Ολυμπιακός: Από… γουνάκι σε κοντομάνικο, μια πρόκριση δρόμος!

Πως άλλαξε ο Ολυμπιακός μέσα σε λίγες μέρες και θύμισε κάτι απ' την παλιά του οντότητα;

Το συγκεκριμένο κείμενο δεν έχει τη διάθεση να εξιδανικεύσει την παρουσία του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και παράλληλα να δαιμονοποιήσει τους προκατόχους του. Πρόκειται για μια προσπάθεια καταγραφής των γεγονότων που οδήγησαν τον Ολυμπιακό να σηκώσει το ταλαιπωρημένο μπόι του κόντρα στη Φερεντσβάρος και να θυμίζει κάτι απ’ τα παλιά. Αρχικά να σημειώσω πως προκαλεί κάτι μεταξύ προβληματισμού και θυμηδίας, το γεγονός πως ο Ντέγιαν Στάνκοβιτς είχε πείσει τους παίκτες του πως μπορούν να “τελειώσουν” την πρόκριση απ’ το πρώτο ματς του Φαλήρου. Προβληματισμό για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Ολυμπιακός, μετά τις αλλαγές προπονητών και την απώλεια αγωνιστικής ταυτότητας. Παράλληλα θυμηδία, καθώς το μέγεθος της οιγγρικής ομάδας δεν πλησιάζει στο ελάχιστο το αντίστοιχο του Ολυμπιακού, καθώς υπό φυσιολογικές ποδοσφαιρικές συνθήκες, οι “ερυθρόλευκοι” θα έψαχναν τον επόμενο αντίπαλο.

Παρ’ όλα αυτά ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο συγκεκριμένα είναι ένα χωνευτήρι αποτελεσμάτων. Κανείς δεν έχει δεδομένη τη θέση του στην ευρωπαϊκή ελίτ και αφρόκρεμα και η επιστροφή του Ολυμπιακού εκεί, είναι μια δύσκολη απόπειρα. Ο Μεντλίμπαρ δεν κατάφερε απολύτως τίποτα χθες. Πραγματοποίησε μια πρώτη γνωριμία με το κοινό του Ολυμπιακού, ένιωσε την αύρα του “Καραϊσκάκη” και εκείνο τη δική του. Ένας τύπος 63 ετών, ο οποίος εμφανίζεται με κοντομάνικο στην υγρασία του Φαλήρου την ώρα που το θερμόμετρο… συζητά με τους 10 βαθμούς Κελσίου, φανερώνει ταπεραμέντο και ένταση που δεν καταφέρνει να κρυφτεί. Αυτό φτιάχνει τους παίκτες, τους τονώνει. Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ διαφορετικός όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και πνευματικά. Επιτέλους το μάτι της πλειοψηφίας των παικτών “γυάλισε”. Από τέτοια ματς και αποτελέσματα ένα σύνολο γίνεται πιο συμπαγές και πιο αποτελεσματικό. Τα πρώτα κέρδη θα φανούν άμεσα σε Τούμπα και Βουδαπέστη.

Στη σκακιέρα ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ πήρε άριστα. Τον βοήθησε η τύχη φυσικά, καθώς αν ο Ολυμπιακός δεχόταν γκολ στην πρώτη επαφή του αντιπάλου, θα είχε να ανέβει σε ένα βουνό. Η εξισορρόπηση του ματς ήταν το πρώτο μεγάλο κέρδος, καθώς οι παίκτες του Στάνκοβιτς προσγειώθηκαν στην πραγματικότητα του φαληρικού γηπέδου. Η είσοδος των Ποντένσε και Γιόβετιτς ήταν καθοριστική για την επικράτηση κόντρα στους Ούγγους. Ο Ποντένσε φαίνεται αλλαγμένος προς το καλύτερο. Μπορεί να μη του βγήκε η τελική προσπάθεια ή η τελική πάσα, αλλά η ενέργεια και η διάθεση του τα είπαν όλα! Σε ό,τι αφορά τον Γίοβετιτς, η αξιοποίηση του είναι δουλειά για… μερακλήδες του ποδοσφαίρου, όπως είναι ο Μεντιλίμπαρ.

Ο Μαυροβούνιος δεν είναι το πιο εύκολο κομμάτι στο παζλ του ρόστερ, αλλά υπάρχουν ματς που ταιριάζουν “κουτί” στα μέτρα του. Στο χρονικό σημείο που πέρασε στο ματς ο Γιόβετιτς και με βάση τις ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί, ο Μεντιλίμπαρ δεν είχε ανάγκη έναν παίκτη που θα “έσβηνε” το παιχνίδι της Φερεντσβάρος. Ήθελε έναν Γιόβετιτς, για να κυκλοφορήσει σωστά την μπάλα και να την προστατεύσει, να τροφοδοτήσει ψύχραιμα την επίθεση και να στιγματίσει τη ροή του παιχνιδού με την πληθωρικότητα του εντός, αλλά κυρίως εκτός περιοχής. Με λίγα λόγια ένας κακός μπελάς για τον Στάνκοβιτς, ο οποίος δεν έμοιαζε να έχει αποφασίσει αν τελικά θα πήγαινε για διπλό στο Φάληρο ή αν θα καθόταν στα αβγά του. Αυτό το δίλημμα δημιούργησε χώρους στον Ολυμπιακό και το γκολ ήρθε φυσικά! Η κίνηση που κάνει ο Γιόβετιτς στη σέντρα του Ροντινέι προς την περιοχή, αξίζει κάτι παραπάνω απ’ το μισό γκολ, καθώς ο Ελ Κααμπί πριμοδοτήθηκε με την μπάλα και τη χρυσή ευκαιρία.

Ο Μεντιλίμπαρ στο πρώτο του τεστ έδειξε πως πρόκειται για προπονητή με μασίφ ποδοσφαιρική σκέψη και με ιδέες που δεν τις πιάνει η… θάλασσα! Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συνέχεια του senor, στην άκρη του πάγκου του Ολυμπιακού και η συμπεριφορά του στο μεγάλο ντέρμπι της Τούμπας!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.