Η πρώτη αγωνιστική της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ολοκληρώνεται με τα δύο παιχνίδια του 4ου ομίλου. Ας γνωρίσουμε τις τέσσερις ομάδες που πέφτουν τη Δευτέρα στη μάχη του Euro.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η ανακοίνωση τον Απρίλιο του 2007 ότι η Ουκρανία με την Πολωνία θα συνδιοργανώσουν το EURO 2012 σήμανε παράλληλα, την απευθείας πρόκριση και των δύο ομάδων στην τελική φάση. Έτσι, μετά και την αποτυχία πρόκρισης στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου η Ουκρανία έπρεπε να δώσει πολλά φιλικά παιχνίδια. Ίσως, το μοναδικό μειονέκτημα έναντι των υπολοίπων αντιπάλων που έχουν πιο πολλά επίσημα παιχνίδια στα πόδια τους. Η προετοιμασία της ομάδας για το Euro ουσιαστικά ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2010, όταν παραιτήθηκε ο Μίρον Μαρκέβιτς, ο οποίος συνέχισε την προπονητική του καριέρα στη Μέταλιστ Κάρκιβ. Μετά από μερικούς μήνες με υπηρεσιακό προπονητή τον Γιούρι Καλιτβίντσεβ, η Ομοσπονδία της Ουκρανίας αποφάσισε να δώσει ξανά τις τύχες της ομάδας, στον θρύλο του ουκρανικού ποδοσφαίρου, Όλεγκ Μπλαχίν.
 
Ο προπονητής: Ολέγκ Μπλαχίν
Είναι το δεύτερο πέρασμά του από τον πάγκο της Εθνικής Ουκρανίας, την οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της την οδήγησε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Μάλιστα, σε αυτή τη διοργάνωση έφτασε ως τα προημιτελικά, όπου γνώρισε τον αποκλεισμό από την μετέπειτα νικήτρια, Ιταλία.
Ως ποδοσφαιριστής, ο Μπλαχίν, τον οποίο γνωρίσαμε και στον Ολυμπιακό, ήταν ένας καταπληκτικός επιθετικός με ευχέρεια στο σκοράρισμα και μια μεγάλη προσωπικότητα για τη Ντιναμό Κιέβου. Πραγματοποίησε 112 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης, τη φανέλα της οποίας φόρεσε για πάνω από 16 χρόνια. Ποτέ του όμως δεν μπόρεσε να αγωνιστεί σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Έχει την τύχη όμως να το γευθεί ως προπονητής.
 
Το αστέρι: Αντρέι Σεβτσένκο:
Δεν χρειάστηκε και πολύ ψάξιμο για να καταλήξουμε στο αστέρι αυτής της ομάδας. Αντρέι Σεβτσένκο. Ένας από τους σπουδαιότερους επιθετικούς που έχει αναδείξει το ουκρανικό ποδόσφαιρο. Μαζί με τον Ανατόλι Τιμόστσουκ αποτελούν τους αρχηγούς του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας.
Ο 35χρονος επιθετικός της Ντιναμό Κιέβου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Καλύτερος Ευρωπαίος παίκτης το 2004, οδήγησε τη Ντιναμό το 1999 στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ για να ακολουθήσει μια πετυχημένη επταετία με τα χρώματα της Μίλαν. Η επαφή του με το σκοράρισμα δεν είναι τόσο συχνή, ωστόσο, παραμένει ακόμα μια μεγάλη προσωπικότητα. Μια ηγετική φυσιογνωμία.
 
Η ιστορία της στο Euro:
1996: Δεν προκρίθηκε
2000: Δεν προκρίθηκε
2004: Δεν προκρίθηκε
2008: Δεν προκρίθηκε
2012: ?
 
ΣΟΥΗΔΙΑ

Ξεκίνησε επιβλητικά την πορεία της στα προκριματικά, πετυχαίνοντας 8 γκολ στα πρώτα δύο ματς, χωρίς μάλιστα να παραβιαστεί η εστία της. Η βαριά ήττα με 4-1 από την Ολλανδία όμως αποδείχθηκε καθοριστική και της στέρησε την πρωτιά στον όμιλο, όμως προκρίθηκε ως μια από τις καλύτερες δεύτερες των προκριματικών, συγκεντρώνοντας 24 πόντους. Στα αξιοσημείωτα της πορείας της στα προκριματικά το 3-2 επί της Ολλανδίας, της οποίας σταμάτησε σερί 17 αγώνων χωρίς ήττα στα προκριματικά.
 
Ο προπονητής: Έρικ Χάμρεν
Χωρίς να έχει πολλά αστέρια στην ομάδα του, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα αξιόμαχο σύνολο, που ακόμα και χωρίς τον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς μπορεί να φτάσει σε άνετες και επιβλητικές νίκες, όπως είχε συμβεί κόντρα στην Μολδαβία (4-1) και την Φινλανδία (5-0).
Με σύστημα 4-2-3-1 επιλέγει έναν απομονωμένο επιθετικό, που όμως παίρνει πολύτιμες βοήθειες από τους τρεις που βρίσκονται πίσω του. Μάλιστα, με αυτό το σύστημα κέρδισε τα 8 από τα 10 παιχνίδια της προκριματικής φάσης.
 
Το αστέρι: Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς
Για πολλά χρόνια το αστέρι της Σουηδίας ήταν ο σπουδαίος, Χένρικ Λάρσον. Ένας παίκτης, μία ομάδα. Άξιος διάδοχός του ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς. Κοιτώντας την καριέρα του, δύσκολα θα βρεις σε άλλη, περασμάτα από top club όπως η Γιουβέντους, η Μπαρτσελόνα, η Ίντερ, η Μίλαν.
Ο “Ίμπρα” έχει τη φήμη του προβληματικού χαρακτήρα, του ανθρώπου που δημιουργεί προβλήματα στα αποδυτήρια. Κάτι πάντως που αν ισχύει, ο Χάμρεν προς το παρών το έχει αποφύγει, κρατώντας τις ισορροπίες. Πρόκειται, σίγουρα, για έναν κυκλοθυμικό ποδοσφαιριστή, αλλά έναν πληθωρικό “δολοφόνο”, ικανός να σε “σκοτώσει” είτε με το κεφάλι, είτε με φαρμακερά σουτ.
 
Οι σκόρερ:
5 γκολ: Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς
3 γκολ: Κρίστιαν Βίλιεμσον, Σεμπαστιάν Λάρσον, Κιμ Σέλστρεμ
2 γκολ: Αντρέας Γκρανκβιστ, Μάρτιν Όλσον, Πόντους Βέρνμπλουμ, Όλα Τοϊβονέν, Γίοαν Ελμάντερ
1 γκολ: Μίκαελ Λούστιγκ, Εμίρ Μπαϊράμι, Τόμπιας Χισέν, Μάρκους Μπεργκ, Αλεξάντερ Γκερντ
 
Η ιστορία της στο Euro:
1960: Δεν προκρίθηκε
1964: Δεν προκρίθηκε
1968: Δεν προκρίθηκε
1972: Δεν προκρίθηκε
1976: Δεν προκρίθηκε
1980: Δεν προκρίθηκε
1984: Δεν προκρίθηκε
1988: Δεν προκρίθηκε
1992: Ημιτελικλα
1996: Δεν προκρίθηκε
2000: Όμιλος
2004: Προημιτελικά
2008: Όμιλος
2012: ?
 
Πως έφτασε στα τελικά:
Σουηδία-Ουγγαρία 2-0
Σουηδία-Σαν Μαρίνο 6-0
Ολλανδία- Σουηδία 4-1
Σουηδία-Μολδαβία 2-1
Μολδαβία-Σουηδία 1-4
Σουηδία-Φινλανδία 5-0
Ουγγαρία- Σουηδία 2-1
Σαν Μαρίνο- Σουηδία 0-5
Φινλανδία- Σουηδία 1-2
Σουηδία-Ολλανδία 3-2
 
ΓΑΛΛΙΑ

H πρόκριση για τη Γαλλία μόνο εύκολη υπόθεση δεν ήταν. Μετά από μια αποτυχημένη καμπάνια στο Παγκόσμιο Κύπελλο, οι εσωτερικές αναταραχές έγιναν μεγαλύτερες μετά την εντός έδρας ήττα στην πρεμιέρα των προκριματικών από την πολύ καλά οργανωμένη, Λευκορωσία. Κομβικό παιχνίδι για τους Γάλλους ήταν το αμέσως επόμενο, όπου ήρθε το σπουδαίο διπλό επί της Βοσνίας Ερζεγοβίνης με 2-0. Με την ίδια ομάδα διεκδίκησε μέχρι τέλος την απευθείας πρόκριση. Στο τελευταίο παιχνίδι βρέθηκε μία ανάσα από τον αποκλεισμό, όμως την έσωσε το πέναλτι-γκολ του Σαμίρ Νασρί, ο οποίος ισοφάρισε το γκολ του συμπαίκτη του στη Μαντσεστερ Σίτι, Έντιν Τζέκο.
 
Ο προπονητής: Λοράν Μπλαν
Ανέλαβε τη Γαλλία λίγες ημέρες μετά το τέλος της καταστροφικής Βασιλείας του Ρεϊμόν Ντομενέκ στον πάγκο των “τρικολόρ”.  Το βιογραφικό του δεν ήταν και το πιο πλούσιο και πειστικό για την θέση του ομοσπονδιακού προπονητή στη Γαλλία, όμως το πρωτάθλημα που κατέκτησε με τη Μπορντό και η πορεία ως τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, έπεισαν τους ιθύνοντες τη γαλλική ομοσπονδία να δώσουν την ομάδα στον πρώην αρχηγό της.
 
Το αστέρι: Φρανκ Ριμπερί
Στην Εθνική ομάδα της Γαλλίας υπάρχουν πολλοί αστέρες. Αυτός που μπορεί να κάνει τη διαφορά όμως είναι αναμφισβήτητα ο Φρανκ Ριμπερί. Μάλιστα, ο Μπλαν μιλώντας γι αυτόν είπε πως είναι παίκτης που μπορεί να γυρίσει ένα παιχνίδι από τη μία στιγμή στην άλλη, με μία κίνηση. Οι τραυματισμοί που τον έχουν ταλαιπωρήσει του έχουν βάλει φρένο στην εξέλιξη της καριέρας του, αν όμως ο Ριμπερί κάνει ότι κάνει κάθε εβδομάδα στο Μόναχο και τη Μπάγερν, τότε οι “τρικολόρ” μπορούν να ελπίζουν σε διάκριση σε αυτό το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
 
Η ιστορία της στο Euro:
1960: 4η Θέση
1964: Δεν προκρίθηκε
1968: Δεν προκρίθηκε
1972: Δεν προκρίθηκε
1976: Δεν προκρίθηκε
1980: Δεν προκρίθηκε
1984: Νικήτρια
1988: Δεν προκρίθηκε
1992: Όμιλος
1996: Ημιτελικά
2000: Νικήτρια
2004: Προημιτελικά
2008: Όμιλος
2012: ?
 
Οι σκόρερ:
3 γκολ: Καρίμ Μπενζεμά, Γιοάν Γκουρκίφ, Φλοράν Μαλουντά
2 γκολ: Λόικ Ρεμί
1 γκολ: Γιαν Εμβιλά, Φιλίπ Μεξές, Σαμίρ Νασρί, Αντονι Ρεβεγιέρ
 
Πως έφτασε στα τελικά:
Γαλλία-Λευκορωσία 0-1
Βοσνία/Ερεγοβίνη- Γαλλία 0-2
Γαλλία-Ρουμανία 2-0
Γαλλία-Λουξεμβούργο 2-0
Λουξεμβούργο- Γαλλία 0-2
Λευκορωσία- Γαλλία 1-1
Αλβανία-Γαλλία 1-2
Ρουμανία- Γαλλία 0-0
Γαλλία-Αλβανία 3-0
Γαλλία-Βοσνία/Ερζεγοβίνη 1-1
 
ΑΓΓΛΙΑ

Η… εκστρατεία στην προκριματική φάση του Euro 2012 ήταν εντυπωσιακή, με τον Ζερμέιν Ντεφόου να σημειώνει χατ-τρικ στη νίκη επί της Βουλγαρίας. Τα “Λιοντάρια” υπό την καθοδήγηση του Φάμπιο Καπέλο, καθάρισαν γρήγορα-γρήγορα την υπόθεση πρόκριση, έχοντας πάρει… κεφάλι στον όμιλο από την δεύτερη κιόλας αγωνιστική. Αν και στη συνέχεια, κάποιες βαθμολογικές απώλειες της έβαλαν κάποιους μπελάδες, όχι τέτοιους όμως ούτως ώστε να της στερήσουν την πρωτιά.

Ο προπονητής: Ρόι Χότζον
Μετά την αποχώρηση του πετυχημένου, Φάμπιο Κάπελο λόγω της διαμάχης που είχε ο Τζον Τέρι με την Αγγλική ομοσπονδία και την παρέμβασή της, ζητώντας την αφαίρεση του περιβραχιονίου του αρχηγού των “λεόντων”, η θέση του προπονητή έμεινε ορφανή για αρκετές εβδομάδες. Ο Χάρι Ρέντναπ ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να διαδεχθεί τον Ιταλό, όμως την τελευταία στιγμή η δουλειά πήγε στον Ρόι Χότζον, αντικαθιστώντας τον προσωρινό, Στιουαρτ Πιρς.
Η αγγλική ομοσπονδία περίμενε μέχρι την 1η Μαΐου για να ανακοινώσει την έναρξη της συνεργασίας της με τον Χότζον, αφού τότε το επέτρεπε η συμφωνία του με τη Γουέστ Μπρομιτς. Ο 64χρονος τεχνικός υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο και ήδη έχει πάρει τολμηρές αποφάσεις, όπως το να αναφήσει εκτός αποστολής τον Ρίο Φέρντιναντ.
 
 
Το αστέρι: Γουέι Ρούνεϊ
Οι αρνητικές εμφανίσεις στο Παγκόμιο Κύπελλο του 2010 αποτελούν ανάμνηση. Με τον Φάμπιο Καπέλο στον πάγκο, ο Γουέιν Ρούνεϊ βρήκε τον καλό του εαυτό και ήταν το πρώτο… βιολί στα προκριματικά για το Euro 2012. Ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γ. που είχε να βάλει γκολ με την Εθνική ομάδα από το παρθενικό του στο Euro 2004, πέτυχε 3 γκολ σε 7 παιχνίδια των προκριματικών.
Όπως και να χει, ο Ρούνεϊ θα λείψει από τα πρώτα δύο παιχνίδια λόγω της τιμωρίας που κουβαλάει για την αποβολή του στον αγώνα με το Μαυροβούνιο και το επεισόδιο που είχε με τον Μιόντραγκ Ντζούντοβιτς.
 
 
Η ιστορία της στο Euro:
1960: Δεν συμμετείχε
1964: Δεν προκρίθηκε
1968: 3η Θέση
1972: Δεν προκρίθηκε
1976: Δεν προκρίθηκε
1980: Όμιλος
1984: Δεν προκρίθηκε
1988: Όμιλος
1992: Όμιλος
1996: Ημιτελικά
2000: Όμιλος
2004: Προημιτελικά
2008: Δεν προκρίθηκε
2012: ?
 
Οι σκόρερ:
3 γκολ: Ντάρεν Μπεντ, Ζερμέιν Ντεφόου, Γουέιν Ρούνεϊ, Άσλεϊ Γιανγκ
2 γκολ: Άνταμ Τζόνσον, Φρανκ Λάμπαρντ
1 γκολ: Γκάρι Κέιχιλ

Πως έφτασε στα τελικά:       
Αγγλία-Βουλγαρία 4-0
Ελβετία- Αγγλία 1-3
Αγγλία-Μαυροβούνιο 0-0
Ουαλία-Αγγλία 0-2
Αγγλία-Ελβετία 2-2
Βουλγαρία- Αγγλία 0-3
Αγγλία-Ουαλία 1-0
Μαυροβούνιο- Αγγλία 2-2