Τσιτσιπάς, το αγόρι που έγινε άντρας (videos)

Η μετάβαση από τον «ταλαντούχο παίκτη» στον «διεκδικητή τίτλων» είναι αυτό που ξεχωρίζει τους λίγους από τους πολλούς και το 2019 ο Έλληνας τενίστας περπάτησε αυτό το δρόμο.

Νοέμβριος 2018. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει κατακτήσει το Next Gen στο Μιλάνο και μέσα στο court ερωτάται από τον δημοσιογράφο εάν σκοπεύει να επιστρέψει στην ιταλική πόλη το 2019. «Θα ήταν μια καλή ιδέα το ATP Finals να μετακομίσει στο Μιλάνο για να έρθω και του χρόνου». Ο στόχος είχε τεθεί από το φθινόπωρο του 2018 για να γίνει πράξη ένα χρόνο αργότερα, όχι βεβαίως στη Λομβαρδία, αλλά στο Λονδίνο. Το ταξίδι δεν ήταν καθόλου εύκολο…

To 2019 o 21 ενός ετών πρωταθλητής έδωσε 79 επίσημα παιχνίδια στο Tour έχοντας 54 νίκες και 25 ήττες. Το ποσοστό επιτυχίας του βρέθηκε στο υψηλότατο 68,4%, ενώ μόνο ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ είχε περισσότερους αγώνες, 80 τον αριθμό. Η παρουσία του στη σχετική λίστα καταδεικνύει πως η χρονιά που μας αφήνει είναι απολύτως επιτυχημένη για τον Τσιτσιπά. 

Αγώνες στο Tour το 2019
Ραφαέλ Ναδάλ 58-7 89,2%
Ρότζερ Φέντερερ 53-10 84,1%
Νόβακ Τζόκοβιτς 57-11 83,8%
Ντανιίλ Μεντβέντεφ 59-21 73,8%
Ντόμινικ Τιμ 49-19 72,1%
Στέφανος Τσιτσιπάς 54-25 68,4%
Κέι Νισικόρι 29-14 67,4%
Άλεξ Ντε Μινόρ 41-20 67,2%

O «Tsitsifast» όπως τον έχουν βαφτίσει αρκετοί στα social media, έλαβε το βραβείο του Πιο Βελτιωμένου Παίκτη στο Tour το 2018, κλείνοντας τη χρονιά στο νούμερο 15 της παγκόσμιας κατάταξης. Δεν έμεινε εκεί. Το τέλος του 2019 τον βρίσκει στο 6, ενώ τον Αύγουστο έφτασε και στην πέμπτη θέση, στην καλύτερη επίδοση της σταδιοδρομίας του. Μέχρι στιγμής…Μαζί με τους Οζέ-Αλιασίμ, Μεντβέντεφ και Μπερετίνι συνέθεσαν την τετράδα για το φετινό βραβείο, με τον Ιταλό να επικρατεί κάνοντας άλμα 46 θέσεων. 

H χρονιά εκκίνησε με statement win, όπως γράφουν οι Αγγλοσάξωνες. Ε πώς αλλιώς να ονομάσεις μια νίκη επί του «Βασιλιά» Ρότζερ Φέντερερ στον τέταρτο γύρο του Australian Open με 3-1 σετ; Ο Ράφα Ναδάλ απεδείχθη ανυπέρβλητο εμπόδιο στα ημιτελικά, αλλά ο Έλληνας είχε πλέον φουσκωμένη αυτοπεποίθηση. 

Κατάκτηση του τουρνουά της Μασσαλίας το Φεβρουάριο και νέος (χαμένος αυτή τη φορά) τελικός στο Ντουμπάι με αντίπαλο τον «αειθαλή» Φέντερερ. H χωμάτινη περίοδος εισέρχεται με τίτλο για τον Τσιτσιπά στο Εστορίλ, νικώντας στον τελικό τον Κουέβας στις 5 Μαΐου. 

H συνέχεια είναι ακόμη πιο φανταχτέρη αν και φτιαγμένη από χώμα! Στο Caja Magica της Μαδρίτης, στο…κάστρο του Ναδάλ, ο Έλληνας επικρατεί στον ημιτελικό του Ισπανού με 2-1 βάζοντας ένα ακόμη παράσημο στη στολή του. Ο Τζόκοβιτς δεν τον αφήνει να κατακτήσει το πρώτο ATP 1000 της σταδιοδρομίας του, εντούτοις οι παρτίδες με τους τρεις «μεγάλους» είναι όλο και πιο συχνές. 

Νέα επικράτηση στα προημιτελικά της Ρώμης επί του Φέντερερ, με τον Ναδάλ να παίρνει τη ρεβάνς μια στροφή πριν από τον τελικό. Ενδεχομένως να φαντάζει υπερβολικό ένας αγώνας στον οποίο ο Στέφανος ηττήθηκε να μένει στη μνήμη, σε μια χρονιά τέτοιων και τόσο μεγάλων επιτυχιών, ωστόσο η αναμέτρηση με τον Βαβρίνκα στον τέταρτο γύρο του Roland Garros ήταν επική!

Μετά το Παρίσι, ο Τσιτσιπάς παρουσιάζει μια κάμψη στην απόδοσή του κι η τάχιστη αποχώρησή του από το Wimbledon και το US Open -αποκλεισμοί στον πρώτο γύρο- φαίνεται να του έχουν…πειράξει το μυαλό, όπως κι οι ήττες από τον Μεντβέντεφ, τον «κακό δαίμονά» του. Σε έναν μαραθώνιο, όπως είναι η κοπιαστική σεζόν στο Tour, το θέμα είναι να διαχειρίζεσαι τις δυνάμεις σου για να έχεις δυνατό finish κι ο ύψους 1,93 τενίστας κρατούσε το καλύτερο για το τέλος. Τελικός στο Πεκίνο (χαμένος από τον Τιμ), ημιτελικοί σε Σαγκάη και Βασιλεία για να έρθει το έργο τέχνης στο Λονδίνο με την κατάκτηση του ATP Finals, δηλαδή του τουρνουά όπου κοντράρονται οι 8 κορυφαίοι της χρονιάς. 

Πρώτη νίκη επί του Μεντβέντεφ (πάει κι αυτό το άγχος…), πρόκριση στα ημιτελικά με την επικράτηση επί του Ζβέρεφ, νέα παράσταση με τον Φέντερερ και το όνειρο ολοκληρώθηκε με τη νίκη επί του Τιμ. 

O Στέφανος έβαλε «τικ» στο κουτάκι που έγραφε «παρουσία στην πρώτη δεκάδα του κόσμου». Και σε αυτό που έγραφε «κατάκτηση μεγάλου τουρνουά». Οι επαΐοντες του αθλήματος αναμένουν και τα υπόλοιπα κουτάκια, όπως π.χ. «κατάκτηση Grand Slam». Τα σχέδια είναι μεγαλεπήβολα, αφού ο ίδιος υπερπηδά το ένα εμπόδιο μετά το άλλο. 

Κι επειδή καλύτερο από…λίγο Τσιτσιπά είναι περισσότερος Τσιτσιπάς, ας κλείσει η χρονιά με τα καλύτερά του από το 2019. Άντε και του χρόνου!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.