Ντόνιελ Μάλεν: Η ιπτάμενη διαφορά που κάνει στο Ντόρτμουντ

Πρέπει να έχεις ταλέντο, ρυθμό και αποφασιστικότητα σε αφθονία για να παίζεις στην επίθεση της Μπορούσια Ντόρτμουντ και ο Ντόλιαν Μάλεν ταιριάζει απόλυτα.

Ο Μάλεν γεννήθηκε από Σουριναμέζο πατέρα και Ολλανδή μητέρα στο Wieringen της Ολλανδίας. Το ποδοσφαιρικό του ταλέντο φάνηκε από νωρίς και το 2008 -σε ηλικία μόλις εννέα ετών- μετακόμισε στην περίφημη ακαδημία του Άγιαξ. Αν και έπαιξε για όλες τις ομάδες νέων της χώρας του και έγινε μήλον της έριδος από αρκετούς ευρωπαϊκούς συλλόγους, ο Μάλεν δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να φτάσει στην πρώτη ομάδα του Άγιαξ.

Έτσι, το 2015, ο Μάλεν μετακόμισε στην Αγγλία, πήγε στην Άρσεναλ, μπαίνοντας στην ομάδα νέων σε ηλικία 16 ετών. Ο νεαρός Ολλανδός επιθετικός σκόραρε 44 φορές σε δύο σεζόν στο Λονδίνο, αλλά προτού προλάβει να περάσει στην ομάδα με τους μεγάλους , η PSV Eindhoven τον έφερε πίσω στην πατρίδα του. Ο Μάλεν μεταπήδησε στην PSV το 2017, όπου συνέβαλε σε 79 γκολ (55 σκόραρε, 24 ασίστ έδωσε) σε 116 εμφανίσεις. Με αυτά τα νούμερα και τα κατορθώματα, μπόρεσε να κερδίσει τις πρώτες του διεθνείς συμμετοχές για την Ολλανδία. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του -και μάλιστα σκόραρε- εναντίον της Γερμανίας τον Νοέμβριο του 2019.

Προσγειώθηκε τη Γερμανία και στο Βεστφάλεν το καλοκαίρι του 2021 για να καλύψει το κενό που άφησε ο φευγάτος για το Μάντσεστερ, Τζέιντον Σάντσο. Ο Μάλεν σκόραρε εννέα φορές σε 38 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις στην πρώτη του σεζόν στον σύλλογο. Έφτασε τα 10 την επόμενη σεζόν και φέτος ύστερα από 23 συμμετοχές έχει πετύχει 11 (και μία ασίστ). Συνολικά ο Ολλανδός έχει δώσει 19 ασίστ στα πρώτα του 109 παιχνίδια για την BVB.

Διαθέτει σχεδόν το πλήρες πακέτο. Όταν σκεφτόμαστε για έναν σύγχρονο επιθετικό το μυαλό στριφογυρίζει προς τα εκεί…Ο 25χρονος έχει ήδη δείξει ότι μπορεί να λειτουργεί σε όλο το γήπεδο και σε οποιαδήποτε θέση επίθεσης, παίζοντας κυρίως ως σέντερ φορ στην PSV, αλλά τώρα διαπρέπει από τα δεξιά της επίθεσης της Ντόρτμουντ.

Συνδυάζει την απίστευτη ταχύτητα και την τεχνική του ικανότητα στην μπάλα με το βλέμμα στο τέρμα και την ικανότητα για αμυντική δουλειά, που τον έχουν κάνει αγαπητό στους φίλους της Ντόρτμουντ. Ένας επιθετικός που προτιμά να τρέχει πίσω ώστε να βοηθάει και την άμυνα, ένας επιθετικός που έρχεται κοντά για να συνδεθεί με παίκτες γύρω του. Υπό αυτή την έννοια θυμίζει τον πρώην συμπαίκτη του Τοργκάν Αζάρ που μετακόμισε στο Βέλγιο και την Άντερλεχτ.

Φυσικά και έχει μάθει από δύο από τους καλύτερους επιθετικούς του παγκόσμιου ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Εκπαιδεύτηκε υπό τον Ντένις Μπέργκαμπ στην ομάδα U10 του Άγιαξ, ενώ ο Τιερί Ανρί έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετακίνησή του στην Άρσεναλ, καθώς ήταν στο προπονητικό επιτελείο της U23 εκείνη την εποχή.

Είναι εξαιρετικά γρήγορος και πολύ επικίνδυνος. Αν έχει μια ευκαιρία, συνήθως είναι και ένας στόχος. Είναι ακόμα νέος, αλλά έχει πολύ καλές ικανότητες. Ένας παίκτης με μεγάλες επιθετικές δυνατότητες, που εκπέμπει κίνδυνο μπροστά στο τέρμα, φέρνει τη δημιουργικότητά του και έχει πολύ ρυθμό.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.