Σαν Μαρίνο: Για την αγάπη του ποδοσφαίρου! (videos)

Το αρνητικό σερί που «έσπασε» ύστερα από δύο χρόνια, η... σχεδόν 20ετία χωρίς νίκη και ο στόχος της δεύτερης επικράτησης!

Ιστορικές στιγμές έζησε το βράδυ της Τρίτης (17/10) το Σαν Μαρίνο! Ύστερα από δύο χρόνια χωρίς επίσημο γκολ, το αρνητικό αυτό σερί έλαβε τέλος!

Ήταν το 61ο λεπτό του εντός έδρας αγώνα του απέναντι στη Δανία και με το σκορ στο 1-0 υπέρ των φιλοξενούμενων η μπάλα στρώθηκε στον Γκολινούτσι, ο οποίος με εναέριο βολέ που πέρασε από αρκετά σώματα έκανε το 1-1. Και μετά ακολούθησε… πανδαιμόνιο, με τον πάγκο να μπαίνει μέσα για να πανηγυρίσουν όλοι μαζί αυτό το τέρμα!

Βλέπετε οι παίκτες της ομάδας είχαν να παραβιάσουν την αντίπαλη εστία σε επίσημο αγώνα για πάνω από δύο χρόνια και τις 5 Σεπτεμβρίου του 2021, σε εκείνο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 απέναντι στην Πολωνία, που έχασαν με… 7-1! Τότε είχε σκοράρει ο Νικόλα Νάνι για το πρώτο και… μοναδικό του τέρμα στην ως τώρα πορεία του με το εθνόσημο και το 28ο τότε συνολικά στην ιστορία της χώρας (πλέον 29!).

Από εκείνη τη μέρα και έπειτα είχαν ακολουθήσει 16 αγώνες για τα προκριματικά του EURO 2024 και το Nations League, έχοντας κρατήσει το… μηδέν μπροστά. Η χαρά τους δε μετριάστηκε ούτε εννιά λεπτά μετά, στο γκολ του Πόουλσεν το οποίο έγραψε το τελικό 2-1 υπέρ των Δανών.

Τελευταίοι! Και;

Για όσους έχετε την… απορία, ναι το Σαν Μαρίνο είναι η τελευταία χώρα στην κατάταξη της FIFA, ούσα 207η! Κι όμως σημείωσε άνοδο μιας θέσης από τον προηγούμενο μήνα, μιας και η Ερυθραία που ήταν μπροστά της, αφαιρέθηκε από τη λίστα καθώς έχει να δώσει αγώνα εδώ και τέσσερα χρόνια.

Το λες και πρόοδο για την πέμπτη μικρότερη χώρα στον κόσμο με πληθυσμό 33.745 κατοίκων, έστω και από… σπόντα.

Φυσικά αυτό δεν τους επηρεάζει καθόλου και ας έχουν να κερδίσουν σχεδόν 20 χρόνια, από τις 28 Απριλίου του 2004 και το φιλικό με το Λιχτενστάιν, που αποτελεί και τη μοναδική νίκη της ιστορίας τους!

«Χρυσός» σκόρερ (κυριολεκτικά) ήταν ο Άντι Σέλβα, ο άνθρωπος που ευθύνεται για τα οκτώ εκ των 29 πλέον γκολ του Σαν Μαρίνο στα 201 ματς που έχει δώσει συνολικά η χώρα του.

Προφανώς και ο βετεράνος επιθετικός είναι ο Νο.1 σκόρερ στην ιστορία της ομάδας, έξι μπροστά από τον Μάνουελ Μαράνι, ο οποίος είναι και ο μόνος ακόμη που έχει πετύχει πάνω από ένα με το εθνόσημο…

Η αγάπη για το εθνόσημο και το ποδόσφαιρο

Όλα αυτά δεν τους… αγγίζουν καν, διότι είναι περήφανοι για το ότι τιμούν την πατρίδα τους και κάνουν αυτό που αγαπούν!

«Είναι δύσκολο, αλλά φυσικά είμαστε περήφανοι, ακόμα κι αν βρισκόμαστε στον πάτο της βαθμολογίας της FIFA. Είμαστε εδώ: είμαστε μια από τις μικρότερες χώρες στον κόσμο, αλλά παίζουμε με το 100% και είμαστε μόνο εμείς, όχι άλλες εθνικότητες.

Ακόμη και η Ιταλία χρησιμοποιεί παίκτες από άλλες χώρες, αλλά εμείς είμαστε απλώς το Σαν Μαρίνο και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό», είχε τονίσε σε συνέτευξή του στο ESPN πριν μία εβδομάδα ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και… σχεδιαστής γραφικών στο επάγγελμα, Ματέο Βιταϊόλι.

«Ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά είναι πάντα ωραίο συναίσθημα να παίζεις με τη φανέλα του Σαν Μαρίνο, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα. Είναι όνειρο να παίζεις σε αυτούς τους αγώνες, παρόλο που είναι δύσκολος.

Νομίζω ότι είναι μια όμορφη εμπειρία και όλοι οι αντίπαλοί μας, ακόμα και τα μεγάλα αστέρια, μας αντιμετωπίζουν με σεβασμό», σημειώνει ο οδηγός μεταφορικής εταιρείας και ο άνθρωπος με τον πιο δύσκολο ρόλο στην ομάδα, ο… γκολκίπερ, Ελία Μπενεντετίνι.

Η ώρα της δεύτερης νίκης… έρχεται!

Άπαντες στο Σαν Μαρίνο στοχεύουν (τουλάχιστον) στη δεύτερη νίκη της ιστορίας τους και την πρώτη επίσημή τους!

Πως; Η απάντηση έρχεται από το Nations League της UEFA, που το 2024 αναμένεται να αντιμετωπίσουν στη League D τις Ανδόρρα, Γιβραλτάρ και το… μοναδικό τους (φιλικό) θύμα, το Λιχτενστάιν.

«Το Nations League είναι μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς. Αυτή είναι η ευκαιρία για εμάς να ισοφαρίσουμε ή ακόμα και να κερδίσουμε. Αυτός είναι ο ανταγωνισμός μας, άρα είναι σαν ραμμένο στα μέτρα μας.

Θέλουμε να κάνουμε καλή προπόνηση και καλή απόδοση και αν το συναίσθημα είναι καλό για τους παίκτες στο γήπεδο, ίσως θα ήταν ένα όνειρο για εμάς να πετύχουμε να πάρουμε ισοπαλία ή να κερδίσουμε, που είναι ο στόχος μας», τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του Σαν Μαρίνο, Μάρκο Τούρα.

Και φυσικά με τους αντιπάλους τους να είναι παρόμοιας δυναμικής, μπορούν να τα καταφέρουν.

Όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος είναι μαζί τους…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.