Σλούκας VS Μπράουν: Η «μπαγκέτα» και η τύχη της σειράς στα χέρια τους (videos)

Κώστας Σλούκας και Λορέντσο Μπράουν παραδίδουν μαθήματα πως παίζεται η νευραλγική θέση του πλέι-μέικερ στη σειρά του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι. Οι δύο «μαέστροι» των δύο ομάδων προετοιμάζονται για το Game 5 στο ΟΑΚΑ (07/05, 21:15, Novasports Prime) και ο Θάνος Σολούκος αναλύει τους λόγους που η έκβαση της σειράς θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τα δικά τους... κέφια.

Κώστας Σλούκας και Λορέντσο Μπράουν πραγματοποιούν μυθικά πλέι-οφ, αλλά μόνο ένας από τους δύο θα χαμογελάσει το βράδυ της Τρίτης (07/05). Θα ήταν δίκαιο να τους δούμε και τους δύο στο Final-Four όμως στο Βερολίνο θα πάει είτε ο Παναθηναϊκός, είτε η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Συμβιβασμός και μέση λύση δεν υπάρχει. Ποιος είναι γεννημένος για τα μεγάλα ματς όμως; Ποιος θα οδηγήσει την ομάδα του στη γη της επαγγελίας;

Σλούκας: Τα πλέι-οφ της… ζωής του

Όταν το καλοκαίρι πήρε την απόφαση να μετακομίσει από τον Ολυμπιακό στο Παναθηναϊκό, ήξερε τον ντόρο που θα προκαλούσε η απόφαση του. Γνώριζε ότι στον Παναθηναϊκό θα έπαιρνε τα «κλειδιά» της ομάδας και θα ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της. Μετά το μέτριο ξεκίνημα και την έλευση του Κέντρικ Ναν, υπήρξαν παιχνίδια που δεν έπαιζε καλά. Ματς που ήταν φανερά εκτός κλίματος και άλλα που προσπαθούσε υπερβολικά αλλά δεν του έβγαινε. Όταν όμως η μπάλα… καίει ο Κώστας Σλούκας έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν ότι δεν κρύβεται. Βγαίνει μπροστά και δεν φοβάται την ευθύνη.

Στα πλέι-οφ η απόδοση του «αγγίζει» την τελειότητα, αν εξαιρέσουμε το κακό Game 3. Ακόμη και στο πρώτο ματς που οι «πράσινοι» έχασαν στο ΟΑΚΑ με δικό του λάθος στην κομβική επίθεση, ο 34χρόνος διεθνής γκαρντ ήταν βιονικός: 12 πόντοι, 13 ασίστ και μόλις ένα λάθος, αυτό στη πιο κρίσιμη επίθεση του ματς. Το έφερε βαρέως ότι δεν αποφάσισε σωστά σε αυτή την τελευταία μπάλα και η απάντηση του στο Game 2 ήταν ηγετική.

29 πόντοι με 8/9 δίποντα και 4/7 τρίποντα, στη καλύτερη εκτελεστικά εμφάνιση της καριέρας του στην Euroleague για το 1-1 του Παναθηναϊκού. Στο τρίτο ματς στο Βελιγράδι δεν μπήκε ποτέ στο κλίμα και τελείωσε άποντος, αλλά στο τέταρτο παιχνίδι χωρίς εκείνον οι έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης θα είχαν δει την σεζόν τους να ολοκληρώνεται άδοξα. Στο 2-2 ο Σλούκας είχε 20 πόντους (5/9 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 7/7 βολές), 8 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 32 στο σύστημα αξιολόγησης. WOW.

Από τα χέρια του περνούν όλες οι επιθέσεις του Παναθηναϊκού όσο βρίσκεται στο παρκέ και έτσι θα συμβεί στο Game 5. Μαζί με τον Ναν είναι οι ηγέτες αυτής της ομάδας, όμως στο προσωπικό επίπεδο ο Σλούκας γνωρίζει ότι ο «μύθος» του μπορεί να πάρει τεράστιες διαστάσεις αν οδηγήσει τον Παναθηναϊκό σε ένα Final-Four 12 χρόνια μετά την τελευταία παρόμοια επιτυχία το 2012. Μόλις στο πρώτο του χρόνο στην ομάδα και ενώ άκουσε τα εξ’ αμάξης το καλοκαίρι για τα χρήματα που πήρε, την ηλικία του κ.λ.π. Οι μεγάλοι παίκτες είναι γεννημένοι για τέτοιες μεγάλες στιγμές…

Μπράουν: «Κουμαντάρει» μαεστρικά την επίθεση

Χωρίς τον Γουέιντ Μπόλντγουιν στο δεύτερο και το τρίτο παιχνίδι της σειράς. Πολύ μικρή συμμετοχή στο τέταρτο παιχνίδι και υποτροπή. Ο Λορέντσο Μπράουν δεν πτοείται που ο Διόσκουρος του στην περιφερειακή γραμμή της Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι τραυματίας. Όλη του την ζωή έχει μάθει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και να μην κρύβεται πίσω από δικαιολογίες. Ο νατουραλιζέ Ισπανός πλέι-μέικερ, αν καταφέρει η Μακάμπι να περάσει στο Final-Four, θα έχει γράψει στο βιβλίο της καριέρας του μία δεύτερη σελίδα προσωπικής «ραψωδίας», σε ένα ομαδικό άθλημα.

Το Eurobasket του 2022 ήταν η πρώτη σελίδα, όταν οδήγησε σχεδόν μόνος του την Ισπανία στο τελικό της διοργάνωσης, ενώ οι «φούριας ρόχας» είχαν την χειρότερη σύνθεση της τελευταίας 20ετίας. Εκεί ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ το έβλεπε σαν… βαρέλι και το μεγάλο φαβορί, οι Γάλλοι, υπέστησαν το «σοκ». Πίσω στο σήμερα, ο Λορέντσο Μπράουν έχει καταφέρει κάτι εξίσου εντυπωσιακό: Παίκτης των 17.4 πόντων και 4.9 ασίστ ανά ματς απουσιάζει αλλά η επίθεση της Μακάμπι συνεχίζει να βάζει κοντά στους 90 πόντους. Μιλάμε για την καλύτερη επίθεση στη διοργάνωση και ο Λορέντσο Μπράουν κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην φανεί η απουσία του Γουέιντ Μπόλντγουιν.

Η συνέπεια του, η ηρεμία του, τα ηγετικά χαρακτηριστικά του και ο τρόπος που βάζει στην επιθετική εξίσωση κι άλλους παίκτες έχουν φέρει την σειρά σε πέμπτο ματς, αποδεικνύοντας σε όλη την Ευρώπη ότι εκείνος είναι ο πιο σημαντικός παίκτης σε αυτή την ομάδα. Σκεφτείτε, απλά σκεφτείτε, να έπαιζε ο Μπόλντγουιν αλλά όχι ο Μπράουν. Με το «αν» δεν γράφεται η ιστόρια αλλά το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ διαφορετικό και η σειρά θα είχε προ πολλού ολοκληρωθεί…

Ο Μπράουν έχει 16.8 πόντους και 5.5 ασίστ ανά ματς, χωρίς να έχει πέσει σε κανένα από τα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της σειράς κάτω από τους 16! Το 62% στα δίποντα και το 33% στα τρίποντα έρχονται να προστεθούν στην εξαιρετική στατιστική ενός παίκτη που κουμαντάρει όλη την επίθεση και κάνει μόλις 1.2 λάθη ανά ματς


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.