Μουρίνιο: Η ξεχωριστή του Ρώμη

Από το Λονδίνο έφυγε αποτυχημένος. Στη Ρώμη αναζητά να ξαναφτιάξει τη φήμη του. Ο Μουρίνιο επιστρέφει στη Serie A για νέες περιπέτειες με στόχο να ανεβάσει επίπεδο τη Ρόμα και τον εαυτό του.

Ύστερα από 86 αγώνες με ποσοστό νικών μόλις 51.2, ο Ζοζέ Μουρίνιο απολύθηκε. Μόλις δύο εβδομάδες πέρασαν από τότε που έλυσε την συνεργασία του με τη Τότεναμ και έφτιαξε βαλίτσες για τη Ρώμη. Ο Μουρίνιο δεν θα καθίσει αρκετό καιρό μακριά από τους πάγκους καθώς από τη νέα σεζόν πιάνει δουλειά στην αγαπημένη του Serie A. Στο πρωτάθλημα που επιστρέφει μετά από 11 χρόνια που σάρωσε τους τίτλους με την Ίντερ. Μάλιστα τον πρώτο του τίτλο στην τεχνική ηγεσία των νερατζούρι που πανηγύρισε ήταν το Supercoppa Italiana κόντρα στη Ρόμα στα πέναλτι.

Η Τότεναμ ήθελε να τον ξεφορτωθεί, όμως η αποζημίωση ήταν τεράστια. Ο Λέβι θα τον πληρώνει και ο Μουρίνιο θα είναι ήδη στην αιώνια πόλη και θα προπονεί τη Ρόμα. Την ομάδα έκπληξη, σύλλογο που κανείς δεν περίμενε να καταλήξει ο Πορτογάλος, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από αρκετό κόσμο για τον τρόπο που αγωνίζονται οι ομάδες του. Από το Λονδίνο πάντως έφυγε αποτυχημένος. Ο συμπατριώτης του Πάουλο Φονσέκα αποχωρεί το καλοκαίρι έχοντας φτάσει τους τζιαλορόσι στα ημιτελικά του Europa League, με την παλιά ομάδα του Μουρίνιο, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, να έχει αποκλείσει τη Ρόμα, ενώ στο πρωτάθλημα θα εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες που της έχουν απομείνει για να ξαναβγεί στην Ευρώπη, αλλά όχι στο Champions League που είναι πάντα πρωταρχικός στόχος, αλλά στη European Conference League.

Κάποια ρεπορτάζ από την Αργεντινή ανέφεραν πως η Ρόμα είχε ενδιαφερθεί για τον Μαρσέλο Γκαλιάρδο που έκανε εξαιρετική σεζόν με τη Ρίβερ Πλέιτ, όμως κατέληξε στον Μουρίνιο καθώς ο Αργεντινός δεν είναι ακόμα διεθέσιμος . Ο Πορτογάλος δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο τίτλο στο Λονδίνο. Η μοναδική ομάδα πριν τη Τότεναμ που δεν κατόρθωσε να πανηγυρίσει κάποιο τρόπαιο ήταν η Ουνιάο Ντε Λεϊρία τη σεζόν 2001-2002 στην πατρίδα του. Η Τότεναμ, έφτασε μια ανάσα από Carabao Cup μετά από 13 χρόνια, όμως είχε ήδη αποχωρήσει και δεν κατόρθωσε να το διεκδικήσει. Η Ρόμα πανηγύρισε πρωτάθλημα πριν από 20 χρόνια με τον Φάμπιο Καπέλο στον πάγκο. Ο τελευταίος της τίτλος ήταν πριν από 13 χρόνια και ήταν το Copa Italia, στον τελικό με την Ίντερ.

Η διοίκηση είναι σίγουρη για την επιλογή της με τον πρόεδρο της Ρόμα, Νταν Φρίντκιν, να αποθεώνει τις ηγετικές ικανότητες του Μουρίνιο. Ο Αμερικανός ιδιοκτήτης των Ρωμαίων θεωρεί πως ο νέος προπονητής θα δημιουργήσει μια νοοτροπία νικητή στην ομάδα για το άμεσο μέλλον που θα κρατήσει για πολλά χρόνια. Η αλήθεια είναι πως όταν ο Μουρίνιο προσγειώθηκε στο βόρειο Λονδίνο τον Νοέμβριο του 2019 και πάτησε το πόδι του ξανά στην Πρέμιερ Λιγκ, φαινόταν σαν κάποιος καινούργιος που ήρθε για να συστηθεί.

Το συμβόλαιο του Φονσέκα ούτως ή άλλως λήγει το καλοκαίρι και πρόοδο δεν είδαν στη πρωτεύουσα. Ο πρώην τεχνικός της Σαχτάρ Ντόνετσκ, ανέλαβε τους τζιαλοροσι το 2018 και τους ανέβασε μόλις μια θέση. Φέτος πάνω από την 7η θέση δεν προλαβαίνει να τερματίσει και αποχωρεί αποτυχημένος. Όταν ρωτήθηκε για τον Μουρίνιο απάντησε επαγγελματικά, λέγοντας πως είναι σπουδαίος προπονητής και θα κάνει καλή δουλειά στην ομάδα της Ρόμα. Ο Μουρίνιο θα μεταβεί στη Ρώμη για να αντιστρέψει το κλίμα, αλλά τα πρόσφατα παραδείγματα από το βορά δεν είναι αισιόδοξα. Η Τότεναμ δεν έβγαλε το πραγματικό της πρόσωπο βάση του ρόστερ που διαθέτει καθώς επέμενε να κλείνεται να φοβάται στην άμυνα. “Έφαγε” τους Ντάνι Ρόουζ και Ντέλε Άλι, ενώ περίμενε από τον Χάρι Κέιν να βγάλει τα κάστανα από τις πολλές φωτιές που άναβαν κατά καιρούς. Την μεγαλύτερη φωτιά την είχε βάλει ο ίδιος όταν μετά από μια ήττα στο Νιουκάστλ. Δεν προστάτεψε τους παίκτες του και έβαλε ξανά μπροστά το εγώ του, λέγοντας Ίδιος προπονητής, άλλοι παίκτες” και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Η πρόκληση είναι μεγάλη. Ο Μουρίνιο καυχιέται μια ζωή για τη συλλογή από τα τρόπαια που έχει τοποθετήσει σπίτι του. Η Ρόμα έχει πρώτο στόχο να την βγάλει στο Champions League και να την ανεβάσει επίπεδο. Για να συμβεί αυτό πρέπει να δέσει η άμυνα της και μετά την αποχώρηση του Κώστα Μανωλά έχει σοβαρό πρόβλημα. Ο Μουρίνιο είναι μάστερ της αμυντικής φιλοσοφίας και ποντάρουν σ ‘αυτό. Η Ρόμα έχει δεχτεί 53 γκολ στο πρωτάθλημα. Τα περισσότερα από όλες τις ομάδες που βρίσκονται στις 11 πρώτες θέσεις και 23 περισσότερα από την πρωτοπόρο Ίντερ.

Ο Μουρίνιο έχει πολλή δουλειά και στην άμυνα και στην επίθεση. Πρέπει να πείσει τον Έντιν Τζέκο να παραμείνει μετά τις διαφορές που είχε με τον Φονσέκα. Να βγάλει τον καλύτερο εαυτό των Μικιταριάν και Σμόλινγκ με τους οποίους συνεργάστηκε στο Μάντσεστερ. Να αγοράσει τερματοφύλακα καθώς ο Ισπανός Πάου Λόπεθ υποβλήθηκε σε επέμβαση στον ώμο και θα χάσει μέρος της προετοιμασίας. Να ξεφορτωθεί ορισμένους, που έχει μπόλικους, και να φροντίσει να φέρει παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά. Μια ομάδα που ψάχνει είσοδο στη νεοσύστατη διοργάνωση της UEFA και ένας προπονητής που ψάχνει καταφύγιο για να αναδειχθεί και πάλι. Και οι δύο θέλουν να μεγαλώσουν. Η Ρόμα από του χρόνου θα έχει νέο αφεντικό και σε λίγα χρόνια και νέο γήπεδο. Η επόμενη σεζόν στην Ιταλία θα έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Όπου και να βρίσκεται ο ξεχωριστός κύριος Μουρίνιο συγκεντρώνει τα βλέμματα και η επιστροφή του στα γήπεδα της Serie A έχει δημιουργήσει μια μικρή ανυπομονησία. Όπως και να έχει, θα φέρει γνώση και εμπειρία.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.