Πινγκ Πονγκ: Ένας ξένος στη σύνθεση κάθε ομάδας από την περίοδο 2025-2026

Μία πολύ σοβαρή εξέλιξη, που αφορά σε τροποποίηση κανονισμών, επιφύλαξε η Τακτική Γενική Συνέλευση των σωματείων-μελών της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζια Αντισφαίρισης, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά χτες Παρασκευή 29/03.

Από την αγωνιστική περίοδο 2025-2026 η κάθε ομάδα θα μπορεί να έχει στη σύνθεση των αγώνων της μόνο έναν ξένο αθλητή (κι αντίστοιχα βεβαίως μία ξένη αθλήτρια) από τους δύο, που ισχύει σήμερα. Από κει και πέρα υποχρεωτικά θα παρατάσσει δύο αθλητές/τριες με δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές μας ομάδες. Επίσης στις πολύ σημαντικές αποφάσεις της Γ.Σ. είναι ότι αλλάζει η φόρμα των πλέι οφ και πλέον θα μετρούν τα αποτελέσματα της κανονικής διάρκειας των διασυλλογικών πρωταθλημάτων, για τη συγκρότηση των αντιπροσωπευτικών μας συγκροτημάτων στις κορυφαίες διοργανώσεις θα λαμβάνονται υπόψη έστω κατά το ήμισυ (στο σύνολο των αθλητών στις αποστολές) οι θέσεις στους διεθνείς πίνακες αξιολόγησης, ενώ διαγράφηκαν με άμεση ισχύ 15 σωματεία-μέλη λόγω μη εγγραφής τους στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Αναλυτικότερα:

Εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός, όπως και ο ισολογισμός για τη διαχειριστική περίοδο 1/1/2023 έως 31/12/2023.

Στον κανονισμό εθνικών ομάδων και τον τρόπο συγκρότησης αυτών μπήκαν πλέον και οι παμπαίδες-παγκορασίδες. Με δεδομένο ότι υπάρχει από πέρσι και Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Under 13 θα υπολογίζονται πια και σε αυτή την κατηγορία ο ελληνικός πίνακας αξιολόγησης, το Πανελλήνιο πρωτάθλημα και ο Τελικός των αναπτυξιακών τουρνουά, όπως συμβαίνει με την εφηβική και την παιδική κατηγορία.

Επίσης, άλλαξε ο τρόπος συγκρότησης των εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών και υποχρεώνει την ομοσπονδία να περιλαμβάνει στις αποστολές για τις μεγάλες διοργανώσεις (Ευρωπαϊκά, Παγκόσμια πρωταθλήματα) τουλάχιστον κατά το ήμισυ τους πρώτους αθλητές (πρώτες αθλήτριες) του διεθνούς πίνακα αξιολόγησης. Αν για μία αποστολή π.χ. αποφασιστεί να υπάρχουν τέσσερις αθλητές οι δύο θα πρέπει σίγουρα να είναι από το ranking list.

Στους κανονισμούς αγώνων είναι βασική αλλαγή ότι από τη μεθεπόμενη σεζόν (2025-2026) οι δύο ξένοι αθλητές (δύο ξένες αθλήτριες) γίνονται ένας στη σύνθεση των αγώνων ομαδικού. Οι ομάδες θα μπορούν να παρατάσσουν μόνο έναν ξένο (μία) σε κάθε αγώνα τους και υποχρεωτικά θα έχουν δύο αθλητές/τριες με δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές ομάδες της Ελλάδας. 

Επίσης, μετά από αυτή την απόφαση «οι αθλητές, που βάσει του Κανονισμού Εγγραφών – Μεταγραφών δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές μας ομάδες, για να αγωνιστούν στους αγώνες Play Off ή μπαράζ σε οποιαδήποτε κατηγορία, πρέπει να έχουν συμμετοχή τουλάχιστον στο 30% των αγώνων της κατηγορίας στη φάση των ομίλων», όπως σημειώνει η σχετική απόφαση. Φέτος ίσχυε για τους ξένους το 50% των αγώνων στην κανονική διάρκεια των πρωταθλημάτων (και θα ισχύει και την επόμενη χρονιά).

Τα πλέι οφ διατηρούνται και με βάση το νέο φορμάτ θα υπολογίζονται από τη νέα περίοδο τα αποτελέσματα της κανονικής διάρκεια των πρωταθλημάτων (όπως είχε προαναγγείλει, μόλις προχτές, ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Κώστας Παπαγεωργίου στη συνέντευξη Τύπου για τα ματς των θέσεων 1-4 στην Α1 γυναικών). Όπως αναφέρει η απόφαση «μετά την ολοκλήρωση των δύο γύρων ακολουθεί αγωνιστική “Play Off”, όπου αγωνίζονται σε νέο όμιλο του ενός γύρου κρατώντας την βαθμολογία των 2 πρώτων γύρων, οι πρώτες τέσσερεις ομάδες για τις θέσεις 1- 4 αναδεικνύοντας την πρωταθλήτρια ομάδα της Κατηγορίας και οι τέσσερεις επόμενες για τις θέσεις 5–8». Να επισημάνουμε εδώ ότι η απόφαση για το δικαίωμα στα σωματεία να έχουν δεύτερες ομάδες στα διασυλλογικά πρωταθλήματα θα εφαρμοστεί από τη νέα περίοδο (2024-2025).

Η χτεσινή τακτική Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη διαγραφή των παρακάτω  σωματείων λόγω μη εγγραφής τους στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων  του άρθρου 142 του ν.4714/2020 (Α’ 148).

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΓΣ

ΑΚ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΑΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

ΜΓΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΔΟΞΑΣ ΠΕΥΚΗΣ

ΠΑΣ ΕΧΕΔΩΡΟΣ

ΜΕΣΝ Η ΒΟΚΑΡΙΑ

ΓΟΠ ΠΑΛΑΣΚΑΣ

ΑΕΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

ΑΣ ΔΥΝΑΜΗ

ΑΣ ΣΕΡΡΩΝ ΠΛΑΤΩΝ

ΓΣ ΣΕΡΡΕΣ 93

ΑΣΚΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΞΑΝΘΗΣ

ΑΕΣΛ ΜΑΚΑΡΑΣ

ΓΣ ΝΗΡΕΑΣ

Η διαγραφή των σωματείων έγινε υποχρεωτικά λόγω εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας και έχει άμεση ισχύ. Τα σωματεία αυτά χάνουν αυτόματα το δικαίωμα συμμετοχής στα Playoffs των διασυλλογικών και σε οποιαδήποτε άλλη επίσημη διοργάνωση της ΕΦΟΕΠΑ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.