Ανδόρρα: Ποδόσφαιρο στην ψηλότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης (pics & vids)

Αναρωτιέστε πως είναι το πρωτάθλημα στην Ανδόρρα; Διαβάστε το αφιέρωμα του novasports.gr!

Μοιάζει με μια… κουκκίδα στον ευρωπαϊκό χάρτη. Ανάμεσα στην Γαλλία και την Ισπανία, στα ανατολικά Πυρηναία βρίσκεται το πριγκιπάτο της Ανδόρρας με πληθυσμό 78.000 κατοίκους και έκταση μόλις 468 τ. χλμ. Κι όμως σε αυτή την περίκλειστη χώρα που μιλούν καταλανικά και καυχιούνται για την ψηλότερη πρωτεύουσα στην Ευρώπη, την Ανδόρρα Λα Βέλια (υψόμετρο 1.023 μέτρων), υπάρχει εθνικό πρωτάθλημα και μάλιστα με δύο κατηγορίες!

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ “ΓΕΥΣΗ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΑΝΔΟΡΡΑ

Στην πρώτη κατηγορία (Primera Divisió) συμμετέχουν οκτώ ομάδες και στη δεύτερη δώδεκα, ενώ μονάχα μια… ξέφυγε και συμμετέχει στις ισπανικές κατηγορίες. Η FC Andorra, η οποία έχει ως ιδιοκτήτη τον Πικέ της Μπαρτσελόνα και παίζει στην τρίτη κατηγορία!

Πάμε… πίσω στις ομάδες που επέλεξαν το τοπικό πρωτάθλημα. Στην πρώτη κατηγορία, οι οκτώ ομάδες παίζουν μεταξύ τους τρεις δφορές και μετά τη συμπλήρωση των 21 αγωνιστικών, μοιράζονται σε δύο γκρουπ. Οι πρώτες τέσσερις μάχονται για τον τίτλο και την ευρωπαϊκή συμμετοχή και οι τέσσερις τελευταίες για να αποφύγουν τον υποβιβασμό.

Το πρωτάθλημα της Ανδόρρας έκανε πρώτη… σέντρα το 1995, ενώ έναν χρόνο αργότερα η FIFA και η UEFA έδωσαν δικαίωμα συμμετοχής στις ομάδες του πριγκιπάτο για τις διεθνείς διοργανώσεις.

Η τοπική… υπερδύναμη είναι η FC Santo Coloma με δεκατρείς κατακτήσεις πρωταθλημάτων, ωστόσο τις δύο τελευταίες σεζόν η Inter d’Escaldes έχει κατακτήσει ισάριθμους τίτλους και είναι η νέα ποδοσφαιρική… δύναμη στην Ανδόρρα.

Σε τόσο μικρή χώρα, είναι απόλυτα λογικό οι ξένοι ποδοσφαιριστές να κυριαρχούν, καθώς το 70,95 των παικτών που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα είναι υπήκοοι άλλων χωρών (κυρίως Ισπανοί και Γάλλοι).


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.