Από την περασμένη Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, στο Κατάρ μετρούν ήδη αντίστροφα για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022. Το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό και όχι μόνο, γεγονός του πλανήτη, θα φιλοξενηθεί σε δώδεκα χρόνια από σήμερα στη μικρότερη χώρα που έχει αναλάβει ποτέ το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA στέλνουν για πρώτη φορά το Μουντιάλ στη Μέση Ανατολή. Πίσω από αυτή την τεράστια επιτυχία για μια χώρα… λίγο μεγαλύτερη σε έκταση από την Κρήτη «κρύβεται» ένας… Έλληνας. Ο Θανάσης Μπατσίλας! Εκτελεστικός Διευθυντής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Κατάρ (QFA) και διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Ασιατικού Κυπέλλου (Asian Cup), ο Λαρισαίος τεχνοκράτης εργάστηκε τους τελευταίους είκοσι μήνες ως Στρατηγικός Σύμβουλος της υποψηφιότητας του Κατάρ για το 2022. Είκοσι μήνες σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης που στο τέλος, όμως τον δικαίωσαν!
«Αποτελεί και προσωπική αλλά και ομαδική δικαίωση. Ξεκινήσαμε τρεις άνθρωποι πιστεύοντας σ’ αυτό το όραμα και τώρα εκπληρώνουμε το στόχο και τα όνειρα ενός ολόκληρου έθνους,» δηλώνει στο ΑΠΕ ο Θανάσης Μπατσίλας από την Ντόχα, όπου ο ίδιος μαζί με τον Σεϊχη Μοχάμεντ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι και τον διευθύνοντα σύμβουλο Χασάν Αλ Τογιαντί γνώρισαν αποθεωτική υποδοχή κατά την επιστροφή τους από τη Ζυρίχη ως θριαμβευτές.
«Δεν είχα ζήσει από κοντά δυστυχώς την υποδοχή στην Ελλάδα το 2004, όταν κερδίσαμε το Euro για να μπορώ να συγκρίνω. Αυτό που έζησα όμως στη Ντόχα ήτα προτώγνωρο. Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους να πανηγυρίζουν… ήταν κάτι ανεπανάληπτο. Κάτι το μοναδικό.»
Πάνω σ’ ένα ανοιχτό διόροφο λεωφορείο, η επιτροπή διεκδίκησης έκανε τον γύρο της Ντόχα, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (3/12) με τους κατοίκους της να τους υποδέχονται με τιμές ηρώων! Ανάμεσα στα 30 μέλη της αποστολής του Κατάρ στη Ζυρίχη, λοιπόν ένας Έλληνας. «Ο μοναδικός… 29+1!» χαμογελά όταν του το αναφέρουμε, ο Θανάσης Μπατσίλας που δεν θέλησε πάντως να αποκαλύψει με ποια λόγια τον συνεχάρησαν οι πολιτικοί ηγέτες του Κατάρ.
Προτιμά να επικεντρωθεί στο μέγεθος της επιτυχίας για τη χώρα που εκπροσώπησε ως σύμβουλος στρατηγικής της υποψηφιότητας: «Η πρώτη συμμετοχή χώρας της Μέσης Ανατολής κάνει ξεχωριστή την υποψηφιότητά μας. Μπήκαμε ως αυτόνομη χώρα, αλλά αυτό που πρεσβεύαμε ήταν οι ελπίδες και τα όνειρα ενός ολόκληρου χώρου. Τα τελευταία 92 χρόνια που διεξάγεται το Μουντιάλ ποτέ δεν είχε φτάσει στον αραβικό κόσμο, στη Μέση Ανατολή. Το περίμεναν πάρα πολύ καιρό. Δείξαμε ότι με προσπάθεια και συγκέντρωση μπορούμε να θέσουμε στόχους και να τους πετύχουμε.»
Τι δεν θα ξεχάσει ποτέ ο εκτελεστικός διευθυντής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Κατάρ από αυτό το ταξίδι των 20 μηνών, από την κατάθεση της υποψηφιότητας μέχρι και την ανάληψη;
«Ξεκινήσαμε τρία άτομα πριν από είκοσι μήνες μπαίνοντας σε ένα ιδιωτικό τζετ με προωρισμό τη Ζυρίχη για να παραδώσουμε τον φάκελο της εγγραφής. Είκοσι μήνες μετά πάλι οι τρεις ίδιοι άνθρωποι μπήκαμε σ΄ ένα αεροπλάνο πάλι με προορισμό τη Ζυρίχη. Είκοσι μήνες πριν βρισκόμασταν στην ίδια θέση, ξεκινούσαμε… νωθρά αφού ήταν η αρχή και την περασμένη Πέμπτη ήταν σαν ένα “deja vu”. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτοί οι ίδιοι τρεις άνθρωποι, φέραμε εις πέρας την αποστολή. Κάτι αδιανόητο… στα όρια της φαντασίας θα έλεγα υπήρξε αυτό που συνέβη με το που φτάσαμε στη Ζυρίχη. Στο δρόμο από το αεροδρόμιο προς το ξενοδοχείο… ξαφνικά μας προσπερνά ένα αυτοκίνητο… και οι τρεις παρατηρήσαμε το ίδιο πράγμα: τα τελευταία ψηφία της πινακίδας αυτού του αυτοκινήτου ήταν… 2022!»
Πως ξεκίνησε η σχέση του Θανάση Μπατσίλα με το Κατάρ;
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας εργάστηκε ως διευθυντής ποδοσφαίρου στο στάδιο Καραϊσκάκη. Αμέσως μετά, η εμπειρία του αυτή εκτιμήθηκε από την αθλητική ηγεσία του Κατάρ που τον κάλεσε να αναλάβει γενικός διευθυντής όλων των αθλημάτων στους Ασιατικούς Αγώνες. Με την ολοκλήρωσή τους, το 2006 του έγινε πρόταση να αναλάβει εκτελεστικός διευθυντής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, καθώς επίσης διευθύνων σύμβουλος στο Ασιατικό Κύπελλο, θέσεις που διατηρεί έκτοτε. Σε αυτά τα έξι χρόνια που ζει και εργάζεται στη Ντόχα, η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του είχε ως αποτέλεσμα την πρόταση να αναλάβει σύμβουλος στρατηγικής της υποψηφιότητας για το Μουντιάλ.
Αφού πρώτα τονίζει πως «το ποδόσφαιρο είναι το No 1 άθλημα στις αραβικές χώρες. Δεν τίθεται θέμα,» ο Θανάσης Μπατσίλας δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που γέννησε η ανάληψη του Μουντιάλ, όταν τα περισσότερα έργα που συμπεριλαμβάνονται στον φάκελο υποψηφιότητας… θα είναι έτοιμα στο μέλλον.
«Έχουμε δώσει απόλυτα όλες τις απαντήσεις στο “big book” και στην παρουσίασή μας στη FIFA,» εξηγεί και αναφέρεται στο φλέγον θέμα των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο Κατάρ, υψηλές θερμοκρασίες δηλαδή και υγρασία: «Τόσο στα στάδια όσο και στις ζώνες φιλάθλων θα υπάρχουν συστήματα ψύξης τρίτης γενιάς (cooling systems). Κατά την παρουσίασή μας στη FIFA, το αποδείξαμε δημιουργώντας ένα αυτόνομο μικρό γήπεδο, όπου είδαν έναν αγώνα με θερμοκρασία 19 βαθμούς, ανεξάρτητα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αν η τεχνολογία μπορεί να το πετύχει σήμερα, φανταστείτε τι θα μπορεί να επιτύχει μετά από 12 χρόνια. Θα πρέπει κάποιος να έρθει εδώ και να το δει για να καταλάβει. Τα γήπεδα θα έχουν θερμοκρασία γύρω στους 22 βαθμούς. Και δεν μιλάω μόνο για κλειστά γήπεδα, αλλά και για ανοιχτά. Κάποια θα είναι ανοιχτά και κάποια κλειστά με οροφές που θα ανοίγουν και θα κλείνουν. Τονίζω πως οι βαθμοί αυτοί μπορούν να επιτευχθούν και σε ανοιχτά στάδια».
Εκτός, όμως από το Στάδιο “Λουζάιλ”, 86.000 θεατών (θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2020), την κατασκευή άλλων οκτώ υπερσύγχρονων γηπέδων και τη ριζική ανακαίνιση τριών ακόμη σταδίων, το Κατάρ θα κατασκευάσει επίσης ένα καινούριο σιδηροδρομικό δίκτυο (25 δις δολάρια), νέο οδικό δίκτυο (20 δις δολάρια), καινούριο αεροδρόμιο στη Ντόχα (11 δις δολάρια) και νέο λιμάνι στη Ντόχα (5,5 δις δολάρια). Τα τελευταία δεν περιλαμβάνονται καν στον προϋπολογισμό του Μουντιάλ 2022, αφού θεωρούνται έργα γενικότερης υποδομής.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Κατάρ, Θανάσης Μπατσίλας ξεκαθαρίζει στο ΑΠΕ: «Τα έργα υποδομής έχουν ήδη δρομολογηθεί ήδη πριν την υποψηφιότητά μας. Το Κατάρ έχει ένα πλάνο 20αετές που πάει μέχρι το 2030, αναφέρομαι σε σχέδια για σιδηροδρομικούς σταθμούς, μετρό και έργα που αφορούν γενικότερα την ανάπτυξη της πόλης της Ντόχα. Έχουν ήδη υπογραφεί πριν καν ξεκινήσουν οι ιθύνοντες την υποψηφιότητα για το Μουντιάλ του 2022. Θα έλεγα, λοιπόν πως το δικό μας Παγκόσμιο Κύπελλο προσαρμόζεται και ταιριάζει στα πλάνα του Κατάρ, παρά η ανάπτυξη της χώρας στο Μουντιάλ».
Εκατοντάδες χιλιάδες φίλαθλοι, λοιπόν θα καταφτάσουν στη Ντόχα το 2022. Ζητήσαμε από τον Έλληνα παράγοντα, να ρίξει φως σε κάποια θέματα που προκαλούν ερωτήματα -λόγω άγνοιας σε πολλές περιπτώσεις- στους πολίτες του δυτικού κόσμου. Πρώτα απ΄ όλα, οι γυναίκες φίλαθλοι που θα ήθελαν να ταξιδέψουν στην Ντόχα για να παρακολουθήσουν τους αγώνες δεν χρειάζεται να έχουν καμία ανησυχία. Ο Θανάσης Μπατσίλας εξηγεί:
«Στο Κατάρ υπήρχε πάντα ελευθερία. Οι γυναίκες είναι ενεργές σε θέματα ποδοσφαίρου. Μάλιστα σχεδιάζουμε στα τέλη του χρόνου να ξεκινήσουμε λίγκα γυναικών. Έχουν όλα τα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της ψήφου, του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι και βέβαια μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς να καλύπτουν το πρόσωπό τους, φορώντας μπούργκα. Το Κατάρ αποτελεί μία χώρα εκσυγχρονισμού».
Αλκοόλ! Που μπορούν να το καταναλώνουν οι φίλαθλοι; «Δεν θα υπάρξουν περιορισμοί ως προς τη χρήση του αλκοόλ. Θα επιτρέπεται δηλαδή σε καθορισμένες περιοχές (designated areas), όπως παραδείγματος χάρη στις ζώνες φιλάθλων. Αν το αλκοόλ χρειαστεί να καταναλωθεί, θα καταναλώνεται. Η κάθε χώρα έχει τη δική της κουλτούρα και τους δικούς της ρυθμούς κι αυτό βέβαια γίνεται απολύτως σεβαστό».
Βουβουζέλες! Ακόμη ηχούν στ’ αυτιά των φιλάθλων που ταξίδεψαν στο πρόσφατο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής. «Οι βουβουζέλες είναι ένας τρόπος πανηγυρισμού σε αγώνες σαν αυτούς. Όπως και η UEFA, έτσι κι εμείς, πάντως δεν θα τις επιτρέπουμε,» ξεκαθάρισε ο εκτελεστικός διευθυντής της QFA.
«Όπως για κάθε πράγμα, το Κατάρ δεν κινείται σπασμωδικά. Το Παγκόσμιο Κύπελλο έρχεται να ολοκληρώσει το 20ετές σχέδιο της κυβέρνησης. Πέρα από το ίδιο το Παγκόσμιο Κύπελλο, το πλάνο ανάπτυξης είναι πιο πάνω. Το κράτος και ο Εμίρης ο ίδιος θέτουν στόχους κι από εκεί και πέρα προσπαθούν να τους προσαρμόσουν στην κουλτούρα και στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας. Αν και η υποψηφιότητα για την ανάληψη του Μουντιάλ ήταν ένα τολμηρό εγχείρημα, το Κατάρ απέδειξε ότι μπορεί να πετύχει πολλά προς όφελος του αραβικού κόσμου,» προσθέτει ο άνθρωπος που κέρδισε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων του Κατάρ.
Το Κατάρ κέρδισε το πρώτο στοίχημα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι ίσως ο επόμενος στόχος που θα θέσει;
«Δεν θα ήθελα να κάνω κάποιο σχόλιο επ’ αυτού. Ο βασικός στόχος ήταν η ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες σίγουρα είναι προϊόν μακρόχρονων διαδικασιών. Αν ποτέ γίνει, θα ανακοινωθεί επίσημα από τους υπεύθυνους της χώρας».
Το Εμιράτο της Μέσης Ανατολής είναι από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου. Πως βιώνει ο Θανάσης Μπατσίλας αυτή την αντίθεση ως Έλληνας, να ζει δηλαδή σε μία χώρα όπου το χρήμα ρέει άφθονο, την εποχή που η πατρίδα του παλεύει να βγει από την οικονομική κρίση;
«Σαν Έλληνας συμπάσχω και καταλαβαίνω την κατάσταση, αφού η Ελλάδα είναι η χώρα που ζουν οι δικοί μου. Το Κατάρ έχει γίνει η δεύτερη χώρα μου, ζω και εργάζομαι εδώ, το αγαπώ και πιστεύω πως οι άνθρωποι που συνεργάζομαι, έχουν εξίσου δεθεί μαζί μου. Εξάλλου αυτός είναι και ο λόγος που συνεχίζω να είμαι εδώ. Το οικονομικό προτέρημα του Κατάρ από την άλλη είναι δεδομένο. Επειδή δεν βιώνω την κατάσταση στην Ελλάδα, μπορώ να πω μόνο πως συμπάσχω, ίσως φανεί πεζό. Οι Έλληνες περνούν δύσκολους καιρούς και δύσκολες καταστάσεις. Είμαι σίγουρος όμως πως σαν λαός μπορούμε να επιβιώσουμε και να πάμε και ένα βήμα μπροστά».
Ο Θανάσης Μπατσίλας αποτελεί το γνωστό… φαινόμενο για την Ελλάδα, της επιτυχίας και αναγνώρισης πολλών Ελλήνων μακριά από την ίδια την πατρίδα τους. Θα τον στερηθεί, λοιπόν η Ελλάδα για δώδεκα ακόμη χρόνια, μέχρι το Μουντιάλ του 2022;
«Είναι μεγάλος χρονικός ορίζοντας μέχρι τότε. Το σίγουρο είναι πως εδώ τους εμπιστεύομαι. Η πορεία θα δείξει. Όποιες αποφάσεις κι αν ληφθούν θα είναι συλλογικές γιατί με γνωρίζουν και τους γνωρίζω. Έχω συμβόλαιο σε ισχύ για αρκετά χρόνια ακόμη, πάντως,» καταλήγει.