Premier League: Ομάδες που “έχτισαν” μεγάλες δυναστείες (pics+vid)

Ο τέταρτος συνεχόμενος τίτλος που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της Premier League, εδραιώνει τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα, ως μία από τις σημαντικότερες ομάδες στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Πώς συγκρίνεται, λοιπόν, η Σίτι με κάποιες άλλες μεγάλες «δυναστείες» της Premier League; Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Άρσεναλ και η Τσέλσι απόλαυσαν όλες στο παρελθόν καταπληκτικές σεζόν. Ας θυμηθούμε κάποιες από τις ομάδες που κυριάρχησαν για μεγάλο διάστημα και στιγμάτισαν το ποδόσφαιρο στην Αγγλία.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ 1995-2001
Η πρώτη μεγάλη ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Άλεξ Φέργκιουσον. Οι «κόκκινοι διάβολοι» κατέκτησαν επτά από τους εννέα πρώτους τίτλους της Premier League.
Το αποκορύφωμα, ήταν αναμφίβολα το τρεμπλ της Premier League, του FA Cup και του Champions League την περίοδο 1998-99.
Σχεδόν η μισή ομάδα προερχόταν από την «Τάξη του ’92» με αστέρια της ακαδημίας όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Γκάρι και ο Φιλ Νέβιλ, ο Νίκι Μπατ, ο Ράιαν Γκιγκς και ο Πολ Σόουλς. Ο Καντονά, ο Σμάιχελ, ο Κιν, ο Κόουλ και ο Γιόρκ ήταν μερικά από τα άλλα είδωλα της εποχής.

ΑΡΣΕΝΑΛ 2001-2004
Η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ ήταν η πρώτη ομάδα που διεκδικούσε σταθερά τον τίτλο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κατακτώντας τον, το 1997-98 και ξανά το 2001-02 (σεζόν που κατέκτησε το νταμπλ) και το 2003-04. Κατάφερε να βρεθεί οκτώ συνεχόμενες φορές στην πρώτη δυάδα από το 1998 έως το 2005.
Η κληρονομιά των «κανονιέρηδων» από αυτό το χρονικό διάστημα ήταν η απίστευτη σεζόν των «Invincibles» του 2003-04, όταν έγιναν η πρώτη και ακόμα η μοναδική ομάδα, που έμεινε αήττητη σε μια σεζόν της Premier League.
Τα γαλλικά αστέρια Τιερί Ανρί, Πατρίκ Βιεϊρά και Ρόμπερτ Πιρές, καθώς και ο Ολλανδός Ντένις Μπέρκαμπ, βοηθήθηκαν από τους Άγγλους αμυντικούς «ογκόλιθους» Άσλεϊ Κόουλ και Σολ Κάμπελ σε μια ομάδα που έγραψε ιστορία.

ΤΣΕΛΣΙ 2004-2007
Ο Ζοζέ Μουρίνιο βοήθησε να καθιερωθεί η Τσέλσι ως μία από τις κορυφαίες ομάδες της Premier League όταν έφτασε στο Λονδίνο το 2004.
Με την προσωπικότητά του – εκεί έγινε γνωστός ως ο «Special One» – οδήγησε τους «μπλε» σε δύο τίτλους και στη δεύτερη θέση, στις τρεις πλήρεις σεζόν που ήταν επικεφαλής, πριν από μια ξαφνική αποχώρηση τον Σεπτέμβριο του 2007, έχοντας κατακτήσει 2 πρωταθλήματα Αγγλίας, ένα Κύπελλο Αγγλίας, 2 Λιγκ Καπ και ένα Σούπερ Καπ.
Στα βασικά στελέχη της ομάδας περιλαμβάνονταν η αγγλική τριάδα Φρανκ Λάμπαρντ, Τζον Τέρι και Τζο Κόουλ, καθώς και ο τερματοφύλακας Πετρ Τσεχ, ο μέσος Κλοντ Μακελελέ και φυσικά ο Ντιντιέ Ντρογκμπά.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ 2006-2011
Αυτή θεωρήθηκε ως η δεύτερη μεγάλη ομάδα του Φέργκιουσον. Μετά από τρεις σεζόν χωρίς τίτλο στην Premier League, κατέκτησε τρεις σερί τίτλους και τέσσερις σε πέντε χρόνια. Στο διάστημα αυτό η ομάδα σήκωσε το δεύτερο (και πιο πρόσφατο) τρόπαιο του Champions League, κερδίζοντας την Τσέλσι στα πέναλτι το 2007-08.
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Γουέιν Ρούνεϊ ήταν τα επιθετικά αστέρια αυτής της ομάδας, με τον Ρονάλντο να αποχωρεί μετά τον τρίτο διαδοχικό τίτλο. Ο τερματοφύλακας Έντβιν Φαν ντερ Σάαρ ήταν επιτέλους ένας άξιος αντικαταστάτης του Σμάιχελ, ο Ρίο Φέρντιναντ ήταν εντυπωσιακός στα μετόπισθεν και οι Γκγκς, Σκόουλς εξακολουθούσαν να παίζουν σημαντικό ρόλο.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ 2017-2024
Τέλος, η σημερινή ομάδα του Γκουαρντιόλα, η οποία είναι η πρώτη ομάδα που κατακτά τέσσερις συνεχόμενους τίτλους στο κορυφαίο πρωτάθλημα, φτάνοντας τα έξι τρόπαια σε επτά σεζόν. Αυτή η πορεία ξεκίνησε με ένα ρεκόρ 100 βαθμών το 2017-18 και 98 βαθμούς την επόμενη σεζόν. Την περασμένη περίοδο κατάφερε να κατακτήσει το τρεμπλ με την κατάκτηση της Premier League, του FA Cup και του Champions League.

Η κυριαρχία της Σίτι, με μόνο έναν τίτλο της Λίβερπουλ να διακόπτει το σερί, δείχνει ξεκάθαρα τη σταθερότητα και το πνεύμα νικητή που έχουν αποκτήσει οι «πολίτες» με τον Καταλανό τεχνικό στον πάγκο τους. Οι Κέβιν ντε Μπρόινε, Έντερσον, Μπερνάντο Σίλβα, Κάιλ Γουόκερ και Ρόδρι ήταν εκεί για όλους τους τίτλους, με τον Σέρχιο Αγκουέρο και στη συνέχεια τον Έρλινγκ Χάλαντ να φτιάχνουν τη δική τους ιστορία στο σκοράρισμα.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.