1ος ΟΜΙΛΟΣ Κόπα Αμέρικα

Τη διοργανώτρια Χιλή, το ελλιπέστατο Εκουαδόρ, τη δεύτερη ομάδα του Μεξικού και τη Βολιβία περιλαμβάνει ο 1ος Ομιλος του Κόπα Αμέρικα, με την παρέα του Βιντάλ και του Σάντσες να φαντάζει ως το φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης.

Τη διοργανώτρια Χιλή, το ελλιπέστατο Εκουαδόρ, τη δεύτερη ομάδα του Μεξικού και τη Βολιβία περιλαμβάνει ο 1ος Ομιλος του Κόπα Αμέρικα, με την παρέα του Βιντάλ και του Σάντσες να φαντάζει ως το φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης.

ΧΙΛΗ

Κατακτήσεις: – 

Τελευταία κατάκτηση: –

Στο Κόπα Αμέρικα του 2011: έφθασε στους «8»

Αν μη τι άλλο, αν η Χιλή έχει μια ευκαιρία για να κάνει κάτι καλό στη διοργάνωση και –γιατί όχι- να την κατακτήσει κιόλας, αυτή η ευκαιρία είναι η φετινή. Ως διοργανώτρια θα πάρει τα απαραίτητα σε αυτές τις περιπτώσεις… μπόνους έλλειψης εχθρικής διαιτησίας και άλλα τινά, ενώ έχει και το προνόμιο να μετέχει στο –θεωρητικά- πιο εύκολο όμιλο.

Αλέχις Σάντσες και Βιντάλ είναι δυο από τις πασίγνωστες ποδοσφαιρικές μορφές αυτής της εθνικής ομάδας που έκανε μια αξιοπρεπέστατη πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. 

Η Χιλή σφύζει από παίκτες που έχουν παραστάσεις από μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με τον τεχνικό της Χόρχε Σαμπαόλι να είναι στην ευχάριστη θέση να έχει παίκτες όπως οι Πιζάρο, Φερνάντες της Φιορεντίνα, ο Μέντελ της Ιντερ, ο Χάρα της Μάιντς, ο Ισλα της Γιουβέντους, ο Μπράβο της Μπαρτσελόνα (αρχηγός), ο Πινίγια της Αταλάντα, ο Βάργκας της Νάπολι.

Προσοχή στον. . .
Αλέξις Σάντσες. Ο πρώην παίκτης της Μπαρτσελόνα, πραγματοποίησε μια γεμάτη χρονιά με την Αρσεναλ σημειώνοντας 25 γκολ και μοιράζοντας 12 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Παίζει σε όλη του την καριέρα στην εθνική ομάδα με την οποία έχει συμπληρώσει ήδη 80 συμμετοχές (26 γκολ) αν και είναι μόλις 26 ετών. 

Ο μύθος. . .
Ελίας Φιγκερόα. Μπορεί να μην πέρασε ποτέ τον Ατλαντικό Ωκεανό για να παίξει σε κάποια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα, αλλά ο εν λόγω παίκτης έκανε τεράστια καριέρα τόσο με την εθνική ομάδα της χώρας του, όσο και με τις Πενιαρόλ, Ιντερνασιονάλ και Παλεστίνο. Αγωνιζόταν ως κεντρικός αμυντικός, με άψογη τεχνική κατάρτιση και ιδιαίτερα ντελικάτος στις κινήσεις του. Μάλιστα, ο Πελέ τον είχε χαρακτηρίσει ως τον καλύτερο αμυντικό στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Αμερικής. 

Επίτευγμα. . .
Η τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1962 το οποίο διοργάνωσε αποτελεί την πιο σημαντική στιγμή της ποδοσφαιρικής της ιστορίας.

ΜΕΞΙΚΟ

Κατακτήσεις: – 

Τελευταία κατάκτηση: –

Στο Κόπα Αμέρικα του 2011: αγωνίστηκε στη φάση των ομίλων

Διαδικαστικού χαρακτήρα είναι η συμμετοχή του Μεξικού…. Ο Μιγκέλ Ερέρα έχοντας κατά νου τη διάκριση στο «Γκόλντεν Καπ» άφησε εκτός από την αποστολή της εθνικής ομάδας για το Κόπα Αμέρικα σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα. 

Αν εξαιρέσουμε τον 36χρονο γερόλυκο Ράφαελ Μάρκες (έχει φθάσει αισίως τις 126 συμμετοχές), κανείς άλλος παίκτης δεν έχει περισσότερες από 37. Η συντριπτική πλειοψηφία αγωνίζεται σε ομάδες της χώρας, ενώ έχουν συμπεριληφθεί μόλις τέσσερις λεγεωνάριοι. 

Λογικά, λοιπόν, το Μεξικό θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα από όσα μπορεί για να διακριθεί σε ένα θεσμό στον οποίο μετέχει με πρόσκληση. 

Προσοχή στον. . .
Ραούλ Χιμένες. Ο 24χρονος ύψους 1,90 επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης θέλει να καθιερωθεί στην επιθετρική γραμμή του Μεξικού. Ως μέλος της Ολυμπιακής ομάδας που ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, έχει ανάγκη από ένα μεγάλο τουρνουά. 

Ο μύθος. . .
Ούγκο Σάντσες. Ο άνθρωπος γκολ… Στα 21 χρόνια καριέρας (1976-1997) αγωνίστηκε σε 684 ματς πρωταθλήματος, άλλαξε δέκα ομάδες και σημείωσε 400 γκολ. Τεράστια καριέρα, βέβαια, έκανε στην Ισπανία με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, την οποία φόρεσε για 7 χρόνια, σημειώνοντας 164 γκολ σε 207 ματς.

Επίτευγμα. . .
Αν δεν συμπεριλάβουμε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, τότε η κατάκτηση του  Confederation Cup του 1999 σίγουρα αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση της εθνικής ομάδας της χώρας.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ

Κατακτήσεις: – 

Τελευταία κατάκτηση: –

Στο Κόπα Αμέρικα του 2011: αγωνίστηκε στη φάση των ομίλων

Χτυπημένοι από τραυματισμούς αναντικατάστατων στελεχών ταξίδεψε στη Χιλή η αποστολή του Εκουαδόρ. Παίκτες της αξίας του επιθετικού της Εσπανιόλ Φελίπε Σαισέδο, του αρχηγού της εθνικής ομάδας και παίκτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αντόνιο Βαλένσια, του Αρόγιο της Αμέρικα και του Ανχελ Μένα της Εμελεκ, δεν είναι σε θέση να αγωνιστούν αποδυναμώνοντας αισθητά τη γραμμή κρούσης.

Ο τεχνικός, Γκουστάβο Κιντέρος, θα πρέπει να στηριχθεί στην εμπειρία του Νομπόα του ΠΑΟΚ, του Τζέφερσον Μοντέρο της Σουόνσι, στον ενθουσιασμό του Ενερ Βαλένσια της Γουέστ Χαμ και του Μ΄’ιλερ Μπολάνος της Εμελεκ για να μπορέσει να προκριθεί στην επόμενη φάση. Από εκεί και πέρα θα χρειαστεί υπέρβαση.

Προσοχή στον. . .
Μίλερ Μπολάνος. Ο 25χρονος άσος της Εμελεκ (αγωνίζεται με τη μορφή δανεισμού από τη Λίγκα ντε Κίτο) τα τελευταία δυο χρόνια έχει σημειώσει 29 γκολ σε 56 συμμετοχές, ενώ τη φετινή περίοδο κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική ομάδα, παίζομτας σε τέσσερα και σημειώνοντας δυο γκολ. 

Ο μύθος. . .
Αλμπέρτο Σπένσερ. Ο Σπένσερ είχε το προσωνύμιο «το μαγικό κεφάλι» για την ικανότητά του να σκοράρει με το συγκεκριμένο μέρος του σώματος. Ηταν ένας προικισμένος επιθετικός, ολοκληρωμένος για τα δεδομένα της εποχής, με εξαιρετικές ενέργειες, κίνηση χωρίς την μπάλα, ταχύτητα και σχεδόν αλάνθαστο τελείωμα. Γεννήθηκε στο Εκουαδόρ, από πατέρα Τζαμαϊκανό, αγωνίστηκε και με την εθνική ομάδα της Ουρουγουάης και παντρεύτηκε Χιλιανή! Από το 1953 μέχρι και το 1972 αγωνίστηκε σε Εβερεστ, Πενιαρόλ και Μπαρτσελόνα Γκουαγιακίλ πραγματοποιώντας 276 συμμετοχές και σημειώνοντας 227 τέρματα. 

Επίτευγμα. . .
Αξιοσημείωτη ήταν η πορεία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 όταν και προκρίθηκε από τη φάση των ομίλων στα νοκ άουτ παιχνίδια. 

ΒΟΛΙΒΙΑ

Κατακτήσεις: 1 

Τελευταία κατάκτηση: 1963

Στο Κόπα Αμέρικα του 2011: αγωνίστηκε στη φάση των ομίλων

Μόλις επτά μέλη της αποστολής αγωνίζονται μακριά από τη χώρα. Ο νέος τεχνικός Μαουρίσιο Σόρια, θέλησε να δώσει μεγάλη βάση στους παίκτες που αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα και δη στις Μπολιβάρ, Μπλούμινγκ και Δε Στρόνγκεστ.

Λογικά δεν θα πρέπει να θεωρείται μια από τις ομάδες που μπορεί να φθάσουν μακριά στο θεσμό. Στην αποστολή έχει συμπεριληφθεί και ο 21χρονος άσος του Παναιτωλικού, Ντάνι Μπεχαράνο.

Προσοχή στον. . .
Μαρσέλο Μάρτινς Μορένο. Ο 27χρονος με βραζιλιάνικες ρίζες επιθετικός της κινέζικης Τσανγκτσούν Γιατάι που έχει φορέσει και τη φανέλα των Σαχτάρ Ντόνετσκ, Βέρντερ Βρέμης και Γουίγκαν πριν από την περιπλάνησή του στα γήπεδα της Βραζιλίας, με Γκρέμιο, Φλαμένγκο και Κρουζέιρο, έχει έφεση στο σκοράρισμα και είναι δυνατός στο ψηλό παιχνίδι κοιτάζοντας τον κόσμο από το 1,87.  

Ο μύθος. . .
Μάρκο Ετσεβερί. Ηταν και είναι μια περίεργη φυσιογνωμία. Ενας χαρισματικός μέσος με καλή τεχνική κατάρτιση και έφεση στο σκοράρισμα. Εκανε τεράστια καριέρα στο MLS φορώντας τη φανέλα της DC United, με την οποία αγωνίστηκε σε 190 ματς, πέτυχε 34 τέρματα και έδωσε 101 ασίστ. Ηταν αναντικατάστατο στέλεχος της εθνικής ομάδας της Βολιβίας από το 1989 μέχρι και το 2003 σημειώνοντας 13 γκολ σε 71 συμμετοχές.

Επίτευγμα. . .
Η κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα το 1963 στο σπίτι της εκμεταλλευόμενη το υψόμετρο είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.