«King Kanu»: Το απίθανο και το αδύνατο δεν υπήρχαν στο λεξιλόγιο του

Την 1η Αυγούστου 1976, γεννήθηκε στο Ογουέρι, ο σπουδαίος Νιγηριανός επιθετικός Νουάνκο Κανού.

Ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της Αφρικής, κλέινει σήμερα τα 44 χρόνια του.
Ο Κανού πραγματοποίησε το επαγγελματικό του ντεμπούτο το 1991 σε ηλικία 16 ετών, το 1993 κέρδισε πρωτάθλημα στην πατρίδα του σε ηλικία μόλις 18 χρόνων και την ίδια χρονιά υπέγραψε στον Άγιαξ. Στην ομάδα του Άμστερνταμ, αναδείχθηκε διεθνώς, κέρδισε τρεις διαδοχικούς τίτλους στην Eredivisie (1994, 1995, 1996) και το Champions League (1995). Έφυγε από τον Άγιαξ για την Ίντερ το καλοκαίρι του 1996, αφού κατέκτησε προηγουμένως με τη Νιγηρία το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, ένα επίτευγμα που του έδωσε το βραβείο ως «Αφρικανός ποδοσφαιριστή της χρονιάς». Μετά από εξετάσεις διαγνώστηκε με ελαττωματική βαλβίδα αορτής και είχε περιορισμένο χρόνο συμμετοχής στους «νερατζούρι», κερδίζοντας πάντως ένα Κύπελλο Uefa, πριν μετακομίσει στην Άρσεναλ τον Φεβρουάριο του 1999.

Επανέλαβε την επιτυχημένη πορεία των προηγούμενων χρόνων, στους «κανονιέρηδες», κερδίζοντας δύο πρωταθλήματα (2002 και 2004) και δύο Κύπελλα Αγγλίας (2002, 2003). Αλλά η εμφάνιση στο προσκήνιο του Τιερί Ανρί, «έσπρωξε» τον Κανού στον πάγκο και εκείνος δυσαρεστημένος με τον μειωμένο χρόνο παιχνιδιού του, μετακόμισε για δύο σεζόν στη Γουέστ Μπρομ το 2004. Τελευταίος σταθμός στη σημαντική του καριέρα, ήταν η Πόρτσμουθ, με την οποία κέρδισε άλλον έναν τίτλο, το Κύπελλο Αγγλίας το 2008, στον τελικό με την Κάρντιφ, όπου ο Κανού σημείωσε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης.

Σπουδαίο βιογραφικό, αλλά το κυριότερο μιλάμε για έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν πραγματικό «πολεμιστή» της ζωής. Όταν διαγνώστηκε με καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια μιας συνήθους ιατρικής εξέτασης στο Ίντερ, φοβόταν ότι μπορεί να μην παίξει ξανά. Ωστόσο, ο Νιγηριανός δεν έχασε ποτέ την πίστη του.
«Προσευχήθηκα στον Θεό. Είπα, «Εάν είσαι Αυτός που το επέτρεψε να συμβεί, ξέρεις γιατί θα με επαναφέρεις σε αυτό που μου αρέσει να κάνω».

Γνωστή η συνέχεια. Ο Κανού επέστρεψε και μεγαλούργησε στην Άρσεναλ.
Η εμπειρία του Κανού με την καρδιακή ανεπάρκεια τον ώθησε να ιδρύσει το «Kanu Heart Foundation» το 2000, ένα ίδρυμα που στοχεύει στην φροντίδα των αστέγων. Έφτιαξε επίσης πέντε νοσοκομεία στην Αφρική για τη θεραπεία παιδιών με μη διαγνωσμένες καρδιακές παθήσεις και την παροχή χειρουργικών επεμβάσεων.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.