Ακριβώς πίσω από τον πάγκο της Λίβερπουλ στο παιχνίδι με τη Γουέστ Χαμ, καθόταν ένας κύριος με κοστούμι. Μήπως ο δόκτωρ Στιβ Πίτερς τελικά είναι το μεγάλο μυστικό της φετινής πορείας των «ρεντς»;
Οι πρώτες μέρες του Απριλίου τις τελευταίες δεκαετίες για τη Λίβερπουλ συνήθως έρχονταν με την ομάδα να έχει μείνει εκτός διεκδίκησης του τίτλου. Από το 1990 που κατέκτησαν για τελευταία φορά το πρωτάθλημα μέχρι και πέρσι, σπάνια ο προτελευταίος μήνας της σεζόν είχε κάποιο νόημα για τους «κόκκινους» όσον αφορά τον «μαραθώνιο». Το πολύ-πολύ να διεκδικούσαν μία από τις θέσεις που οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ, όμως από εκεί και πέρα ασχολούνταν κυρίως με τις νοκ-άουτ διοργανώσεις. Η μάχη του τίτλου, ήταν σχεδόν απαγορευμένη έκφραση, με την ομάδα να βγαίνει εκτός στόχου πολλές φορές πριν καν μπει ο χειμώνας!
Φέτος όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Από εκεί που δεν το περίμενε κανείς, η περσινή έβδομη ομάδα της βαθμολογίας, έφτασε πέντε ματς πριν από το τέλος της σεζόν να κρατά στο χέρι της τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ, έστω και αν πολλά μπορούν να συμβούν στις τελευταίες αγωνιστικές. Μία ομάδα πολύ πιο φτηνή από τις ανταγωνίστριες Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι ή ακόμα και από τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ. Με έναν άτιτλο προπονητή, έναν 34χρονο αρχηγό χωρίς μετάλλιο Πρέμιερ Λιγκ στη συλλογή του και ένα επιθετικό δίδυμο αποτελούμενο από έναν παίκτη που απέρριψαν στο παρελθόν Σίτι και Τσέλσι (Στάριτζ) και κάποιον που ήθελε να φύγει το περασμένο καλοκαίρι (Σουάρες). Με έναν μέσο (Χέντερσον) που ο Φέργκιουσον στην πρόσφατη αυτοβιογραφία του ομολόγησε πως είχε απορρίψει επειδή .έτρεχε περίεργα, έναν άλλον που στην Ίντερ δεν ήξεραν καν πως τον είχαν στο ρόστερ (Κουτίνιο). Και έναν άγουρο νεαρό ονόματι Τζον Φλάναγκαν να προκαλεί τον θαυμασμό ακόμα και του.Καφού μέσω Twitter με τις εμφανίσεις του.
Ναι, αυτή η απίθανη συμμορία έχει 9 σερί νίκες στο πρωτάθλημα, είναι αήττητη σε ολόκληρο το 2014, έχει πετύχει 90 γκολ σε 33 παιχνίδια και αρχές Απρίλη, είναι στην κορυφή της βαθμολογίας. Μία Λίβερπουλ που τα προηγούμενα 23 χρόνια αποτελούσε.εγγύηση αποτυχίας στο πρωτάθλημα, σήμερα παίζει το πιο περιπετειώδες ποδόσφαιρο στην Πρέμιερ Λιγκ. Χωρίς φόβο. Με πάθος και πίστη. Βάζετε τρία; Θα βάλουμε έξι. Η υπέρβαση της υπέρβασης. Τι άλλαξε; Το μυστικό -όπως στα περισσότερα πράγματα στη ζωή- φαίνεται να είναι στο μυαλό. Και ο άνθρωπος με το κοστούμι πίσω από τον πάγκο, έχει πολλά να μας πει γι’ αυτό.
«Το παράδοξο του χιμπαντζή»
Ο Στιβ Πίτερς γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 στο Μίντλεσμπρο. Σπούδασε μαθηματικά και ιατρική και από το 1993 μέχρι το 2005 συνεργαζόταν ως ψυχίατρος με το νοσοκομείο υψίστης ασφαλείας του Rampton, εξετάζοντας άτομα με σοβαρές διαταραχές προσωπικότητας. Λάτρης του αθλητισμού και δεινός σπρίντερ ο ίδιος, το 2001 ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Εθνική ομάδα Ποδηλασίας της Μεγάλης Βρετανίας. Οι Ολυμπιονίκες Κρις Χόι και Βικτόρια Πέντλτον τον θεωρούν ως έναν από τους κύριους υπεύθυνους της επιτυχίας τους. Ο θρυλικός παίκτης του σνούκερ Ρόνι Ο’ Σάλιβαν, πίνει νερό στο όνομά του, καθώς οι συμβουλές του τον βοήθησαν να αναδειχτεί παγκόσμιος πρωταθλητής το 2012 και το 2013.
Ειδικότητά του, είναι να βοηθά επαγγελματίες αθλητές να ξεπερνούν τον μεγαλύτερο εχθρό τους: τον ίδιο τους τον εαυτό. Όπως εξηγεί στο best seller βιβλίο του «The Chimp Paradox», η κεντρική ιδέα είναι πως ο καθένας από εμάς έχει μέσα στο μυαλό του έναν «χιμπατζή». Τον πρωτόγονό μας εαυτό, ο οποίος έχει συναισθήματα, αντιδρά σπασμωδικά και αυθόρμητα, χωρίς καμία λογική. Ο «χιμπατζής» μέσα μας, είναι πάντα έτοιμος να μας πείσει πως δεν είμαστε αρκετά καλοί σε αυτό που κάνουμε και να μας απομακρύνει από οποιονδήποτε στόχο απλά με μία σκέψη.
Ο Πίτερς, ισχυρίζεται πως η τεχνική του μπορεί να βοηθήσει κάθε άνθρωπο (και όχι μόνο τους πρωταθλητές) να διαχωρίσει το λογικό μέρος του μυαλού με αυτό όπου που κυριαρχεί ο «χιμπατζής», καθαρίζοντας τη σκέψη από οποιαδήποτε αμφιβολία και αμφισβήτηση του ίδιου μας του εαυτού. Οι επιτυχίες της βρετανικής ποδηλασίας και του Ο’ Σάλιβαν τον επιβεβαιώνουν, όμως ο γιατρός μπορεί σε λίγο καιρό να προσθέσει στο βιογραφικό του ίσως το μεγαλύτερο «αθλητικό» του κατόρθωμα. Τη μετατροπή της Λίβερπουλ σε πρωταθλήτρια.
Μια φορά την εβδομάδα στο Μέλγουντ
Η σχέση του Πίτερς με τη Λίβερπουλ ξεκίνησε όταν πριν από δύο χρόνια ο αρχηγός της Στίβεν Τζέραρντ έχασε ένα μεγάλο μέρος της σεζόν λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού. Με τον ίδιο εκτός δράσης και τη Λίβερπουλ να απειλείται με χρεοκοπία και υποβιβασμό λόγω της διαχείρισης των Χικς και Τζίλετ, ο αρχηγός των «ρεντς» βρισκόταν στο χειρότερο σημείο της καριέρας του, αγωνιστικά και ψυχολογικά, αρχίζοντας και ο ίδιος να πιστεύει αυτό που πίστευαν οι περισσότεροι γι’ αυτόν: πως θα τελείωνε την καριέρα του χωρίς να οδηγήσει ποτέ τη Λίβερπουλ σε έναν τίτλο πρωταθλήτριας. Ήταν τότε που ένας από τους φυσιοθεραπευτές της Λίβερπουλ του συνέστησε να επισκεφτεί τον Πίτερς και όπως ομολογεί ο ίδιος ο Τζέραρντ, τον βοήθησε να ξεπεράσει το ψυχολογικό τραύμα: «Ο Στιβ Πίτερς δεν μπορεί να κάνει κανέναν παίκτη να τρέξει γρηγορότερα, να ντριμπλάρει σαν τον Κρόιφ ή να κάνει μπαλιές ακριβείας 40 μέτρων. Αυτό όμως που εγγυώμαι είναι πως αν κάποιος τον πιστέψει, μπορεί να τον βοηθήσει στην νοητική του προετοιμασία, να καταλάβει πως λειτουργεί το μυαλό, ειδικά κάτω από συνθήκες πίεσης. Προσωπικά με βοήθησε να καταλάβω πως λειτουργούμε σαν άνθρωποι, γιατί μερικές φορές ξεσπάμε στα παιδιά μας ή τη γυναίκα μας και πιστεύουμε πως φταίνε για τα πάντα οι άλλοι». Πράγματι, ο Τζέραρντ άρχισε να ανεβαίνει αγωνιστικά και ψυχολογικά και όταν ο Μπρένταν Ρότζερς ανέλαβε τη Λίβερπουλ το καλοκαίρι του 2012, μία από τις πρώτες κινήσεις του ήταν να καλέσει τον δρ. Πίτερς στο προπονητικό κέντρο. Από τότε, ο γιατρός επισκέπτεται μία φορά την εβδομάδα το Μέλγουντ, δουλεύοντας με τους παίκτες.
«Οι συνεδρίες με τον Στιβ με έχουν βοηθήσει πολύ», ανέφερε πρόσφατα ο Τζόρνταν Χέντερσον, ένα ακριβό απόκτημα του Κένι Νταλγκλίς που για καιρό δεν μπορούσε να δικαιολογήσει τα χρήματα που δαπανήθηκαν γι’ αυτόν: «Νιώθω πολύ δυνατός νοητικά και με έχει βοηθήσει 100%. Μπορεί το μυαλό να φαίνεται δευτερεύον σε σχέση με το σώμα, αλλά όταν μπαίνεις στο γήπεδο, είναι πολύ σημαντικό να έχει καθαρίσει το κεφάλι σου».
Ο Ντάνιελ Στάριτζ από την πλευρά του, ένας παίκτης που κανείς ποτέ δεν εμπιστεύτηκε στις πρώην ομάδες του, πίνει νερό στο όνομα του Πίτερς: «Ο Στιβ με έχει βοηθήσει πολύ. Αυτά που λέει έχει να κάνουν με την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Τώρα πλέον δεν βγαίνω στο γήπεδο προσπαθώντας απλά να καταφέρω κάτι, απλά το αφήνω να συμβεί».
Άλλος ένας παίκτης που έλαβε τη βοήθεια του Πίτερς είναι ο πρώην παίκτης της Λίβερπουλ και νυν της Κάρντιφ Κρεγκ Μπέλαμι, ένας πολύ ταλαντούχος επιθετικός, γνωστός όμως για τα ξεσπάσματά του εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. O Mπέλαμι άρχισε να τον επισκέπτεται μετά την αυτοκτονία του προπονητή της Εθνικής Ουαλίας και κολλητού του φίλου Γκάρι Σπιντ και όπως εξήγησε, ο Πίτερς τον βοήθησε να αλλάξει: «Ο δρ. Πίτερς έβγαλε τον θυμό από μέσα μου. Η πλευρά του ”χιμπαντζή” δεν κυριαρχεί πλέον όταν είμαι στον αγωνιστικό χώρο».
«Ο Μπρένταν ακούει»
Τι λέει όμως ο ίδιος ο Πίτερς για τη δουλειά του στη Λίβερπουλ; Μία παλιά συνέντευξή του από την επίσημη ιστοσελίδα των «ρεντς» μας δίνει μερικές ενδείξεις.
«Πηγαίνω στο Μέλγουντ μόνο μία φορά την εβδομάδα, αλλά ίσως αυτό είναι καλό, γιατί βλέπω τα πράγματα απ’ έξω. Είναι ξεκάθαρο πως το τεχνικό τιμ λειτουργεί πάρα πολύ καλά. Είμαι ένα κομμάτι του παζλ, αλλά βλέπω και την ολοκληρωμένη εικόνα που είναι πολύ καλή. Υπάρχουν τα θεμέλια για την επιτυχία.
Στο ποδόσφαιρο δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς τίποτα. Έχω δει παιχνίδια όπου η ομάδα ήταν καλύτερη αλλά έχασε. Δεν πρόκειται για επιστήμη ακριβείας. Όμως όταν έχεις τα πάντα τακτοποιημένα στο μυαλό σου, αυξάνεις τις πιθανότητες να πετύχεις, οπότε και ο σύλλογος έχει περισσότερες πιθανότητες να πάει καλά. Έχοντας δουλέψει ανεξάρτητα με κάποιους παίκτες της Λίβερπουλ, ήθελαν πολύ να γνωρίσω τον Μπρένταν. Από την πρώτη μας κιόλας συνάντηση, κατάλαβα πως από αθλητικής πλευράς δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται ψηλά δεν βλέπουν τα πράγματα από την ψυχολογική τους πλευρά, αλλά ο Μπρένταν το κάνει. Είναι ξεκάθαρο πως είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να ακούει. Δεν είμαι εδώ για να του πω τι θα κάνει. Απλά συζητάμε και φτάνουμε σε μία κοινή λύση», λέει ο άνθρωπος που από part-time συνεργάτης, τώρα κάθεται πίσω από τον πάγκο σε κάθε παιχνίδι των «ρεντς».
Η προσφορά του στη Λίβερπουλ θεωρείται τόσο μεγάλη, που ο ομοσπονδιακός προπονητής της Αγγλίας Ρόι Χότζον, αποφάσισε να τον πάρει μαζί του στη Βραζιλία για να βοηθήσει τα -πάντα εύθραυστα ψυχολογικά- «λιοντάρια» να ξεπεράσουν τον δικό τους «χιμπαντζή» στο προσεχές Μουντιάλ. Ίσως μάλιστα το όνομά του «παίξει» και για .μεταγραφικό σενάριο, αν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποφασίσει να ακολουθήσει τη συμβουλή του Ρόνι Ο’ Σάλιβαν, ο οποίος δήλωσε προ ημερών: «Η καλύτερη μεταγραφή που μπορεί να κάνει η Γιουνάιτεντ είναι ο Στιβ Πίτερς. Αν τον πάρει θα κατακτήσει ξανά το πρωτάθλημα. Δεν έχω καμία αμφιβολία. Ο άνθρωπος είναι ιδιοφυής. Δεν έχω δουλέψει με κανέναν άλλον σαν κι αυτόν. Κάνει θαύματα στη Λίβερπουλ».
Το μεγαλύτερο θαύμα, μπορεί να έρθει για τους «ρεντς» στις πέντε αγωνιστικές που απομένουν για τον τερματισμό της Πρέμιερ Λιγκ. Όμως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο «χιμπαντζής» που κατοικούσε αόρατος για 24 ολόκληρα χρόνια στο «Άνφιλντ», είναι πλέον εγκεφαλικά νεκρός.