Ο 41χρονος αξιωματικός του βιετναμέζικου Χοάνγκ Ζουάν Βινχ, είναι ο νέος εθνικός ήρωας της χώρας, καθώς της χάρισε το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστορία των Αγώνων.

Ο 41χρονος αξιωματικός του βιετναμέζικου Χοάνγκ Ζουάν Βινχ, είναι ο νέος εθνικός ήρωας της χώρας, καθώς της χάρισε το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστορία των Αγώνων. 

Ο Βιετναμέζος σκοπευτής, ο οποίος φέρει τον βαθμό του συνταγματάρχη, έγραψε ιστορία την πρώτη μέρα των Αγώνων του Ρίο Ντε Τζανέιρο, κατακτώντας το χρυσό στο αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων.

Όπως είναι λογικό, ο Βινχ αποτελεί τον νέο ήρωα των Βιετναμέζων, με την κυβέρνηση της χώρας να ανακοινώνει πως ο χρυσός Ολυμπιονίκης θα λάβει πριμ 100.000 δολαρίων, ένα εξωφρενικό ποσό σε μία χώρα που το μέσο ετήσιο εισόδημα μετά βίας ξεπερνά τα 2.000 δολάρια.

Ο θριαμβευτής του Ρίο, γεννήθηκε στο Ανόι και κατατάχθηκε στον στρατό το 1991, μαθαίνοντας αρχικά να σκοπεύει με Καλάσνικοφ!

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους βιετναμέζους και το προπονητικό τιμ, αλλά και τον στρατό που μου έδωσε την ευκαιρία να προπονηθώ. Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω ακόμα αυτό το ιστορικό μετάλλιο. Χρειάστηκα όμως και την βοήθεια της τύχης», ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Ολυμπιονίκη.

«Η νίκη του ήρθε χάρη στο πνεύμα θάρρους και την αποφασιστικότητα την δική του και  των προπονητών του, αλλά και στην σημαντική επένδυση που κάναμε εν’ όψει των Ολυμπιακών Αγώνων», ανέφερε σχετικά ο Υπουργός Αθλητισμού του Βιετνάμ, Νγκιέν Νγκοκ Τιέν.

Το επίτευγμα του Βινχ, άφησε ακόμα πιο γλυκιά γεύση στους συμπατριώτες του, λόγω του γεγονότος ότι άφησε στην τρίτη θέση τον εκπρόσωπο της μισητής γειτόνισσας Κίνας, Πανγκ Βέι.

«Είμαι τόσο υπερήφανος, αλλά το καλύτερο ήταν ότι κερδίσαμε την Κίνα», ήταν ένα χαρακτηριστικό σχόλιο στα θριαμβευτικά άρθρα για το κατόρθωμά του στα ΜΜΕ της πατρίδας του.

Βιετνάμ και Κίνα, βρίσκονται εδώ και αιώνες σε διαμάχη, η οποία έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την κυριαρχία στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι Κινέζοι, θέλουν να κυριαρχήσουν στα συγκεκριμένα νερά, κάτι που αποτελεί αιτία για εντάσεις με το γειτονικό Βιετνάμ, αλλά και τις Φιλιππίνες, την Μαλαισία, το Μπρουνέι και την Ταϊβάν, που διεκδικούν το δικό τους μερίδιο.

Το 2014, τουλάχιστον τρεις Κινέζοι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια στο Βιετνάμ, όταν το Πεκίνο προέβη στην τοποθέτηση πετρελαΐκής εγκατάστασεις σε διεκδικούμενη θαλάσσια περιοχή.

Τον προηγούμενο μήνα, ένας Κινέζος επισκέπτης στο Βιετνάμ παραπονέθηκε ότι υπάλληλοι του αεροδρομίου της Χο Τσι Μινχ έγραψαν υβριστικά συνθήματα για την χώρα του στο διαβατήριό του. Ως ανταπόδοση, Κινέζοι χάκερς πρόβαλλαν μηνύματά κατά του Βιετνάμ και των Φιλιππίνων στις οθόνες των αεροδρομίων του Ανόι και της Χο Τσι Μινχ!