβρίνοβιτς 10, Ρες, Στόουνρουκ 3(1), Λεχτάλερ, Μος 5(1).
 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.