Ελσίνκι-ΠΑΟΚ 2-3: Ένα ημίχρονο ήταν αρκετό… (pics&hls)

Ο Κίριλ Ντεσπόντοφ συστήθηκε με ασίστ και γκολ, Κουλιεράκης και Τόμας έβαλαν το λιθαράκι τους κι ο "Δικέφαλος" ξεκίνησε με το "δεξί" τις υποχρεώσεις του στη φάση των ομίλων του UECL νικώντας 3-2 στο Ελσίνκι την ομώνυμη ομάδα...

Ενας διπρόσωπος ΠΑΟΚ εμφανίστηκε στην «Bolt Arena», βρέθηκε να χάνει στο ημίχρονο από ένα «φτηνό» γκολ αλλά στο δεύτερο μέρος εξαπέλυσε αντεπίθεση διαρκείας του έδωσε μια σπουδαία νίκη στην πρεμιέρα των υποχρεώσεών του στους ομίλους του UEFA Europa Conference League με 3-2 (55’ Κουλιεράκης, 81’ Ντεσπόντοφ, 90+4’ Τόμας – 36’ Μπαντέ, 90+9’ πεν. Ραντούλοβιτς) επί της Ελσίνκι στη Φινλανδία.

Τα πλάνα των προπονητών

Ο Τόνι Κορκεακούνας αποφάσισε να προβεί σε αλλαγές καθώς η ομάδα του είναι επικεφαλής στο πρωτάθλημα δίχως όμως να αλλάξει το στιλ της. Σε 3-4-3, γνωρίζοντας πως δε θα έχει μεν την κατοχή αλλά με γρήγορες μεταβιβάσεις στο γήπεδο χάρη στα δημιουργικά φουλ μπακ και τον συνήθη ύποπτο στην κορυφή της επίθεσης, Ραντούλοβιτς.

Με πέντε διαφοροποιήσεις στο αρχικό σχήμα ο Ράζβαν Λουτσέσκου σε σχέση με την περασμένη Κυριακή, με επιλογές που παραπέμπουν στα προκριματικά αλλά και ντεμπούτο Ντεσπόντοφ σε αρχικό σχήμα, στο 4-2-3-1, Κεντζιόρα στο δεξί άκρο της άμυνας, Τσιγγάρα-Σβαμπ στα χαφ, Μουργκ στον άξονα και μπροστά του τον Σαμάτα.

Ανούσια κατοχή

Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης φάνηκε πως ο ΠΑΟΚ μπορεί να έχει τον έλεγχο της αναμέτρησης παίρνοντας την κατοχή, πιέζοντας ψηλά τον αντίπαλο και δυσκολεύοντάς τον αφόρητα στην ανάπτυξη. Χωρίς όμως να μπορεί να την αξιοποιήσει, να την εκμεταλλευτεί και να απειλήσει την εστία του Μοενπάα.

Μια και ο λόγος για τον 38χρονο πολύπειρο πορτιέρε, μόλις στο 10’ έγινε αναγκαστική αλλαγή καθώς σε μια προσπάθειά του για βολέ, το προϋπάρχον πρόβλημα στη μέση του επανεμφανίστηκε θέτοντάς τον εκτός, με τον Εστ να παίρνει τη θέση του.

Ο πλαστικός χλοοτάπητας – και μάλιστα όχι πρόσφατης τεχνολογίας – αποδείχθηκε αξεπέραστο πρόβλημα για τους ποδοσφαιριστές του Ράζβαν Λουτσέσκου, που σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας με συνδυασμό φάνηκε πως δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν.

Στέφαν Σβαμπ
CONFERENCE LEAGUE 2023-2024 / ΕΛΣΙΝΚΙ – ΠΑΟΚ

Τουναντίον οι γηπεδούχοι μετά τα μισά του πρώτου μέρους επέδειξαν ζηλευτή προσαρμοστικότητα στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ, καταφέρνοντας και βρίσκοντας τρόπους να σπάσουν την πίεση επιδιώκοντας τη γοργή μετάβαση από περιοχή σε περιοχή.

Διαδικασία που τους έδωσε αρκετά κόρνερ, ένα από τα οποία τους έδωσε και το προβάδισμα στο σκορ στο 36’. Εξ αρχής φάνηκε πως στα στημένα φόρτωναν την πλευρά του Μπάμπα. Έτσι και σ’ αυτό το κόρνερ σημάδεψαν τον Μπαντέ, ο οποίος ανάμεσα στον διεθνή Γκανέζο και τον Τσιγγάρα πήρε την κεφαλιά στέλνοντας την μπάλα στο δεξί δοκάρι και στα δίχτυα της εστίας του Κοτάρσκι.

Την πλέον αξιόλογη φάση στο πρώτο μέρος για τον ΠΑΟΚ κατέγραψε ο Ντεσπόντοφ με γυριστό δυνατό σουτ εντός περιοχής και την μπάλα να περνάει – μόλις – άουτ.

Άλλος ΠΑΟΚ στο δεύτερο ημίχρονο…

Η ανάπαυλα λειτούργησε – κάτι παραπάνω από – ευεργετικά για τους ποδοσφαιριστές του Ράζβαν Λουτσέσκου που βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο αφηνιασμένοι! Μόλις δύο λεπτά από τη σέντρα ο Κεντζιόρα γύρισε την μπάλα από δεξιά στο ύψος του πέναλτι, ο Ντεσπόντοφ έπιασε το δυνατό σουτ αλλά έστειλε την μπάλα πάνω στον Εστ! Στην εξέλιξη της φάσης από κόρνερ ο επερχόμενος Έκονγκ έπιασε την καρφωτή κεφαλιά με την μπάλα να σταματάει στην οριζόντια δοκό!

Στο 49’ ιδανική εκτέλεση φάουλ του Ζίβκοβιτς με τον Σβαμπ να παίρνει εξαιρετική και δυνατή κεφαλιά με τον Εστ και πάλι να λέει «όχι» στη νέα απόπειρα ισοφάρισης του «Δικεφάλου»!

Η προσπάθεια αντίδρασης του ΠΑΟΚ έφερε την πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών στην επίθεση δημιουργώντας χώρους που παρά λίγο να εκμεταλλευτούν οι γηπεδούχοι και πιο συγκεκριμένα ο Ραντούλοβιτς όταν σε συνθήκες ταχύτατης αντεπίθεσης βγήκε τετ α τετ με τον Κοτάρσκι αλλά το πλασέ του σταμάτησε στην αριστερή κάθετη δοκό της εστίας.

Δύο λεπτά μετά, ο ίδιος παίκτης, εντός περιοχής «άδειασε» τον Έκονγκ εκτέλεσε υπό γωνία αλλά ο Κοτάρσκι ήταν σ’ ετοιμότητα. Διάστημα στο οποίο ο κ. Λουτσέσκου έφερε τον Ντεσπόντοφ από δεξιά και τον Ζίβκοβιτς από αριστερά.

Ωστόσο, ο «Δικέφαλος» δεν «θορυβήθηκε» από την αντίδραση των Φινλανδών και στο 55’ από αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ του Ντεσπόντοφ από αριστερά ο Κουλιεράκης με καρφωτή κεφαλιά έφερε το ματς στα ίσια!

Κώστας Κουλιεράκης
CONFERENCE LEAGUE 2023-2024 / ΕΛΣΙΝΚΙ – ΠΑΟΚ

Στο 59’ λίγο έλειψε ο Σβαμπ να βάλει το όνομά του στη λίστα των σκόρερ όταν με ωραία κίνηση μπήκε στην περιοχή εκτέλεσε με δύναμη αναγκάζοντας τον Εστ να αποκρούσει με υπερένταση.

Σε μια προσπάθεια αντίδρασης ο Τόνι Κορκεακούνας προχώρησε σε τρεις αλλαγές ταράζοντας λίγο τα νερά στα της ομάδας του. Τον 55χρονο Φινλανδό κόουτς μιμήθηκε ο Ρουμάνος τεχνικός του «Δικεφάλου» στο 67’ αποσύροντας τους Τσιγγάρα-Ζίβκοβιτς περνώντας στη θέση τους το δίδυμο Οζντόεφ-Τάισον αντίστοιχα.

Η αναζωογόνηση – ειδικά – της μεσοεπιθετικής γραμμής ολοκληρώθηκε στο 74’ με την είσοδο των Κωνσταντέλια-Τόμας αντί των Μουργκ-Σαμάτα.

Κι εκεί που το ματς έδειχνε να βαδίζει σε λεπτή ισορροπία ο ΠΑΟΚ στο 77’ υπενθύμισε την ποιότητά του με ωραία κίνηση Κωνσταντέλια από δεξιά και τον Ντεσπόντοφ να εκτελεί με τη μία αλλά στέλνοντας την μπάλα πάνω από την εστία της Ελσίνκι.

Ότι όμως δεν κατάφερε στη συγκεκριμένη φάση ο 26χρονος αρχηγός της Εθνικής Βουλγαρίας το πέτυχε στο 81’ όταν από γύρισμα του Μπάμπα έπιασε το φαλτσαριστό – όχι δυνατό – σουτ στέλνοντας την μπάλα πρώτα στο δοκάρι και μετά στα δίχτυα για το 1-2! Παρά τα παράπονα των γηπεδούχων για αντικανονική θέση του Τόμας, μέσω του VAR επιβεβαιώθηκε όχι μόνον πως δεν επηρέαζε τη φάση αλλά και πως δεν ήταν εκτεθειμένος ο Ισπανός!

Παρά την ανατροπή οι ποδοσφαιριστές του Ράζβαν Λουτσέσκου δεν έριξαν ρυθμό και συνέχισαν πιέζοντας τον αντίπαλο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ευκαιριών και στις καθυστερήσεις, σε φάση που ξεκίνησε από ιδανικό άνοιγμα του Βιεϊρίνια (σ.σ. μπήκε αντί του Ντεσπόντοφ) στον Τάισον, ο Βραζιλιάνος μπήκε στην αντίπαλη περιοχή από δεξιά, την κατάλληλη στιγμή γύρισε παράλληλα κι ο Τόμας έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-3!

Ένα γκολ που αποδείχθηκε υπερπολύτιμο καθώς για ανεξήγητο λόγο στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων ο Έκονγκ βρήκε την μπάλα με το χέρι εντός περιοχής με τον διαιτητή, αφού εξέτασε τη φάση στο VAR, υπέδειξε την εσχάτη των ποινών την οποία κι αξιοποίησε ο Ραντούλοβιτς διαμορφώνοντας το τελικό σκορ.

Το ύστατο σφύριγμα του αγώνα βρήκε τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ να πανηγυρίζουν μαζί με τους φίλους της ομάδας που ταξίδεψαν στο μακρινό Ελσίνκι από κάθε γωνία της Ευρώπης.

Μπράντον Τόμας
CONFERENCE LEAGUE 2023-2024 / ΕΛΣΙΝΚΙ – ΠΑΟΚ

Διαιτητής

Μάριαν Αλεξάντρου Μπάρμπου (Ρουμανία)

Βοηθοί

Μιχάι Μαρίκα (Ρουμανία)

Ίμρε Λάζλο Μπούσι (Ρουμανία)

Τέταρτος

Σεμπάστιαν Κολτέσκου (Ρουμανία)

Οι συνθέσεις  

Ελσίνκι (Τ. Κορκεακούνας) (3-4-3): Μαένπα (13’ Εστ), Τοΐβιο, Ντα Γκράτσα, Ραΐταλα (σ.σ. αρχηγός), Σοΐρι, Κανελλόπουλος (76’ Πάνανεν), Λίνγκμαν, Χαμαλάινεν (61’ Κέσκινεν), Χετεμάι (61’ Τανάκα), Μπαντέ (61’ Μπενισάν), Ραντούλοβιτς.

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου) (4-2-3-1): Κοτάρσκι, Kεντζιόρα, Εκόνγκ, Κουλιεράκης, Μπάμπα, Τσιγγάρας (67’ Οζντόεφ), Σβαμπ (σ.σ. αρχηγός), Ντεσπόντοφ (85’ Βιεϊρίνια), Ζίβκοβιτς (67’ Τάισον), Μουργκ (75’ Κωνσταντέλιας), Σαμάτα (75’ Μπράντον).


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.