Ατλέτικο Μαδρίτης: Ο καταλύτης Σουάρες και τα «κλειδιά» του τίτλου (pics+vids)

Ο... περιττός στην Μπαρτσελόνα Ουρουγουανός έκρινε το πρωτάθλημα στη La Liga, χωρίς όμως να είναι μόνος του στον δρόμο του Ντιέγκο Σιμεόνε και των συμπαικτών του προς τον τίτλο.

Τις… αυτοκτονικές τάσεις που έδειξε από τον Φεβρουάριο και έπειτα, όταν έχασε τη μεγάλη διαφορά που είχε από τις αντιπάλους της, ξεπέρασε η Ατλέτικο Μαδρίτης και το Σάββατο (22/5) το βράδυ πανηγύρισε το 11ο πρωτάθλημα της ιστορίας της, με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Με ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο!

Οι «ροχιμπλάνκος» ήθελαν ίδιο αποτέλεσμα με τη Ρεάλ για να πανηγυρίσουν τον τίτλο και κατάφεραν να το πάρουν με τη νίκη τους επί της Βαγιαδολίδ με 2-1. Πρωταγωνιστής και σε αυτό το ματς, όπως και σε ολόκληρη την χρονιά, ο Λουίς Σουάρες. Ο Ουρουγουανός στράικερ που δεν… έκανε στην Μπαρτσελόνα και τον Ρόναλντ Κούμαν και αποχώρησε κακήν κακώς, ήταν εκείνος που χάρισε τη La Liga στην ομάδα της Μαδρίτης.

Κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα σκόραρε στο 67ο λεπτό του αγώνα και ολοκλήρωσε την ανατροπή με το 21ο του τέρμα στη διοργάνωση! Με αυτό του το γκολ το σύνολο του Ντιέγκο Σιμεόνε έφτασε να έχει 21 βαθμούς από τα πόδια του πολύπειρου επιθετικού, τους περισσότερους που έδωσε οποιοσδήποτε παίκτης στη διοργάνωση. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα είχε πρωταγωνιστήσει και στην ανατροπή επί της Οσασούνα, ενώ έκλεισε την χρονιά πετυχαίνοντας 11 τέρματα του σε παιχνίδια που η Ατλέτικο έφτασε στη νίκη!

Αυτή η σεζόν ήταν αρκετά επώδυνη για να τον επιθετικό από τη Λατινική Αμερική, περισσότερο στον ψυχολογικό τομέα, όπως αποδείχτηκε και από τα κλάματα που έβαλε έπειτα την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο λόγος που «λύγισε»; Φυσικά ο τρόπος με τον οποίο έφυγε από τους Μπλαουγκράνα και η δριμεία κριτική για την απόφασή του να αποδεχτεί την πρόταση των «ροχιμπλάνκος». Άλλωστε αυτό σχολίασε και στις δηλώσεις του ύστερα από το παιχνίδι της τελευταίας στροφής που «κλείδωσε» τον τίτλο.

«Υπάρχουν καταστάσεις που δεν είναι εύκολο να ζεις… Ήταν δύσκολο το περασμένο καλοκαίρι. Ο τρόπος με τον οποίο η Μπαρτσελόνα με περιφρόνησε, με υποτίμησε… Αλλά θα είμαι πάντα ευγνώμων για την Ατλέτικο, η οποία μου άνοιξε τις πόρτες έτσι ότι μπορώ να συνεχίσω να αποδεικνύω ότι είμαι καλός».

Άλλωστε όταν γίνεσαι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που μετράει πέντε πρωταθλήματα Ισπανίας τα τελευταία επτά χρόνια δικαιούσαι να αισθάνεσαι δικαιωμένος από την επιλογή σου. «Όχι κι άσχημα για έναν… τελειωμένο» μπορεί να λέει πλέον προς Καταλονία μεριά ο Σουάρες, απολαμβάνοντας το μάτε του!

Ο… κέρβερος Όμπλακ, ο κυνικός Γιορέντε και η σεζόν καριέρας του Κορέα

Όπως σε όλες τις ομάδες και τα πρωταθλήματα του κόσμου, ο τίτλος δεν έρχεται μόνο από έναν παίκτη, αλλά από το σύνολο. Εξαίρεση δεν μπορεί να αποτελεί και η Ατλέτικο. Ο Ντιέγκο Σιμεόνε έχτισε μια ομάδα που απέδιδε καλό ποδόσφαιρο στην αρχή της χρονιάς, αν και η… κοιλιά που έκανε στο δεύτερο μισό λίγο έλειψε να της στοιχίσει. Όμως, για μια ομάδα που κατάφερε εν τέλει να πάρει το πρωτάθλημα και να σπάσει το… κατεστημένο των Ρεαλ-Μπαρτσελόνα και πάλι ύστερα από επτά χρόνια, τότε ο απολογισμός της δε γίνεται να μην είναι παραπάνω από θετικός.

Σε αυτή της την πορεία, πλην του Σουάρες χρειάστηκε και άλλα… κλειδιά! Αρχικά, τα γάντια του Γιαν Όμπλακ. Ο Σλοβένος γκολκίπερ ήταν… κέρβερος και φέτος και κράτησε ανέπαφη την εστία του σε 18 παιχνίδια της La Liga. Δέχτηκε μόλις 25 τέρματα σε 38 αγώνες, αν και φυσικά μεγάλο μερίδιο σε αυτό παίρνει και η αμυντική γραμμή, κάτι λογικό για μια ομάδα βασισμένη στις αρχές του Αργεντινού προπονητή.

Παράλληλα, ο έμπειρος πορτιέρο είχε και τις δύο σημαντικότερες επεμβάσεις της σεζόν για τους «ροχιμπλάνκος», αποκρούοντας τα πέναλτι των Χοσέλου της Αλαβές (21/3, 28η αγωνιστική, νίκη με 1-0) και Φιντέλ της Έλτσε (1/5, 34η αγωνιστική, επικράτηση με 1-0). Αυτά τα δύο αποτελέσματα και ο τρόπος με τον οποίο ήρθαν οι τρεις βαθμοί έγειραν εν πολλοίς την πλάστιγγα προς τον σύλλογο της Μαδρίτης, στον δρόμο προς τον τίτλο.

Μεγάλο «κουπί» κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου τράβηξε και ο Μάρκος Γιορέντε, ο οποίος σημείωσε double-double που λένε και οι άνθρωποι του μπάσκετ, με 12 γκολ και 11 ασίστ.

Το αξιοσημείωτο στην περίπτωσή του όμως είναι πως η προσφορά του βάσει και με τα xGoals και τις xAssist του ήταν πολύ παραπάνω από την αναμενόμενη! Συγκεκριμένα σκόραρε τέσσερις φορές περισσότερο και μοίρασε δυο φορές τα γκολ που «έπρεπε» να έχει.

Όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα «Analyst», πριν την τελευταία αγωνιστική ο δείκτης των xG του ήταν στο 3.34, ενώ αυτός των xA του στο 5.34. Η εξωπραγματική του συνεισφορά βάσει και αυτών των στατιστικών ήταν ένας από τους κύριους λόγους που η Ατλέτικο έφτασε στο πρωτάθλημα και το… διαβατήριο του 26χρονου για μια μεταγραφή πολλών εκατομυρίων.

Τελευταίος άλλα όχι αμελητέος στην προσφορά του εντός των τεσσάρων γραμμών είναι ο Άνχελ Κορέα. Ο άνθρωπος που ξεπέρασε ακόμη και πρόβλημα στην καρδιά του προκειμένου να παίξει επαγγελματικό ποδόσφαιρο, φέτος έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του.

Σκόραρε εννιά γκολ και μοίρασε οκτώ ασίστ στο πρωτάθλημα, ξεπερνώντας το δικό του ρεκόρ των οκτώ που είχε την αγωνιστική περίοδο 2017-18. Φυσικά και η συνολική του προσφορά των 17 τερμάτων είναι η κορυφαία του στην εξαετή του παρουσία στην ομάδα.

Στο ενεργητικό του καταγράφεται και το 1-1 στο τελευταίο ματς με τη Βαγιαδολίδ, το οποίο πέρα από την κρισιμότητα του ήταν και ένα φανταστικό γκολ, προερχόμενο από μια εξαιρετική ατομική προσπάθεια.

Ο «μαέστρος» και ρέκορντμαν Σιμεόνε

Τη δική του ειδική αναφορά αξίζει και ο «μαέστρος» της Ατλέτικο, Ντιέγκο Σιμεόνε, που ναι μεν άκουσε πολλά όλη τη σεζόν, αλλά την οδήγησε σε ακόμη έναν τίτλο. Ο Αργεντινός προπονητής έχει περάσει ήδη στην ιστορία της ομάδας και είναι ο πολυνίκης της με οκτώ τίτλους στον πάγκο της.

Έτσι, όπως και ο Σουάρες έχει το δικαίωμα να καυχιέται ότι κάτι κάνει καλά και ότι η φιλοσοφία του οδηγεί σε επιτυχίες! Και εν συνεχεία όπως και ο Ουρουγουανός παίκτης του, μπορεί κι αυτός να απολαύσει το μάτε του και το φετινό του κατόρθωμα, μέχρι φυσικά το επόμενο…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.