Καύσωνας το φθινόπωρο

Ο Παναθηναϊκός που έβγαλε με...σχεδόν άριστα το "20ημερο του διαβόλου" και ο Ολυμπιακός που...αναρωτιέται. Ο Χρήστος Καούρης γράφει για ό,τι μας άφησε το δεύτερο ντέρμπι "αιωνίων" της σεζόν.

Δεν γίνεται κι αλλιώς, όταν από το πρόγραμμα προκύπτουν δύο ντέρμπι, σε 11 ημέρες μέσα. Το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο. Καύσωνας, Οκτώβρη μήνα. Ο Ολυμπιακός έμεινε για δεύτερο παιχνίδι με άδεια χέρια, παρότι φανερά καλύτερος από τον προηγούμενο εαυτό του. Στην απέναντι πλευρά, οι πράσινοι μπορούν να αισθάνονται πως πήραν ένα ματς πολλή άμυνα και…λίγο απ΄ όλα στην επίθεση. Πάβλοβιτς, Ραντούλιτσα, Φελντέιν, Φώτσης, Κούζμιτς ήταν κατά σειρά οι πρώτοι σκόρερ της ομάδας τους. Από τους πέντε προαναφερθέντες, οι τέσσερις είναι νεοφερμένοι – όχι κι άσχημη δεύτερη εντύπωση σε ντέρμπι. 

Από την άλλη ο Ολυμπιακός έβλεπε την ταχύτητά του να είναι σε απόλυτη αναλογία με την αποτελεσματικότητά όσο το παιχνίδι εξελισσόταν. Από υπερηχητικό καταδιωκτικό στην πρώτη περίοδο, σε αργοκίνητο καράβι στην τελευταία. Το 5/5 από απόσταση ήταν αποτέλεσμα αποφασιστικότητας, αυτοπεποίθησης, προφανώς ρέντας, μα κυρίως γρήγορης και ακριβούς κυκλοφορίας της μπάλας. Για 15 λεπτά, οι ερυθρόλευκοι έπαιξαν μπάσκετ Μαϊου, όχι Οκτωβρίου. Ο Σπανούλης μοίρασε 7 ασίστ πριν συμπληρωθούν 10 λεπτά και η άμυνα του Παναθηναϊκού που ήταν και πάλι προσαρμοσμένη πάνω του, έτρεχε πανικόβλητη αλλά δεν έφτανε. Ο Πρίντεζης κάρφωνε μπάλες στον αιφνιδιασμό και ο Μάντζαρης έβαζε το ένα μετά το άλλο. Πάρτι. 

Η αναμενόμενη αντίδραση των γηπεδούχων ήρθε με τον Ολυμπιακό να τους αλείφει βούτυρο στο ψωμί: αιφνιδιασμοί μετά από πλάγια επαναφορά για καλάθι και φάουλ (Κούζμιτς), πουλήματα μπάλας στο τρίποντο που έφερναν αιφνιδιασμούς (Πάβλοβιτς). Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έκρουε από νωρίς τον κώδωνα του κινδύνου, αφού η ομάδα του έχανε τη συγκέντρωση της όσο έβλεπε ότι το πάρτι στην επίθεση δεν συνεχιζόταν. Πηγαίνοντας στα αποδυτήρια για το ημίχρονο, ο Ολυμπιακός δεν είχε σχεδόν τίποτα να δείξει για το εντυπωσιακό μπάσκετ που έπαιξε στο μεγαλύτερο διάστημα του: ένα ισχνό +2. 

Το 4ο φάουλ του Παπαπέτρου με την εκκίνηση της επανάληψης στέρησε από τους φιλοξενούμενους πολλά περισσότερα από ένα παίκτη σε καλή επιθετική ημέρα. Ο μικρός ήταν φανερό ότι ήταν ο πιο aggressive παίκτης από το second unit του Ολυμπιακού: ο Λοτζέσκι έβαλε 6 από τους 12 πόντους του Ολυμπιακού στην τρίτη περίοδο όμως το έλλειμμα επιθετικότητας στην περιφέρεια του Ολυμπιακού έβγαζε μάτια. Ο εκνευρισμένος με την διαιτητική μεταχείριση Χάκετ συνέχισε να είναι ένας διαφορετικός παίκτης σε σχέση με αυτόν που είχαμε γνωρίσει στην Ιταλία: ο αριστερόχειρας πλέι-μέικερ δείχνει να παίζει συνεχώς με το χειρόφρενο σηκωμένο, με τον δισταγμό και την ατολμία κυρίαρχο σημείο στο παιχνίδι του. Το φινάλε του τρίτου δεκαλέπτου είναι χαρακτηριστικό: στήνει ένα pick n’ roll στην κορυφή, μπουκάρει, έχει ένα καλούτσικο σουτ. Αίφνης σταματά, ψάχνει μια καταδικασμένη πάσα. Όχι ακριβώς ο MVP του ιταλικού πρωταθλήματος πριν από τρία χρόνια. Αν από τον Στρόμπερι, χαμάλη πολυτελείας σε όλη του την καριέρα περιμένει κανείς κάτι τέτοιο, το φαινόμενο Χάκετ χρήζει διερευνήσεως, ακόμα και αν μιλάμε για τις πρώτες 15 ημέρες της σεζόν. Αν η παρούσα κατάσταση αποδειχθεί παροδική, είναι κάτι που θα το δείξει μόνο ο χρόνος, όμως είναι δεδομένο πως από τη στιγμή που ο Σπανούλης θα χρειαστεί χρόνο για να βγάλει από πάνω του τη φθορά του Ευρωμπάσκετ, ο Αμερικανός θα χρειαστεί να καλύψει ένα πολύ πιο ευρύ και ουσιαστικό ρόλο από αυτό του δεύτερου Μάντζαρη. 

Το σενάριο του τέταρτου δεκαλέπτου δεν είναι παρά μια παραλλαγή του αγώνα του Φαλήρου. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος βλέπει τον Βασίλη Σπανούλη να ξεκινά με 2 λάθη, τον αποσύρει, του μιλάει για να του καθαρίσει το μυαλό, ο κάπτεν επιστρέφει με την ασίστ στον Γιανγκ, αλλά κατόπιν συνεχίζει με άλλο ένα λάθος και ένα ακόμη άστοχο σουτ.  Ο Ολυμπιακός είναι αδύνατον να βρει επιθετικό ρυθμό με την αναλογία 2λάθη/3κατοχές και ακόμα και αν ο Παναθηναϊκός δεν το εκμεταλλεύεται για να τελειώσει τον αγώνα, αφού και η κούραση επιδρά και η άμυνα του Ολυμπιακού συνεχίζει να είναι σοβαρή, με 2 πόντους σε 7 λεπτά είναι αδύνατον να μην μείνεις πολύ πίσω στο σκορ. Η αντεπίθεση στο φινάλε έγινε με τον εγωισμό και το ταλέντο του Παπαπέτρου, αλλά ήταν πλέον αργά. Η ψυχρή λέει πως το -4 του Ο.Α.Κ.Α είναι μια απολύτως ανατρέψιμη διαφορά στη διεκδίκηση της πρωτιάς, αλλά αυτή είναι μόνο ή μία όψη του νομίσματος. 

Για τον Παναθηναϊκό η ολοκλήρωση του 20ημέρου του διαβόλου τον αφήνει με πλατύ χαμόγελο. Ανάμεσα στη βραδιά αποθέωση της 26ης Σεπτέμβρη και συνεχίζοντας με Κίνα/Ρωσία/ντέρμπι/Θεσσαλονίκη/Ρωσία/ντέρμπι, το εντός των τειχών ρεκόρ γράφει 3-0, με δύο νίκες επί του Ολυμπιακού και μία στη Θεσσαλονίκη επί του Άρη. Η ήττα από ομάδα δυνατοτήτων Top 16 στο Κράσνονταρ μπορεί να κάνει περισσότερο καλό παρά κακό, αφού η σεζόν είναι μεγάλη και οι αδυναμίες είναι προτιμότερο να αναδεικνύονται νωρίς. Βγάζοντας με εξαιρετικό βαθμό το crash test, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς θα έχει εφεξής το χρόνο να κάνει αυτό που δεν έχει πράξει, κατά δήλωση του, ως τώρα: προπόνηση.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.