Σπέτσια: Γιορτή στη Λιγυρία με χρήμα από τη Νιγηρία!

Ο Γκαμπριέλε Βόλπι έγινε πλούσιος στη Νιγηρία, έχτισε αυτοκρατορία στο πόλο με την Προ Ρέκο, έκανε πρωταθλήτρια τη Ριέκα και ανέβασε τη Σπέτσια στη Σέριε Α!

Η ομάδα από την ομώνυμη πόλη της Λιγυρίας – τη δεύτερη μεγαλύτερη  της περιφέρειας μετά τη Γένοβα – νίκησε στα μπαράζ ανόδου τη Φροζινόνε και πανηγύρισε την άνοδο στα «σαλόνια» του ιταλικού ποδοσφαίρου για πρώτη φορά σε 114 χρόνια ιστορίας. 

Αγωνιστικά, ο προβολέας λόγω της ιστορικής ανόδου πέφτει στον προπονητή Βιντσέντσο Ιταλιάνο και τους παίκτες του.

Τίποτα δεν θα γινόταν όμως χωρίς τα περίπου 40 εκατ. ευρώ που ξόδεψε για το «χτίσιμο» της ομάδας ο Γκαμπριέλε Βόλπι, ένας ντόπιος επιχειρηματίας ο οποίος έβγαλε δισεκατομμύρια στην Αφρική και έχει ως ένα από τα χόμπι του την ιδιοκτησία αθλητικών συλλόγων.

Ο 77χρονος σήμερα Βόλπι, γεννήθηκε εν μέσω Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Γένοβα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Ρέκο. Από μικρός ασχολήθηκε με τα σπορ και πιο συγκεκριμένα με την υδατοσφαίριση, αγωνιζόμενος στην τοπική ομάδα. Δεν ήταν άλλη από τη φημισμένη Προ Ρέκο, της οποίας αργότερα θα γινόταν και ιδιοκτήτης.

Η πρώτη του δουλειά ήταν χειριστής μηχανημάτων, ενώ στη δεκαετία του 1960 δούλεψε σε φαρμακευτικές εταιρίες. Στη δεκαετία του 1970 μετανάστευσε στην Αφρική και πιο συγκεκριμένα στη Νιγηρία. Ασχολήθηκε με τις μεταφορές και επωφελούμενος από την έκρηξη της πετροχημικής βιομηχανίας στη χώρα, έγινε δισεκατομμυριούχος. Σήμερα η περιουσία του υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ και κάποτε έλεγαν ότι είναι ο «πιο πλούσιος λευκός της Αφρικής»!

Αυτοκρατορία με Προ Ρέκο

Ένας από τους πρώτους συνεργάτες του στη Νιγηρία ήταν ο παλιός πολίστας και αργότερα εφοπλιστής Τζιαν Άντζελο Περούτσι. Μαζί το 2000 μπήκαν στο χώρο του αθλητισμού αγοράζοντας την Προ Ρέκο, ομάδα στην οποία ο Βόλπι είχε αγωνιστεί ως νεαρός.

Από το 2005 έως το 2012 μάλιστα ήταν επίτιμος πρόεδρος της ομάδας, με τους γιούς του Σιμόνε και Ματέο να έχουν τα πόστα προέδρου και αντιπροέδρου αντίστοιχα. Υπό την ιδιοκτησία του, η Ρέκο έγινε αυτοκρατορία στο ιταλικό και ευρωπαϊκό πόλο, κατακτώντας 15 πρωταθλήματα, 13 Κύπελλα Ιταλίας, 6 Τσάμπιονς Λιγκ, 6 Σούπερ Καπ LEN και 1 Αδριατική Λίγκα.

Πρωτάθλημα με τη Ριέκα

To 2012, o Bόλπι αγόρασε το 70% των μετοχών της κροατικής Ριέκα, η οποία αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Κροατίας το 2017 υπό τη διοίκησή του, ενώ κατέκτησε επίσης και δύο Κύπελλα.

Τον Δεκέμβριο του 2017 ανακοινώθηκε η πώληση του συλλόγου στον Νταμίρ Μίσκοβιτς, ο οποίος όμως θεωρείται «αχυράνθρωπος» του Βόλπι καθώς δούλεψε 25 χρόνια στις επιχειρήσεις του στη Νιγηρία και έχει χρηματίσει επίτιμος πρόξενος της Κροατίας στην αφρικανική χώρα!

Από τα αλώνια στα «σαλόνια» με Σπέτσια

Στον χώρο του ποδοσφαίρου όμως είχε μπει αρκετά νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα το 2008, όταν αγόρασε τη Σπέτσια. Η ομάδααγωνιζόταν τότε στη Serie D. Μέσα σε 12 χρόνια και ξοδεύοντας πάνω από 40 εκατ. ευρώ, πραγματοποίησε το όνειρο της ανόδου στα «σαλόνια»…

Κέρδη από Νιγηριανούς ποδοσφαιριστές

Όντας ένας από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους της Νιγηρίας (της οποίας έχει λάβει και την υπηκοότητα), ο Βόλπι γνωρίζει καλά το ποδοσφαιρικό ταλέντο που ξεχειλίζει στην αφρικανική χώρα. Έτσι το 2012 ίδρυσε στην Αμπούτζα την ποδοσφαιρική ακαδημία Football College Abuja, από την οποία ξεπήδησαν παίκτες που έκαναν αρκετά ακριβές μεταγραφές. Οι Σαντίκ Ουμάρ και Αμπντουλάχι Νούρα πωλήθηκαν από τη Σπέτσια στη Ρόμα αντί 6 εκατ. ευρώ, ο Τεόφιλους Άγουα αγοράστηκε από την Ίντερ αντί 2 εκατ. ευρώ, ενώ ο Ντέιβιντ Οκερέκε κατέληξε στη Μπριζ για 8 εκατ. ευρώ!

Οι  …ύποπτες συναλλαγές

Ο Βόλπι, έχει αποτελέσει αρκετές φορές αντικείμενο έρευνας από τον ιταλικό Τύπο για τις δραστηριότητες των δεκάδων εταιριών του που εδρεύουν σε offshore φορολογικούς παραδείσους. Στον ποδοσφαιρικό τομέα, παρουσιάζονται «σκιές» όσον αφορά τις συναλλαγές των παικτών που προέρχονται από την αφρικανική ακαδημία του, αλλά και σχέσεις πιθανής πολυδιοκτησίας με ομάδες όπως η Βερόνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που έγινε το καλοκαίρι του 2014 στην περίπτωση του Παραγουανού Χουάν Ιτούρμπε, ο οποίος τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς μετακόμισε από την Πόρτο στη Βερόνα αντί 15 εκατ. ευρώ και δύο εβδομάδες αργότερα από την Ελλάς στη Ρόμα για 22 εκατ. ευρώ!

Σύμφωνα με έρευνα της L’ Espresso, το 20% των δικαιωμάτων του ανήκαν σε παναμέζικη εταιρία συμφερόντων του Βόλπι. Η ιταλική ομοσπονδία ξεκίνησε έρευνα για τη μεταγραφή, αλλά δεν κατέληξε πουθενά. Οι «κακές γλώσσες» αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας έχει πολύ καλούς φίλους σε κατάλληλες θέσεις, όπως ο Φράνκο Καράρο, πρώην βουλευτής, δήμαρχος της Ρώμης και πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας…

Δάνεισε γιοτ στον Μέσι!

Έχοντας οδηγήσει τη Σπέτσια στα «σαλόνια» και χωρίς τις σκιές να τον απασχολούν, ο σινιόρε Βόλπι ετοιμάζεται για τη Σέριε Α απολαμβάνοντας ίσως τη θάλασσα από το 60 μ. γιοτ του «GiVi», στις ανέσεις του οποίου περιλαμβάνεται χαμάμ και πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο! Μάλιστα στο σκάφος είχε περάσει ένα μέρος των διακοπών του το καλοκαίρι του 2014 στον κόλπο της Νάπολης και ο Λιονέλ Μέσι, στον οποίον παραχωρήθηκε ευγενικά από τον επιχειρηματία…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.