Τζιμ Λόντος: Ο πρώτος Έλληνας αθλητής – σούπερ σταρ (pics & vid)

Σχεδόν έναν αιώνα πριν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ένας ήταν ο απόλυτος σταρ στην Ελλάδα. Ο μοναδικός. Ο "Χρυσός Έλληνας". Γνωστός σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Λατρεμένος όπου και αν αγωνιζόταν. Ο τεράστιος Τζιμ Λόντος. 

Σχεδόν έναν αιώνα πριν από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αρκετές δεκαετίες προτού ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Δημήτρης Σαραβάκος, ο Θωμάς Μαύρος, ο Νίκος Αναστόπουλος και ο Θοδωρής Ζαγοράκης “λάμψουν” στον ελληνικό αθλητισμό, ένας ήταν ο απόλυτος σταρ. Ο μοναδικός. Ο “Χρυσός Έλληνας”. Γνωστός σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Λατρεμένος όπου και αν αγωνιζόταν. Ο τεράστιος Τζιμ Λόντος. 

Το novasports.gr κάνει τη… βουτιά του στο παρελθόν και σας θυμίζει τον πρώτο Έλληνα αθλητή – σούπερ σταρ. Το “λιοντάρι” από το Άργος. 

Ο Χρήστος (αυτό ήταν το πραγματικό του όνομα) γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου του 1897 στο Κουτσοπόδι του Άργους και ήταν το μικρότερα από τα 13 παιδιά της οικογένειας Θεοφίλου. 

Σε νεαρή ηλικία ήταν βοσκός, ενώ ο πατέρας του Θεόφιλος ήταν ερασιτέχνης παλαιστής και του είχε διδάξει τα βασικά του αθλήματος. Στα 13 του χρόνια, ο Χρήστος Θεοφίλου αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και μετανάστευσε στην Αμερική. 

Εκεί έκανε διάφορα επαγγέλματα (αχθοφόρος, καμαρωτός, μοντέλο για ζωγράφους και φωτογράφους), ενώ ασχολήθηκε και με την ελεύθερη πάλη, στην οποία διακρίθηκε. Αρκετά γρήγορα άρχισε να αποκτά φήμη και αποφάσισε να ασχοληθεί με την επαγγελματική πάλη (το σημερινό κατς). Εργάστηκε αρχικά σε τσίρκο και το κοινό πήγαινε για να δει τον “Wrestling Plasterer” Cristopher Theophelus, ενώ στη συνέχεια καθιέρωσε το Τζιμ Λόντος (μετά από προτροπή του μάνατζερ του), όνομα με το οποίο έγινε γνωστός στα πέρατα της γης. 

Με ύψος 1.68 μ. και βάρος 88 κιλά, ο Λόντος ήταν προικισμένος με σημαντική δύναμη, διέθετε άρτια τεχνική και έγινε πολύ γρήγορα διάσημος στην Αμερική, ξεπερνώντας και τη φήμη του Ελληνοαμερικανού πρωταθλητή Δημητρέλλη. Ο Λόντος άρχισε να γίνεται γνωστός και μακριά από τις ΗΠΑ όταν το 1927 αναδείχθηκε Πρωταθλητής Κόσμου. 

Στην πατρίδα του, την Ελλάδα λατρεύτηκε, έγινε ένας “θεός” του αθλητισμού και εθνικός ήρωας. Κάθε του αγώνας στην Ελλάδα ήταν ΤΟ γεγονός και με ευκολία γέμιζε το Παναθηναϊκό Στάδιο με 100.000 θεατές, ακόμα και υπό βροχή! (Δες το βίντεο και θα καταλάβεις)

Το όνομα του έγινε συνώνυμο της δύναμης και στη δεκαετία του ’50 και του ’60, όταν κάποιος ήθελε να αποκαλέσει ένα άτομο δυνατό, το αποκαλούσε “Τσιμπλόντο”! 

Ο Λόντος λατρεύτηκε και από τον Τύπο της εποχής, ο οποίος είχε μπει στη διαδικασία της… μυθοπλασίας για να κάνει ακόμα πιο λαμπερό το “άστρο” του. Με γορίλες και λιοντάρια έγραφαν ότι πάλευε, με μοχθηρούς… παλαιστές και … Σαμουράι και πάντα ήταν νικητής! 

Περισσότερους από 2.500 αγώνες έδωσε ο Λόντος στην καριέρα του, έγινε τραγούδι από τον Μάρκο Βαμβακάρη και τα κατορθώματα του τραγούδησε η Ρόζα Εσκενάζυ και μετά τη μεγάλη του πορεία στα ρινγκ, διακρίθηκε για το φιλανθρωπικό του έργο. 

Βραβεύτηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον και τον βασιλιά Παύλο, δώρισε αρκετά χρήματα από τη μεγάλη του περιουσία για την προστασία και την περίθαλψη ορφανών Ελληνόπουλων – θυμάτων του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Και ποτέ δεν αρνήθηκε την ελληνική του καταγωγή. Παντού, με καμάρι, δήλωνε Έλληνας… 

Ο Λόντος έφυγε από τη ζωή στις 19 Αυγούστου του 1975. Υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου και κηδεύτηκε στο Οak Hill Memorial Park του Escondido της Καλιφόρνια, ενώ η WWE του έδωσε μια θέση στο Hall Of Fame το 2018, δίπλα στους θρύλους της επαγγελματικής πάλης.  


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.