Μπράιτον: Η… όχι και τόσο έκπληξη της σεζόν

Η ομάδα που πέρυσι έγινε viral για τα χαμένα xGoals της έχει προς ώρας τους ίδιους βαθμούς με τις Γιουνάιτεντ και Σίτι!

Τι κι αν πέρυσι τερμάτισε στη 16η θέση της Premier League της σεζόν 2020-21, η Μπράιτον μονοπωλούσε συνεχώς το ενδιαφέρον! Κάθε εβδομάδα απανταχού αναλυτές και άνθρωποι του ποδοσφαίρου περίμεναν το τέλος του εκάστοτε αγώνα της για να δουν το συντελεστή τερμάτων που θα έπρεπε να είχε σκοράρει. Τα λεγόμενα, xGoals…

Το σύνολο του Γκρέιχαμ Πότερ απέδιδε θελκτικό ποδόσφαιρο μην μπορώντας όμως να βρει τον δρόμο προς τα δίκτυα. Εξ ου και η βαθμολογική της συγκομιδή δεν ήταν η αναμενόμενη και την έφερε μόλις δυο θέσεις πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Αν εξαιρέσουμε τα πέναλτι (6 γκολ) οι Κυανόλευκοι σκόραραν άλλα 34 τέρματα. Από αυτά τα 27 ήρθαν σε ροή παιχνιδιού και είναι εκείνα που έκαναν τη διαφορά, καθώς σε όλους τους άλλους τομείς ήταν κοντά στο πόσα θα «έπρεπε» να σημειώσουν.

Συγκεκριμένα κατέγραψαν 39.3xG στα «open play», με μόλις τα 27 από αυτά να γίνονται γκολ! Τι εννοούμε; Ακολουθεί παράδειγμα με την αναμέτρηση κόντρα στη Γουέστ Χαμ και το ποιος ήταν ο «κανόνας», μην μπορώντας να βάλουν γκολ ακόμη και όταν έφταναν στο 2.95 xG.

Συνολικά, η διαφορά των 12 τερμάτων που είχαν τη δυνατότητα να πετύχουν «κούμπωσε» και σε εκείνα που δεν θα έπρεπε να δεχτούν και τους οδήγησαν στη 16η θέση.

Αλλαγή (;) σκηνικού

Με την Μπράιτον να έχει φτάσει να γίνει η ομάδα συνώνυμο των xGoals και το πόσο καθοριστικά μετρούν στη γενική εικόνα, ήρθε η εφετινή ανατροπή του σκηνικού. Μέχρι και τη διακοπή του Οκτωβρίου λόγω των Εθνικών έχει καταφέρει να γυρίσει τον διακόπτη και να βρει το… αντίδοτο σε ότι συνέβαινε την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο.

Πλέον, με επτά παιχνίδια της Premier League να έχουν λάβει χώρα μπορεί να «καμαρώνει» ότι ξεπέρασε (ελάχιστα) τον δείκτη της και βρίσκεται στην αντίπερα πλευρά της όχθης, έστω και για λίγο. Μέχρι στιγμής έχει σκοράρει 8 γκολ στα 7.4 που θα «έπρεπε» να σημειώσει, πιάνοντας λογικά στάνταρ και όχι αυτό το -12 που ήταν πίσω και της στοίχισε…

Βέβαια η χρονιά έχει ακόμη δρόμο για να γίνει ξανά viral… Αν και άπαντες στον οργανισμό δεν δείχνουν διατεθειμένοι για μια σεζόν σαν την περσινή, που «έπαιξαν» με την παραμονή!

Επιθετική ομάδα με στόχο την υπεροχή

Αφήνοντας την πλευρά του παιχνιδιού, που αφορά (μόνο) το κομμάτι των… μαθηματικών. η Μπράιτον και ο Γκρέιχαμ Πότερ δείχνουν το πως πρέπει να παίζεται το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Έχοντας επιλέξει να αγωνίζεται με τρία στόπερ, το σύστημα που κατά κόρον χρησιμοποιείται είναι το 3-4-3 ή το 3-4-1-2, που σε φάση άμυνας μετατρέπεται σε 5-3-2 ή 5-4-1 με τον Μοπέ στην κορυφή.

Αν και για πολλούς αμυντικό σύστημα, οι Κυανόλευκοι δείχνουν και αποδεικνύουν συνεχώς ότι αν παίζεις με τρία στόπερ δεν σημαίνει αυτόματα και ότι θα κλειστείς πίσω.

Αυτό γιατί κρατούν την μπάλα στα πόδια τους, με 56% κατοχή κατά μέσο όρο και στα πρώτα επτά ματς μόνο η Λέστερ μπόρεσε να της την πάρει από τα πόδια, αφήνοντάς τη στο 37%. Ακόμη και σε εκείνο το ματς πάραυτα κατάφερε να πάρει (με αρκετή δόση τύχης) τους τρεις βαθμούς.

Η μοναδική της ήττα στο πρωτάθλημα ως τώρα έχει έρθει στις 28 Αυγούστου, στο εντός έδρας με την Έβερτον (2-0). Ένας αγώνας που είχε την κατοχή και τις ίδιες τελικές, αλλά «θύμισε» την Μπράιτον της σεζόν 2020-21.

Μοπέ, Τροσάρ και Γουέλμπεκ είναι οι κορυφαίοι παίκτες της στο εκπληκτικό της ξεκίνημα, με τον πρώτο να έχει πετύχει 4 γκολ και τους άλλους δύο να κάνουν τη διαφορά με τις ασίστ και την προσφορά τους στο γήπεδο.

Στόχος η Ευρώπη

Έχοντας κάνει αίσθηση τους δύο πρώτους μήνες φέτος, μετράει 14 βαθμούς και βρίσκεται στην 6η θέση, ισόβαθμη με τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι και Έβερτον και στο -2 από την κορυφή.

Η εκκίνηση στη σεζόν και η παρουσία της εντός των τεσσάρων γραμμών δίνουν την αίσθηση πως ήρθε η ώρα να κοιτάξουν και ψηλότερα της προηγούμενης 16ης θέσης. Κάτι που αποδεικνύεται και από το ότι έφτασαν τις τέσσερις νίκες στα πρώτα επτά παιχνίδια, εν αντιθέσει με ότι έγινε πέρυσι που χρειάστηκαν 28 για να τα καταφέρουν!

Ρεαλιστικός της στόχος είναι η πρώτη 10άδα, με την έξοδο στην Ευρώπη να είναι το… κρυφό, αλλά πολυπόθητο όνειρο. Για να συμβεί αυτό θα παίξει ρόλο και ο παράγοντας τύχη, τον οποίο έχουν μέχρι στιγμής.

«Υπήρξαν στιγμές πέρυσι που δεν μας ήθελε η τύχη και θα υπάρξουν στιγμές αυτή τη σεζόν που θα συμβεί ξανά. Όμως πιστεύουμε σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε. Ελπίζουμε να πάρουμε αρκετούς βαθμούς για να πετύχουμε τους στόχους μας», σημείωσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στο «The Athletic» και ο τεχνικός διευθυντής του συλλόγου, Νταν Άσγουορθ.

Επίσης δεν πρέπει να επαναπαυτούν στην καλή τους αρχή, κάτι που συμμερίζεται και ο Γκρέιχαμ Πότερ.

«Είχαμε μια καλή αρχή. Είμαστε σε καλή θέση, αλλά οι λεπτομέρειες ήταν με το μέρος μας, οπότε πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Και κάθε παιχνίδι σε αυτό το πρωτάθλημα είναι τόσο δύσκολο, τόσο περίπλοκο!», σημείωσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του μετά το δυνατό ξεκίνημά τους.

Άλλωστε ως τώρα όλα δείχνουν πως η εικόνα που εμφανίζουν θα είναι αρκετή για να τους δώσει αυτό που θέλουν, ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Τους το «χρωστάει» το ποδόσφαιρο και πολύ περισσότερο, το μοντέλο των xGoals…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.