ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 2-0: Προβάδισμα ασφαλείας για τον “Δικέφαλο” με νοκ ντάουν του Τάισον! (hls)

Ο ΠΑΟΚ με γκολ των Τόμας (52'), Τάισον (72') επικράτησε 2-0 του Παναθηναϊκού στον 1ο προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και πήρε σημαντικό προβάδισμα στη μάχη για την πρόκριση

Η πρώτη μάχη ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας βάφτηκε … ασπρόμαυρη. Μετά από ένα αμφίρροπο πρώτο ημίχρονο, ο Τόμας στο 52’ αξιοποίησε λάθος του Βαγιαννίδη για να πλασάρει τον Λοντίγκιν για το 1-0 και στο 72’, ο νεοαποκτηθέντας Τάισον, στη 2η επαφή του με την μπάλα, ενάμιση λεπτό μετά την είσοδό του στο ματς διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

Τα πλάνα των προπονητών

Επτά σημαντικές απουσίες για τον Ραζβάν Λουτσέσκου που αποφάσισε να προβεί σε δύο διαφοροποιήσεις τοποθετώντας τον Ντάντας αντί του Σβαμπ για καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας ανάμεσα στις γραμμές, χάνοντας όμως σε όγκο στις μονομαχίες της μεσαίας ζώνης και τον Τόμας στην κορυφή αντί του Ολιβέιρα για περισσότερη φρεσκάδα, τρεξίματα και πίεση στον αντίπαλο, έχοντας στο μυαλό κι έναν πιο φρέσκο Πορτογάλο επιθετικό στο δεύτερο μέρος όταν η κόπωση θα έχει επηρεάσει όλους όσοι ξεκίνησαν τον αγώνα.

Η αλλαγή του Μπρινιόλι από τον Λοντίγκιν ήταν το σημείο αναφοράς στις επιλογές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς που τελευταία στιγμή «έχασε» τον Σπόραρ λόγω ίωσης. Σχηματισμός 4-3-3, με το βάρος στη δεξιά πτέρυγα επενδύοντας στην πολύ καλή παρουσία του Βαγιαννίδη, με οδηγίες για πίεση ψηλά, προσοχή στα νώτα και στοχευμένες μεταβιβάσεις σε ανοικτό γήπεδο για να «χτυπήσουν» ο Παλάσιος με τον Ιωαννίδη.

Παρουσία είκοσι και πλέον χιλιάδων φίλων του ΠΑΟΚ ο αγώνας ξεκίνησε με τους γηπεδούχους να παίρνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και με κύριο χαρακτηριστικό τις κάθετες στο παιχνίδι τους να προσεγγίζουν μεν την αντίπαλη περιοχή αλλά χωρίς ουσιαστικά ν’ απειλήσουν τον Λοντίγκιν.

Σωστές αποστάσεις, αντίστοιχα μαρκαρίσματα από τους ποδοσφαιριστές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ισορρόπησαν σχετικά γρήγορα την εικόνα του αγώνα, ενώ στη συνέχεια κάποιες διορθωτικές οδηγίες του Σέρβου τεχνικού για διαγώνιες μεταβιβάσεις από τους μπακ μπροστά στο χώρο για να εκμεταλλευτούν την πιέση ψηλά που προσπαθούσαν ν’ ασκήσουν οι γηπεδούχοι, έδωσαν την υπεροχή στη ομάδα του. Οι βοήθειες στον περιορισμό των ακραίων αμυντικών του «Δικεφάλου» που συνδυαστικά προσπαθούσαν να βγουν μπροστά για να δημιουργήσουν αποδείχθηκε καθοριστική λεπτομέρεια για τη συνέχεια.

Ιβαν Γιοβάνοβιτς
ΠΗΓΗ: In Time Sports

Μάλιστα σε μια αποτελεσματική αναχαίτιση μιας τέτοιας προσπάθειας του Σοάρες από αριστερά εξελίχθηκε στην καλύτερη ευκαιρία του πρώτου μέρους και συγκεκριμένα στο 21’ με γύρισμα από δεξιά προς την περιοχή ο Ιωαννίδης έστρωσε στον επερχόμενο Τσέριν που με βολίδα στην κίνηση τράνταξε την οριζόντια δοκό της εστίας του Κοτάρσκι. Άλλη μια καλή στιγμή προέκυψε στο 27’ όταν μετά από κόρνερ, ο Χουάνκαρ γέμισε προς την αντίπαλη περιοχή ο Μπερνάρ κοντά στην τελική γραμμή παράλληλα και με τον Κοτάρσκι εξουδετερωμένο Ιωαννίδης και Κουρμπέλης δεν μπόρεσαν να σπρώξουν την μπάλα σε κενή εστία με τον τελευταίο να διαμαρτύρεται για μαρκάρισμα του Κουλιεράκη αλλά τον διαιτητή να δείχνει πως δεν υπήρξε κάτι μεμπτό παρά την εξέταση της φάσης από το VAR.

Χρειάστηκε να παρέλθει το πρώτο ημίωρο για να μπορέσουν οι γηπεδούχοι να ισορροπήσουν – εκ νέου – το ματς, να περιορίσουν στο ελάχιστο τις προωθήσεις των «Πρασίνων» προς την περιοχή του επιδεικνύοντας πειθαρχία, συγκέντρωση κι αποτελεσματικότητα στις όποιες απόπειρες αντεπιθέσεων.

Πήραν μέτρα στο γήπεδο, βρήκαν τρόπους να προσεγγίσουν την αντίπαλη περιοχή αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι τελικές ενέργειες αποδείχθηκαν κάκιστες και σε καμία περίπτωση δεν έβαλαν δύσκολα στον Λοντίγκιν.

Αλλαγή προσώπων κι αντιστροφή ρόλων

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με δύο διαφοροποιήσεις από την πλευρά του Ιβάν Γιοβάνοβιτς που απέσυρε τους Κουρμπέλη, Μπερνάρ, τόσο λόγω ενοχλήσεων αλλά και για λόγους τακτικής καθώς ακολουθούν άλλες δύο αναμετρήσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες μέσα σε διάστημα πολύ ολίγων ημερών. Την ίδια στιγμή οι γηπεδούχοι έβγαλαν ορμή στο παιχνίδι του και προσπάθησαν ν’ αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο εξ αρχής. Μόλις στο 47’ ο Ζίβκοβιτς προειδοποίησε με σουτ με το δεξί από τη γραμμή της μεγάλης περιοχής αλλά έστειλε την μπάλα πάνω στον πορτιέρε των «Πρασίνων».

Στο 49’ ο Σάστρε εκτέλεσε φάουλ σημαδεύοντας στο δεύτερο δοκάρι, εκεί ο Ζίβκοβιτς γύρισε παράλληλα στο ύψος του πέναλτι αλλά ο εν γένει κακός Νάρεϊ δεν είχε το κατάλληλο τελείωμα. Ωστόσο, η πίεση συνεχίστηκε ειδικά στη μεσαία γραμμή όπου ένα λάθος του Βαγιαννίδη με χλιαρή επιστροφή της μπάλας προς τον Λοντίγκιν αποδείχηκε αρκετό για να πάρει την μπάλα ο Τόμας, να φύγει μόνος του στον κενό χώρο και να πλασάρει ιδανικά τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού για το 1-0.

Έτσι οι ποδοσφαιριστές του κ. Λουτσέσκου δημιούργησαν ένα υπέρ τους momentum που προσπάθησαν ν’ αξιοποιήσουν για ν’ αυξήσουν το σκορ διατηρώντας την πίεση και την ορμή σε υψηλά επίπεδα. Συνέχισαν να ελέγχουν τον αγώνα και να μπαίνουν μαζικά στην αντίπαλη περιοχή, όμως και πάλι η τελική προσπάθεια ήταν μακριά από αυτήν που θα ‘πρεπε για να πάρουν το κάτι παραπάνω.

Με αυτήν την εικόνα, σταδιακά ο Παναθηναϊκός προσπάθησε ν’ αντιδράσει, να βγει στην αντεπίθεση μόνον που αυτήν τη φορά οι αντίπαλοί του φαίνονταν πολύ πιο συγκεντρωμένοι κι αντίστοιχα αποτελεσματικοί. Στο 66’ ο Ρουμάνος τεχνικός αποφάσισε να κάνει τις πρώτες του επεμβάσεις στη ροή του αγώνα αποσύροντας τους Ντόουγκλας, Νάρεϊ, Τόμας για να περάσει στο ματς τους Σβαμπ, Τάισον, Ολιβέιρα αντίστοιχα.

Στο 70’ το «Τριφύλλι» με τον Πέρεθ επανήλθε στις τελικές και μάλιστα εντός εστίας με συρτό σουτ από απόσταση που όμως δεν ανησύχησε τον Κοτάρσκι. Και δύο λεπτά μετά ο Ολιβέιρα έβγαλε καταπληκτική κάθετη στον Τάισον που στη δεύτερη επαφή του με την μπάλα στο ματς πλάσαρε ιδανικά για το 2-0 βάζοντας «φωτιά» στην Τούμπα. Τί ποιό ιδανικό ντεμπούτο για τον νεοαποκτηθέντα Βραζιλιάνο που είχε περάσει πριν από λίγα λεπτά στο ματς παίρνοντας τα πρώτα του λεπτά με τη νέα του ομάδα.

Πλέον η ψυχολογία είχε περάσει εξ ολοκλήρου στο στρατόπεδο του «Δικεφάλου» με τον Λοντίγκιν να κάνει λάθος στο 74’ και τον Ζίβκοβιτς να χάνει μοναδική ευκαιρία για να το εκμεταλλευθεί. Την ίδια στιγμή ο κ. Γιοβάνοβιτς που έψαχνε λύσεις για ν’ αλλάξει την εικόνα της ομάδας του και λίγο νωρίτερα είχε ρίξει στο ματς τον Πούχατζ, πέρασε στον αγώνα και τους Κώτσιρα, Καμπετσή σε μια κίνηση που έφερε κι εσωτερικές αλλαγές.

Αρχικά οι «Πράσινοι» κατάφεραν να ηρεμήσουν το παιχνίδι και λίγο μετά κατέγραψαν καλή επιθετική προσπάθεια με ωραία κίνηση του Καμπετσή, γύρισμα από δεξιά στο σωστό χρόνο κακό τελείωμα του Βέρμπιτς. Αντίστοιχη συνέχεια με αλλαγή ρόλων και πρωταγωνιστές τους Πούχατζ, Τσέριν.

Και στο 89’ μεγάλη στιγμή για τον Παναθηναϊκό έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, με τον Σβαμπ να διώχνει σε νέο κόρνερ πριν εκτελέσει ο Καμπετσής από απόσταση αναπνοής από την εστία του Κοτάρσκι! Στο 90’ οι γηπεδούχοι απάντησαν με τον Σβαμπ να αιφνιδιάζει τον Λοντίγκιν με μακρινό σουτ και τον πορτιέρε του «Τριφυλλιού» να διώχνει με δυσκολία ενώ λίγο μετά απίστευτη επέμβαση του ιδίου που έσωσε πάνω στη γραμμή γύρισμα του Πούχατζ υπό την πίεση του Τάισον, σε φάση διαρκείας!

Διαιτητής

Βίντσιτς (Σλοβενία)

Βοηθοί 

Κλάντσνικ (Σλοβενία) 

Κόρντεζ (Σλοβενία)

4ος: Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας) 

VAR

Kαϊτάζοβιτς (Σλοβενία) 

ΑVAR 

Μπούξμπαουμ (Ανατολικής Αττικής)

Οι συνθέσεις

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου)(4-2-3-1): Κοτάρσκι, Σάστρε, Ίνγκασον (σ.σ. αρχηγός), Κουλιεράκης. Ρ. Σοάρες (78’ Βιεϊρίνια), Ντάντας, Αουγκούστο (68’ Σβαμπ), Νάρεϊ (69’ Τάισον), Κωνσταντέλιας (84’ Μπίσεσβαρ), Ζίβκοβιτς, Τόμας (69’ Ολιβέιρα).

Παναθηναϊκός (Ιβ. Γιοβάνοβιτς)(4-3-3): Λοντίγκιν, Βαγιαννίδης, Πούγγουρας Σένκεφελντ, Χουάνκαρ (82’ Καμπετσής), Κουρμπέλης (σ.σ. αρχηγός, 46’ Τσόκαϊ), Πέρεθ, Τσέριν, Παλάσιος (82’ Κώτσιρας), Μπερνάρ (46’ Βέρμπιτς), Ιωαννίδης (71’ Πούχατζ).


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.