Προσδοκίες και στόχοι του ελληνικού μπάσκετ στην νέα χρονιά

H συνολική αναβάθμιση του αθλήματος είναι το μεγάλο «κάδρο» των στόχων του αθλήματος για την παραγωγικότητα, την οργάνωση και τον προγραμματισμό του, ώστε η "βιτρίνα" των Εθνικών ομάδων να επιστρέψει στον δρόμο των επιτυχιών.

Έτος υψηλών προσδοκιών και στόχων για το ελληνικό μπάσκετ θα είναι το 2022 που ήδη διανύει τα πρώτα…βήματα του στο πέρασμα της ιστορίας. Η συνολική αναβάθμιση του αθλήματος σε όλα τα επίπεδα, αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά, είναι ο μεγάλος στόχος της νέας διοίκησης της ΕΟΚ που είναι ο θεσμικός φορέας και φέρει την κύρια ευθύνη για την αλλαγή της εικόνας που πρέπει να αποφέρει, πρωτίστως, ανάπτυξη, παραγωγικότητα και πρόοδο οργάνωσης και πιστής εφαρμογής προγραμματισμού, ενώ δευτερευόντως υπάρχει η προσδοκία για επιτυχίες από τις Εθνικές ομάδες, Ανδρών και Γυναικών.

Το υπόβαθρο του ελληνικού μπάσκετ χρειάζεται επαναθεμελίωση, πολλές διορθωτικές κινήσεις και έπεται η «βιτρίνα» που δεν έχει προσθέσει ένα μετάλλιο ή έστω μια συμμετοχή στην πρώτη τετράδα κορυφαίας διοργάνωσης, τα 12 τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα στην κατάταξη του παγκοσμίου μπάσκετ ανδρών βρίσκεται στην 10η θέση και στις γυναίκες στην 16η, στα αγόρια (όλες οι ηλικιακές κατηγορίες εκτός ανδρών) κατέχει την 13η θέση και στα κορίτσια  (όλες οι ηλικιακές κατηγορίες εκτός γυναικών), στην 57η.

Ο πήχης των στόχων για το 2022, παραμένει στα επίπεδα προσδοκιών επιστροφής σε μονοψήφιες θέσεις, τουλάχιστον για την Εθνική Ανδρών που έχει διπλή αγωνιστική υποχρέωση-πρόκληση, το 2022. Η πρώτη είναι η συμμετοχή της στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2022 (1-15/9) και η αρχή θα γίνει από τον όμιλο στο Μιλάνο, με αντιπάλους, την Κροατία, την Εσθονία, την Ιταλία, την Ουκρανία και την Μ. Βρετανία. Η επίσημη αγαπημένη αναμένει τον νέο προπονητή της που θα την καθοδηγήσει σ’ αυτή την διοργάνωση, για την οποία θα έχει ως πρώτο στόχο, τουλάχιστον, η πρόκριση στους προημιτελικούς και φυσικά σ΄ εκείνο το κομβικό σημείο και…αξεπέραστο στις προηγούμενες διοργανώσεις των 2017, 2015, 2013 και 2011, να φτάσει στα ημιτελικά.

Η δεύτερη, παράλληλη χρονικά, πρόκληση της Εθνικής Ανδρών, είναι η πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023. Απομένουν δυο «παράθυρα» τεσσάρων εντός και εκτός έδρας αγώνων (δυο με Τουρκία, ένας με Λευκορωσία και ένας με Μ. Βρετανία), στα τέλη Φεβρουαρίου (25-28) και Ιουνίου (30/6-3/7) για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης. Η μεγάλη «μάχη» πρόκρισης, θα αρχίσει στην δεύτερη φάση, με τρία ακόμα «παράθυρα» και έξι αγώνες, τον Αύγουστο (26-29) και δυο ημέρες πριν από την έναρξη του Ευρωμπάσκετ, τον Νοέμβριο (10-13) και τον Φεβρουάριο (23-26) 2023, ώστε η Εθνική να παίξει σε Παγκόσμιο κύπελλο για 7η φορά στην ιστορία της.

Χρονιά προκλήσεων θα είναι το 2022 και για την Εθνική Γυναικών που διεκδικήσει την πρόκριση συμμετοχής της στο Ευρωμπάσκετ 2023, έχοντας να παίξει στο “παράθυρο” του Νοεμβρίου 2022 και σ’ εκείνο του Φεβρουαρίου 2023.

Χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και στην νέα χρονιά που έχει αρχίσει με περιοριστικά μέτρα, λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Όμικρον» και πιθανών εμφανίσεων νέων μεταλλάξεων, τα δυο κορυφαία αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα, θα κληθούν να ξεπεράσουν τις όποιες αντικειμενικές δυσκολίες προκύψουν, όπως και για όλους τους αντιπάλους τους, από τις ειδικές συνθήκες και προδιαγραφές διεξαγωγής των αγώνων τους στις μεγάλες διοργανώσεις, εξαιτίας της επιβεβλημένης ιατρικής παρακολούθησης, των αμέτρητων τέστ, της προφύλαξης που πρέπει να έχουν για να αγωνισθούν με την μεγαλύτερη και καλύτερη δυνατή πληρότητα.

Παράλληλα, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει τον ρόλο του «αμφιτρύωνα» του ευρωπαϊκού μπάσκετ και το 2002, ενισχύοντας την παράδοση που έχει δημιουργήσει στην φιλοξενία σπουδαίων διοργανώσεων. Το γεγονός και μόνο ότι η FIBA θα γιορτάσει στην Ελλάδα, την συμπλήρωση 90 ετών από την ίδρυση της, στις 18 Ιουνίου, στο Παναθηναϊκό στάδιο και σε άλλες πόλεις της χώρας με παρόμοιες εκδηλώσεις, επιβεβαιώνει την δυναμική του ελληνικού μπάσκετ στο παγκόσμιο στερέωμα, όπως ανακοινώθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα γενικού γραμματέα της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Ανδρέα Ζαγκλή στα γραφεία της ΕΟΚ και την συνάντηση του, με τον πρόεδρο, Βαγγέλη Λιόλιο.

Μια σημαντική και πρωτόγνωρη διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα, το 2022, θα είναι ευρωπαϊκό πρωτάθλημα K17 3Χ3, καθώς και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νεανίδων.

Η αποφυγή και η εξάλειψη της βίας από τα γήπεδα μπάσκετ θα εξακολουθήσει να είναι ένας διαχρονικός στόχος για την νέα χρονιά. Η επαναδιεξαγωγή του φάιναλ φορ Κυπέλλου, στο Ηράκλειο, αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα, 18 χρόνια μετά την τελευταία τέλεση του και φυσικά θα είναι μια συνολική νίκη του αθλήματος, αν η γιορτή που συνεχίζοταν να γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες όλα αυτά τα χρόνια, αφήσει και πάλι το αποτύπωμα της στο άθλημα.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.