Ο Σοβκόβσκι, ο Γουεά και ο… Κούδας!

Ο Αλεξάντερ Σοβκόβσκι, στα 45 του επέστρεψε στην Εθνική Ουκρανίας, αναγκαστικά. Άγγιξε το ρεκόρ του Ζορζ Γουεά και του Γιώργου Κούδα. 

Στις κλήσεις του Αντρέι Σεβτσένκο για το φιλικό με την Γαλλία και τα επίσημα ματς του Nations League με Γερμανία και Ισπανία κλήθηκαν τέσσερις τερματοφύλακες. 

Οι Μπούσχαν, Πιατόβ, Λούνιν και Πάνκιβ… στις εξετάσεις που έγιναν κατά την άφιξη των παικτών για να ενσωματωθούν στην αποστολή οι τρεις τελευταίοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και μπήκαν σε απομόνωση μια ημέρα πριν το φιλικό.

Ο Αντρέι Σεβτσένκο δεν χρειάστηκε να ψάξει! Κοίταξε δίπλα του και είδε τον βοηθό του Αλεξάντερ Σοβκόβσκι και του είπε… παίζεις.

Ο Σοβκόβσκι σταμάτησε το ποδόσφαιρο τον Δεκέμβριο του 2016 και στην Εθνική ομάδα του Ουκρανίας έπαιξε για πρώτη φορά το μακρινό 1994.

Κορυφαία στιγμή της καριέρας του στην Εθνική ομάδα ήταν το 2006 στην φάση των 16 του Παγκοσμίου κυπέλλου. Η Ουκρανία αντιμετώπισε την Ελβετία. Το ματς 0-0. Η παράταση 0-0. Στα πέναλτι ο Σοβκόβσκι έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία που δεν δέχεται γκολ στην διαδικασία καθώς απέκρουσε τις εκτελέσεις των Στρέλερ και Καμπάνας ενώ ο Μπαρνέτα έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Η Ουκρανία του Όλεγκ Μπλαχίν προκρίθηκε στους οκτώ όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα Παγκόσμια πρωταθλήτρια με 3-0. Ο Σοβκόβσκι πάντως ήταν ήρωας για ένα βράδυ και πνίγηκε στις αγκαλιές των συμπαικτών του. 

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2018 ο Ζορζ Γουεά, εκτός από πρόεδρος της Λιβερίας ήταν και αρχηγός της Εθνικής ομάδας στο φιλικό με την Νιγηρία. Σε ηλικία 51 ετών με την καριέρα του να φτάνει τα 32 χρόνια στην Εθνική ομάδα. 

Ο Λιβεριανός πήρε το ρεκόρ από τον Γιώργο Κούδα. Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1995 ο Μεγαλέξανδρος του Ελληνικού ποδοσφαίρου φόρεσε την φανέλα της Ελλάδας σε φιλικό με την Γιουγκοσλαβία στην Τούμπα για 25 λεπτά σε ηλικία 48 χρόνων και 302 ημερών. Σε μια καριέρα που έφτασε τα 27 χρόνια στην Εθνική ομάδα. 

Ο Αλεξάντερ Σοβκόβσκι με την παρουσία του στον πάγκο στο φιλικό με την Γαλλία επέκτεινε την καριέρα του στα 26 χρόνια. Δεν αγωνίστηκε. 

Ένας από τους λίγους ποδοσφαιριστές που υπηρέτησαν πιστά, έναν σύλλογο. Ο “Σάσο” έπαιξε μόνο στην Ντινάμο Κιέβου. 

Κατέκτησε 14 πρωταθλήματα, 11 κύπελλα, έπαιξε στα ημιτελικά του Champions League το 1999, έγινε ο πρώτος Ουκρανός τερματοφύλακας με περισσότερες από 100 συμμετοχές στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ένας από τέσσερις τερματοφύλακες στην ιστορία με περισσότερες από 100 συμμετοχές στο Champions League (…Καν, Κασίγιας, Φαν ντερ Σαρ) και ο μόνος που έχει παίξει 15 σεζόν στην διοργάνωση ενώ είναι ένας από τους δύο Ουκρανούς στην ιστορία με περισσότερες από 100 συμμετοχές στο Champions League (109) ο άλλος είναι ο Άντρεϊ Σεβτσένκο (116) αλλά αυτός το πέτυχε με τρεις ομάδες. 

Στα επίσημα ματς που ακολούθησαν το φιλικό με την Γαλλία δεν ήταν στον πάγκο για να αγωνιστεί αλλά επέστρεψε στα καθήκοντά του ως βοηθός προπονητή του Άντρει Σεβτσένκο και προπονητής τερματοφυλάκων της Εθνικής ομάδας της Ουκρανίας. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.