17 ημέρες για το Euro 2016. El triplete.

«Αρχικά η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, εξαιτίας της κόντρας Μπαρτσελόνα-Ρεάλ. Εκεί μίλησαν οι ηγέτες κι ο προπονητής. Καταλάβαμε πως όλοι είχαμε τον ίδιο στόχο και πως τίποτα δεν έπρεπε να καταστρέψει την εθνική». Αντρές Ινιέστα.

«Αρχικά η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, εξαιτίας της κόντρας Μπαρτσελόνα-Ρεάλ. Εκεί μίλησαν οι ηγέτες κι ο προπονητής. Καταλάβαμε πως όλοι είχαμε τον ίδιο στόχο και πως τίποτα δεν έπρεπε να καταστρέψει την εθνική». Αντρές Ινιέστα. 

Euro 2012, συνδιοργάνωση Ουκρανίας-Πολωνίας. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης και κόσμου, Ισπανία πηγαίνει ως φαβορί. Τρωτό σημείο; Τα αποδυτήρια, τουλάχιστον φαινομενικά. Το el clasico έχει μεταφερθεί και στην εθνική. Οι «εκπρόσωποι Τύπου» των δύο μεγάλων, Πικέ και Αρμπελόα (από κοντά κι ο Σέρχιο Ράμος) δεν έχουν σταματήσει να στάζουν χολή, τη σεζόν που έχει ολοκληρωθεί στη La Liga, με τη Ρεάλ του Μουρίνιο να παίρνει τα ηνία, στην τελευταία παράσταση του Γουαρδιόλα στη Μπαρτσελόνα. Βεβαίως, στα προκριματικά οι Ισπανοί πηγαίνουν…τρένο, 8/8 αλλά ο Ντελ Μπόσκε έχει σοβαρούς λόγους να ανησυχεί. Για πολλοστή φορά στην καριέρα του πρέπει να διαχειριστεί μεγάλους εγωισμούς κι αυτό το Μπαρτσελόνα-Ρεάλ δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο. Πυλώνες του, οι δύο Νέστορες της Roja. Τσάμπι Αλόνσο και Τσάβι μιλούν στα «στρατόπεδα», το κόβουν μαχαίρι κι η αρμάδα αρχίζει την πορεία της. 

10 Ιουνίου 2012 και πρεμιέρα με τους Ιταλούς του Πραντέλι. Ο Ντελ Μπόσκε έχει τις σταθερές του. Μπροστά από τον Κασίγιας, Ράμος-Πικέ, ο Αρμπελόα δεξιά κι η αποκάλυψη του τουρνουά Τζόρντι Άλμπα, ο οποίος μεσούσης της διοργάνωσης παίρνει μεταγραφή για τη Μπαρτσελόνα, από την οποία είχε ξεκινήσει. Στο κέντρο η γνωστή τριάδα, Μπουσκέτς, Τσάβι κι Αλόνσο, μπροστά ο Ινιέστα, ο πρωταθλητής Αγγλίας του…τελευταίου σουτ με τη Σίτι, Νταβίντ Σίλβα, «ψευτοεννιάρι» ο Φάμπρεγας. Όσο για τον πάγκο, όρεξη να έχεις. Τόρες, Πέδρο, Καθόρλα, Μάτα, Νεγρέδο, Χεσούς Νάβας, Γιορέντε, Χάβι Μαρτίνεθ. 

Η τρελοπαρέα των Κασάνο και Μπαλοτέλι προηγείται με τον Ντι Νατάλε. Εκείνο ήταν το πρώτο και το τελευταίο γκολ που θα δεχόταν η Ισπανία σε όλο το Euro. Λίγο αργότερα ισοφαρίζει ο Φάμπρεγας και η εκκίνηση γίνεται με ισοπαλία. Ακολουθεί το εύκολο 4-0 επί της Ιρλανδίας και το δύσκολο 1-0 με την Κροατία, με γκολ του Νάβας προς το τέλος. Τον προημιτελικό με τη Γαλλία τον καθαρίζει με δύο γκολ ο Τσάμπι Αλόνσο στην 100η εμφάνισή του με το εθνόσημο. «Οι Ισπανοί παίζουν βαρετά» γράφει μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

«Εμείς βαρετοί; Όσοι το λένε, δεν νομίζω πως καταλαβαίνουν από ποδόσφαιρο» απαντά ο Φάμπρεγας. Κοινώς, όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Αυτό που δεν είχαν καταλάβει οι επικριτές ήταν πως το dna των Ιβήρων είχε αλλάξει. Από τις επιτυχίες. Δεν ήταν η «εύθραστη» ομάδα που πήγαινε στα νοκ-άουτ ματς των διοργανώσεων, φοβισμένη. Σαν το παιδάκι την πρώτη ημέρα στο σχολείο. Τώρα, οι άλλοι έπρεπε να φοβούνται. Ειδικότερα όταν αυτή η εκδοχή του Ντελ Μπόσκε ήταν a la carte εντυπωσιακή και κυνική, ανάλογα με την περίσταση. 

Ο ημιτελικός με τους γείτονες Πορτογάλους είχε προαναγγελθεί –και όντως ήταν- δύσκολος. Οι κάτοχοι φορούν μαύρα περιβραχιόνια, αφού τρεις ημέρες νωρίτερα έχει φύγει από τη ζωή σε ηλικία 23 ετών ο Μίκι Ροκέ της Μπέτις, νικημένος από τον καρκίνο. Κανονικός αγώνας και παράταση, 0-0, πρώτο πέναλτι χαμένο από τον Τσάμπι Αλόνσο, Ζοάο Μοουτίνιο και Μπρούνο Άλβες τον μιμούνται, ο Φάμπρεγας στέλνει το φαβορί στον τελικό της Βαρσοβίας. Εκεί δεν τους περιμένει η Γερμανία, αλλά η Ιταλία. Ο Μπαλοτέλι έχει φροντίσει γι’ αυτό, αν και ο μαέστρος είναι ο Πίρλο. 

Πριν από τον τελικό, οι Ισπανοί δημοσιογράφοι γυρίζουν το χρόνο πίσω. Θυμούνται τον προημιτελικό με τους Azzurri στο Euro του 2008. Εκεί που είχαν περάσει στα πέναλτι. Εκεί που η Ισπανία από loser έγινε winner. Εκεί που είχαν «λυθεί τα μάγια». Ο Ντελ Μπόσκε κατεβάζει την ίδια 11αδα με την πρεμιέρα, παρά την κριτική που δέχεται για την προτίμηση στο «ψευτοεννιάρι» αντί ενός καθαρού φορ. Νταβίντ Σίλβα 1-0 στο 14’ και Τζόρντι Άλμπα 2-0 στο 41’. Οι Ιταλοί, έχοντας κάνει υπέρβαση, πλήττονται από θλάσεις. Στο τελευταίο ημίωρο παίζουν με 10, αφού έχουν πραγματοποιήσει όλες τις αλλαγές. Τόρες και Μάτα έρχονται από τον πάγκο για να τελειώσουν τον τελικό, ο οποίος έχει τη σφραγίδα του αρτίστα Τσάβι. 4-0. Για πρώτη φορά στην ιστορία. Η χρυσή εξαετία μόλις είχε ολοκληρωθεί. Πλην του Αρμπελόα, όλοι οι υπόλοιποι της 11αδας στην καλύτερη ομάδα του τουρνουά. MVP o Ινιέστα. Αν και για τους Ισπανούς, ήταν ο Ντελ Μπόσκε. Που τους κράτησε όλους ενωμένους…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.