Πέρασαν 50 χρόνια από το μεγαλύτερο μπασκετικό σκάνδαλο! (vids)

Μισός αιώνας έχει περάσει από ένα παιχνίδι με έντονο άρωμα… σκανδάλου. Έναν τελικό που χρειάστηκε να γίνουν απίθανα πράγματα στο φινάλε για να πάρει το χρυσό μετάλλιο με το… έτσι θέλω η Σοβιετική Ένωση.

Μισός αιώνας έχει περάσει από ένα παιχνίδι με έντονο άρωμα… σκανδάλου. Έναν τελικό που χρειάστηκε να γίνουν απίθανα πράγματα στο φινάλε για να πάρει το χρυσό μετάλλιο με το… έτσι θέλω η Σοβιετική Ένωση.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο μπασκετικό σκάνδαλο του τελευταίου αιώνα!

Μόναχο, 10 Σεπτεμβρίου 1972, τελικός μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στα χρόνια του “ψυχρού πολέμου”, αντίπαλοι οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση. Κάτι παραπάνω από ένας τελικός. Παιζόταν το γόητρο δύο πολιτισμών που ήταν σε σύγκρουση. Δύο υπερδυνάμεων. Στο γήπεδο.

Οι Σοβιετικοί κέρδισαν με 51-50 τους Αμερικανούς με καλάθι του Αλεξάντερ Μπέλοφ στο τελευταίο δευτερόλεπτο, όμως είχαν προηγηθεί… πανηγύρια των παικτών των ΗΠΑ και δύο επαναλήψεις των τελευταίων τριών δευτερολέπτων μέχρι να αναδειχθεί ο τελικός νικητής!

To ματς ήταν στην κόψη του ξυραφιού. Ο Νταγκ Κόλινς των ΗΠΑ ευστόχησε σε δύο βολές στα τρία δευτερόλεπτα πριν το τέλος και έκανε το 50-49. Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε, ωστόσο ο διαιτητής είχε ξεχάσει να δώσει το τάιμ άουτ που είχε ζητήσει ο προπονητής των Σοβιετικών, Βλαντιμίρ Κοντράσιν. Πρώτη επανάληψη των τελευταίων δευτερολέπτων.

Πάλι το παιχνίδι τελειώνει, ωστόσο οι κριτές παρατηρούν ότι το ρολόι έδειχνε 53 και όχι τρία δευτερόλεπτα. Δεύτερη επανάληψη. Απίθανη πάσα του Γεντέσκο στον Αλεξάντερ Μπέλοφ, buzzer beater και 51-50 υπέρ των Σοβιετικών. Τελικό αποτέλεσμα!

Οι Αμερικανοί δεν πέταξαν “λευκή πετσέτα”, εξέδωσαν επίσημη διαμαρτυρία και μια πενταμελής επιτροπή θα έπαιρνε απόφαση για το μέλλον του αγώνα. Μόνο που τα τρία μέλη ήταν από τη Σοβιετική Ένωση!

Το παιχνίδι επικυρώθηκε υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης στις τρεις τα ξημερώματα, οι Αμερικανοί αρνήθηκαν να παραλάβουν τα μετάλλια τους, τα οποία βρίσκονται ακόμα στο Ελβετικό Ολυμπιακό Μουσείο.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.