Συμφωνία ΑΕΚ, Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ

O Γιάννης Φουρνάρος γράφει στο προσωπικό του blog για την πρόταση που πέφτει στο τραπέζι όσον αφορά την διεξαγωγή του επόμενου πρωταθλήματος.
Δημοσίευση: 24/01/2019 - 08:30
Χθες υπήρξαν δημοσιεύματα που κατέγραψαν την πρόταση που ετοιμάζεται να καταθέσει η ΑΕΚ, μέσω του Μηνά Λυσσάνδρου, στη Superleague, για τον τρόπο διεξαγωγής του επόμενου πρωταθλήματος. Υπενθυμίζω ότι η σεζόν 2019-20 είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί με 14 ομάδες στη μεγάλη κατηγορία και να συσταθεί η Superleague 2, η οποία θα απαρτίζεται από 12 ομάδες. Επί της ουσίας η football league, υποβαθμίζεται και θα μετατραπεί σε ερασιτεχνική κατηγορία. 

Τα ερωτήματα είναι πολλά: με τη μείωση των ομάδων, αυτόματα θα αναβαθμιστεί το ποδόσφαιρο; Οι ποδοσφαιριστές τι λένε άραγε, που σε μία αγωνιστική περίοδο από 34 επαγγελματικές ομάδες, θα υπάρξει μείωση κατά οκτώ; Οι ιθύνοντες του ποδοσφαίρου μας, έχουν υπολογίσει το πόσο μικρότερη θα είναι η διεισδυτικότητα του αθλήματος σε τοπικές κοινωνίες με τη συνολική μείωση των ομάδων; Έτσι όπως είναι τα δεδομένα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, "αντέχουν" περισσότερες αξιόπιστες ομάδες και εταιρείες που θα έχουν συνέπεια; Ερωτήματα πολλά και σημαντικά, καθώς πρωτίστως αποτελούν ζητήματα στρατηγικής προσέγγισης.
 
Θα δανειστώ μία παροιμία μας που αναφέρει: "άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς". Κάτι που σημαίνει ότι κανείς δε θέλει να ασχοληθεί με τα αληθινά προβλήματα του ποδοσφαίρου και μέσω της μείωσης των ομάδων της μεγάλης κατηγορίας υπάρχει η προσδοκία για μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Λιγότεροι αγώνες, μικρότερα περιθώρια για να επιλέγεις παιγνίδια, μπορεί όσο πλησιάζει το τέλος του πρωταθλήματος, να μην ξεπετάγονται ομάδες που παλεύουν για τη σωτηρία και να κάνουν σερί 6-7 νικών. Λογική σκέψη, που αν δεν υπήρχαν τα κρατικά χρήματα δεν θα περνούσε από τη διοργανώτρια και παρά το γεγονός ότι ανεξάρτητες εταιρείες έχουν κάνει την ίδια πρόταση στη λίγκα. Τα κρούσματα που έχουμε την τελευταία δεκαετία, με το ζοφερό οικονομικό περιβάλλον ανέδειξαν την ένδεια του αθλήματος και την ανικανότητα των ανθρώπων του να προσαρμοστούν και κάνοντας αυτονόητα πράγματα, να οδηγήσουν το ποδόσφαιρο σε μία καλύτερη μέρα: Ομάδες διαλύθηκαν πριν από το τέλος της σεζόν, άλλες από τον Ιανουάριο οπότε και είχαν χάσει την κατηγορία, άδειασαν το ρόστερ τους από τα "βαριά" συμβόλαια, ομάδες έπεσαν κατηγορίες για να μην πληρώσουν τα δεδουλευμένα, νόμοι άλλαξαν μετά τις προθεσμίες για να σωθούν ομάδες, παίκτες έπαιξαν απλήρωτοι για μήνες και προέβησαν σε διεκδίκηση δεδουλευμένων, η αθλητική δικαιοσύνη δεν πείθει κανέναν και άλλα πολλά. Είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα που έλεγε και ο Ντίνος Ηλιόπουλος στον "Ατσίδα".

Το ζητούμενο βέβαια είναι ευρύτερο. Όσο δεν υπάρχουν συγκεκριμένα πλαίσια μέσα από τα οποία μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, όσο δεν υπάρχει διαφάνεια στα χρήματα, όσο υπάρχει ατιμωρισία, όσο οι παράγοντες θα καπελώνουν το ίδιο το άθλημα, όσο δεν θα αντιμετωπίζονται τα κρούσματα βίας, όσο δε γίνονται ανθρώπινες οι εγκαταστάσεις, όσο, όσο, όσο, τόσο θα οδηγούμαστε σε "πασαλείμματα". Σε παγκόσμιες πρωτοτυπίες. Σε αποφάσεις, χωρίς να σκεφτόμαστε το ίδιο το ποδόσφαιρο. Σε ένα ποδόσφαιρο που έχει βάσεις, πλάνο, δομή, λογική, κανόνες για την Ελλάδα το 16 ή και το 18 ομάδες θα ήταν μία χαρά. Για μία κοινωνία (κυβέρνηση, ομοσπονδία, διοργανώτρια, ΠΑΕ) που δε θέλει να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της, που δεν την ενδιαφέρει καν το μέλλον του ποδοσφαίρου, ακόμα και το 14 ομάδες είναι πολλές. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ποιον δρόμο επιλέγουμε...

Αναρωτιέμαι πως θα διεξαχθεί ο θεσμός του κυπέλλου με μόλις 26 ομάδες στις επαγγελματικές κατηγορίες. Θα επιστρατευτούν ερασιτεχνικές είναι η εύκολη και μοναδική απάντηση προφανώς, αλλά προσπαθώ να βρω το ενδιαφέρον που θα έχει μία τέτοια διοργάνωση. Γι' αυτό και οι ομάδες της λίγκας και κυρίως οι μεγάλες θέλουν κατάργηση των ομίλων και ει δυνατόν, μονούς αγώνες μέχρι την τελική ευθεία του θεσμού. Αντιλαμβάνομαι δηλαδή πως το κύπελλο Ελλάδας θα γίνει κάτι σαν ένα διευρυμένο... Euro. Αντί για ένα μήνα, θα διαρκεί δύο. Άνοιξη θα αρχίζει, άνοιξη θα ολοκληρώνεται. Αν περάσουν οι ορέξεις των ομάδων βεβαίως από την ομοσπονδία. 

Στην αφετηρία της κουβέντας μας αναφέρθηκα στην πρόταση για τον τρόπο διεξαγωγής του επόμενου πρωταθλήματος. Στο βασικό της σημείο αναφέρει ότι αρχικά θα γινει ο πρώτος γύρος. Εν συνεχεία θα γίνει ένας ενδιάμεσος γύρος όπου οι 14 ομάδες θα χωριστούν σε δύο γκρουπ (οι μονές θέσεις και οι ζυγές) για να παίξουν από έξι αγώνες η κάθε μία, με τρεις εντός και ισάριθμούς εκτός έδρας και θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος. Όλο αυτό με ενιαία βαθμολογία. Θα σκεφτεί κανείς: Υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε κάποιο πρωτάθλημα της Ευρώπης; Η απάντηση είναι αρνητική. Και γιατί πρέπει να προβούμε σε μία ακόμα παγκόσμια πρωτοτυπία, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βρεθεί σε αντίστοιχα σταυροδρόμια πριν από εμάς; Γιατί πολύ απλά, βρισκόμαστε ενώπιον ένος κοσμοϊστορικού γεγονότος για το ελληνικό ποδόσφαιρο, των τελευταίων ετών. Οι τρεις ισχυροί ιδιοκτήτες ΑΕΚ, Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ συμφωνήσαν σε κάτι: Δε θέλουν τη διεξαγωγή play off στο τέλος της regular season και δεν επιθυμούν ο πρωταθλητής να αναδεικνύεται μέσα απ' αυτή τη διαδικασία. Ας το δούμε ως μία επιτυχία κι αυτό... 

Ακολουθήστε τον Γιάννη Φουρνάρο στο Facebook και το Instagram.