Στη σκιά του βασιλιά των σπορ…

Το μπάσκετ πάντως έκανε την πρώτη του εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1904.

Ένα τσαλακωμένο χαρτί, έβαλε τη ζωή μας σε πορτοκαλί φόντο… Βέβαια κυρίαρχο στοιχείο στην επινόηση του μπάσκετ ήταν η αφόρητη πλήξη! Το Δεκέμβριο του 1891 στη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ 18 φοιτητές του κολεγίου Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης είχαν περιορίσει τις αθλητικές τους δραστηριότητες, λόγω του κρύου και του χιονιού. Το τελευταίο μάλιστα είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιδοθούν στα παραδοσιακά αθλήματα των Αμερικανών (μπέιζμπολ και φόυτμπολ).

Έτσι ο καθηγητής φυσικής αγωγής, Τζέιμς Νέισμιθ, ανέλαβε χρέη… εφευρέτη. Έπρεπε να επινοήσει ένα άθλημα, το οποίο θα διεξαγόταν σε κλειστό γήπεδο και φυσικά να προσφέρει στους φιλάθλους συγκινήσεις ανάλογες με αυτές του φούτμπολ και του μπέιζμπολ. Ένα βράδυ λοιπόν και ενώ πονοκεφάλιαζε, έριξε ένα τσαλακωμένο χαρτί μέσα στον κάδο. Η ανακάλυψη μόλις είχε γίνει! Το ίδιο βράδυ μάλιστα ανακάλυψε τους πέντε βασικούς κανόνες, που ισχύουν μέχρι τις μέρες μας:

    1. Το νέο άθλημα θα παιζόταν με τα χέρια

    2. Οι αθλητές δεν θα μπορούσαν να τρέχουν κρατώντας την μπάλα

    3. θα επιτρέπονταν οι αλλαγές κατά τη διάρκεια του αγώνα

    4. θα απαγορευόταν η σωματική επαφή με τον παίκτη που θα κρατούσε την μπάλα

    5. Τέλος, ο στόχος (το καλάθι) θα ήταν ανυψωμένος σε οριζόντιο επίπεδο από το έδαφος.

    Το επόμενο πρωί βρήκε τον επιστάτη του κολεγίου και τον ρώτησε αν υπήρχαν κυκλικά στεφάνια. Ο τελευταίος ικανοποίησε την επιθυμία του Νέισμιθ βρίσκοντας δύο στρογγυλά καλάθια, με τα οποία μάζευαν τα… ροδάκινα. Από τα καλάθια (basket) άλλωστε «βαπτίστηκε» και το άθλημα basketball, παρά την πρόταση ενός φοιτητή να ονομαστεί τιμητικά σε Naismithball.

    Το άθλημα βρήκε άμεση απήχηση από τους φοιτητές και σιγά-σιγά άρχισε να εξαπλώνεται. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα πρώτα καλάθια γρήγορα αντικαταστάθηκαν από στεφάνια με δίχτυ, το οποίο ήταν κλειστό από κάτω. Δύο χρόνια αργότερα προστέθηκε και το ταμπλό, ενώ το 1895 άρχισαν να κατασκευάζονται οι πρώτες μπασκέτες.

    Στη συνέχεια, ο καθηγητής Ράινταουτ ανέλαβε το ρόλο του «ιεραπόστολου» και ξεκίνησε να διαδίδει το άθλημα και στην Ευρώπη, ενώ λίγα χρόνια αργότερα γεννιέται η ανάγκη για τη δημιουργία μίας παγκόσμιας ομοσπονδίας, κάτι που δεν άργησε να γίνει. Το 1932 στη Γενεύη δημιουργείται η FIBA σαν μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χάντμπολ, ενώ τρία χρόνια αργότερα στη «γενέτειρα» της FIBA πραγματοποιείται και το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

    Το μπάσκετ πάντως έκανε την πρώτη του εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1904. Βέβαια, δεν είχε ονομαστεί ακόμη επίσημο Ολυμπιακό Άθλημα και περιορίστηκε σε άθλημα επίδειξης. Η οριστική του ενσωμάτωση έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1936, στην καρδιά της ναζιστικής Γερμανίας, το Βερολίνο, με τον «πατέρα» του, Τζέιμς Νέισμιθ να δίνει το πρώτο τζάμπολ και να απονέμει και τα πρώτα Ολυμπιακά μετάλλια στο μπάσκετ, στα χωμάτινα γήπεδα τένις!

H Ιστορία της Καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα

To 1891 o Τζέιμς Νέισμιθ… φύτεψε τους πρώτους «σπόρους» της καλαθοσφαίρισης στη Μασαχουσέτη, ενώ το 1919 η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε την πρώτη πόλη στην Ελλάδα, που μπόρεσε να γευθεί του καρπούς του «πνευματικού πατέρα» του αθλήματος. Υπεύθυνος του εμπορίου και της… εισαγωγής του νέου προϊόντος στην Ελλάδα ήταν ο Μάικλ Στεργιάδης, μαθητής του Νέισμιθ στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, ο οποίος έκανε την πρώτη παρουσίαση του αθλήματος σε ένα στρατώνα της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα κατάφερε να φέρει σε πέρας την αποστολή του, παρά το γεγονός ότι τα πρώτα εν Ελλάδι καλάθια ήταν δύο ξύλινες καρέκλες κρεμασμένες ανάποδα. Όσο για την μπάλα, το ποδόσφαιρο έκανε μία μικρή… παραχώρηση και δάνεισε τη στρογγυλή… «Θεά».

    Ωστόσο το πρώτο τουρνουά μπάσκετ, μεταξύ τριών ομάδων από την «οικοδέσποινα» Σμύρνη, η οποία είχε καταληφθεί από τα ελληνικά στατεύματα, και δύο ομάδων του στρατού, χρονολογείται το 1920. Θριαμβευτής του τουρνουά αναδείχθηκε ο τοπικός Πανιώνιος.

    Την ίδια χρονιά, η ΧΑΝΘ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης) και οι Αμερικανοί διευθυντές της αρχίζουν να τοποθετούν τα πρώτα θεμέλια του αθλήματος και πιο συγκεκριμένα τις πρώτες εγκαταστάσεις. Μία αλάνα ήταν αρκετή για να στηθούν τα πρώτα καλάθια, ενώ το 1923 παραχωρήθηκε στην ομάδα το οικόπεδο, όπου στήθηκε το κτίριο και οι χώροι άθλησης. Η «μητέρα» του ελληνικού μπάσκετ, η Θεσσαλονίκη, άρχισε να… κυοφορεί και το 1925 οι ομάδες -εκτός της ΧΑΝΘ- είχαν αυξηθεί σε 15 (μεταξύ αυτών ήταν ο Ηρακλής, ο Άρης και ο ΒΑΟ).

    Η αρχή είχε γίνει και ο διευθυντής σωματικής αγωγής της ΧΑΝΘ, Λούις Ρις, φρόντισε να μεταφέρει το φως του νέου αθλήματος και στις υπόλοιπες πόλεις (Αθήνα, Πάτρα, κτλ). Βέβαια, σε αυτό συνέβαλλε και ο Πανιώνιος, ο οποίος μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αναγκαστικά μεταφέρθηκε στη Νέα Σμύρνη, όπου και συνέχισε στην Αθήνα -πλέον- να διοργανώνει τουρνουά. Το 1928 πάντως πραγματοποιήθηκε και το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, νικητής του οποίου ήταν ο Ηρακλής.

    Το 1932 ο Συμεών Μαυροσκούφης και ο Γιάννης Αμπατζόγλου, κάνουν το μεγάλο βήμα για το ελληνικό μπάσκετ, καθώς και οι δύο μετέχουν στην ιδρυτική διάσκεψη της FIBA. Ο πρώτος μάλιστα τοποθετείται επικεφαλής της πρώτης επιτροπής κανονισμών, ενώ σε ομιλία του αποκαλύπτει ότι στην Ελλάδα υπήρχαν 35 αναγνωρισμένοι σύλλογοι. Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι το ελληνικό μπάσκετ μέχρι την ίδρυση της ΕΟΚ το 1970 τελούσε αρχικά υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και εν συνεχεία (έως το 1966) της ΕΟΑ (Ελληνική Ομοσπονδία Αθλοπαιδιών).

    Η δράση του ελληνικού μπάσκετ εκτός συνόρων ξεκινά τον Ιούνιο 1936, στην Κωνσταντινούπολη, όταν και η εθνική μας ομάδα γνωρίζει την πρώτη της ήττα σε φιλικό επίπεδο από την Τουρκία, με τελικό σκορ 49-12. Δεκατρία χρόνια αργότερα (1949) μία από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού μπάσκετ, ο Φαίδων Ματθαίου (τότε παίκτης του Άρη), οδηγεί την Ελλάδα στη διάκριση. Στο πρώτο επίσημο τουρνουά που μετείχε η εθνική μας, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Αίγυπτος) κατακτά το χάλκινο μετάλλιο.

    Το 1952 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι η εθνική μας ομάδα συμμετείχε στο τουρνουά πρόκρισης, εκεί όπου γνώρισε δύο ήττες σε τρεις αγώνες και έμεινε εκτός Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο οι διεθνείς μας παρέλασαν μαζί με την υπόλοιπη ελληνική αποστολή στην τελετή έναρξης.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα στο τουρνουά πρόκρισης:

*EΛΛΑΔΑ-Ουγγαρία 38-75

    ΕΛΛΑΔΑ: Ματθαίου 15, Γ.Σπανουδάκης 9, Μανιάς 5, Παπαδήμας 3, Χολέβας 3, Αρβανίτης 2, Ταλιαδώρος 1, Λάμπρου, Α. Σπανουδάκης, Στεφανίδης.

*ΕΛΛΑΔΑ-Ισραήλ 54-52

ΕΛΛΑΔΑ: Ματθαίου 12, Παπαδήμας 10, Ρουμπάνης 7, Γ. Σπανουδάκης 6, Αρβανίτης 5, Μανιάς 3, Ταλιαδώρος 2, Α. Σπανουδάκης 1, Στεφανίδης

*ΕΛΛΑΔΑ-Ουγγαρία 44-47

ΕΛΛΑΔΑ: Ματθαίου 11, Παπαδήμας 7, Ρουμπάνης 9, Γ. Σπανουδάκης 4, Αρβανίτης 2, Μανιάς 6, Ταλιαδώρος, Α. Σπανουδάκης, Στεφανίδης, Χολέβας 2, Λάμπρου 1, Μήλας

Το 1968 η ΑΕΚ φέρνει την Ελλάδα το Κύπελλο Κυπελλούχων της Ευρώπης. Στο κατάμεστο (80.000 φίλαθλοι) Καλλιμάρμαρο Στάδιο η «Ένωση» επικρατεί 89-82 της Σλάβια Πράγας και η Ελλάδα δηλώνει βροντερό παρών στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

    Το 1986 η εθνική μας ομάδα κάνει την πρώτη απόπειρα διάκρισης σε Παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο η απογοήτευση δεν αργεί να έρθει, καθώς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα «τερματίζει» στη 10η θέση. Ένα χρόνο αργότερα πάντως η Ελλάδα γράφει το όνομά της με ανεξίτηλα γράμματα δίπλα στα μεγαθήρια της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, Γκάλης, Γιαννάκης, Χριστοδούλου, Φασούλας, Καμπούρης κλπ οδηγούν την εθνική μας στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Αθήνα, εκεί όπου οι δύο εύστοχες βολές του Καμπούρη από τη γραμμή του φάουλ, «γράφουν» το τελικό 103-101 απέναντι στην ομάδα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ταυτόχρονα στέλνουν την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης και «βαπτίζουν» το μπάσκετ ως το κορυφαίο και το πιο δημοφιλές άθλημα στην Ελλάδα.

    Με μία «συνταγή», στην οποία μεταξύ των ονομάτων της «χρυσής» ομάδας του 87’… ανακατεύτηκαν και οι εκκολαπτόμενοι αστέρες (Σιγάλας, Οικονόμου, Ρεντζιάς κτλ) του ελληνικού μπάσκετ, η εθνική μας «ταξιδεύει» στην Ατλάντα (1996) και συμμετέχει για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι διεθνείς μας κατέλαβαν την πέμπτη θέση, ενώ άφησαν υποσχέσεις για ένα ευοίωνο μέλλον.

Μάλιστα και τις επόμενες δύο φορές που συμμετείχε η Εθνική μας ομάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα και στο Πεκίνο κατέκτησε και πάλι την Πέμπτη θέση, Δυστυχώς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δε θα δώσει το «παρών» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου καθώς η ήττα από την Νιγηρία με 80-79 στο προολυμπιακό τουρνουά της Βενεζουέλας την άφησε εκτός σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των τελευταίων ετών.

Το σύστημα διεξαγωγής και το πρόγραμμα του Ολυμπιακού τουρνουά Μπάσκετ

Το τουρνουά μπάσκετ στο Λονδίνο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 28 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου. Οι αναμετρήσεις θα διεξαχθούν στο νεότευκτο “Basketball Arena” και στο “O2 Arena”. Το χρυσό μετάλλιο θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες οι ΗΠΑ.

Η Μεγάλη Βρετανία θα συμμετάσχει αυτόματα ως διοργανώτρια χώρα σε άντρες και γυναίκες. Σε ότι έχει να κάνει με τις υπόλοιπες έντεκα ομάδες του αντρικού τουρνουά εκεί τα εισιτήρια έχουν πάρει οι ΗΠΑ που κατέκτησαν το Παγκόσμιο στην Τουρκία το 2010, η Τυνησία ως κάτοχος του Παναφρικανικού του 2011, η Αργεντινή και η Βραζιλία που κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις στο Παναμερικανικο πρωτάθλημα το 2011, η Αυστραλία που κατέκτησε την πρώτη θέση στους αγώνες της Ωκεανίας, η Ισπανία και η Γαλλία που κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις στο Ευρωπαϊκό του 2011, η Κίνα που κατέκτησε το Πανασιατικό πρωτάθλημα το 2011 και οι Λιθουανία, Νιγηρία, Ρωσία που πήραν τα τρία τελευταία εισιτήρια από το Προολυμπιακό της Βενεζουέλας.

Αντίστοιχα στις γυναίκες τα εισιτήρια πήραν οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Αυστραλία, Βραζιλία, Ανγκόλα, Γαλλία, Τουρκία, Τσεχία, Κροατία, Καναδάς.

Οι δώδεκα ομάδες θα χωριστούν σε δύο ομίλους των έξι ομάδων και από εκεί οι τέσσερις πρώτοι κάθε ομίλου θα συνθέσουν την προημιτελική φάση που θα οδηγήσει στα μετάλλια με νοκ άουτ αγώνες.

Τουρνουά αντρών

Στον πρώτο όμιλο θα συμμετέχουν οι Αργεντινή, Γαλλία, Λιθουανία, Νιγηρία, Τυνησία και ΗΠΑ, ενώ στον δεύτερο όμιλο είναι οι Αυστραλία, Βραζιλία, Κίνα, Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία και Ισπανία.

Το πρόγραμμα

Α ΟΜΙΛΟΣ (Όλοι αγώνες στο “Basketball Arena”)

29 Ιουλίου

9.00: Νιγηρια-Τυνησία
14.30: ΗΠΑ-Γαλλία
22.15: Αργεντινή- Λιθουανία

31 Ιουλίου

14.30: Λιθουανία-Νιγηρία
20.00: Γαλλία-Αργεντινή
22.15: Τυνησία-ΗΠΑ

2 Αυγούστου

9.00: Γαλλία-Λιθουανία
14.30: Αργεντινή-Τυνησία
22.15: ΗΠΑ-Νιγηρία

4 Αυγούστου

9.00: Τυνησία-Γαλλία
14.30: Λιθουνία-ΗΠΑ
22.15: Νιγηρια-Αργεντινή

6 Αυγούστου

11.15: Τυνησία-Λιθουανία
14.30: Γαλλία-Νιγηρία
22.15: Αργεντινή-ΗΠΑ

Β ΟΜΙΛΟΣ (Όλοι οι αγώνες στο “Basketball Arena”)

29 Ιουλίου

11.15: Βραζιλία-Αυστραλία
16,45: Ισπανία-Κίνα
20.00: Ρωσία-Μεγάλη Βρετανία

31 Ιουλίου

9.00: Κίνα-Ρωσία
11.15: Αυστραλία-Ισπανία
16.45: Μεγάλη Βρετανία-Βραζιλία

2 Αυγούστου

11.15: Αυστραλία-Κίνα
16.45: Βραζιλία-Ρωσία
20.00: Ισπανία-Μεγάλη Βρετανία

4 Αυγούστου

11.15: Ρωσία-Ισπανία
16.45: Κίνα-Βραζιλία
20.00: Μεγάλη Βρετανία-Αυστραλία

6 Αυγούστου

9.00: Αυστραλία-Ρωσία
16.45: Μεγάλη Βρετανία-Κίνα
20.00: Ισπανία-Βραζιλία

* Ώρες Αγγλίας

Στα προημιτελικά οι διασταυρώσεις έχουν ως εξής:

Β2-Α3
Α1-Β4

Α2-Β3
Β1-Α4

Οι προημιτελικοί θα διεξαχθούν στις 8 Αυγούστου, οι ημιτελικοί στις 10 Αυγούστου ενώ οι τελικοί στις 12 Αυγούστου και θα είναι τα δύο μόνα ματς που θα διεξαχθούν στο “O2 Arena”.
   

Τουρνουά γυναικών

Στον πρώτο όμιλο θα συμμετάσχουν οι Ανγκόλα, Κίνα, ΗΠΑ, Τσεχία, Κροατία, Τουρκία και στον δεύτερο όμιλο οι Αυστραλία, Βραζιλία, Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία, Καναδάς και Γαλλία. Όλοι οι αγώνες θα διεξαχθούν στο “Basketball Arena” εκτός από τους δύο τελικος των μεταλλίων που θα διεξαχθούν στο “O2 Arena”.

Α ΟΜΙΛΟΣ

28 Ιουλίου

9.00: Κίνα-Τσεχία
14.30: Τουρκία-Ανγκόλα
16.45: ΗΠΑ-Κροατία

30 Ιουλίου

9.00: Κροατία-Κίνα
11.15: Τσεχία-Τουρκία
22.15: Ανγκόλα-ΗΠΑ

1 Αυγούστου

11.15: Κίνα-Ανγκόλα
20.00: Κροατία-Τσεχία
22.15: ΗΠΑ-Τουρκία

3 Αυγούστου

9.00: Ανγκόλα-Κροατία
16.45: Τουρκία-Κίνα
22.15: Τσεχία-ΗΠΑ

5 Αυγούστου

11.15: Ανγκόλα-Τσεχία
16.45: Κίνα-ΗΠΑ
20.00: Κροατία-Τουρκία

Β ΟΜΙΛΟΣ

28 Ιουλίου

11.15: Καναδάς-Ρωσία
20.00: Βραζιλία-Γαλλία
22.15: Αυστραλία-Μεγάλη Βρετανία

30 Ιουλίου

14.30: Γαλλία-Αυστραλία
16.45: Ρωσία-Βραζιλία
20.00: Μεγάλη Βρετανία-Καναδάς

1 Αυγούστου

9.00: Καναδάς-Γαλλία
14.30: Αυστραλία-Βραζιλία
16.45: Μεγάλη Βρετανία-Ρωσία

3 Αυγούστου

11.15: Ρωσία-Αυστραλία
14.30: Βραζιλία-Καναδάς
20.00: Γαλλία-Μεγάλη Βρετανία

5 Αυγούστου

9.00: Γαλλία-Ρωσία
14.30: Καναδάς-Αυστραλία
22.15: Μεγάλη Βρετανία-Βραζιλία

* Ώρες Αγγλίας

Στα προημιτελικά οι διασταυρώσεις έχουν ως εξής:

Β2-Α3
Α1-Β4

Α2-Β3
Β1-Α4

Οι προημιτελικοί θα διεξαχθούν στις 7 Αυγούστου, οι ημιτελικοί στις 9 Αυγούστου ενώ οι τελικοί στις 11 Αυγούστου και θα είναι τα δύο μόνα ματς που θα διεξαχθούν στο “O2 Arena”.

    Οι μεγαλύτεροι «σταθμοί» στην Ιστορία του ελληνικού μπάσκετ

    -1919 Η πρώτη «γνωριμία» των Ελλήνων με το μπάσκετ γίνεται στη Θεσσαλονίκη, με φορέα την ΧΑΝΘ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης)

    -1928 Ο Ηρακλής είναι ο νικητής του πρώτου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος

    -1936 Στις 25 Ιουνίου η εθνική μας Ομάδα αγωνίζεται για πρώτη φορά στον διεθνή χώρο. Αντίπαλος της η Τουρκία από την οποία ηττήθηκε 49-12, στην Κωνσταντινούπολη

    -1949 Η εθνική μας Ομάδα κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

    -1952 Η εθνική μας Ομάδα συμμετείχε στο τουρνουά πρόκρισης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ελσίνκι

    -1963-64 Η ΑΕΚ «στέφεται» πρώτη πρωταθλήτρια Α’ Εθνικής

    -1966 Ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλοπαιδιών, που περιλαμβάνει το μπάσκετ και το βόλεϊ. Μέχρι τότε, το μπάσκετ βρισκόταν στη δικαιοδοσία του ΣΕΓΑΣ

    -1968 Το Καλλιμάρμαρο Στάδιο «φλέγεται». Η ΑΕΚ μπροστά σε 80.000 φίλαθλους κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, καθώς επικράτησε 89-82 της Σλάβια Πράγας. Είναι το πρώτο από τα επτά συνολικά ευρωπαϊκά τρόπαια που έχουν κατακτήσει οι ελληνικές ομάδες (2 πρωταθλητριών, 3 κυπελλούχων, 2 Κόρατς)

    -1970 Ιδρύεται η ΕΟΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης)

    -1976 Διεξάγεται το πρώτο Κύπελλο Ελλάδας και ο Ολυμπιακός το κατακτά

    -1983 Καθιερώνεται σε μόνιμη βάση η απευθείας μετάδοση αγώνων του πρωταθλήματος μπάσκετ από την τηλεόραση, κάθε Σάββατο

    -1986 Η εθνική μας Ομάδα μετέχει για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και κατατάσσεται 10η

    -1987 Θεσπίζονται τα πρωταθλήματα της Α1 και της Α2 κατηγορίας

    -1987 Η εθνική μας Ομάδα «βαπτίζει» το μπάσκετ σε εθνικό μας άθλημα, καθώς στις 14 Ιουνίου κατακτά το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας

    -1988 Ο ʼρης παίρνει την τέταρτη θέση στο πρώτο φάιναλ-φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της σύγχρονης εποχής

    -1988 Επιτρέπεται η συμμετοχή ενός ξένου παίκτη σε κάθε ομάδα της Α1

    -1989 Η εθνική Παίδων κατακτά την πρώτη θέση στο Ευρωμπάσκετ

    -1989 Στο Ευρωμπάσκετ της Γιουγκοσλαβίας η εθνική μας Ομάδα των Ανδρών «τερματίζει» στη δεύτερη θέση

    -1990 Η εθνική Ομάδα Ανδρών κατατάσσεται 6η στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο Μπουένος ʼιρες

    -1991 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατατάσσεται 5η στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στη Ρώμη

    -1991 Ο ΠΑΟΚ κατακτά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο στην Γενεύη

    -1992 Επιτρέπεται η συμμετοχή και δεύτερου ξένου παίκτη στις ομάδες της Α1. Το πρωτάθλημα της Α1 μετακομίζει από την ΕΟΚ στην ΕΣΑΚ

    -1993 Η εθνική Ομάδα ανδρών κατατάσσεται 4η στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Μόναχο

    -1993 Ο ʼρης κατακτά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο στο Τορίνο

    -1993 Η εθνική Παίδων καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο Ευρωμπάσκετ

    -1994 Χάρη στον ΠΑΟΚ, το Κύπελλο Κόρατς έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

    -1994 Η εθνική Νέων κατακτά την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

    -1994 Η εθνική Ανδρών κατακτά την 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καναδά.

    -1994 Η εθνική ομάδα ανδρών κατατάσσεται 4η στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Αθήνα.

    -1995 Καθιερώνεται το φάιναλ-φορ στο Κύπελλο Ελλάδας

    -1995 Η εθνική Εφήβων κατακτά την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας

    -1996 Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ πρωταθλητής Ευρώπης

    -1996 Η εθνική Ομάδα συμμετέχει για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Ατλάντα) και τερματίζει στην πέμπτη θέση

    -1997 Ελληνικό νταμπλ στην Ευρώπη, με τον Ολυμπιακό (νικητής στην Ευρωλίγκα) και τον ʼρη (νικητής του κυπέλλου Κόρατς)

    -1997 Η εθνική Ομάδα Ανδρών κατατάσσεται 4η στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Βαρκελώνη.

    -1998 Η Ελλάδα διοργανώνει το 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών με την εθνική ομάδα μας να κατακτά την 4η θέση. Η εθνική Εφήβων κατακτά την 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

    -1999 Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων η εθνική μας ομάδα παίρνει τη δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο μετά από φανταστικές εμφανίσεις.

    -2000 Η εθνική εφήβων πήρε την τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Κροατία). Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η εθνική Γυναικών παίρνει την πρόκριση για τα τελικά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής Ευρώπης στο FinalFour της Θεσσαλονίκης. Η ΑΕΚ κατακτά το κύπελλο Σαπόρτα.

    -2002 Η Εθνική Νέων Ανδρών κατακτά την πρώτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Λιθουανία). Η Εθνική Εφήβων πήρε την τρίτη θέση (για δεύτερη συνεχόμενη φορά κι ενώ ήταν φαβορί για το χρυσό…) στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Γερμανία). Ο Παναθηναϊκός στέφεται και πάλι πρωταθλητής Ευρωλίγκα στο FinalFour της Ευρωλίγκα (Μπολόνια).

    -2003 Η Εθνική Εφήβων κατακτά την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο, που φιλοξενήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    -2005 Η Εθνική Νέων Ανδρών κατακτά τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Αργεντινή).

    -2005 Η Εθνική Ανδρών στο Βελιγράδι κατακτά μετά από 18 χρόνια την κορυφή της Ευρώπης και φορά στο… λαιμό της το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ.

    -2006 Η Εθνική Ανδρών κερδίζει την παγκόσμια αναγνώριση μετά τον «άθλο» της επί των ΗΠΑ στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας, θέτοντας το φαβορί εκτός τελικού. Ωστόσο, στον τελικό με την Ισπανία οι δυνάμεις είχαν εγκαταλείψει τους διεθνείς και πήραν το δρόμο της επιστροφής με το αργυρό μετάλλιο στο… λαιμό τους.

    -2007 Η Εθνική Εφήβων κατακτά τη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Ισπανία). Ο Παναθηναϊκός κατακτά και πάλι της κορυφή της Ευρωλίγκα και μάλιστα μέσα στο “σπίτι” του. Στο ΟΑΚΑ επικράτησε 93-91 της ΤΣΣΚΑ και για τέταρτη φορά στην ιστορία του κατέκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο.

    -2007 Η Εθνική Ανδρών κατέλαβε την τέταρτη θέση στο Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας.

    -2008 Η Εθνική Ανδρών αποθεώθηκε στο ΟΑΚΑ κατά τη συμμετοχή της στο Προολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ, κερδίζοντας πανηγυρικά μπροστά στο κοινό της την πρόκριση και συνάμα την συμμετοχή της στη μεγάλη γιορτή του Ολυμπισμού για τρίτη φορά στην Ιστορία της.

– 2009 Η Εθνική Ανδρών κατέκτησε την Τρίτη θέση στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Στο Βερολίνο ο Παναθηναϊκός κατακτά το 5ο Ευρωπαϊκό.

– 2010 Η Εθνική Ανδρών βγήκε 11η στο Παγκόσμιο της Τουρκίας.

– 2011 Ο Παναθηναϊκός γράφει ιστορία καθώς στη Βαρκελώνη κατακτά το 6ο Ευρωπαϊκό της ιστορίας του και γίνεται η πιο πετυχημένη ομάδα τα εικοσαετίας στη γηραιά ήπειρο. Η Εθνική Ανδρών ήρθε 6η στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας.

– 2012 Κόντρα στα προγνωστικά ο Ολυμπιακος κατακτά την Ευρωλίγκα για δεύτερη φορά στην ιστορία του στο final four της Κωνσταντινούπολης.

ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ:   
  
ΧΡΥΣΑ  
1979 (Γιουγκοσλαβία)   Μεσογειακοί Αγώνες Ανδρών  
1987 (Ελλάδα)          Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών  
1989 (Ισπανία)         Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων  
1993 (Τουρκία)         Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων  
1995 (Ελλάδα)          Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων  
2002 (Λιθουανία)       Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών  
2005 (Βελιγράδι)       Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών  
  
ΑΡΓΥΡΑ  
1970 (Ελλάδα)          Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων  
1975 (Ελλάδα)          Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων  
1989 (Γιουγκοσλαβία)   Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών  
1991 (Ελλάδα)          Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων  
1991 (Ελλάδα)          Μεσογειακοί Αγώνες Ανδρών  
1992 (Ελλάδα)          Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελπίδων  
1999 (Σλοβενία)        Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων  
2001 (Τυνησία)         Μεσογειακοί Αγώνες Ανδρών  
2005 (Ισπανία)         Μεσογειακοί Αγώνες Ανδρών  
2005 (Αργεντινή)       Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών  
2006 (Ιαπωνία)         Παγκόσμιο Πρωτάθλημα  Ανδρών  
2007 (Ισπανία)         Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων  
    
ΧΑΛΚΙΝΑ  
1949 (Αίγυπτος)        Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών  
1955 (Ισπανία)         Μεσογειακοί Αγώνες Ανδρών  
1971 (Τουρκία)         Μεσογειακοί Αγώνες Ανδρών  
1987 (Συρία)           Μεσογειακοί Αγώνες Ανδρών  
1991 (Ελλάδα)          Μεσογειακοί Αγώνες Γυναικών  
1995 (Πορτογαλία)      Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων  
1998 (Βουλγαρία)       Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων  
2000 (Κροατία)         Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων  
2002 (Γερμανία)        Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων  
2003 (Ελλάδα)          Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων 
2009 (Πολωνία)         Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών

Τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες
 
1936    Βερολίνο        ΗΠΑ             ΚΑΝΑΔΑΣ          ΜΕΞΙΚΟ
1948    Λονδίνο         ΗΠΑ             ΓΑΛΛΙΑ           ΒΡΑΖΙΛΙΑ
1952    Ελσίνκι         ΗΠΑ             ΕΣΣΔ             ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
1956    Μελβούρνη       ΗΠΑ             ΕΣΣΔ             ΟΥΡΟΥΓΟΥʼΗ
1960    Ρώμη            ΗΠΑ             ΕΣΣΔ             ΒΡΑΖΙΛΙΑ
1964    Τόκιο           ΗΠΑ             ΕΣΣΔ             ΒΡΑΖΙΛΙΑ
1968    Μεξικό          ΗΠΑ             ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ    ΕΣΣΔ
1972    Μόναχο          ΕΣΣΔ            ΗΠΑ              ΚΟΥΒΑ
1976    Μόντρεαλ        ΗΠΑ             ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ    ΕΣΣΔ
1980    Μόσχα           ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ   ΙΤΑΛΙΑ           ΕΣΣΔ
1984    Λος ʼντζελες    ΗΠΑ             ΙΣΠΑΝΙΑ          ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
1988    Σεούλ           ΕΣΣΔ            ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ    ΗΠΑ
1992    Βαρκελόνη       ΗΠΑ             ΚΡΟΑΤΙΑ          ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
1996    Ατλάντα         ΗΠΑ             ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ    ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
2000    Σίδνεϊ          ΗΠΑ             ΓΑΛΛΙΑ           ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
2004    ΑΘΗΝΑ           Αργεντινή       Ιταλία           ΗΠΑ
2008    Πεκίνο              ΗΠΑ               Ισπανία         Αργεντινή


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.