«Η FIFA θέτει σε κίνδυνο την καριέρα των ποδοσφαιριστών»

Η FIFA επισημοποίησε το καλαντάρι για την πρώτη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, που θα ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου 2025 και θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα, δεδομένου ότι ο τελικός είναι προγραμματισμένος για τις 13 Ιουλίου 2025.

Το νέο τουρνουά που επιθυμεί ο πρόεδρος της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο, προγραμματίστηκε για τους 32 συμμετέχοντες σε μια περίοδο που συνήθως είναι αφιερωμένη στην ανάπαυση μετά το τέλος της περιόδου που έχει προηγηθεί αλλά και στις πρώτες ημέρες προετοιμασίας ενόψει της επόμενης σεζόν. Η επιλογή της FIFA έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στη FIFPRO, την παγκόσμια ένωση ποδοσφαιριστών.

«Η απόφαση του Συμβουλίου της FIFA να προγραμματίσει την πρώτη έκδοση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων FIFA 32 ομάδων μεταξύ 15 Ιουνίου και 13 Ιουλίου 2025 χωρίς την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων για τη διασφάλιση του φόρτου εργασίας των παικτών καταδεικνύει έλλειψη προσοχής στην ψυχική και σωματική υγεία των συμμετεχόντων παικτών. , καθώς και περιφρόνηση για την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή», αναφέρει -μεταξύ άλλων- η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της FIFPRO.

«Ο διευρυμένος ανταγωνισμός θα μειώσει τον χρόνο ανάπαυσης και αποθεραπείας γι΄ αυτούς τους παίκτες στο τέλος της σεζόν 2024-25 και θα διαταράξει περαιτέρω τις εγχώριες αγορές εργασίας αλλάζοντας την ισορροπία μεταξύ εγχώριων και διεθνών διοργανώσεων. Οι παίκτες αναμένεται να εμφανιστούν στο τέλος μιας σεζόν 11 μηνών με ελάχιστες προοπτικές να ξεκουραστούν αρκετά πριν από την έναρξη της επόμενης».

«Οι ακραίες ψυχικές και σωματικές πιέσεις στην κορύφωση του παιχνιδιού είναι μια σημαντική ανησυχία για τους παίκτες που αγωνίζονται σε πολλές διοργανώσεις συλλόγων και χωρών, οδηγώντας σε κόπωση, σωματικούς τραυματισμούς, προβλήματα ψυχικής υγείας, μειωμένη απόδοση και κινδύνους για τη μακροζωία της καριέρας. Έχουν εκφράσει επανειλημμένα ανησυχία για τον αυξημένο φόρτο εργασίας στις αντίστοιχες εθνικές τους ενώσεις. Ωστόσο, για άλλη μια φορά, οι αποφάσεις για μείωση των αγώνων εισήχθησαν χωρίς την εφαρμογή επαρκών διασφαλίσεων και χωρίς λόγο από τους παίκτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προώθησης της δημοτικότητας του παιχνιδιού και της δημιουργίας εσόδων με τις δεξιότητές τους και τη δέσμευσή τους.

Επειγόντως, η FIFPRO καλεί τη FIFA να διευκολύνει τις συζητήσεις με όλους τους ποδοσφαιρικούς φορείς σχετικά με την εισαγωγή ενός συνόλου βασικών κανόνων για την υγεία και την ασφάλεια των παικτών για την υποστήριξη της ευημερίας των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών», καταλήγει η ανακοίνωση.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.