Το «τυρί» του στοιχήματος και η «φάκα» της προκαταβολής

To ποσό των 250.000 ευρώ από τα κέρδη της Πολιτείας στην φορολόγηση των στοιχηματικών εταιριών, αποτελεί την προκαταβολή της επόμενης περιόδου και καταβλήθηκε πρόωρα στα τέλη της προηγούμενης.

H «κάνουλα» ποσοστού εσόδων από τη φορολογία των στοιχηματικών εταιριών, άνοιξε από την Πολιτεία για πρώτη φορά στην 20χρονη ιστορία του επαγγελματικού μπάσκετ και στα τέλη της προηγούμενης σεζόν, οι 12 ΚΑΕ που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα, είδαν στα ταμεία τους, την εισροή 250.000 ευρώ. Απροσδόκητα, φυσικά, αλλά και καλοδεχούμενα χρήματα που δεν υπολογίζονταν από τις καλαθοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες στην αρχή της περσινής, λίαν προβληματικής περιόδου, λόγω της εξέλιξης της πανδημίας και της απώλειας εσόδων, κυρίως από τα εισιτήρια.  

Διαχρονικά, ήταν πάγιο αίτημα των επαγγελματικών ομάδων μπάσκετ και των εκάστοτε διοικήσεων της «λίγκας» για να υπήρχε κάποιο ποσοστό εσόδων από τον ΟΠΑΠ, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Παράλληλα, εκφραζόταν και…παράπονο των ομάδων μπάσκετ ότι οι ανώνυμες εταιρίες ποδοσφαίρου, λάμβαναν ποσοστό από το στοίχημα.

Αίφνης, με την συναπόφαση του υπουργείου Οικονομικών και του υφυπουργείου Αθλητισμού, οι ΚΑΕ και όχι μόνο (μικρότερα ποσοστά εσόδων είχαν οι ομάδες γυναικών και τα ερασιτεχνικά σωματεία), από το…μηδέν, εισέπραξαν ποσό με εξαψήφια νούμερα και φυσικά «ανάσαναν» βαθιά, «κλείνοντας» οικονομικές «τρύπες» που πιθανόν να είχαν δημιουργηθεί στην περσινή περίοδο.

Αυτή η «χείρα βοηθείας» προς τις ΚΑΕ, όμως, χρειάζεται προσεκτική ανάγνωση και ανάλυση, ενόψει της επόμενης περιόδου, για όσους παράγοντες δεν το έχουν κάνει και για όσους, επίσης, συνεργάτες στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού μπάσκετ, αυξάνουν τις οικονομικές απαιτήσεις τους, με το σκεπτικό του «λεφτά υπάρχουν» στις ΚΑΕ…

Είναι αρκετές ομάδες που κάνουν… χώρο στο σεντούκι για τον «θησαυρό» από τα ξαφνικά έσοδα του στοιχήματος. Οπως είναι και πολλοί παίκτες, ή οι ατζέντηδές τους, που σε πρώτη φάση εμφανίζονται με αυξημένες απαιτήσεις θεωρώντας ότι λεφτά υπάρχουν. Είναι επίσης όμως και κάποιοι που έχουν μελετήσει προσεκτικά τι ακριβώς είναι αυτή η έξτρα παροχή της Πολιτείας και χαμογελούν με νόημα.

Η Πολιτεία είχε πει ότι θα διανείμει στον αθλητισμό ένα σημαντικό μέρος από το νέο καθεστώς της φορολογίας του στοιχήματος. Και αυτό έπραξε τον προηγούμενο Απρίλιο. Συγκεκριμένα για την Basket League είχε εξαγγείλει ότι το ανώτατο, συνολικό ποσό, σύμφωνα με το ποσοστό που ορίσθηκε για το επαγγελματικό μπάσκετ, μπορεί να φτάσει  και τα 7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, εάν και εφόσον τα έσοδα από τη φορολογία του στοιχήματος φτάσουν τα 100 εκατομμύρια για το δημόσιο ταμείο. Με αυτό το όριο κερδών έχουν υπολογιστεί το ποσοστό που θα δίνεται και στις ΠΑΕ. Η οικονομική παροχή έχει ισχύ μέχρι και την περίοδο 2022-23 και θα επανεξεταστεί.

Το «τυρί» των εσόδων του στοιχήματος, έχει, όμως και μια «φάκα» για όσους κάνουν ανακριβείς υπολογισμούς και δεν έχουν προσέξει την χρονική διάρκεια απόδοσης του πρόωρου και απρόσμενου «δώρου» στην περσινή σεζόν.  

Το καθαρό ποσό των 250 χιλιάδων ευρώ αφορούσαν την  προκαταβολή για την επόμενη περίοδο, ως διευκόλυνση λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών του κορονοϊού. Οι ομάδες, δηλαδή, έχουν ήδη εισπράξει για τη σεζόν 2021-22 το συγκεκριμένο ποσό και θα πρέπει- αν το δεν έχουν κάνει- να το υπολογίσουν στους επόμενους προϋπολογισμούς τους.

Και δεν θα περιμένουν άλλα χρήματα από την φορολόγηση της Πολιτείας στις στοιχηματικές εταιρίες που έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη για να ανατρέψουν την πρόσφατη απόφαση των δυο υπουργείων;

Μπορεί να προκύψουν και άλλα έσοδα από την ίδια πηγή, αλλά είναι άγνωστο το ύψος τους, ενώ μπορεί να είναι και μηδενικό, εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος του κράτους για τα 100 εκ. ευρώ. Συνεπώς, η Πολιτεία προκατάβαλε ένα μίνιμουμ ποσό (250 χιλ. ευρώ), με την μορφή «παγίου».

Το νέο καθεστώς φορολόγησης του στοιχήματος άρχισε να εφαρμόζεται πριν από δυο εβδομάδες και προς το παρόν να υπάρξει κανένα δείγμα πιθανών εσόδων, παρά μόνο εκτιμήσεις. Παραδείγματος χάριν, αν αυτό το έσοδο για το κράτος φτάσει τα 50 εκατομμύρια και όχι τα 100, τα χρήματα που θα αναλογούν στην Βasket League θα είναι τα μισά από αυτά που έλαβαν, ήδη. Φυσικά, δεν τίθεται θέμα…επιστροφής, αλλά δεν θα εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ περισσότερο στην περίοδο 2021-22.

Οι ομάδες θα περιμένουν το συνολικό έσοδο του κράτους για να μάθουν αν θα τους αναλογούν περισσότερα χρήματα από τις 250.000 ευρώ, το επόμενο καλοκαίρι του 2022.

Είναι αποκλειστικό θέμα της κάθε ΚΑΕ, ξεχωριστά για το πως έχει διαχειριστεί, έχει ξοδέψει ολικώς ή μερικώς, την προκαταβολή της περιόδου 2021-22. Το δεδομένο που πρέπει να υπολογίσει στα έσοδα-έξοδα της προσεχούς σεζόν, ότι μπορεί να μην λάβει άλλα χρήματα από τα φορολογικά κέρδη του στοιχήματος και αν αυτό συμβεί, θα το γνωρίζει στα τέλη της επόμενης περιόδου. Μέχρι τότε, πρέπει να εκτελέσει τον προϋπολογισμό της, χωρίς το «περιμένω» και φυσικά να είναι συνεπής στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων. Το πρώτο «μάνα εξ’ ουρανού» ήρθε. Το δεύτερο και το τρίτο, είναι ανελαστικό έσοδο…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.