Εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση της ΟΧΕ, που έγινε σήμερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, οι προτάσεις του διοικητικού συμβουλίου για μία σειρά σημαντικών τροποποιήσεων στους κανονισμούς και της διοργανώσεις του χάντμπολ.

Εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση της ΟΧΕ, που έγινε σήμερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, οι προτάσεις του διοικητικού συμβουλίου για μία σειρά σημαντικών τροποποιήσεων στους κανονισμούς και της διοργανώσεις του χάντμπολ. 

Να σημειωθεί ότι η πρόταση για αύξηση του αριθμού ξένων αθλητών στις ομάδες Α1 ανδρών και γυναικών αποσύρθηκε από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Κώστα Γκαντή, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «… όταν έγινε η πρόταση δεν ξέραμε ότι οι πρωταθλητές Ελλάδος Ανδρών και Γυναικών δεν θα θέλουν να συμμετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο μόνος λόγος αύξησης ήταν η ευρωπαϊκή προοπτική και διάκριση».

Σε ό,τι αφορά της διοργανώσεις, ψηφίστηκε η αύξηση των ομάδων της Α1 γυναικών από 8 σε 10 (θα ισχύσει από την περίοδο 2016-17), καθώς και η επαναφορά του φάιναλ-φορ στο κύπελλο, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Αξιοσημείωτη είναι η απόφαση να καταργηθεί η δυνατότητα υποβολής ένστασης για λάθη των διαιτητών.

Τόσο ο πρόεδρος της ΟΧΕ, όσο και ο Αλέξης Αλβανός, ως εκπρόσωπος του συνδέσμου των παικτών, τάχθηκαν υπέρ της απελευθέρωσης των αθλητών από τα σωματεία τους, με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους. Προ το παρόν, η Γ.Σ. υπερψήφισε την πρόταση απευλευθέρωσης των παικτών στα 23 τους (από τα 25 που ίσχυε), εφόσον έχουν συμπληρώσει οκταετία στο ίδιο σωματείο.

Σε ό,τι αφορά την -αποφασισμένη από την Πολιτεία- υπαγωγή του ράγκμπι στην ΟΧΕ, η γενική συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα, όπου ζητά την ανάκληση της εν λόγω απόφασης, επισημαίνοντας ότι «… δεν είναι δυνατόν με τις υπάρχουσες συνθήκες να επιβαρυνθεί η Ομοσπονδία με την καθημερινή διαχείριση ενός ακόμα Ολυμπιακού αθλήματος».

Αποφασίστηκε ακόμη:

– Η υποχρεωτική ασφάλιση των αθλητών από όλα τα Σωματεία.

– Η θέσπιση δεύτερης μεταγραφικής περιόδου για Έλληνες αθλητές (εκτός ηλικιακών) το διάστημα 20 Δεκεμβρίου-10 Ιανουαρίου.

– Η καταβολή των οδοιπορικών στελεχών αγώνων (κόστος μετακίνησης) σε ποσοστό 50-50% από τα διαγωνιζόμενα σωματεία πριν την έναρξη του αγώνα.

– Βίντεο, φωτογραφίες, μαγνητοσκοπήσεις, δημοσιεύσεις κλπ θα λαμβάνονται υπόψη ως αποδεικτικά στοιχεία για την έκδοση απόφασης σε περίπτωση ένστασης.

– Η εκκαθάριση του μητρώου της ΟΧΕ με την διαγραφή 96 σωματείων που δεν είχαν δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια.

– Η τροποποίηση του καταστατικού σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της ΓΓΑ και για λόγους εκσυγχρονισμού.

– Η τροποποίηση κανονισμών αγώνων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν καλύτερα πρακτικά θέματα κατά την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων.

– Η τροποποίηση του πειθαρχικού κανονισμού, καθώς και του κανονισμού διαιτησίας εναρμονίζοντας τους με την πρακτική και την σύγχρονη πραγματικότητα.
 
Ο εκπρόσωπος του υφυπουργείου Αθλητισμού, Αλέξανδρος Αδαμίδης, εξήρε κατά τον χαιρετισμό του τη χρηστή διαχείριση στα οικονομικά της ΟΧΕ και υποσχέθηκε αναμόρφωση στον προϋπολογισμό του 2015. 

Ο Κώστας Γκαντής, αναφερόμενος στο χρέος της ΟΧΕ προς τη διεθνή ομοσπονδία, από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων του 2011, είπε ότι «… ο υφυπουργός ενδιαφέρθηκε και η Πολιτεία θα διευθετήσει –μετά από κούρεμα- το χρέος στην Παγκόσμια Ομοσπονδία, για να τελειώσει αυτό το θέμα που μας ταλανίζει από το 2011».