Τεχνητή νοημοσύνη

Ο απολαυστικός Καλάθης, η λειψή περιφερειακή γραμμή της Φενέρ, η αυταπάρνηση του Μπουρούση και ο Παναθηναϊκός που ανέβασε τον πήχυ των προσδοκιών. Ο Χρήστος Καούρης γράφει μετά το χθεσινό συναπάντημα με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και την περσινή φιναλίστ της Ευρωλίγκας.

Ο αγώνας του Παναθηναϊικού με την Φενέρμπαχτσε ήταν για τον Νικ Καλάθη και δύσκολος και εύκολος μαζί. Δύσκολος, γιατί ήταν απέναντι του η περσινή φιναλίστ της Ευρωλίγκας, τα μέλη της οποίας θεωρούν φετινό κάρμα τους να κάνουν το τελευταίο βήμα προς τα εμπρός, μετά την 4άδα του ’15 και τον τελικό του ’16. ΥΨηλή ποιότητα, πλειάδα αθλητικών φόργουορντ και σέντερς για να διακόπτουν και να αλλοιώνουν πάσες και να απαγορεύουν διεισδύσεις. 

Εύκολο, γιατί από τις 26 Οκτωβρίου και έπειτα η Φενέρ είναι η μοναδική ομάδα της διοργάνωσης με δύο διαθέσιμους παίκτες στις θέσεις 1-2. Ο τραυματισμός του Μπογκντάνοβιτς, που αποδείχτηκε σοβαρότερος του αναμενομένου, ήρθε για να αποψιλώσει μια ήδη λειψή σε πρόσωπα περιφερειακή γραμμή και να αφαιρέσει από την πλήρη Φενέρ την ικανότητα να αξιοποιεί την υπερπλήρη φροντ-λάιν που διαθέτει. Από τη στιγμή που ο Μαχμούτογλου συνήθως συμπληρώνει την 12άδα, ο Ουγκουρλού δεν είναι ακόμη για αυτό το επίπεδο και ο Νάναλι, παρότι αποτελεσματικός, έχει τόσο σχέση με το “2” όση η Κιμ Καρντάσιαν με τα εσώρουχα, ο Νικ Καλάθης είχε ελάχιστη πίεση να διαχειριστεί από την αντίπαλη περιφέρεια. 

Όχι ότι ο φετινός Σλούκας είναι αμελητέα ποσότητα. Κάθε άλλο, με 12.4 πόντους και 5.3 ασίστ σε κάθε ματς των Τούρκων. Όμως το βράδυ της Παρασκευής ο Νικ αφαίρεσε από τον πρώτο δεκάλεπτο την αυτοπεποίθηση του Έλληνα γκαρντ, τον οποίο ο Ομπράντοβιτς πρώτα έψαλλε και στη συνέχεια θρόνιασε στον πάγκο για ώρα, πηγαίνοντας σε σχήματα με τον Ντίξον και τον Νάναλι. Αφού είχε κάνει τη μισή δουλειά, ο Καλάθης… κατάπιε τον Αμερικανό αμάσητο και άφησε την Φενέρ να ψάχνει τρόπους να τροφοδοτήσει τους Ούντο – Βέσελι και να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημά τους στον αέρα. 

Άλλωστε, η αναλογία 19 ασίστ / 3 λάθη των γηπεδούχων παραπέμπει σε τεχνητή νοημοσύνη, όσο και αν πρώτα ο ομογενής πλέι μέικερ και εν συνεχεία ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ συγκεντρωμένοι σε όλη τη διάρκεια του ματς. Από τη στιγμή που οι “πλάγιοι” του (Νίκολς, Ρίβερς) αποδείχτηκαν συνεπείς σε ελεύθερα και ημί-ελεύθερα σουτ που βρήκαν, τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο απλά για το νούμερο 33 του “τριφυλλιού”. 

Φυσικά το παιχνίδι δεν ήταν one man show, δεν θα μπορούσε άλλωστε. Ο Κρις Σινγκλτον πρόσθεσε τη γνωστή συνεπή του παρουσία παρότι το τρίτο φάουλ στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου του έκοψε τη φόρα,  ο Ντιμίτρις Νίκολς θύμισε Σόνι Γουίμς με την ευστοχία του μετά από ντρίμπλα, ο Κέι-Σι Ρίβερς συνέχισε να αποδεικνύει πως είναι ο πιο συνεπής σουτέρ της ομάδας και ο Τζέιμς Φελντέιν, παρότι άστοχος (3/9 σουτ), είχε βελτιωμένες αποφάσεις σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν (4ασίστ/κανένα λάθος). 

Σε όλα αυτά, προσθέστε τον παράγοντα αυταπάρνηση, που δικαίως προσωποποιείται στον Γιάννη Μπουρούση. Ο μορφασμός του ψηλού στον Πασκουάλ τη στιγμή της αντικατάστασης του και ο πάγος που τοποθετήθηκε στο γόνατό του αμέσως μετά με έκαναν να πιστέψω ότι δύσκολα θα τον ξαναδούμε στο παρκέ. Ένα τρίλεπτο πριν το φινάλε του πρώτου μέρους η ενημέρωση από το ιατρικό επιτελείο ήταν: “νομίζω πως έχει πειραχτεί ο έσω πλάγιος σύνδεσμος, θα το δούμε στο ημίχρονο”. Ποιο ημίχρονο και ποιος σύνδεσμος; ο Μπούρου εμφανιζόταν ξανά στο παρκέ πριν την ανάπαυλα. Η υποψία για διάταση επιβεβαιώθηκε στα αποδυτήρια, όμως ο σέντερ του Παναθηναϊκού είναι η επιτομή της αμερικανικής έκφρασης που λέει πως “everybody plays hurt, nobody plays injured”.  

Πάει να πει, “όλοι αγωνίζονται με πόνο, μέχρι να είναι τραυματίες”. Πιθανή απουσία του θα δημιουργούσε πιθανώς ανεπανόρθωτα κενά αέρος στη γραμμή ψηλών, αφού με τον Σινγκλτον φορτωμένο με φάουλ, σχήματα Γκέιμπριελ – Φώτση ή Νίκολς – Γκέιμπριελ έμοιαζαν τροφή για τα θηρία της Φενέρ. Αντίθετα, ο Πασκουάλ του έδωσε μπάλες, οδήγησε την Φενέρ να στέλνει βοήθειες στο μαρκάρισμά του και έδωσε στον Παναθηναϊκό την σκληράδα που χρειαζόταν. Γκέιμπριελ, Μπουρούσης και Σινγκλτον τελείωσαν το ματς με 4 φάουλ, ο Νίκολς αποβλήθηκε με 5, αλλά η δουλειά είχε γίνει. Ο Ούντο πήρε 5 προσπάθειες από τις 8 που έχει μ.ο, ενώ Πασκουάλ έβλεπε χαρούμενος τον Βέσελι περιορίστηκε σε χουκ από τα 3-4 μέτρα και να αστοχεί. 

Συνολικά, ο Παναθηναϊκός έδειξε σε σημαντικό βαθμό το μέτρο των δυνατοτήτων του, όσο κι αν αυτό είναι επισφαλές να ειπωθεί από τη στιγμή που δύο παίκτες είναι σε διαδικασία ενσωμάτωσης (Γκέιμπριελ, Τζέιμς) και άλλος ένας βρίσκεται επί θύραις (Τζεντίλε). Ο Τσάβι Πασκουάλ θα συνεχίσει να προσπαθεί να συνδυάσει προπόνηση και προετοιμασία και μένει να φανεί αν o χθεσινός παραγκωνισμός του Νίκου Παππά ήταν προειδοποιητικό SMS ή ανακοίνωση. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.