Euro 2000: Η “χρυσή” Γαλλία στον τελικό (vid)

Η Γαλλία κατάφερε να φτάσει στην κορυφή στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2000, το πρώτο που έγινε σε 2 χώρες, Ολλανδία και Βέλγιο, αποκλείοντας στον ημιτελικό την Πορτογαλία και νικώντας στον τελικό την Ιταλία, με τον ίδιο τρόπο, με το χρυσό γκολ.


Οι Γάλλοι αφού νίκησαν την Ισπανία στους 8, βρήκαν μπροστά τους τη φιλόδοξη Πορτογαλία. Η ομάδα των Φίγκο, Γκόμες, Ρουί Κόστα και των υπολοίπων αστέρων είχε φτάσει στα ημιτελικά με 4 νίκες, έχοντας μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα της μόλις 2 φορές.


Όταν μάλιστα κατάφερε να προηγηθεί με τον Νούνο Γκόμες στο 19ο λεπτό, οι περισσότεροι πίστεψαν ότι έχει ήδη κλείσει το εισιτήριό της για τον τελικό. Ο Πορτογάλος φορ έπιασε στον ύπνο τη γαλλική άμυνα και με πανέξυπνη ενέργεια και σουτ έξω από την περιοχή νίκησε τον Μπαρτέζ.


Το δεύτερο ημίχρονο όμως ήταν διαφορετική ιστορία, με τους Γάλλους να ισοφαρίζουν στο 55, όταν ο Ανρί υποδέχθηκε την μπάλα στην περιοχή και με ωραίο σουτ έγραψε το 1-1.

Βίτορ Μπαϊα και Μπαρτέζ κράτησαν με ωραίες επεμβάσεις το 1-1 και οδηγηθήκαμε στην παράταση. Οι δύο ομάδες ήταν ιδιαίτερα προσεχτικές ξέροντας πως υπάρχει ο κανόνας του χρυσού γκολ, που τελείωνε αυτόματα τον ημιτελικό και έδινε τη μεγάλη πρόκριση. 3 λεπτά πριν το τέλος του έξτρα ημιώρου έγινε η φάση που σημάδεψε τον ημιτελικό.


Ο Ζιντάν έφυγε στην πλάτη της πορτογαλικής άμυνας, ο Μπαϊα του είπε όχι στο τετ α τετ, ο Βιλτόρ όμως ακολούθησε και από πλάγια θέση σούταρε προς την εστία που έσπευσε να υπερασπιστεί ο Ξαβιέ. Η μπάλα βρήκε στο χέρι του Πορτογάλου αμυντικού και η Γαλλία είχε την τεράστια ευκαιρία να ανατρέψει το σκορ και να περάσει τον τελικό.

Ο Ζιντάν στο 117 της παράτασης έστειλε την μπάλα ψηλά στη δεξιά γωνιά του τέρματος και σφράγισε την πρόκριση της Γαλλίας για πρώτη φορά μετά το 1984 σε τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.