Γιοκουμπάιτις: Ο νέος μεγάλος άσσος

Πρόσωπο των ημερών, λόγω της εμφάνισης του στο ντέρμπι της 21ης αγωνιστικής της Euroleague, αναμφίβολα είναι ο Ρόκας Γιοκουμπάιτις. Ο νεαρός Λιθουανός όμως, δεν είναι ένα «πυροτέχνημα» αλλά ένας παίκτης που το ταβάνι του είναι πολύ ψηλό.

Η Μπαρτσελόνα κατάφερε να πάρει το ροζ φύλλο αγώνα στο ντέρμπι της 21ης αγωνιστικής της Euroleague με αντίπαλο την Εφές (82-77). Ο παίκτης που έμελλε να κρίνει το «remake» του περσινού τελικού της διοργάνωσης δεν ήταν ούτε ο Νίκολα Μίροτιτς, ούτε ο Σέιν Λάρκιν, ούτε ο Βασίλιε Μίτσιτς, ούτε κάποιος άλλος από τους μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες που έχουν στο ρόστερ τους οι δύο υπερδυνάμεις. Ο Ρόκας Γιοκουμπάιτις με 16 πόντους, εκ των οποίων οι 7 στην τελευταία περίοδο, ήταν ο πρώτος σκόρερ των νικητών και ο παράγοντας «Χ» που έκρινε την τελική έκβαση. Ο 21χρόνος Λιθουανός έκανε το καλύτερο παραγωγικά παιχνίδι του στην Euroleague με την φανέλα της Μπαρτσελόνα και την οδήγησε σε μία πολύ σημαντική επιτυχία.

Όμως, ο «Γιόκου» δεν ήταν άγνωστος στο μπασκετικό χάρτη πριν την εμφάνιση της Πέμπτης. Κάθε άλλο. Μιλάμε για έναν παίκτη που έχει κάνει καταπληκτική σεζόν μέχρι τώρα, σκοράροντας 8.3 πόντους με εξαιρετικά ποσοστά (56% σε δίποντα και τρίποντα), μοιράζοντας 3.4 ασίστ και κατεβάζοντας 1.9 ριμπάουντ στα 19 λεπτά συμμετοχής που του δίνει ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους κατά μέσο όρο.

Μιλάμε για νούμερα που είναι βελτιωμένα σε σχέση με αυτά που είχε πέρσι στην Ζάλγκιρις Κάουνας… Αυτό έχει τεράστια σημασία αφού φέτος δεν παίζει σε μία ομάδα που δεν υπάρχει άγχος και πίεση για αποτελέσματα (η Ζάλγκιρις τερμάτισε 11η πέρσι). Παίζει στην Μπαρτσελόνα και ό,τι κάνει μέσα στο παρκέ παρακολουθείται από τον λάτρη της λεπτομέρειας, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Ο «Σάρας» βλέπει στο πρόσωπο του Γιοκουμπάιτις τον επόμενο μεγάλο playmaker του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Τον επόμενο μεγάλο σταρ του λιθουανικού μπάσκετ. Και δεν το είδε αυτό το όραμα ξαφνικά φέτος για πρώτη φορά. Μιλάμε για τον προπονητή που πίστεψε στο ταλέντο του Γιοκουμπάιτις και δεν δίστασε να τον βάλει να παίξει στην Euroleague σε ηλικία 18 ετών τον Δεκέμβριο του 2019. Του έδωσε ρόλο και χρόνο στην Ζάλγκιρις Κάουνας, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να δώσεις σε έναν νεαρό παίκτη ο οποίος κάνει τα πρώτα του βήματα.

Από τότε πολύ νερό έχει μπει στο «αυλάκι». Ο Γιοκουμπάιτις έχει ωριμάσει μπασκετικά και έχει ήδη γίνει draft στο NBA. Οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ τον επέλεξαν στο νούμερο 34 και έδωσαν τα δικαιώματα του στους Νικς μέσω ανταλλαγής. Η ομάδα της Νέας Υόρκης ήθελε να εντάξει τον Γιοκουμπάιτις από το καλοκαίρι, όμως ο Λιθουανός αποφάσισε πως το καλύτερο για την καριέρα του ήταν να αποδεχθεί το κάλεσμα του μέντορα του, Γιασικεβίτσιους και να πάει στην Βαρκελώνη.

Μετά από περίπου πέντε μήνες, μοιάζει απόλυτα δικαιωμένος με την απόφαση του. Ο «Σάρας» δεν φοβάται να τον βάλει στο παρκέ σε οποιοδήποτε ματς και παράλληλα ο Γιοκουμπάιτις μαρκάρει στην προπόνηση τον Νικ Καλάθη. Δηλαδή, έχει για προπονητή έναν από τους μύθους της Euroleague και για συμπαίκτη έναν από τους κορυφαίους (αν όχι τον κορυφαίο) εν ενεργεία παίκτη στην θέση. Ευλογία και… παρακαταθήκη για αυτά που θα ακολουθήσουν.

Ο στόχος είναι πάντως ξεκάθαρος. Ο Γιοκουμπάιτις έχει τα φόντα να γίνει ο καλύτερος άσος της Ευρώπης.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.