Ολλανδία–Ελλάδα 72–74: Με Kill-Bill… Τολιόπουλο! (highlights)

Με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Τολιόπουλο η Εθνική επικράτησε δύσκολα της Ολλανδίας στη Χάγη για τη 2η αγωνιστική των προκριματικών του EuroBasket2025.

Η Ελλάδα έχει τον… Kill-Bill της και στο παρκέ! Ο Βασίλης Τολιόπουλος έκανε εκπληκτικά πράγματα στη Χάγη και οδήγησε την Εθνική στην εκτός έδρας επικράτηση επί της Ολλανδίας με 74–72 για το 2Χ2 μετά και τη 2η στροφή των προκριματικών του EuroBasket2025 στο Group F. Στο τρίτο δεκάλεπτο ο αστέρας του Άρη θύμισε τον ομοσπονδιακό του τεχνικό, Βασίλη Σπανούλη και το… παρατσούκλι του με το οποίο είχε γίνει γνωστός στο παγκόσμιο στερέωμα. Σε εκείνο το σημείο σκόραρε τους 15 από τους 26 που είχε στο παιχνίδι, όντας ο οδηγός της ανατροπής του -13 που βρέθηκε η Επίσημη Αγαπημένη στο πρώτο μέρος.  Φυσικά κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ των 8 πόντων που είχε με το εθνόσημο, ενώ έβαλε και το καλάθι με το οποίο προηγηθήκαμε 72-71 με 29.5’’.

Καλή εμφάνιση έκανε και ο Δημήτρης Μωραΐτης, ο οποίος ήταν ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας με 14 πόντους. Από κοντά και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος με 10. Άτυχος ήταν ο Κώστας Αντετοκούνμπο, που τραυματίστηκε στο ματς, όπως και ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ που δεν έπαιξε καθόλου. Για τους μαχητικούς ηττημένους, διψήφιοι ήταν οι Σάφτενααρ με 13 και Κράαγκ με 10.

Με άμυνα και Τολιόπουλο-Χαραλαμπόπουλο-Μωραΐτη

Εξαιρετικά μπήκε η Εθνική στο ματς, παίρνοντας προβάδισμα πέντε πόντων στο δίλεπτων, με Τολιόπουλο και Χαραλαμπόπουλο. Ο άσος του Άρη σκόραρε και με λέι απ για το υπέρ μας 7-2 (3’). Όμως η Ολλανδία έβγαλε αντίδραση, «έτρεξε» στο γήπεδο και μείωσε στον πόντο, 7-6 (5’). Ακολούθησε επιθετική ανομβρία, με τη Γαλανόλευκη να βρίσκει πόντους με βολές του γκαρντ των Θεσσαλονικιών, 9-6 (6’). Το προβάδισμα έμενε στα χέρια των παικτών του Βασίλη Σπανούλη χάρις την εξαιρετική άμυνά τους. Από τη δημιουργία του Τολιόπουλου ήρθε το επόμενο εντός παιδιάς για την ομάδα μας, με τον Χαραλαμπόπουλο να σκοράρει από την περιφέρεια. Έτσι οι δυο τους είχαν όλους τους πόντους της Ελλάδας για το 12-8 (8’), πριν περάσουν στον πάγκο. Εν τη απουσία τους οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν σε 12-12 και ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Επίσημης Αγαπημένης κάλεσε τάιμ άουτ με 1:28 για την περίοδο. Εκείνος που πήρε πρωτοβουλίες ύστερα από ήταν ο Μωραΐτης που σημείωσε τους τέσσερις επόμενους πόντους, για το 16-12 με 24’’ να απομένουν. Αυτό ήταν και το σκορ περιόδου, έπειτα και την απίθανη τάπα του Κώστα Αντετοκούνμπο που έφτασε στον… Θεό για να κόψει την προσπάθεια του αντιπάλου του!

Λάθη, λάθη, λάθη και γαλανόλευκο «βραχυκύκλωμα»

Αντιστρόφως ανάλογη ήταν η εικόνα της Εθνικής στην άμυνα με βάσει τα όσα είχε δείξει στο πρώτο δεκάλεπτο, με ρόλο σε αυτή να παίζει και η αποχώρηση του Αντετοκούνμπο με τραυματισμό στο γόνατο. Από εκεί που… μάσαγε σίδερα υπήρξε καθίζηση και μετά το 18-14 με την υπέροχη συνεργασία Τολιόπουλου-Παπαγιάννη ακολούθησε γαλανόλευκο «βραχυκύκλωμα». Με τέσσερα λάθη στη σειρά και κακές επιλογές, η Ολλανδία όχι μόνο πέρασε μπροστά, αλλά με 17-0 (!) σερί έστειλε την υπέρ της διαφορά στο +13, 31-18 (16’). Σε εκείνο το σημείο το… μπλακ-άουτ έλαβε τέλος με τρίποντο του Λούντζη. Μελανό σημείο παρέμεναν τα αμυντικά ριμπάουντ (9), με τους γηπεδούχους να τα εκμεταλλεύονται και να μένουν στο +9, 37-28 (18’). Η είσοδος του Καλαϊτζάκη έδωσε «πνοή» στην άμυνα και με επτά σερί πόντους του την έριξε στους πέντε, 37-32 (19’). Ο Φράνκε σκόραρε το 39-32 και ύστερα από εκατέρωθεν χαμένες επιθέσεις ο Σπανούλης πήρε τάιμ άουτ με 4.5’’ για το ημίχρονο, με την μπάλα στα χέρια των παικτών του. Ο Μωραΐτης βρέθηκε μόνος του από την περιφέρεια, όμως έχασε την ευκαιρία να φέρει τη διαφορά στους τέσσερις στην ανάπαυλα…

Ανατροπή με ηγέτη Τολιόπουλο

«Τρελό» ρυθμό απέκτησε το ματς στο τρίτο δεκάλεπτο, με τις δύο ομάδες να παίζουν… μία σου και μία μου! Για την Ελλάδα η άμυνά της… έμπαζε, όμως στην επίθεση ο Τολιόπουλος είχε αναλάβει προσωπικά την υπόθεση-ανατροπή! Με 10 προσωπικούς του πόντους σε εκείνο το σημείο ήταν εκείνος που ηγήθηκε ώστε η Εθνική να μειώσει σε 53-49, οδηγώντας τους Ολλανδούς σε τάιμ άουτ για να τον αντιμετωπίσουν. Αμέσως μετά τη μίνι-διακοπή είδε την «παγίδα» να βγαίνει πάνω του και έδωσε την έβδομη ασίστ για το καλάθι του Κουζέλογλου, ενώ με την άμυνά του ο Μωραΐτης σκόραρε στον αιφνιδιασμό για το 53-53 (27’). Εκεί ανέλαβε ξανά ο Τολιόπουλος και με τρίποντο από το… σπίτι του, καθώς και 2/2 βολές, έδωσε προβάδισμα πέντε πόντων στην Επίσημη Αγαπημένη, 58-53 (28’). Μωραΐτης και Κουζέλογλου κρατούσαν το προβάδισμα για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, 62-58 (30’), παρά την προσπάθεια των γηπεδούχων να το ανακτήσουν. Ειδική μνεία πρέπει να (ξανα)γίνει στον Τολιόπουλο, που έκλεισε την περίοδο με 15 πόντους, για τους 24 τους οποίους είχε σε εκείνο το σημείο της αναμέτρησης.

Με κομβικό Τολιόπουλο έφτασε στη δύσκολη νίκη

«Μουδιασμένη» ήταν η επιθετική εκκίνηση στην τελευταία περίοδο για την Ελλάδα, η οποία δέχτηκε 5-0 σερί και είδε την Ολλανδία να προηγείται με 63-62. Παρ’όλα αυτά η άμυνά της ήταν εξαιρετική και την κρατούσε στο ματς, μιας και δεν μπορούσε να βρει στόχο για πάνω από τρία λεπτά! Το πρώτο της καλάθι ήρθε από τα χέρια του Καλαϊτζάκη με 6:04 για το τέλος, για το 64-63, πριν «απαντήσουν» οι γηπεδούχοι και δικό τους προβάδισμα, 66-64 (35’). Το «βραχυκύκλωμα» της Επίσημης Αγαπημένης συνεχιζόταν και τα λάθη στην μπροστά πλευρά του παρκέ δεν της επέτρεπαν να πάρει εκ νέου κεφάλι στο σκορ. Ο Παπαγιάννης ισοφάρισε σε 66-66 και ο Μωραΐτης έδωσε το προβάδισμα, 70-68 (38’), με τέσσερις σερί πόντους. Οι «Οράνιε» δεν παράτησαν την υπόθεση-νίκη και με τον Σάφτενααρ να έχει ¾ βολές, πήραν προβάδισμα 71-70, με 1:13 για το τέλος. Ο Τολιόπουλος ήταν και πάλι ο άνθρωπος που σκόραρε το κρίσιμο καλάθι στα 29.5’’, με το λέιπ για το 72-71 της Ελλάδας, πριν η ομάδα του Σπανούλη πάρει τη νίκη με 74-72.

Τα δεκάλεπτα: 16-12, 39-32, 58-62, 72-74

Η στατιστική της αναμέτρησης.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.